Monday, 29 September 2014

Photo : Colours of Beijing (Episode 3)



Only a few cities in the world serves for so long as the political headquarters and culture center. Beijing is one of them. China may choose the communist block, alongside with Russia and remain a close door policy until certain period. But when it opens its door to the world, it became the next superpower. Picture shows us near the famous 'Birdnest' Stadium, built for the 2008 Olympic Games





 We can't ignore some street vendors there. Here, she sell decorated pen. A simple product that even we could get it here. What does astonished me was, each pen has their own flaw even though it was the same design. A sign that it was not industrial made



Here's an example of our lunch during our tour. A lot of stir-frying dish. Actually it was less salty and oily compare to our dish back home. Maybe due to some comments and previous experience with other customers, the travel agent recommended these types of dish to be serve to us, as it was at least common in Malaysia. Malay tongue especially won't easily fit with the local dish, i may say.



We did a slight detour after lunch to a local market nearby to buy some fruits. About the same back home with extra options like strawberries and other berries. We couldn't communicate properly but hand signs and 'Ayam-Itik' session kind off made it through. I wonder if trades made ages ago was like this the exchange of language and vocabulary were made here, at a market place..





We stopped for prayers everyday. It was within the package. At this mosque in particular, i met a turkish student studying international diplomacy at Beijing University, which is nearby. I envied him for the courage he had traveling far away alone in a young age. I didn't managed to get a picture with him. The Mosque was quiet small compare to our mosque. The size is more like surau size. But the facility around was awesome. Classrooms.. libraries.. I was not too surprise to see that these facilities, which a bit so-so compared to us, have local visitors and students everyday studying Quran and Islam..

to be continued..

Tuesday, 23 September 2014

Photo : Colours of Beijing (Episode 2)








A lot of Uyghur people doing small business around touristic area. These are not scammers. These are honest people trying to make a living with their business. But still, price negotiation is a must. The Initial price is considerably expensive. But for food product, just buy them.




Beijing is a popular among Malaysian tourist. As you can see, not just our group spend their holidays here. At least in this hall, there are 50 tables with 8 chairs each. 400 people per serve! That's a lot!





Visiting Beijing is not complete if we missed out the Great Wall of China. First build under the Dragon King, Qin Shi Huang (the first Emperor of China) to oppose Northern Invasion. During the Ming Dynasty, these wall was refortified , reconstructed and extended using brick and stones. A lot of it already became ruins but it was estimated 8850km long!


Everyday over there is a busy day. People keep bustling around especially on the streets and roads, living its name as the capital city of China. I asked my tour guide about their behavior of always on the move. She said its the Chinese people nature. Even after eating, they will at least walk. She was stunned before seeing tourist from Malaysia, sit back and relax after a meal.




This was our breakfast example. Not the expecting taste of a Malaysian-need-spicy tongue. But still it did kick off some new experience of having a breakfast in Beijing. Such a wonder when people it different country have a different taste buds and appetite. It may influenced by available local products and climate though..  But then again, types of food consume eventually create the the way of thinking, wisdom and thoughts of the people. Is our lazyness culture came from our food...?

to be continue

Thursday, 18 September 2014

Revelasi di Laut pada hari Malaysia


Please excuse this guy ya? hehe..





Tema skema.


 16 september 1963, Sarawak dan Sabah bersatu dengan Tanah Melayu. Tepuk2..!


Benda besar ketika itu. Sebuah semenanjung yang menganjur ke selatan dari benua asia, bergabung dengan 2 negeri di dalam pualau borneo dan membentuk satu negara hingga sekarang.
Alhamdulillah… Sehingga sekarang tiada pmeberontakan untuk menjadi negara sendiri sehingga kini. Kalau tanya saya kenapa nak gabung? Saya akan kata tak tahu. Jujur. Walaupun mungkin masa SPM, benda alah inii telah diberitahu, tapi memang tak masuk otak saya.

Tahun berlalu, negeri-negeri Malaysia berusaha meningkatkan KPDNKK Malaysia dengan pelbagai bisnes. Sektor pelancongan borneo memang takde saingan oleh semenanjung. Borneo ni sejak zaman pelita minyak tanah lagi, sudah dikunjungi oleh orang luar. Kenal Darwin yang buat teori evolusi? Ada satu lagi mamat bernama Alfred Wallace yang sedikit sebanyak membantu dalam pembentukan teori of natural selection dan bantu spark idea untuk Darwin tulis buku popularnya The Origin of Species. Nak tahu dia dapat kat mana? Di Borneo dan Malay Archipelego. Siap bagi satu law nama Law of Sarawak dalam kajian. (Sila google kalau nak tahu)

Aside with the boleh-pening-kalau-diskus; dan kembali ke Malaysia.


Selain dari kita menyambut 31 Ogos 1957, kita juga sambut hari Malaysia (quiet recently) pada 16 September.  But all means, this is good. Kita empunya variety of language, culture and bloodlines. Some writers said that, here (in south east asia), takde satu pun yang bebetul2 pure orang situ (or bahasa kasarnya orang asal). Alasannya? Bila duduk kat trade route, pedagang, pelayar, pengembara akan pasti singgah. Pernah dengan citer ‘pedagang tunggu di Melaka sehingga peralihan monsoon? Atau pedagang kahwin dengan orang tempatan?’ Haaa… Here in this region dah lama jadi trade route, bukan bermula ketika Melaka naik. Maka sudah lama wujud perkahwinan campur di sini.  Jadi there’s a high posibilites yang kita sendiri empunya pertalian dari tempat2 yang kita tak pernah dengar. Bukan sekadar dari India atau Tanah Besar China. Tak percaya, pi kat jabatan pendaftaran negara / pusat kajian darah, buat survey berapa peratus yang empunya rare blood disease yang kire susah nak jumpa dikalangan orang asia.


Baik, memandangkan saya menyambutnya di tengah Laut China Selatan di bawah kawasan perairan Sabah. Saya teringin nak berkongsi sesuatu yang mungkin (saya harap tak) menimbulkan provokasi.
Sejauh mana kita (orang semenanjung) sambut merdeka / Hari Malaysia dengan orang Sarawak atau Sabah?  Kut ye, mungkin di KL ada member Sarawak mari turun KL untuk kursus pada 15hb September atau vice versa.

Kita (orang semenanjung), mungkin sudah familiar dengan slang, utara, kelantan, Ganu, melaka, nogori, perak dan jawa (ermm…) Familiar dengan iban? Kadazan dusun? Murut? Sabahan? Orang Sarawak dan Sabahan je yang familiar. Bila orang semenanjung yang jenis rasis tak bertempat, diorang rasa Sarawak ini penuh dengan warga malaysia berbangsa cina walhal mereka adalah orang iban. Siapa suruh duduk dalam kelompok tempurung sendiri?


Jika anda mendengar orang sabahan cakap, for sure anda kata ini orang indon. Haaa… tak caya? Pi cari orang sabah sekarang. Sebab saya dah pernah terkena.. haha..  the ‘bah’ might give away the sabahan slang. Tapi kalau takde ‘bah’, memang korang rasa macam slang indon. (ke saya je?)

Baru-baru ini, saya ditunjukkan satu benda yang saya rasa mencairkan hati melihat. Keterujaan pun ada. Di rig ayang sayang sedang kerja sekarang, bercampurnya orang sarawak, sabah, ganu dan kelantan (warga2 yang banyak dalam bidang offshore). Lebih mengujakan adalah, orang sarawak boleh switch slang ke ganu dan juga vice versa. Keterujaan melampao kot! Satu revelasi dari langit! (amik hiperbola disitu)

Allahurabbi… begitu lembutnya lidah rakyat Malaysia yang kau ciptakan mampu untuk bercakap apa jua bahasa tanpa cacat cela. Sebab itu bila kita baca alquran, mahraj dan sebutan kita takde masalah. Bila kita luar negara (UK contohnya), walau 4 hari je,  dah cakap english slang brit. Atau lebih
canggih, saya boleh cakap french tanpa slang asia. (eh?)

Saya tak fikir yang kita dapat adapt, slang itu dan terbawa2 masa balik itu satu perbuatan menunjuk dan bongkak. Dah lidah kita, malaysians, begitu adaptable sekali. Dan saya berani mengatakan , dengan skill seperti  ini, masyarakat yang tinggal di sini dahulu juga mampu adapt dengan apa jua bahasa yang mereka dengari. Mudahnya pengambilan bahasa lain, memudahkan penambahan kosa kata. Sebagai contoh savon dan ananas dalam french adalah sabun dan nenas. Maka jadilah ia bahasa lingua franca, bahasa yang digunakan secra meluas ketika era kegemilangan melaka.  Ini juga satu provokasi.


Saya berani mengatakan yang kita telah ditanam dengan semangat kenegerian seara tanpa sedar. Yes, ini juga berkaitan dengan sifat dan psikologi manusia demi survival diri. Tapi dengan alat-alat penimbul fitnah kini, semangat ini telah menjadi satu bahana besar walaupun berkongsi nama bangsa dan agama..Dan sekarang kita seronok hidup dengan geng sebulu dan memperovok geng yang lain ? Eh hello? Bendera? Sempadan? Atas map je kot. Anda tetap berdarah merah, menyedut oksigen apabila anda melintas sempadan negeri. Itu pun tahu sebab ada papan tanda, kalau tak, tak tahu pun…

(Soalan cepu emas : kalau kita dari KL nak pi Perlis lalu PLUS, kita sedar tak kita lalu kedah-penang-kedah ?)

Salah kita juga kita yang tidak pernah terfikir untuk buat ‘Transfer student program ‘ antara Semenanjung, Sabah dan Sarawak. Walaupun ada penjimatan kos ada disitu tapi dihantar jauh2 seperti Jepun, UK Australia dan US. Bunyi macam tak glamor je transfer student dalam negara tapi bukan over the sea bukan? Mengapa kita perlu berkongsi budaya dengan orang luar, walhal budaya antara kita sendiri pun tidak tak habis khatam lagi. Jujur, saya terejut besar yang masyarakat Sarawak dan Sabah empunya kaum dan suku yang begitu banyak sekali. Bahasa mereka juga berlainan.  Sememangnya satu kerugian jika kita tidak kenal dengan ‘keluarga’ di bawah satu bendera kita sendiri.

16hb, jatuh pada hari selasa lepas, dan jika ada perayaan, rig biasanya akan memberi juadah super special  gempak tak ingat!


Lobster bai.. masing2 tunggu

Smile with da camera!!!

Mari potong cake..!



Ye, di sini rakyat malaysia berbilang kaum (dan beberapa rakyat luar) meraikan hari malaysia. Operasi korek minyak 24 jam. So takde significant yang lebih besar dari memotong cake yang mengambil masa beberapa saat itu.

Part yang paling best adalah, crew yang masak juadah kami kebanyakkan dari sarawak. Suka borak dengan diorg nih! Tapi kekadang left out jugak la bila diorang start cakap iban. hehe.. but still, aku rasa bersyukur dapat berkenalan dengan orang.

thanx galley crew!

Lobster percuma baaiii... ok nak makan!


Kami disatukan kerana tugass dan pemikiran budaya kerja dengan selamat. Namun bila sesudah ke darat, kami mungkin tak sebulu dah dengan haluan masing2. Jika manusia boleh disatukan sebegini, saya yakin manusia sebenarnya boleh disatukan di bawah satu pemahaman yang lebih besar, hatta apa jua latar belakang. asalkan tiada unsur manipulasi dan kepentingan.

wallahualam.
Simon Malik

Saturday, 13 September 2014

Melankoli semalam





Saya bukanlah seorang yang pandai untuk menterjemah perasaan kepada kata-kata. Biasanya mesej tak sampai. Tapi saya minat menulis. Terapi bak kata seorang sahabat saya yang popular dalam bidang penulisan.

Hari ini saya ada banyak perkara untuk saya luahkan. Tiga hari terpendam.  Jadi hati ini saya cutikan diri saya dari lari2 keliling helipad dengan duduk berseorangan disini, ditemani lampu-lampu hijau di helipad, bulan yang sedang naik di ufuk timur, bunyi engin dari rig dan bau asap dari flare berdekatan.

Hari ini adalah satu hari yang melankolik bagi diri saya. Tiga hari penuh perasaan yang berbeza akhirnya membawa kepada satu mood malas, cepat melenting dan sakit pada bahu. Nak cerita dengan orang, pemikiran mereka berbeza. Tak sama frequensi. Jadi saya luahkan di sini.

Genap hari ke 10 saya berada di offshore. Di laut sabah. Hanya 3 hari sahaja saya nampak susuk kinabalu. Selebihnya adalah awan2 yang berarak. Saya diizinkanNya untuk ke Sabah akhirnya, selepas 26 tahun hidup di dunia.  Bila tahu tiket turun ke KK excited bukan main. Walau tidak empunya masa untuk melancong, tapi saya tetap bersyukur sampai ke sini. Saya pernah bergurau yang jika saya melarikan diri, saya akan melarikan diri ke Sabah. Ahaha...

Mungkin ada kaitan dengan perasaan kecewa dan merajuk yang saya simpan selama ini. Saya ingin lari jauh tapi takde duit nak pi jauh pula. Kenapa saya boleh kecewa dan merajuk? Cerita lama. Sudah saya lupakan dulu tetapi kembali menghantui. Saya cuba hidup tanpa musuh dan seteru. Tapi entah bagaimana ia tidak boleh diselesaikan. Berpatah arang, terbelah rotan. Saya cuba berbaik tapi disalah sangka. Aaah.. Ini memang cerita lama. Saya bahkan melakukan post mortem bagaimana boleh berlaku. Maka datanglah kembali perasaan perasaan dan emosi lama. Senyap tanpa komunikasi diberikan. Jadi saya honour keputusan itu dengan berpatah arang juga.

Akan tetapi saya masih tidak faham. Mengapa sampai sebegini? Saya jadi marah dan geram. Sehingga bila angin deru kencang mendatang di rig, saya katakan bawalah kekecewaan dsn kemarahan  ini padanya sehingga akhir waktu.. Gila? Saya tahu... Drama? Saya setuju... Saya seorang yang pemarah dan sensitif. Saya pernah marahkan seorang kenalan sehingga 4 tahun. Ini kelemahan besar saya. Ini kalau saya tiba-tiba bersemuka dengannya kembali, mahu juga saya menempelak
sampai puas hati. Berperang mulut dan bertegang urat. Kalau tak puas naik tangan pula.

Tapi ini seriyuss tak boleh.. Saya seorang muslim.. Saya tak boleh menyerah diri dengan amarah... Amarah itu api.. dan saya seperti kamu dijadikan dari tanah.. Api dengan tanah mana ngam maa..?

Ada hikmahnya allah hantar saya bekerja di sini. Dia pujuk saya dengan tunjukkan beberapa fenomena yang tak ramai yang dapat lihat. Dia pujuk saya sebagaimana pada tujuh tahun lalu. Pujukkan yang membawa saya padaNya.

Allahurabbi. Hanya kau sahaja yang mengenali aku, kerana kau menciptakanku.

Tahun demi tahun berlalu. Oleh sebab orang disekeliling saya tidak mahu dan tidak menghargai apa yang saya minat. Ia terpendam. Siapa yang mahu berbincang mengenai cosmology, human evolution, genome, astrofizik, animal behavior dan sebagainya? Lama-lama saya lupakan akan pujukan ini sehingga saya hampir mengabaikan siapa pemujuk saya. Dia tidak pernah lupa. bulan lepas dia pujuk saya lagi. Tersenyum saya.

Beberapa hari lepas juga saya berasa stress yang amat sangat. Walaupun makan disini dikatakan mewah, seperti ais krin magnum yang free for all, tetapi happiness dari makanan ini singkat. Ini tidak membantu anda dengan masalah. Allah tiupkan ilham untuk berlari 2 dikeliling di helipad seusai maghrib. Tak pernah saya buat sepanjang saya hidup offshore. Berlari pula dengan di temani lagu Diams, l'enfant du dessert (Dessert Child) memang kena dengan tema. Kita berlari-lari mengejar harta dan kefamousan, tapi kita lupa kita ni siapa disisiNya dan kita ni sebenarnya tiada apa apa di bumi.

Puas hati. Selepas lari memang hilang stress.

Dan hari ini, pada hari entri ini ditulis, Allah uji dengan kesedihan. Allah uji juga keimanan saya dengan qada dan qadar. Allah uji sejauh mana saya hidup ke hadapan dan bukannya hidup dalam bayangan silam, mengenang keputusan dan pilihan yang telah dilakukan.

Saya juga seorang yang kerap mengenang masa silam. Saya susah nak ingat nama, muka dan surah-surah. Tapi saya boleh ingat event dengan detail. Terutama yang diulit dengan emosi. Hari ini ibu saya berangkat untuk berjihad melakukan ibadah haji. Ini kali keduanya. Kali pertama adalah pada tahun 2006. Terkilan juga tidak dapat menghantarnya ke Kelana Jaya. Namun apa yang mengusik hati saya adalah perbandingan keadaan saya dahulu dan sekarang di hari bonda berangkat pergi mengerjakan ibadah haji.

Dahulu 2006, baru sahaja habis spm. Baru nak hidup merasa itu dan ini. Merancang hidup dan memikih bidang belajar. Macam mana dah habis belajar untuk bekerja dan sebagainya. Siap berangan nak kawen lagi dengan wanita idaman masa tu. 8 tahun berlalu. Sekarang, sudah ke laut. Empunya ijazah yang tak ramai faham. Pernah hidup menganggur. Pernah hidup mengadun tepung untuk kuih. Wanita idaman juga terlepas. Segala-galanya lari dengan apa yang dirancang dahulu. Bila difikirkan, hanya Allah sahaja yang tahu apa yang sesuai untuk kita akhirnya. Mungkin Allah makbulkan doa saya yang saya minta pada ibu saya untuk doakan masa pergi haji 2006; ketemukan saya isteri yang solehah dan terbaik untuk saya.

Senyum.

Tatkala ini bulan sudah naik tinggi. Nampak juga nelayan2 gigih mencari rezeki di bawah sinaran bulan. Api flare masih lagi garang membakar tak kunjung putus. Operasi rig masih lagi belum berhenti bagi memuaskan hati manusia yang inginkan minyak. Saya pernah rasakan yang masalah
yang saya hadapi adalah masalah paling besar dalam dunia. Tapi bila direnung balik di tengah lautan ni, sebenarnya masalah saya memang kecil. Deniable. Mampu diabaikan. Beras melukut. Negliable. Besar lagi apa yang berada dihadapan. Besar lagi misteri alam yang belum terungkap. Besar lagi kehidupan yang penuh cabaran yang mampu utk kita tempuhi.

Saya benar benar titipkan rasa syukur ini padaMu yang Maha Pengasih dan Maha Penyayang



Monday, 8 September 2014

Photo : Colours of Beijing (Episode 1)



We didn't planned to join this trip till the final 2 months.
Then suddenly, we flew to Beijing on March 2013. Alhamdulillah..





We followed a halal tour, a tour that bring to a halal place to eat and shop. They also bring us to the local mosque and respect the prayer time.








The City of Beijing still preserve a lot of their historical structure. Even they are viewed as a different block of the world, but they do honour and cheerish their culture and history. The Forbidden City is actually a small town. around it a lot of lakes and parks. Maybe it was developed after the dynasty period, i didn't know. but is was a one good job.





It was end of winter when we visited there. But the chill and cold winds remain. The locals use a lot of cycles. Maybe due to their mobility and cheapness






Jade stones are very synonym with Chinese people. Its a metamorphic rock that made up from two different silicates. This mix of colours and pattern made it as a very beautiful ornamental stones. When we visited jade factory, they even throw us a technique how to distinguish a fake and a real jade. I just brought a low grade jade ring though..


to be continue...