Friday, 18 July 2014

Suara pendek untuk kesan yang panjang..


17 July adalah satu tarikh yang penuh tragedi.


Zionist-Israel memberanikan diri untuk mencuba kehebatan serangan darat mereka ke atas penduduk yang Gaza yang sedia penuh dan sesak dengan manusia itu. Kamu semua familiar dengan Favela kan? (Kawasan setinggan di Rio) hah, lebih kurang la sesaknya macam tu


Dan sebuah pesawat awam telah ditembak jatuh di ruang udara sempadan Ukraine-Russia.. Pesawat MAS kedua dalam tahun ini yang menerima musibah.


Allahu rabbi...


Mungkin ini adalah ketukan pada diri kita yang sedang tidur di dalam alam mimpi dan berfantasi. Berfantasi yang akan ada superhero super hebat menyelesaikan keadaan. Bermimpi yang semua ini adalah rentetan wayang gambar harian dan akan berlalu pergi mengikut masa...


Perkara yang berlaku tanggal 17 July adalah satu realiti. Nyawa itu realiti. Kematian itu realiti. Namun untuk hidup, itu satu perjuangan bagi mereka yang berani. Hanya penakut dan pemimpi sahaja memerlukan dadah-dadah penenang jiwa seperti keseronokan, hiburan melampau dan ketawa-ketawa kosong. Mereka juga suara yang paling lantang mempertahankan fantasi mereka yang mereka sangkakan realiti.


Hidup dalam realiti itu satu perjuangan. Bukan angan-angan dan dibuat dengan mata dan hati yang mengantuk

Hidup berjuangan perlu kesungguhan. Bukan lemah semangat dan tertunduk melihat halangan tinggi menggunung.

Hidup bersungguh diuliti perngorbanan. Bukan ketakutan dan genggaman kuat dengan apa yang dicintakan.


Kita bukan redho dengan apa yang berlaku. Bukan sekali-kali. Sang penjahat pasti terhukum. Sang pesalah pasti diadili. Si dizalimi pasti tersenyum bilq kebenaran dan keadilan tertegak.


Cuma tangan kita terlalu kecil untuk menghayunkan angin perubahan dan ombak keadilan. Hanya kecil untuk berdoa, dan mengubah apa yang disekeliling.


Moga nyawa yang terkorban dirahmati Allah dan diampuni dosa mereka and may their soul rest in peace.. Pada ahli keluarga mangsa MH17, dan juga saudara-saudaraku seislam, tabahkan hati dan semangat kita. Ini adalah ujian buat kita melihat sejauh mana hati kita sebagai HambaNya...


Hasbunallah wa ni'mal wakil, ni'mal maula wa ni'mal nasir



suara di tengah lautan


p/s : tidak boleh menulis panjang kerana bertugas di laut 12 jam sehari setiap hari tanpa cuti...

Saturday, 12 July 2014

Israel tidak bersalah; cuma....



Ok, pernyataan tak lengkap yang begitu 'mencari nahas'. Benarkah mereka tak bersalah? Sebelum kita kupas lebih lanjut, kita tengok dulu apa yang berlaku sebenarnya.

*Amaran : ini..ini... sangat ringkas!


Macam mana boleh mula konflik Israel-Palestin?
  • Orang yahudi dulu takde negara. Setelah berjaya memutar belit kuasa-kuasa besar dan bergerak secara satu, mereka berjaya demand tanah di Palestin.
  • Setelah dapat, mereka tamak dan serang kawasan-kawasan sekitar untuk jajah-takluk. Hari Nakbah (Hari Pengusiran Beramai2) adalah titik hitam. Rumah2 dan tanah yang dikosongkan dianggap milik mereka
  • Dah dapat dah ,still tamak lagi Israel-zionist nih. Dirobohkan rumah-rumah milik orang Palestin dan dibina penempatan mereka. Dah puas hati, pacak plak tembok besar.
  • Mereka buat macam nih sebab mengatakan mereka adalah bangsa terpilih dan tanah palestin adalah 'tanah yang dijanjikan' dan hak milik mereka dari zaman datuk nenek mereka lagi (merujuk kepada zaman2 Nabi Musa lagi ). Dah dalam kitab diorang.. nak buat macam mana..




Mengapa macam Gaza je yang kena belasah bukan kat Tebing barat?

  • Dahulu Gaza merupakan tempat jajahan Israel jugak namun pada era Yasser Arafat, PLO dapat govern kawasan ini dengan syarat laut, udara dan darat (kecuali bersempadankan dengan Egypt dikawal oleh Israel.
  • Pada September 2005, IDF (Israel Defensive Forces) berundur dari Gaza di bawah Pelan Pengunduran Unilateral (Unilateral Disengagement Plan). Ini termasuk rakyat-rakyat Israel di dalam kawasan Gaza.
  • Tahun berikutnya ada pilihanraya, PLO (Fatah) kalah teruk kerana korupsi. Hamas dipilih oleh rakyat Gaza untuk memerintah Gaza.
  • Setelah menang, Hamas diapproach oleh Quartet (US, UN, EU, RUS) dan memberi beberapa syarat utk memerintah. Salah satu syaratnya adalah 'Mengiktiraf Israel sebagai satu negara' di mana mati 3-4 kali, kubur dilangkah berkali-kali pun Hamas tak mao. Maka Diorang membatalkan segala bentuk bantuan antarabangsa ke Gaza dan mengizinkan Israel mengenakan sekatan ekonomi ke Gaza. 
  • Israel pula tak puas hati walaupun Hamas dipilih secara sah oleh rakyat. So diorang sekat habis-habisan Gaza dan menuduh Hamas adalah organisasi terror yang boleh mengganggu-gugat keselamatan dan kesejahteraan rakayat Israel.  
  • Tuduhan tersebut dibuat mengenangkan Intifada Kedua yang berlaku pada tahun 2000 dahulu, di mana banyak serangan roket dan bom berani mati dilancarkan dari Gaza.

Siapa HAMAS ni dan Siapa pula Briged Al-Qassam?

  • HAMAS bukan sejenis Humus yang anda makan di Saba' Cyberjaya tetapi Ḥarakat al-Muqāwamah al-ʾIslāmiyyah yang ditubuhkan oleh Syeikh Ahmad Yassin pada 1987, figura popular berkerusi roda yang telah pun syahid dibunuh oleh Israel dengan Apache.
  • Hamas adalah perupakan parti politik yang wujud di Palestin yang mengutamakan tarbiyyah islam dalam masyarakat dan memperjuangkan kembali tanah palestin yang dirampas.



  •  Briged Al-Qassam adalah sayap ketenteraan Hamas yang tertubuh secara rasmi pada tahun 1992. Setelah Gaza diberi mandat kepada Hamas, Al-Qassam adalah tentera yang mempertahankan gaza dari serangan Israel dan juga memastikan 'Israel-on-the-leashed' dan dan bertindak apabila ada perjanjian berat sebelah termeterai (eg : Perjanjian Oslo)
  • Semasa Intifada, briged ini banyak melakukan serangan balas ke atas Israel setelah IOF sesuka hati serang Gaza atau tidak mematuhi Gencatan senjata
  • Bunyi macam pekasam tapi briged ini yang dinamakan bersempena seorang sheikh bernama Izzudin Al-Qassam ini dilabel terrorist oleh US, UN, Australia, EU dan UK. (Sheikh ini mengetuai pembebasan Palestin dari British dulu)
  • Persenjataan yang dapat dikenal pasti adalah : AK47, Rocket-Propelled Grenade (RPG), Bom buatan sendiri, Roket jarak jauh buatan sendiri.

Adakah Hamas hanya parti politik bergendang-gendang bercakap dan tidak mahukan perbincangan tanpa senjata dan Briged Al-Qassam ini adalah perkumpulan orang muda yang suka main perang-perang dengan senjata betul?

  • Tidak, Hamas adalah parti politik yang jauh lebih hebat, telus dan jujur berbanding mana-mana dacing dan buruh. Penekanan terhadap pemerintahan yang mengikut sepenuhnya al-quran dan sunnah menarik perhatian masyarakat Gaza untuk memberi mandat kepada mereka, walaupun mereka 'dihadiahkan' bom, sulfur dan roket dari Israel.
  • Hamas bukan tidak mahu berbincang, tapi segala bentuk Peace Talk, Hamas menggariskan perkara-perkara berikut untuk dibincangkan bagi gencatan senjata berpanjangan. :
    • Kedudukan Baitulmuqaddis
    • Nasib perlarian rakyat Palestin yg berjuta-juta itu
    • Penempatan Haram Israel
    • Pengunduran Israel ke kedudukan sebelum Perang 1967
    • (dan biasa orang lupa) - PRINSIP TIDAK MENGIKTIRAF ISRAEL SEBAGAI NEGARA
  • Al-Qassam bukan sebarang kumpulan militan picisan yang kita pernah dengar atau nampak dalam tv. Mereka juga bukan perkumpulan bersenjata yang menggila membunuh orang yang tidak bersalah.
  • Mereka antaranya perlu sentiasa mempelajari tafsir alquran, wajib habis 1 juz satu hari, wajib hafal hadis arbain, dan istiqamah berpuasa sunat dan solat tahajjud. Sebab itu syarat pertama nak join adalah solat jemaah 5 kali sehari di masjid secara berterusan; bukan kesanggupan berkongsi berus gigi secara beramai-ramai.
  • Kalau dah begini, sah-sah mereka bukan calang-calang. Rata-rata semuanya terpelajar kerana perjuangan tidak boleh dianggotai oleh orang yang cetek ilmu. Ternyata mereka bukan angka-angka kosong seperti kita... 
  • Kecintaan mereka untuk syahid di jalan Allah menjadi inspirasi terhadap generasi-generasi muda Palestin untuk menjadi seperti mereka. Mereka bukan diberi pencen pun...




Bagaimana boleh tetiba memuncak ketegangan dan Israel melancarkan Operation Protective Edge?

  • Israel menuduh kejadian penculikan dan pembunuhan 3 orang remaja Israel didalangi oleh Hamas. Masyarakat Israel bengang dan melakukan pula penculikan mereka sendiri dan membunuh kejam seorang remaja Palestin disamping bertindak secara Hate-Violence.
  • Ini adalah satu tindakan kurang siuman Israel, lalu Gaza membalas dengan serangan roket mereka ke arah Israel.
  • Lalu Israrel, dibawah Benjamin Nentanyahu (tak kisah betul ke tak eja), menyerang balas ke arah Gaza menyasarkan lokasi-lokasi penting Hamas yang mana kesemuanya adalah civilian target.

Apakah persenjataan Israel Offensive Force (IOF) dan IDF ?
  •  Iron Dome : Bukan kubah besi ala tudung saji versi gergasi tetapi Jaringan Pertahanan Udara yang dilengkapi dengan radar dan peluru berpandu mudah alih. IDF claims yang sistem ini mampu menembak jatuh roket-roket yang dilancar dari Gaza. 
    • Kelemahan : Ada je Roket dari Gaza yang selamat mengenai Israel. Indah khabar dari rupa?
  • F-16i 'Sufa' : Jet pejuang penggempur yang bertanggungjawab melakukan kebanyakkan pengeboman di Gaza. Walaupun F-16 ini adalah common (Indonesia, Singapura dan Thailand pun pakai); tapi Israel mendakwa yang pelbagai modifikasi telah dilakukan bagi memenuhi kehendak dan kelancaran operasi. Biasanya digunakan utk 'Surgical Strike' (Serangan tepat) ke arah sasaran
    • Kelemahan : Perlukan lapangan terbang; tidak kebal macam pakai taming sari dan tak de la tepat pada sasaran pun.. Kebanyakan sasaran kena rumah orang dan orang awam seperti kanak-kanak. Lubangkan sahaja landasan tak susah nak take off or mendarat.. Jet pejuang Israel akan terbang tinggi sebab takut kena tembak walaupun tahu Gaza tidak mempunyai persenjataan seperti Misil Darat ke Udara... Ayam..
  • Merkava IV : Kereta kebal utama Israel yg direka bentuk untuk menutup segala permasalahan dan kelemahan biasa sesebuah kereta kebal. Dianggap kuda perang utama dan kereta kebal terbaik dunia. Dilengkapi ole 'Trophy' dan 'Iron fist' sistem yg menembak jatuh sebarang roket atau RPG yg disasarkan ke atasnya. 4 man crew per tank (driver, gunman, turret dan loader) , bukan auto-reload dan seberat 60 tan.
    • Kelemahan : Walaupun ada dua pintu (atas dan belakang), tapi biasanya disitulah lapisan yang paling nipis. Sapo larat nak bukak pintu berat2 dik non ooii !!
    • Berengin depan : so tak payah la serang dari depan sebab kat situ armour the thickest.
    • Rantai di bahagian kepala belakang tuh nak elak roket kena kat situ. Kalau cam tuh, panjat pasang bom je la kat situ.
    • Perlukan 'Shotgun Unit', yakni iringan dari Infantry kalau solo. Err... Israeli Soldiers ada beran ke duk luar? Heard rumours that you wear diapers... Lol !
    • Kalau ramai-ramai masuk? Err... Jalan kat Gaza tuh sempit, sebab korang pi kurung orang Gaza. Redah bangunan la kalau berani kena timbus derr!
    • Kalau jalan atas jalan yang dapat tampung 10 tan je, agak2 tenggelam tak?

I could list a lot more; tapi mesti tak sanggup dengar.


  • IOF Soldiers : Yup, menjadi kebanggaan warga Israel untuk menjadi tentera kerana dapat membunuh orang awam, kanak-kanak, orang tua, wanita dan orang yang tak bersalah. Untuk operasi ini, 40 ribu askar simpanan dikerahkan.
    • Kelemahan : Diorang sanggup ke berdepan dengan askar yang mendambakan syahid, elit, berdisplin tinggi, dan licik walau mereka hanya ada AK-47?
    • Memerlukan penambahan stock sekurang-kurangnya 40 000 lagi lampin orang dewasa (lol).

Mampukah Israel menang jika memulakan serangan darat nanti?

  • Sudah tentu tidak! Baru-baru ini, IDF terketaq lutut mengetahui kewujudan Skuad Amphibia. Pendedahan ini disengajakan kerana dilakukan pada waktu terang benderang dan ini memberi satu message jelas 'We have alot under our sleeve and we could be at your front door anytime. So don't mess with us!'
  • Serangan roket dari Gaza jelas menyebabkan rakyat Israel bertempiaran ketakutan walaupun mereka mempunyai Tudung Saji Rotan   eh... Iron Dome. Not so faithful on your defence.
  • Walaupun hanya sebesar 360km², dikepung disekat secara ekonomi dan sebagainya tetapi Briged Al-Qassam berjaya membuat persenjataan secara DIY dan ini serius satu pencapaian luar biasa!
  • Jika serangan ini gagal, Israel terdedah dengan serangan balas dari Gaza dan juga dari Syria. Bodohnya Israel mengenai kes penculikan 3 remajanya tidak mengambil kira ia mungkin dirancang oleh ISIS yang mahukan keadaan 'Menang arang Kalah abu' di Palestin sebelum masuk ke sana.. Nama je orang pandai tapi otak sana lutut letak..

Jadi... adakah Israel bersalah? Bukankah ini juga satu tindakan mempertahankan diri?

  • Dari segi sudut pandang Barat  penyokong kuat syarikat yang menaja kewangan tentera Israel, dan masyarakat yang berdiam diri, mereka tidak bersalah. Mereka cuma menjalankan tanggungjawab sebagai villain dunia (watak jahat) yang pastinya akan dikalahkan oleh kuasa kebenaran suatu hari nanti.
  • Mereka patut diusir dari dari negara Palestin dan dihukum dengan jenayah perang yang mereka lakukan ke atas rakyat Palestin!
  • Satu analogi yang sesuai adalah seperti watak buli di sekolah dimana;
    • Israel sebagai budak gemuk, hodoh, mengjengkelkan tapi kaya dan pakai lampin suka membuli seorang budak miskin dan kurus (Palestin)
    • Tiada tindakan displin dikenakan ke atas budak gemuk ini kerana, Guru Displin (UN) dan Pengetua (USA) begitu kamcheng sekali dengan parents budak nih. Namun, jika budak kurus yg dibuli ini bertindak, dia dikenakan hukuman pula
    • Lebih menyedihkan kawan sekelas budak kurus ini hanya menjadi penonton, hanya sekadar membantu merawat luka yang mana pastinya dia akan dibuli lagi. Tiada seorang pun (kita warga dunia) yang sanggup berdiri ditengah-tengah mehalang budak gemuk ini!
    • Anda yang pernah merasa dibuli disekolah tanpa apa-apa tindakan yang dilakukan pasti merasa ini adalah satu ketidakadilan yang super besar! Budak gemuk tersebut harus dipijak di muka dan dimalukan dikhalayak ramai!



 Apakah tindakan yang kita boleh lakukan untuk membantu rakyat Palestin dan menjahanamkan Israel?

  • Oleh sebab kita bakal ditangkap dan dipenjara kerana meninggalkan masa depan dan mengangkat senjata untuk mereka, tiada apa yang kita boleh buat kecuali :
    • Menderma melalui  saluran yang betul. Hubungi mereka juga jika mahu menghantar pakaian, barangan dan kemahiran ke sana. Contoh ke :

    • Menembak Israel dengan doa-doa seperti Doa Qunut Nazilah kerana kita tahu doa merupakan senjata orang mukmin. Biarkan Israel-Zionist dilemparkan ketakutan ke dalam hati mereka sehingga berlutut, biarkan Israel-Zionist diranapkan dengan senjata mereka sendiri, biarkan Israel-Zionist terperangkap dalam perancangan dan muslihat mereka!
    •  Bertindak untuk memboikot sebarang produk dan barangan yang menyalurkan dana ke Israel hatta ia merupakan syarikat tempatan / islam. List  di sini : http://www.inminds.com/boycott-leaflet.html

    • Bersatu hati dan berterusan dalam menyokong perjuangan membebaskan Palestin dan menyedarkan lebih ramai orang bahawa ini bukan pemenuh waktu berita, ini adalah masalah sejagat!

Nah, terjawab persoalan ini.

Anda masih ingin berdiam diri dan membutakan hati?

Atau bertindak dan melakukan sesuatu terhadap saudara kamu?

Friday, 4 July 2014

Jangan berkonfrantasi, biar bersolusi.



Assalamualaikum wbt







Hangat diperkatakan di laman sosial. Facebook terutamanya. Bergendang-gendang share kenyataan dari Ku Nan yang mahu sekadar bersihkan Lot 10 dan 2km disekelilingnya dari Soup Kitchens.


Soup Kitchen adalah terma yang dierikan pada tempat yang meberikan makan percuma kepada mereja yang hidup gelandangan. Isu pengemis, homeless adalah isu seantero dunia dan sentiasa wujud di negara-negara maju (aku tak pasti di tokyo atau Seoul macam mane)


Siapa yang panas punggung, gatal jari untuk kondem balik kenyataan dari Ku Nan itu. Sehingga keluar pernyataan, 'anda akan disama jika menderma'. Mungkin dia sedang berfikir dengan perut kosong agaknya ketika itu.


A nolbe gesture atau satu tindakan yang mulia dari NGO Dapur Jalanan yang terdiri dari anak muda Malaysia yang sentiasa mendirikan spot atau lokasi pengagihan makanan percuma sepanjang tahun pada setiap hari minggu. Alhamdulillah.. ada juga anak muda yang masih teringatkan orang susah di negara kita dan tak sibuk keluar tengok wayang, dating ataupun clubbing.


Tak boleh sangkal juga, tindakan dari Ku Nan itu betul apabila dia diasak oleh datuk-datuk, orang-orang kaya yang empunya kedai berdekatan Bukit Bintang apabila beratus-ratus message masuk 'Why there are so much homeless people  around my shop?? They are ruining KL! Get rid off them'.


Hah, untuk menjaga nama baik dan kredibiliti datuk bandar KL yang melaksanakan tugas, perlulah dia lakukan sesuatu yang drastik bukan? drastik tapi dangkal. Solusi tergesa-gesa bak menunggu waktu berbuka yang tidak kesampaian.


Saya yakin, pelbagai idea telah dilontarkan oleh rakyat malaysia yang prihatin, (yang mungkin sebelum nih tak pernah dengar pun Dapur Jalanan) dan juga kritikan pedas ala jalapeano dari rakyat Malaysia. Tidak kurang juga, perkaitan melulu dengan parti politik popular Malaysia.


Jadi, ini solusi dari saya yang mungkin tak de sapa pun baca; (peluh)

  • Dapur Jalanan berganding bahu dengan KL City hall dan Jabatan Kebajikan Masyarakat dengan :
    • Dapur Jalanan mendapat tempat / lokasi tetap untuk food distribuition dan shaltering. (weird enough homeless know where to run during flash floods)
    • Menempatkan beberapa pegawai JKM di situ untuk membuat rekod asas (nama, umur, keturunan) pada setiap gelandangan yang datang.
      • Mengapa? Sebab saya yakin, yang datang amik makanan itu bukanlah 100% semua gelandangan. Ada je Con Artis yang pakai baju buruk2 untuk dapatkan makanan percuma...
    • Rekod diberikan pada Jabatan Pendaftaran Negara dan Pihak Polis untuk buat background check. Yang mana ada family, dinasihatkan untuk dituntun sebelum diserahkan pada JKM apabila tak sanggup.  Yang mana PATI boleh hantar balik. Yang mana Con Artis, pihak polis dan badan berwajib boleh sita dan strip harta diorg supaya mereka betul-betul jadi pengemis.
      • Jika buat cara nih, takde sapa datang, itu tanda yang datang selama ini bukan gelandangan.... Biar bantuan itu sampai pada orang sepatutnya, bukan seperti subsidi RON 95.
    • KL City Hall dan Dapur Jalanan boleh sediakan tabung-tabung yang tidak bertuan di tempat-tempat utama (boh belon ngan maskot pun boleh) untuk disalurkan terus ke Dapur Jalanan dan NGO kemanusiaan yang turut serta bagi menampung kos operasi.
      • Bila dah ada macam ni, baru boleh saman orang yang bagi derma kat diorang nih...
    • Dapur Jalanan mungkin boleh offer kerja pada gelandangan yang berminat ada untuk jadi permenant worker dengan diorang. 'Teach them how to fish
    • City Hall boleh saman Dapur Jalanan selepas semua cadangan atas dilaksanakan apabila mendapati operasi mereka tidak bersih dan mendatangkan tikus seperti yang di dakwa.

Ke arah negara yang lebih berjiwa dan bertanggungjawab pada jelata.

Tuesday, 1 July 2014

Photo : (a bit of) Langkawi Island





It was early 2013
We decided to escape ( for a bit ) to Langkawi
Visited the Infamous cable car
and finally met the locally popular sea cucumber (gamat)
before it turn into black-spicey smelled-ointment..