Saturday, 25 October 2014

Cerpen : 53KELUM17 (Bahagian 4)






Ma, bila ayah balik?

Wanmuna menoleh. Mata terjegil tidak percaya.

Dah lama Aiman tak tanya soalan ni. Aiman tau kan ayah kat mana sekarang?
Benar. Aiman tidak pernah bertanya mana pergi ayahnya dari dahulu lagi. Pernah juga dia melawat ayahnya sewaktu belajar dahulu. Itupun selepas dipelawa.  Lebih menghairankan adalah soalan Aiman iitu. Seolah-olah dia lupa yang ayahnya selalu pulang ke rumah pada bila-bila masa.

Wanmuna duduk merapati Aiman yang sedang menghirup secawan air coklat bancuh. Anaknya juga jarang bertandang menjenguknya sejak menjadi warga laut. Kalau boleh dia mahukan anaknya bekerja seperti orang lain dari Isnin hingga Jumaat dan hari minggunya bercuti. Mudah. Jadual sudah teratur.

Aiman ok ke tak ni?

Ok Cuma..

Aiman tidak menghabiskan ayatnya. Dia kembali menghirup minuman dan meneguknya bagai meneguk pasir.

Ma, Ma menyesal tak kahwin dengan ayah? Bukan apa Ma Ma dulu pernah cerita yang Ma ada juga orang lain. Cuma masa tu ayah yang approach dulu...

Soalan maut kepada seorang ibu yang mendapat title ibu tunggal tidak rasmi. Jika soalan ini dari anaknya yang belum baligh, mahu juga dia menemplak. Tetapi soalan ini dari anaknya yang sudah makan garam sepertinya. Wanmuna hanya mendiamkan diri. Dia tahu yang anaknya mahu membincangkan sesuatu yang bermain di fikirannya. Cuma gaya approach yang agak unorthodox.

Ma tak menyesal.
Betul?
Betul Aiman…’
Tapi dia buat kita macam ni Ma. And yang minat Ma dulu tak datang tunjuk muka ke Tok masa tempoh bagi jawapan ?
Dia masa tu takde keje tetap Rasa tak semenggah nak mengadap Tok.
Ma rasa dia menyesal tak sebab tak at least cuba?

Wanmuna terdiam sekali lagi. Entahlah adalah jawapan dari mulutnya. Akan tetapi secara jujurnya, dia ada sedikit kecewa dengan takdir. Jika manusia empunya kuasa melihat masa depan, sudah tentu dia akan bermati-matian untuk tidak berkahwin dengan lelaki yang sentiasa menghilang tiada khabar berita. Apakan daya, hanya cerita fantasi sahaja yang wujud keadaan sebegitu. Jikalau wujud juga, maka Aiman yang dia sayangi dengan sepenuh hatinya tidak akan wujud.

Dalam fikiran Aiman pula berlainan. Dia lebih memahami perasaan orang yang tidak datang tampil menyatakan cintanya pada Ma kepada Tok, ayah ibunya. Mentaliti masyarakat walau fasih mengucap dua kalimah syahadah, tapi tuhan mereka tetap pada agung. Sejenis kertas pelbagai warna yang bercetak nombor dan jejaka orang bertengkolok. Agung ini menjadi kayu ukur asas untuk penentuan kasta dalam masyarakat, walhal hakikatnya darah dan jantung manusia berwarna merah. Cuma intipati hati sahaja yang membezakan.

Aiman, dengar sini Ma nak cakap. Hidup ini memang kita boleh rancang tapi perancangan kita hanya perancangan di atas kertas sahaja. Bukan kita yang kawal. Boleh jadi realiti yang kita hadapi sekarang ni, adalah satu keadaan yang kita tak suka. Kalau dah jadii macam tu, sabar dan kita mesti terus hidup, ok?

Realiti. Sememangnya mudah untuk berkata kita perlu pijak di bumi yang nyata. Akan tetapi keraskah bumi itu untuk kaki membentuk kuda-kuda menanggung derita duniawi dan tanggungjawab tanpa muka ini tersembam gagal? Dalam alam realiti, Aiman terpaksa mengharung arus segala perkara yang tidak dirancang. Dia pulang dengan ijazah namun menganggur akibat sijilnya tidak laku. Bahana menjadi bahan eksperimen pendidikan.

Aiman hanya diam. Diam tanda setuju hanya valid untuk perempuan kerana lelaki memang tak banyak cakap.

****

Sejurus bersalaman dengan ibunya, Aiman bertolak dengan motor kapcainya ke Sungai Besar. Bakul motornya terisi tali getah untuk mengikat. Selalu sahaja dia pulang ke Shah Alam dengan gaya seorang singh bawa tong susu berikat di belakang motor. Cuma ia berganti dengan kerepek berguni-guni.

But bro, the past made you. You cant look away from the past. Dah jadi macam kacang lupakan kulit

Benar. Aku setuju. Tapi aku perlu hidup dalam realiti

Tapi ada 2 wayang lama yang perlu kau selesaikan kan?Kau lupa cerita masa kau balik 17 Ogos dulu?Kau tak bengang yang selama nih tergantung? Macam-macam bahana kau rasa masa kau menganggur, baru sekarang nak offer balik?




Oh ye satu lagi Wayang perdana kau yang sampai la ni tergantung.. hehe.

***

26 June 2011

Aiman tidak dapat tidur malam. Fikiran runsing tidak tentu hala. Dia sendiri tidak tahu apa puncanya. Pasal kerja? Tidak mungkin. Dia antara pekerja sementara yang clean sheet setiap minggu. Semuanya selesai sebelum punch pulang.


Lama juga dia berteleku di hujung katil merunduk kepala menongkat dahi. Otaknya ligat mencari-cari punca kerunsingan dan kegundahan hati. Sunyi malam dan orkestra cengkerik sedikit pun tidka membantu.

Its about your ghost. Your love. You need the ultimatum. Your stalking addicton seems have won you over tonight.

Aiman membuka laptopnya lalu menulis sebuah email peminta kata putus pada Aishah.


Bismillahhirahmanirahim

Assalamualaikum wbt


The reason I’m writing to you is to apologize and, if possible, to get the opportunity to have an open discussion about us. From my humble heart, please do take your time to digest through this email, it is rather long.

I choose to confront again into this matter because I felt responsible with the promises that we made during our time in the past. Forgive of my egoistic behavior in the past for turning away upon this matter. I know I’m rather a little too late for this, but somehow, I feel I still have a chance, at least, to clear up things that are left unsaid.

Along these years, I’ve been thinking the reason why I can’t move on like anybody else. The reason was the most precious thing that you thought me, to have a human heart.

Yeah, I know, It sound like I made it up all this time, but trust me, I do have a problem with my heart before we met up.Do you still remember that I didn’t have a good term with my dad before? Thanks to you, right now I could appreciate the presence of my dad in the family.

A couple of weeks ago, I met up with our Math teacher. I don’t know how the conversation ended up with her asking about me and you. And somehow she told me that you had always liked me during our SPM time She could tell it by only looking at you during her tuition class. She also added (and I believe that she exaggerated),  that you came to tuition only because of me.

Well, she did say that I need to speed things up and confess my feelings to you. Clearly she didn’t know what happen after SPM…

I did ask her about did she observe us during last years raya open house. She did saw us talking with cold manner. Then she suddenly said that maybe, your perspective and choices only limited to the person around you, and changed when we are off from high school. So most likely, you had found someone better than me after all these years. (ouch..)

Come to think of it, her words maybe true…

Is it the reason why you asked me to let you go in the first place? If it is true, I’m truly glad. I’ve agreed with your decision because I don’t want to be your batu penghalang to see the world and the people around you. Plus, I’m not yet your husband on that moment. So who am I to stop you… Even though it was a painful decision, but I know it was the best for you. That’s why, I vowed to win back your heart fair and square with other guys around you.

Sadly, I didn’t do a great job on it… I have only a few weeks holiday each during my studies abroad, and only a few days that I could only see you and entertain you due to your classes. Not that I’m complaining, but that the reality that I faced.

I did ask around our friends about the main reason that you decide to have a break. Everyone didn’t give a clear answer.I do look back during our time, during our long distance relationship, trying to figure out the mistake that I have done.

I did give you the full attention that you need… I still remember the day that you crying badly, claiming that you misplaced your contacts and forget whether it was still in your eyes or not. It was August… I remembered it because I moved to a new place to the same day and I was panicking searching for public phones to call you.

I still remember that I took up the decision, asking you not to SMS or call me due to expensive rate to contact a person from oversea. Yeah, you were only at matrix and still a student back then. I can’t ask you much since you did not have any allowance.

Oh yes.. you are the type that scared to use public transport alone right? I also remember that you told me during one night that a friend of yours from matrix Melaka accompanied you back home by komuter.

At least, my girl is save in a good hand, so I was ok to let you do it each time you journeyed back home from Gopeng.But then it seems those to decision somehow self-destruct. Months after that, I felt abandoned… I felt our relationship became one –sided…

It was April the following year, things get crucial for both of us, either love or education.

I still remembered that I made a stupid and desperate action to gain back your attention.  Well, I was assuming that you think I wasn’t sincere to love you.

So I made a false confession.

I confessed that a lot of things that I do for you is to made to tied-up with me, so you couldn’t runway from me.

And I still remembered, you said thanks for being sincere.

On may 2006, I felt more abandoned... I waited for your effort to call or a short sms wishing me my birthday. My heart sank. But I still have patience even though I became passive during my class and berendam air mata on the evening. Guess I have a soft side after all.

Things getting uglier on early June.. I still remembered that you ask me for a call. During the call, you cried upon you best friend (a guy friend) of yours who were going for his navy days. I know, I should support you and comfort you. But the feeling of being push aside and neglected overwhelmed me.

I instantly felt betrayed.

During that summer holidays, I vowed to clears thing up for the sake of our promised future.

But then, when you asked me to let you go and start all over again on early august 2007. Again I felt betrayed. I assumed that you have someone else other than me.

I was thinking of running away from this matter, but I decide to confront you on the fated day of 17th August 2007.

Surprised that I remembered all?

Yes, Aishah, I remembered every single thing about us during our time… the day that we brought together my favourite hat…  the day that you dozed and fell off you bed duirng midnight calls. The day I surprised you with a locket… the day I surprised you with a cheap ring with our theme song ‘magically’ played in the complex?

Yeah.. those wonderful days..

Sad it was years ago and didn’t continue till now.

I know that I’m, somehow, obsess with you even after we broke up…

I do keep on stalking when we are on Friendster. Whenever I missed you, I watch at ur testimony..Trying to know whats happening around you and who is your (possible) new boyfriend and stuff… Sometimes, for certain shout outs you made, I presumed it was for me.

Creepy.. I know… and surprisingly, I kept on doing on Facebook era too. Forgive me of doing this. That’s why I’ve decided to unfriend you on facebook. To stop myself from doing this. I hope you understand.

Sentiasa ada hikmah dengan apa yang berlaku. The event of we broke up was fated. But my love to you didn’t stop there.

I don’t know whether there was a 2nd reason… You told me that a relationship dirtied by holding hands aren’t last long. Is it that you found out that actually couple is something forbidden in islam?

If that also the reason, I’m very glad that you found it out first, and you made the decision to save us both.

It is because, months later after we broke off, I found out that couple is forbidden. I didn’t know what would happen if we were still in a relationship back then. Maybe I’ll be in the state of denial, didn’t have a strong heart to make a harsh yet wise decision to save us both, even though I know about the truth.

Yes Aisha’, Allah heard our pray. Remember the favourite line of yours of the poem that I gave you?

Dear god, hear our pray
Bless us both, and heaven we stay’

Maybe Allah really taking care of us both, didn’t want any maksiat between us..

You know, during my time at France, I’ve learned a lot of things concerning heart and faith. It is something that I really want to share with you. Because it is a way to have a wonderful blessed life as a Muslim.

Yes, I was hoping that, if we had a jodoh, I want to bring out the best from you as a muslimah. I know it sound rather typical from a guy, but it is not a joke.

An individu muslim is a person who practices the teaching of god and the prophet’s sunnah in his/her daily lives. Eventually, they’ll get married and create a baitul muslim, where love between them is for God.

The wife knows that her husband will be responsible, caring, does not cheat because he fear of God

And the husband knows that his wife will be a loving person, understanding, and supportive because she does it in the name of God. They surely meet up again in heaven, living as a happy couple forever..

It worries me to see you changing every single day. The environment and the world really hit hard on you. Somehow you are different from the person I knew at KL central walking towards the bus to Gopeng…

And I felt the responsibility to guide you back… if you give me the chance.
                                                                                            
Last year, I did ask your best friend whether you have or not a slightest hint of still loving me. If there was, I’ve prepared myself to meet up your parents. But she said, it might not present… So it seems I’m facing a closed door.

I’m sorry for any wrong doings that I have done to you. Could you forgive me Aishah’?

All I want is a direct answer from you, whether or not I could fulfill my promised made to you before. I’m serious about our relationship. And I’m ready for an open discussion for a definite answer from you

Thank you for having the time to read this email. Looking forward for your response.

Always sincerely loving you,

Aiman

***

Mata Aiman bergenang namun dibiarkan sahaja. Tangannya masih pejap memegang handle minyak kapchainya untuk ke Sungai Besar. Dia yakin visor helmetnya yang tinted ala kadar itu dapat menutup wajah buruk seorang lelaki yang sedang menahan sedih. Dia mengaku dia mempunyai masalah menghafal apa juga teks. Akan tetapi email yang dia tulisnya dahulu tersemat jelas dalam bank memori otaknya.

Fikirannya kembali bercelaru memikirkan hal lama. Akhirnya dia mengambil keputusan untuk berhenti di sebuah stesen minyak yang tak berapa jauh dari kompleks beli-belah Setia Alam. Jam baru menunjukkan pukul sepuluh pagi. Hatinya terlintas untuk melaksanakan solat sunat dhuha.

Baru sahaja dia mematikan engin, matanya menangkap raut wajah yang amat dia kenali keluar dari pintu kedai serbaneka. Fikirannya terus kosong, perutnya melonjak dan hatinya bergetar magnitud 8!


bersambung

Tuesday, 21 October 2014

Cerpen : 53KELUM17 (Bahagian 3)







Aiman mendapati dirinya di sebuah koridor lagi. Kali ini koridor putih yang suram warnanya. Dihujungnya terdapat sebuah pintu biasa. Tiada corak dan tiada rekaan. Langkahnya bagai melayang merapati pintu tersebut lalu dibukanya. Terdapat susuk badan berwarna hitam disebalik pintu tersebut. Hati Aiman kuat mengatakan yang dia mengenali lembaga tanpa wajah itu. Dia menunggu di balik pintu untuk menjemput Aiman ke tempat yang jauh. Dihempasnya pintu sekuat-kuatnya kerana ketakutan.

Hatinya berbisik, 'Aku belum bersedia...'

Aiman membuka matanya. Dirinya masih lagi berbaringan di atas katil. Jantungnya berdegup pantas. Dirinya kaku dalam ketakutan. Ini lebih menakutkan dari mimpi ngeri bertemu hantu raya. Di mulut kita mungin berani untuk berkata kita tidak takut mati namun roh mana yang tidak menggeletar bila berhadapan dengan malaikatul maut.

Jam berhampiran menunjukkan pukul 530 pagi. Sebentar lagi akan tamat waktu solat subuh di laut Sabah. Aiman kini berada di salah sebuah kamar tidur dalam Star Fortuna, sebuah rig pengorek minyak. Syifnya sebagai seorang Mud Logger akan bermula pada pukul 7 pagi kelak. Dia perlu bersiap sebelum mula mencari rezeki yang halal.

***

Mati tu seronok kan?

Kenapa?

Sebab kat situ semua benda berhenti. Dah tak de benda yang kita akan fikir. Stop. Fin. Habis cerita. Wayang habis.

Im still not getting your point.

Setiap manusia diberi tempoh masa. Setiap seorang punya tempoh masing-masing. Dalam tempoh mereka hidup sudah tentu ada pelbagai rintangan kehidupan, kesakitan, kesusahan, keperitan yang mereka lalui. Bukan nyawa berhenti tuh menandakan kau bebas dari semua tu?

Kau mengarut !

Kau ok tak ni, macam ada benda tak kena je ? Rahim, supervisor yang bertugas menegur. Aiman kelihatan melompat seperti baru dikejutkan dari tidur.  Aiman yang mengangguk da meneruskan kerja-kerja quality control dengan log yang hasilkan.

Kau ada saudara yang terlibat dalam kapal terbang semalam? tanya Rahim lagi secara serkap jarang. Bekerja di laut sememangnya perlu berkongsi. Saban hari bangun dalam keadaan laut terbentang kosong sedikit sebanyak menghakis kewarasan manusia.

Eh tak de. Kasihankan diorang yang terlibat tuh. Tak pasal-pasal jadi pelanduk antara dua gajah.. Percubaan untk mengalih tumpuan. Rahim yang tampak hidp lebih lama menghidu perbuatan Aiman.

Awal pagi tadi sebuah pesawat MAS ditembak jatuh di sempadan timur Ukraine-Rusia. Malapetaka kedua yang melibatkan penerbangan dalam tahun yang sama. Secara tak langsung tahun ini menaikkan risiko kehilangan nyawa jika memilih kapal terbang sabagai mod pengangkutan. Namun ia tidak cukup memintas kematian di jalan raya. Ironically, masyarakat masih memilih untuk berkereta. Mungkin lumrah manusia yang lebih selesa kaki menjejak tanah.

Aku mimpi pelik malam tadi, spontan mulut Aiman berkata-kata. Terangkat kening Rahim mendengar lalu berada dalam posisi yang sedia mendengar. Langkah yang jarang mana-mana supervisor akan ambil. Biasanya sudah dibentak atau diberi kata-kata pemati luahan perasaan, Itu mainan mimpi

Demyuh

Aiman menceritakan mimpinya semalam secara ringkas. Tidak pula di ceritakan mimpi-mimpinya yang lain sebelum ini.

Ok, kau kena jujur dengan aku. Kau ada rasa nak bunuh diri ke? Paling tidak pun perasaan sedih dan derita tahap rasa nak terjun laut ? Soalan Rahim tepat mengenai Aiman. Aiman tidak segan silu membuka segalanya apa yang terpendam di hati. Bercerita dengan stranger sememangnya lebih sampai objektif meluahkan perasaan. Hanya perlukan telinga mendengar. Tiada kritikan mahupun colateral damage perhubungan antara rakan-rakan.

Oh great, kau ceritakan semua pulak

Ada juga dia kontek aku masa aku belajar dulu. Tapi masa tuh aku ego tak nak layan dia sangat. Konon dah move on and found something better yakni my ownself and the true purpose of life. Tapi sebenarnya aku tipu diri aku sendiri. Aku still sayang kat dia tapi aku takut nak hadapi realiti. Aku takut nak mengadap dia dan hadapi rejection. Aku cuba juga dulu nak berkawan masa aku baru balik mengajar, time aku menganggur dulu. Invisible terus kat mata dia.
Rahim mendengus luahan Aiman dari lubuk hati yang paling dalam. Suasana dalam unit operasi yang diubahsuai dari kontena kembali sunyi. Hanya ada bunyi kipas-kipas penyejuk komputer-komputer server

Kau tak pernah cuba kontek dia sekali lagi untuk dapatkan ultimatum dari dia?
Dia tukar nombor. Aku ada email dia. Tapi takde jawapan…’
Kau tak pernah cuba untuk move on?
Pernah. Sebelum aku masuk kompeni ni lagi. Tapi entah macam mana celaka, perasaan ni datang balik!
Mulut Aiman menyumpah. Ternyata dia begitu bencikan keadaannya sekarang. Dia sedar tapi tidak mampu buat apa-apa. Hatinya mahukan satu keputusan yang solid, bukan satu keadaan yang tergantung.

Hah, mesti lepas nih dia cakap, takkan pasal perempuan kau nak putuskan nyawa!

Aiman, putus cinta memang sakit. Kalau ada ubat sakit putus cinta, aku rasa kedai tuh paling laku. Tapi itulah kehidupan bro. Ini adalah pengalaman hidup yang perlu kau lalui. Tahap kesakitan kau tuh, aku yakin tuhan je yang tahu bagaimana. Tapi dia bagi kau pada tahap yang kau masih lagi boleh tahan dan tempuhi. Yakin lah, ada je manusia yang tak merasa macam kau sebab dia tak sekuat kau. Dan ada je manusia yang kena lebih teruk daripada kau sebab dia lebih kuat semangat dari kau. I hope you, one day insyaAllah, get rid of this matter and move on. Living in the past, holds the future hostage

Suara dalam otak Aiman salah sangka. Mini ceramah pula yang diberi. Aiman menelan kata-kata supervisornya dengan pahit sekali. Dia sememang cuba untuk tidak berlegar-legar dalam silam bagai roh yang tidak jumpa jalan yang pulang. Namun cerita putus cinta Aiman begitu membekas dalam dirinya sehingga jiwanya tersungkur dan menolak untuk bangkit.

Aku dah kata dah dulu. Siapa suruh kau ikut cakap senior yang kau tak kenali dulu. Ada dia datang jumpa kau tanya khabar ? Ada dia offer diri untuk consult hati kau yang berkecai ? Itu lah diorang bro ! Pembunuh lahiriah manusia !

Hati manusia. Bila tenggelam dalam kekecewaan, maka menyalalah kemarahan di atas bahan bakar bernama ego. Manusia sememangnya kejadian yang kompleks. Mereka memang susah difahami. Tentunya, satu per satu kesalahan dan kejadian yang tidak diingin itu akan mereka cari puncanya membolehkan sebatang jari dituding. Kerana kepala manusia sememangnya keras. Lebih keras dari batu dalam perut bumi.

Aku tak pasti kenapa tapi masa empunya kuasa untuk menawar hati yang terluka. Overtime, aku yakin kau dapat hadapi semua ini dan move on. Tak perlu sampai terasa nak bunuh diri. Kalau terasa, kau boleh cepat-cepat tepon aku, tak perlu dengar suara dalam otak kau, kalau ada la.. If you got one, you should handle him first.

Rahim menggeliat sambil menarik urat belakang dan menerik otot tangan. Lengan coverall Rahim tersingsing ke bawah menampak parut-parut di pergelangan tangan. Aiman pernah mendengar desas-desus yang Rahim pernah mengalami masalah kekeliruan jantina. Jika benar, Aiman terpaksa mengakui yang Rahim mempunyai semangat besi dan hati waja memilih bidang kerja yang rata-ratanya semua lelaki.



******


Aiman berada di sebuah rumah yang agak mewah. Nafasnya kencang dan matanya melilau mencari-mencari. Bagai sang pemangsa memburu si mangsa. Matanya menangkap kelibat disebelah penjuru kiri lalu dikejarnya. Dia mengejar dengan penuh tekad sehingga mangsanya tersungkur jatuh. Aiman tidak teragak-agak untuk menikam dada seorang lelaki yang tidak dia kenali. Geram dan marah menggengam. Puas dendam dilunas.

Seorang lagi getis hatinya. Mangsa utama. Dia tidak perlu mencarinya di mana kerana nalurinya tahu di mana. Bagai pemangsa yang tahu di mana letaknya habuannya setiap hari. Dia menuju ke dapur. Mangsanya kali ini seorang perempuan. Perempuan tersebut terkejut besar melihat Aiman meluru laju ke arahnya. Baru sahaja mahu meminta tolong mulutnya telah diserkup erat oleh Aiman.. Aiman seterusnya menghempas perempuan tersebut ke dinding sambil mengemaskan lagi genggamannya.

Mata mangsanya terjegil ketakutan sehingga tidak berdaya untuk melawan balik. Aiman sedang mabuk dengan amarah. Tangan kanannya sudah terhunus belati kecil yang sedikit  melengkung ke dalam. Mana dapat dia sendiri tidak tahu. Apa yang penting adalah mangsa dihadapannya. Tiada diskusi. Tiada tolak ansur. Dendam perlu dilunas. Pesalah dan pengkhianat hatinya perlu dihukum. Hukuman setimpal adalah bunuh. Belati ditangannya tidak teragak-agak singgah dan merodok ke batang leher mangsanya yang ditutupi tudung. Darah wanita yang pernah dia cintai memercik ke muka.

****

Aiman membuka matanya cepat-cepat. Terkejut. Mukanya lencun dengan peluh dingin. Telinganya jelas menangkap degupan kencang jantungnya. Matanya bergerak rawak mencari-mencari siling yang hanya ada lampu kalimantang dan kipas siling. Aiman bingkas bangun lalu meraut wajahnya dari peluh.

Astagfirullah…’

Kebiasaannya dia bermimpi berlegar di koridor-koridor. Tapi mimpi mencabut nyawa dikiranya adalah ekstrim. Ada yang tak kena dengan dirinya.

Sunday, 19 October 2014

Cerpen : 53KELUM17 (Bahagian 2 )







'Yes, and for that I really hate my father,' luah Aiman kepada Aishah. Di sekolah Aiman tidak pernah berkongsi apa-apa mengenai hal keluarga dengan rakan-rakan. Aishah adalah pelajar di sekolah berdekatan. Perhubungan mereka bermula di pusat tuisyen. Perhubungan trend zaman bermula sebagai rakan study bertukar mesra selepas tamat SPM.

Bagi Aishah, Aiman adalah tempat dia bergantung segala permasalahan kerana kesemua adik beradiknya adalah perempuan. Aiman pula perlukan tempat untuk berkongsi masalah dan perasaan yang terbuku di hati sejak dari kecil. Walaupun tidak selalu, biasanya Aiman akan berkongsi perasaan pada Aishah.

Aiman menghirup sedikit ice blended coffeenya. Sejuk sehingga menggigit gusi. Tapi hatinya masih lagi panas meluap-luap selepas bercakap mengenai ayahnya.

'Sayang, tak baik cakap macam tu.. Sabar ye..?' kata Aishah dengan penuh lemah-lembut. Walaupun kebiasaannya, perempuan memerlukan telinga sang jejaka untuk meluahkan perasaan namun jika berlaku sebaliknya, makhluk bernama lelaki benar2 berterima kasih.

Aishah memanjangkan tangan lalu memegang tangan Aiman di atas meja. Digenggamnya erat lalu berkata, ' Walau apa jua yang kita fikirkan, apa jua latar belakang family kita, kita kena terima. Yang buruk kita tinggalkan. Always remember, anything happens, he is still your dad. Nothing can ever change that.' Ibu jarinya mengusap-usap buku lima Aiman, cuba menenangkan jiwa Aiman. Aiman hampir sahaja berjurai air mata meluahkan perasaan. Lelaki seperti Aiman tidak banyak kerana kaum lelaki sememangnya ego untuk menangis. Namun bukan pada Aiman. Dari mata Aishah, Aiman berjiwa lembut dan sensitif. Membesar penuh dibawah penjagaan ibunya mungkin menjadi faktor dia jadi sebegitu.

'We too one day will become a parent to our own child. Sayang akan jadi bapa juga kan? I harap you jadi ayah yang lebih baik. In the mean time, berbaik la dengan your dad. Nanti anak kita buat perangai lagi teruk dari you baru tahu.' Sambung aishah lagi memujuk. Perhubungan mereka sememangnya serius walaupun baru setahun jagung. Keputusan SPM juga belum diumumkan lagi. Jika tidak kerana halangan budaya masyarakat yang memandang serong bahkan menimbulkan spekulasi tidak manis jika berkahwin sejurus tamat spm, sudah tentu mereka boleh diijabkabulkan.

Nasihat dari buah hatinya ada benarnya.  Dia tidak boleh membesar dan menjadi dewasa dengan membiarkan kesumat dalam dirnya terbuku dan menanah. Dia perlu berlapang dada dan berdoa mengharapkan ayahnya berubah.  Dan dia juga bakal menjadi seorang ayah kepada anaknya. Pujukan Aishah berkesan. Dia perlu memaafkan ayahnya. Tiada guna bermusuh dengan keluarga sendiri.

Hoo? Let see for how long

Aiman memekakkan telinga dengan suara di dalam otak lalu menguntumkan senyuman yang nipis. Pujukan seorang wanita sememangkan melembutkan hati lelaki. Aishah melepaskan tangan Aiman lalu tersenyum juga. Senyuman paling manis yang Aiman pernah lihat. Dia menanam azam untuk menjadi suami kepada Aishah kelak.


Oh, dont forget to tell that youre going oversea. She gonna be thrilled!


'Oh ye. I nak bagitau yang i dapat offer pergi France. Bertolak bulan depan...'

*****

Fikirannya kembali ke alam realiti dengan bunyi pesanan Whatsapp. Sedar-sedar dirinya sudah berbaringan mengadap langit biru dengan awan berarak.

'Abang jadi datang hari ini?'

Aiman pantas membalas dengan menaip 'Alamak lupa pula.. Boleh panjat bukit pula hari ini.. Esok masih ada kat rumah kan?'

Terlupa sungguh yang dia perlu ke Sungai Besar hari ini. Aiman menerima bahana terlalu tenggelam dengan peristiwa lalu. Langsung terlupa akan janjinya.

'Esok masih ada kat rumah lagi. Bukit yang mana panjat?'

Belum sempat di balas, masuk mesej seterusnya

'Mak tanya nak datang pukul berapa?'

Perlahan-lahan dia taip. Aiman ini menanam ingatannya akan janjinya ini.

'Esok pagi sebelum pukul 10 pagi, insyaAllah'

*****************

April 2009

'Jadi begitulah aku nak cerita dengan korang. Kita mesti jadikan diri kita sebagai muslim tanpa keterikatan yg lain. Lagi lagi benda yang sememangnya Allah tak suka.'

6 orang yang kena ceramah free menundukkan kepala. Termasuk juga Aiman. Mereka dikumpulkan di sebuah rumah yang tak berapa jauh dari pusat bandar Marseille. Yang memberi nasihat dan ceramah adalah seorang senior dari jauh. Baru hari ini mereka bersemuka dan mengenalinya

'Korang sebagai pelajar yang dipilih dan diberi rezeki untuk merasa nikmat belajar di luar negara. Suatu hari nanti korang akan pulang dan memimpin masyarakat. Kerana korang adalah contoh tauladan untuk mereka. Jika korang masih lagi ada sikap, sifat perangai yang yang tidak elok, masakan kamu hendak menjadi contoh?

Aiman mengangkat sedikit kepalanya. Rakannya yang lain masih lagi tertunduk. Ada yang menongkat dahi. Ada juga yang berair mata dan menarik-narik hidung seperti selsema. Mata Aiman bertemu dengan si pemberi ceramah. Wajahnya tenang sekali. Tiada sifat bengis. Tiada unsur-unsur manipulasi demi kepentingan. Yang ada hanya nasihat-nasihat yang ikhlas dari seorang senior yang berpengalaman dan menyayangi mereka. Pernah juga dia terfikir, mengapa dia boleh datang ke sini yang begitu sekali jauhnya tanpa minta apa apa dari kami? Siap bagi makan nasi arab di hujung jalan lagi malam semalam.

Manusia bukan maksum kawan Ada je agenda diorang sendiri Cuba kau play along and see what happens

'Oleh itu, saya nak kamu tuliskan segala sikap, sifat dan perbuatan yang kamu rasakan ia adalah satu kebodohan silam yang tidak sepatutnya ada. Simpan dan jangan tunjukkan pada saya. Di akhir sesi nanti, saya akan bagi gunting untuk kamu. Potong kecil2 dan buang jauh2. Simbol kebebasan kamu dari kebodohan silam.'

Selesai abang itu berkata, bilik itu bertukar hening sekali. Yang hanya kedengaran adalah pergerakan badan yang membetulkan tempat duduk di atas sofa. Tanda sudah panas punggung dan tak selesa. Abang ini dijemput oleh seorang rakan dari bandar sebelah, Toulon. Rakan ini selalu juga datang melawat kami dan kami amat menghormatinya kerana ilmu agamanya yang begitu banyak. Tak padan dengan umur dan latar belakang pembelajaran di sini.Sehelai kertas A4 yang telah dibahagi empat dihulur. Begitu juga sebatang pena biru. Rakan2 disebelah sudah giat menulis. Merokok. Main game. Penting diri. Isolasi. Pornografi. Couple...

Alhamdulillah aku dah break lama.. Kalau tak mesti susah aku nak buang…’ Getis hati kecil Aiman. Akan tetapi, tangan kidal Aiman menulis perkataan atau lebih tepat nama Aishah di atasnya. Kemudian dia melipat kertas tersebut kemas-kemas.

There you go
Something that should be forgotten had arised today. Are you sure to shread it? I have a better idea.


Esoknya Aiman menuju ke sebuah anak sungai, 3 km dari rumahnya. Berbasikal mengambil udara usai kelas IT di fakulti. Kertas semalam masih disimpan. Rakan lain sudah pun menggunting kertas masing-masing, simbolik kebebasan dari kejahilan yang mahu ditimggalkan. Dia memberi alasan ingin menghapuskan kebodohan silamnya dengan lebih simbolik dan dramatik.

Iklim eropah ketika musim bunga begitu ideal sekali. Aktiviti bersiar-siar di dalam denai denai kekal mula popular kembali. Begitu banyak sekali hutan dan rekreasi di France dan rata-ratanya dijaga dengan baik sekali oleh rakyatnya. Mereka sememangnya suka akan aktiviti bersiar-siar di dalam hutan, atau dipanggil rondone. Aiman sudah biasa ke sini. Sejak tahun pertama lagi di berani masuk ke denai dan hutan berseorangan. Denai di sini telah dianggap seperti laman belakang rumah.

Aiman berjalan sehingga sampai ke sebuah sungai lalu merapati ke gigi air. Bunyi air mengalir begitu tenang sekali. Sesekali silauan mentari di muka air menyinari muka. Aiman mengeluar kertasnya semalam lalu membuka lipatan yang kemas. Tertera nama Aishah di tengah-tengah. Aiman mengukir kecil senyuman di bibir. Memang benar mereka bukan lagi couple. Mereka tiada lagi apa-apa perhubungan. Akan tetapi Aiman empunya satu habit keji selepas itu. Dia akan selalu stalk profil Aishah seperti mahukan maklumat dari diri Aishah. Dia bagaikan mengharap ada sekelumit petanda yang Aishah akan berhubung dengannya semula sebagai kawan dan akhirnya menjernihkan perhubungan mereka semula. Akan tetapi hanya kedinginan dan kehampaan yang Aiman dapat. Aiman selalu bersangka baik dengan Aishah memikirkan tugas pelajar di universiti tempatan jauh lebih sukar berbanding dirinya diluar negara.

Aiman melipat semula kertas tersebut. Kali ini dia jadikan ia sebagai satu origami berbentuk kapal kecil.  Aiman lalu merendahkan dirinya ke tanah dengan menongkat lutut kirinya.
'Bismillah..' Aiman menghanyutkan kapal tersebut. Simbolik membuang jauh-jauh kebodohannya.

Bro! Dah macam buang hantu la bro! 

Aiman hanya senyum tawar.

********
 

'Abang'

 Aiman tersedar dari mengelamun.

'Abang tak jawab soalan semalam. Semalam bukit mana yang Abang panjat?'

Sepasang mata milik seorang gadis sedang memandang tepat pada Aiman. Dia seolah-olah menunggu jawapan dari Aiman. Selagi Aiman tidak menjawab, selagi itu matanya merenung Aiman.

'Er... Bukit Tabur'

'Bukit Tabur tu kat mana?' Kali ini soalan dari Salmah, atau nama mesranya Cik Mah, ibu kepada gadis tersebut. Dia juga merenung tepat pada Aiman.

'Err.. Dekat Klang Gate sana.. Kenapa macam kenal soal siasat ni' suara Aiman sedikit kecil bila menghabiskan ayat. Sedikit tertunduk lalu menyambung mengisi kuih-kuih bahulu ke dalam sebuah beg plastik lutsinar.

'Haha.. .Bukannya Cik Mah tak kenal kamu Aiman.. Kamu tu kan selalu terperuk je kat rumah bila cuti? Terkejut juga la Cik Mah dengar kamu tiba-tiba panjat bukit.' terang Cik Mah sambil tangannya ligat menyambung kerja-kerja membungkus rapat beg-beg plastik berisi bahulu.

Suasana di kilang kecil milik Wak Tukiman kembali kendur. Kilang ini mengeluarkan pelbagai kerepek kering dan juga bahulu. Pekerjanya tidak ramai. Tempatnya juga agak terceruk di Sungai Besar, Selangor. Namun semasa Aiman melakukan kerja sambilan di UPM, dia mengetahui akan kewujudan kilang ini. Itu pun kerana mesin rekaan di UPM cuba untuk diguna pakai di kilang ini. Walaupun sekarang Aiman telah mendapat kerja tetap, dia masih lagi ke sini. Tujuannya untuk memborong kerepek untuk dijual di sekitar Shah Alam sebagai pendapatan sampingan. Cuma dia kerap membantu Cik Mah kerana kasihan memandangkan dia tidak menang tangan dengan pesanan kerepek dari pembeli.


Gadis yang merenungnya tadi menyambung kerjanya, mengisi plastik lutsinar dengan bahulu. Mukanya bagai menahan pelbagai lagi persoalan namun disembunyikan di sebalik wajah yang hampir bujur sireh. Rautnya tipikal seorang wanita nusantara, berkulit sawo matang, mata yang sedikit sepet, hidung yang sedikit kemek namun masih manis untuk dipandang. Anak perempuan bongsu Cik Mah dan Wak Tukiman baru sahaja tamat SPM. Sementara menunggu keputusan pada bulan April, dia membantu kerja-kerja di kilang kecil ini.

'Wawa plan nak masuk U mana lepas nih?' Aiman cuba beralih dari ketegangan yang muncul tadi.

'InsyaAllah Wawa plan nak masuk UKM. Nak pilih Food and Process. Nak tolong mak reka mesin buat kerepek. Maju sikit perniagaan kat sini' kata Hawa bersungguh, atau nama manjanya Wawa sambil tersenyum. Manis senyuman unik dan tersendiri. Entah mengapa senyuman yang yang terukir di bibir Wawa begitu menenangkan sekali. Bahkan ia seperti sebuah sauh yang mengikat kaki aiman supaya berpijak di bumi nyata, bukannya terbang songsang di awangan masa silam.

'Wawa rasa boleh score SPM tak? ' Aiman menduga.

'Kalau Wawa tak dapat keputusan yang elok, Cik Mah kahwinkan dia je! Celah Cik Mah yang sebenarnya dari awal lagi mahu mencelah.

Wawa tertunduk malu. Tersipu-sipu. Tidak pula dia membantah. Biasanya perempuan generasi kini akan melenting tidak mahu berkahwin awal. Ingin mengejar cita-cita sehingga mendapat segulung ijazah dan kadang-kala doktor falsafah. Mungkin mereka merasakan kahwin awal dan menjadi suri rumah adalah aras kehidupan paling rendah seorang perempuan. Gagal dalam hidup dalam bahasa kasar. Mungkin.

'Aiman akan ke laut balik bila?' Tanya Cik Mah beralih subjek.

'2 minggu lagi.'

'Abang kat sana kerja apa? Tanya wawa pula.

'Obviuosly bukan tukang masak,' Aiman berseloroh menyembunyikan jawapan

'Ye ke tak pandai masak? Habis tu dulu kenapa nak resipi bahulu mak?'

Aiman yang tersenyum melihat semangat tidak mahu kalah Wawa

Untung lah siapa dapat kahwin dengan abang, kan mak kan?'

Kahwin? Subjek yang dia rasakan kelat untuk difikirkan dan pahit untuk dijawab.


bersambung