Tuesday, 7 May 2013

Attention! There will be no hot work until further notice. High Flammable gas detected






Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera.




 Tahniah kerana berjaya ke mari untuk menjentik otak serta jiwa anda!



Bahaya betul media kan? Apakah mereka ingin meletup bom jangka lebih cepat? Apakah mereka perlu bermain dengan api berdekatan dengan simpanan minyak tanah?


Jujur. Saya rasa sedih dan malu dengan mereka.


Kecewa pun ada. Bila pemimpin yang terlantik dilantik semula mengeluarkan kenyataan menyokong.


Waadduuhh... Bahaya ginih kok main kaum-kaum.


Pertama-tama sekali saya ingin meminta maaf bagi pihak mereka yang mengeluarkan kenyataan yang penuh dengan kebencian dan batu api itu. Mereka ini sebenarnya tidak cukup matang dan perlu diberikan lebih masa untuk menonton Upin dan Ipin atau Boboboi! Eh? ada kaitan ke? Of cause ada! Sebab ada macam-macam 'colour' kat situ!



Faktor wujudnya bahan mudah terbakar

Seperti yang saya pernah sentuh pada post-post sebelum ini, ia berpunca dari kegagalan sistem pendidikan kita yang selama 50 tahun lebih kita kekalkan. 50 tahun bukan? Mereka yang berumur 50 tahun ke atas mengundi di saluran 2 dan ke atas. Mereka inilah hasil daripada sistem pendidikan ini. Penuh dengan rasa curiga dan ketakutan antara bangsa. Saluran 5, 6, 7. Ada yang ada, ada yang tak. Yang tak ada biasanya mereka yang sekolah harian biasa / kebangsaan dan ke Universiti yang bukan se'jenis'.


Nah, mereka ini juga yang mengeluarkan kenyataan putar belit, penuh fitnah dan mengadu domba. Generasi muda dituduh tidak belajar sejarah. Generasi muda/tua dituduh tidak mengenang budi. Bukankah tanggungjawab kerajaan sesebuah negara untuk membantu dan membimbing rakyat ke arah kemajuan dan kesenangan? Namun jika ada kesalahan teknikal atau moral yang kami tegur, janganlah pekakkan telinga dan membutakan mata selepas kenyang makan nasi lemak! So tak salah kan kalau kami nak tukar? Macam beli barang. Tak elok, tukar.


Saya mahu sahaja ulas mengenai bom jangka masa ini. Tapi cerita yang best perlukan kajian lebih lanjut dan isian serta susun kata yang lebih menarik. Save the best for last bak kata orang putih.


Isu ini dianggap begitu sensitif sehingga menjadi taboo untuk disebut. Lagi tak sebut lagi la tak faham. Bila tak faham, mula lah orang-orang yang nak mencari kefahaman mencari maklumat yang sedia ada. Maklumat sedia ada pula berselirat dengan hasutan, tipu daya fakta dan gubahan multimedia. Kena pula dengan jiwa muda yang selalu memberontak dan sedikit anti-establishment. There you go, a mix cocktail of disaster! Di france, ada kawan saya yang menyirap bila saya guna 'race' (Kaum). Dia cakap perkataan itu sendiri sudah merbahaya. Gantikan dengan 'peuple' (Rakyat). Betapa volatilenya isu ini..


Maka ada sedikit nasihat-kawan untuk mengelak dan mengawal sebarang kemungkinan kebakaran terutama bagi mereka yang hidup dalam keadaan yang sentiasa mono-culture dari mereka hisap botol sampai yang mereka menerima slip lulus Universiti.




Before doing hot-work, make sure you have your Permit To Work

---->> Think before you speak. Ulang suara. Berfikir sebelum berkata sesuatu. Terlajak perahu boleh reverse. Terlajak Airbus kena pakai tow-car. Eh. Terlajak kata kena penampar. Mungkin ayat anda boleh menimbulkan rasa tak puas hati dan begitu tajam sehingga mengguris hati-hati yang sensitif diluar sana. Jika mahu sentuh isu-isu ini, perlulah dilakukan dengan penuh berhemah, bersifat keterbukaan dan penuh rasa ingin tahu. Jangan sesekali ada sekelumit niat untuk condamn sesiapa. Demmyuuhh haters!!




Equipped with proper Personal Protective Equipment (PPE)

---->> Sudah semestinya kita perlu banyak membaca dan bertanya pada sumber yang betul. Kita sudah semestinya tahu betapa banyaknya maklumat di Internet. Namun sejauh mana kebenarannya itu. Jangan lupa the good old ways inside library. It maybe one-sided though.. but kita tak rugi apa-apa kalau kita baca. Oh, bertanya juga dengan para cendekiawan universiti. Mereka ada personal email bukan? Tanya sahaja mereka maklumat yang anda ingin tahu. Saya yakin, mereka suka apabila masyarakt tahu yang mereka wujud.



Make sure fire extinguisher ready with a Fire Watch.

---->> Sabar and chill. Memang susah nak minta maaf pada mereka yang begitu beng.... kurang pandai dalam isu-isu ini. Main share je dalam internet. Sumber asal? Apa tuh? Bukan kalau kat facebook maka ia benar? Plis la brother, kamon la. Anda semua orang yang bijak. Jangan biarkan emosi dan sentiment menguasai diri. Anjing hina menyalak takkan dapat runtuhkan bukit yang mulia. Bagaimana pula kalau salakan katakan itu benar? Jika ia benar, maka negara ini empunya masalah dari akar umbi sejak merdeka. Prepare to abandon rig if couldnt stand the heat! lol



And finally..Good Communication with other crew

---->> Tak faham bertanya. Mana hilangnya sifat ingin tahu kita dari kecil? Bertanya. Bukan sangkaan. (Ask. Dont Assume). Komunikasi bukan sekadar duduk minum teh 3 lapis di mamak, atau bersorak apabila team bola menang. Ia perlu lebih lagi. Lebih sehingga mewujudkan kepercayaan (trust) dan kasih sayang (love). Komunikasi juga perlu dilakukan secara berhemah dan penuh sikap keterbukaan dan penerimaan. Keterbukaan bukanlah sampai tergadai prinsip okeh? Apakah untuk nampak join the click and keterbukaan itu, anda perlu tonggang arak? Jika ya, maka mereka adalah racist. Better stay away. Komunikasi lah yang paling susah nak capai..




So Peace Love y'all. Stay chill in this yet-to-calm period. Kita tau ada orang main tipu. Relax lah, the time will come. In the mean time, we do what we do best ok?



Kerja kita apa laggiikk!!



Dan segala kebenaran itu hanya diketahuiNya


Simon 'Adam' Malik

No comments: