Sunday, 5 May 2013

PRU13 : Hours before result (The irony)

Assalamualaikum wbt


Tahniah kerana berjaya ke mari untuk menjentik otak serta jiwa anda!




DIsaat artikel ini menulis, setiap pusat mengundi sedang giat mengira undian2 rakyat Malaysia dan para Agen Kira (Counting Agent) bertungkus lumus, menegang urat mata dan tengkuk memeriksa setiap kertas undi.  Pemegang prinsip adil dan saksama amat stress sekali di zaman penuh fitnah dan tipu daya.


Artikel ini juga sepatutnya muncul sebelum hari mengundi. Oleh sebab di rumah mertua takde internet, saya terpaksa melewatkan sedikit dan mengubah intipati artikel yang saya ingin sampaikan ini. Tiada internet tidak bermaksud saya perlu tarik muka dengan mertua saya bukan?

Kertas undi yang anda buang tadi (jika anda keluar mengundi), telah menjadi penentu masa depan negara. Bak peribahasa cina, ‘a single grain of rice can tip the balance of a scale’. So one vote, make a huge different for our future. So siapa yang tak keluar mengundi (let me bash you a bit), boleh bakar IC anda dan cari negara lain. You are such a disgrace. Tanggungjawab yang setahun lima kali pun payah…

Bagi yang berjaya untuk keluar mengundi, tahniah! Anda berjaya menunaikan tanggungjawab anda kepada negara yang anda duduk.


Sudah tentu saya menulis artikel ini bukan untuk mengajak para pengundi untuk undi parti itu dan parti ini. Korang dah pun jadi ex-pengundi dan memerlukan PM untuk membubarkan parlimen untuk menjadi pengundi sekali lagi.

Artikel ini ditulis sebagai satu makanan ringan dikala kita menunggu keputusan pilihan raya Emak segala pilihan raya. (Kalau mak ada, bapaknyer yang mana satu plak). GE13 ini telah memberikan satu gambaran yang jelas mengenai The True Malaysians..


GE13 has bring out the true colours each and every one of us.


Ulang suara.


Pilihanraya ketiga belas telah menyelak lalu menyerlahkan perangai sebenar setiap seorang dari kita.



Mari kita lihat pecahan-pecahan pengundi:
·         Undi kerana rasa terima kasih
·         Undi kerana mahu laksanakan tanggunjawab
·         Undi kerana mahukan masa depan yang lebih menguntungkan
·         Undi kerana terlalu menyampah dengan calon lama
·         Undi kerana aku benci lambang itu
·         Undi kerana aku tak dapat apa yang dijanjikan
·         Undi kerana mahu ubah tiang lama ganti dengan tiang seri baru
·         Undi untuk tidak mengundi


Daripada pecahan tersebut, maka itulah dia rakyat Malaysia. Peratusan? Wallahualam.. saya sendiri tak tau.


Bon ben, voila! Itu lah dia rakyat Malaysia.

-          Senang sahaja dipujuk rayu; digula2kan. Turun sana sikit, janji itu sikit. Kena pula dengan hiasan-hiasan masalah lama dan janji lama yang tidak dikotakan, maka termakanlah janji itu. Asal kenyang perut hidup senang itulah yang bagus.. Tak kota janji sikit, marah. Walhal kita tak tau pun hidup dia macam mana..

-           Kalau sebegini, bila-bila masa sahaja negara, maruah dan jati diri dibeli dan diperdagang.

 
-           GE13 juga menunjukkan yang 50 tahun lebih merdeka, kita masih ada lagi rasa racism. Dengar sahaja media membahagikan tempat mengundi berdasarkan peratusan kaum. Apakah ini? Ia sudah seperti melambangkan yang sekian kaum akan memangkah sekian parti!?

 
-           Selain itu, rakyat Malaysia memang kuat complaint. Ada je tak kena. Bila tak kena salahkan seseorang. Tuding sana. Tuding sini. Kesalahan yang mungkin teknikal, bukan disengajakan, ia sudah dihukum, bukan ditegur.

 
-          Berita sensasi sikit, pass kiri dan kanan, atas dan bawah. Syaitan bertepuk tangan melihat ramai anak Adam jatuh dalam perangkap perasaan. Allah… Allah… When the mass lies, it became the truth. Tak kisah la datang dari pihak mana sekali pun… Betapa tak matangnya rakyat Malaysia… Apabila emosi menguasai diri, semuanya prinsip langgar. Habis tanggal semua.

Pasal ink takleh padam boleh padam. Alahai labu.. yang pi basuh direck buat apa.. cuba hang tunggu kering.. Plus, dah potong nama kot masa mengundi, takde chance kot nak undi 2nd time kecuali Poling Agent semua parti berkompromi.. Jari yang banyak sangat kulit mati, memang la tanggal... Tangan saya yang dah selalu kena basuh industrial detergent, tak tanggal² dakwatnyer hah..


Secara peribadi, saya tak percaya langsung dengan mana-mana manifesto dan AkuJanji yang diberikan. Setiap pemberian pasti ada catch. Pasti ada janji yang tidak akan dikotakan; Kerana ia hanya menanam tebu dibibir.. Janji-jani tuh PASTI dicapatikan dengan enak sekali tak kisahlah dengan itu kari lah atau ini kari lah… Rekod tertulis lagi terang-terang kot. DAh 12 kali undi, dah berapa kali janji-janji yang tidak berjaya ditunaikan dari kedua-dua belah pihak?


Susahkan hidup selalu mengharap balasan material?


Dengan keadaan ekonomi sekarang, dan jumlah hutang yang ada sekarang (terpulang pada sapa yang menang), saya yakin mungkin satu ketika cukai pasti akan dinaikkan. Aik??? Rilek la, nak dapat itu free sana free, mana lagi duit mau masuk semua tak mahu bayar cukai, takkan negara nak rely pada para perokok, peminum arak dan tauke club kat Malaysia nih??? (Duti arak, rokok dan hiburan)


25 Tahun hidup.. saya masihkan negara yang ada seperti dibawah..
·         Mengasingkan pendapatan negara kepada dua: satu untuk pendapatan dari sumber yang elok/halal;  satu lagi dari sumber yang tidak halal. I believe this is manageable within a year or two sebab isu akaunting dan saluran saja.
·         Penghapusan sistem pendidikan ‘berjenis’. Benda ni sangat-sangat delicate sebab pasti akan ada yang minta untuk sekolah agama juga dihapuskan. Opppss!! Jangan melenting menyingisng lengan membukak pencak silat. Sekolah je, bukan subjek…. Jeng-jeng-jeng. Saya tak mahu ulas panjang isu nih, tapi yang penting penghapusan ini boleh mematikan bom jangka masa yang ada dalam negara kita. (InsyaAllah saya akan ulas mengenai hal ini)
·         Menaikkan martabat dan melimpah ruahkan bantuan penyelidikan di SEMUA Univerisiti termasuk kuli-kuli yang buat research dan barang-barang keperluan. JANGAN SENTUH LANGSUNG duit² ini untuk hal-hal projek mega kerajaan atau peribadi!
·         Memberi bonus kepada research papers yang dihasilkan walaupun ia tidak membawa kepada peluang perniagaan. (Pure knowledge research)
·         Hilangnya wall of ice di kalangan kita sehingga melahirkan bangsa cina sedih mengenangkan bangsa melayu yang kritkal masalah buang bayi, bangsa melayu yang simpati dan tolong keluarga india yang hadapi masalah gangsterisme dan bangsa india yang menghulurkan tangan kepada bangsa cina yang perniagaannya jatuh lingkup. Oh inilah 1 Malaysia..

Sengaja tak nak pos sebelum election, nak tengok macam mana kedua-dua Gergasi buat manisfesto. Ngehehe..


Arakiannya, sudah berlalu tempoh membuang undi. Anda telah pilih apa yang anda pilih. InsyaAllah, apa yang anda pilih itu diberkati.


Apa jua yang keputusan pada malam ini, biarlah kita terima dengan redha. Sebab saya yakin, sesapa yang menang pada kali ini, pendek umur. Eh! Pendek je kot. Well, bila kita tak nak kita ubah betul tak?
Dan dalam masa 5 tahun, saya yakin tidak banyak yang boleh dicapai. Rumah yang hendak dibaiki tiang serinya, perlu diturunkan atap, tingkap, bata dan pintu.. Masa yang lama tuh... kan?


And to change, it needs a start.




Dan segala kebenaran itu hanya diketahuiNya


Simon 'Adam' Malik

No comments: