Friday, 17 May 2013

A Place of a Beginning and The End

Assalamualaikum wbtMinggu lepas (pada hari jumaat lebih tepat), saya memilih untuk mengembara kembali ke Penang. Berdua kali ini. Memang seronok.. Tak caya? Nanti dah kahwin cuba la musafir macam musafir. lol.

Tempat ini penuh dengan memori. Ibu bapa saya pernah dating ke Penang masa diorg baru kahwin. Begitu juga dengan ibu bapa isteri saya. (Kebetulan? Saya rasa itu bahasa yang tidak wujud). Maka kali ini, giliran kami pula.Yang lebih best bila kitorang decide untuk naik keretapi Senandung Mutiara yakni keretapi malam ke Penang. Berabis sikit beli tiket yang katil. Tapi apa kah itu nilai wang ringgit jika dibandingkan dengan pengalaman yang diperoleh bersama.. ececece..

Different from France, it is like a domitory!Pulau Pinang atau Penang bak kata orang Malaysia; merupakan tempat yang sering orang-orang kita kunjungi. Mai makan nasi kandaq ada, mai jalan-jalan gituh pun ada. Saya sengaja pilih Penang kerana Isteri tak pernah jejak kaki ke Penang. Eventhough pergi masa time hari lahir saya, tak salahkan kita memberi juga pada waktu yang sama? hehe..Sunrise that marks another year on me

Tapi memang ada sebab saya pilih Penang. Isteri tak pernah pergi merupakan salah satu sebab.. Sebab utama adalah untuk memberi satu kata putus dalam jiwa; dimana ada permulaan, pasti ada pengakhiran.. Ya, ia pernah permulaan buat kedua ibu bapa kami. (Dan kini kami pula). Dan disini juga ada pengakhiran.. (Sat, yang akhir ni bab akhir baru cheq cerita)


Ais Kacang Bukit Bendera

Benar kata Saidina Umar al-Khattab ra; Jika kita hendak mengenali seseorang dengan sebenarnya, perlu makan bersama, tidur bersama dan bermusafir bersama. Bukankah sesi perkenalan (Taaruf) itu tidak kenal penghujung?

Pengenalan bersama semestinya membawa kepada kemesraan. Dan kemesraan itu ada memutikkan memori-memori indah yang dikenang bersama. Share makan ais krim.. Kongsi satu payung.. Minum satu cawan.. Eh? Bukan sengkek ek..! hehe..

Bersama.. perkataan yang memerlukan 2 individu bukan satu. Hilang satu maka hilang la bersama..
Memori akan kekal memori. Itupun jika ia kekal di dalam ingatan. Hanya Allah swt sahaja yang Maha Kekal. Susuk tubuh pasti tua dimamah zaman.


Di sini juga aku sentiasa menerima berita pengakhiran..


Seorang sahabat kelas tambahan yang duduk disebelahku. Tinggal nama dan kenangan sejak 2011.


Seorang teman karib yang kutemu atas takdir tuhan dan rapat semasa Jaulah ke Penang tahun 2012. Namun pergi dulu menemui Allah genap setahun perkenalan..


Semasa kami pulang.. seorang lagi ahli keluarga dijemput Sang Pencipta.


Ya... Penang merupakan tempat penuh dengan pelbagai gimik nasi kandar, char kuey teow dan seribu satu macam makanan dan pengalaman.

Namun bagi saya.. genap 25 tahun, ia tetap merupakan tempat yang penuh dengan peringatan pada jiwa di dalam tubuh sementara ini..


Di mana ada Permulaan, pasti ada Pengakhiran.Dan segala kebenaran itu hanya diketahuiNyaSimon 'Adam' Malik

No comments: