Thursday, 20 September 2012

the typical me

Assalamualaikum wbt


I dont do shopping. Serriiyyuusss. Pernah sekali my brother cakap, its easy to take u out. U dont do shopping. Dier ckp mcm tuh di tgh2 kota london di oxford street menemani aku berjalan kat sane semasa boxing day. Apparently aku masa tuh rasa rimas dengan ramai giler orang kat sana

What he said was valid. kalau aku ke mana2 shopping centre di tgh kotaraya kl mahupun di kedai2 di celah2 bangunan, ko letak la 90% diskaun, haram toleh pun aku x nk.

Not until recently.

Awat mcm menarik je baju tuh?

Eh lawa la kasut nih.

Canggih plak gadget nih.

Honda ciittyyyyyyy!!!!

kalau dlu aku mampu tidak empunya nafsu tapi sekarang sejak bergaji nih lain jadinya.
Pernah zaman dlu aku pi cari seluar kat jusco. Cari punya cari trjumpa la yg berkenan. Tgk je price tag terus balik umh mcm tak pecaya. Bonda ckp mmg itu harga standard which consider stndard price. aku pun angguk2 bengap.

ye, aku amat jarang sekali pi shopping utk mmenuhkan almari. sebab almari aku dah penuh dengan baju2. baju2 warisan abg (dan akak2) especially tshirt. percaya atau tidak kalau aku ckp yg aku msh lagi pkai baju jasmani sekolah? hehe. hampir 85% pakaian aku berumur 4 tahun ke atas. yup yup. kalau dah baju dan seluar baru beli setahun sehelai. Baju baru yg dibeli thn nih akhirnya guna duit sendri. tapi itu pun bli yg bukan branded agt. brand Siput.. Harimau bintang.. tom biru.. cap Buaya mahupun Unta blum lagi trase nak beli.

Secara jujurnya dari zaman aku belajar di France, aku membuat kira-kira duit keluar masuk dengan menggunakan kaedah prinsip akaun yang kita sepatah haram tak paham masa zaman sekolah menengah. Selain di label kedekut tak bertempat, aku juga dilabel seorang yang menjaga duit dan sanggup bertahan secara terma ekonomi.

Apatah lagi masa zaman aku menganggur dan bekerja tanpa slip gaji..


Ye, setelah aku dapat gaji dan merasa duit gaji, secara fakta yang jelas kadar aku spend macam meningkat dan mata aku sudah mula mahukan itu mahukan ini. Oh, ini la yang dikatakan duit peluh sendiri, biar aku sendiri yang merasa.

Yang buat rasa berpeluh tak bertempat, rasa macam tak cukup je gaji nih..

Bila aku duduk bertapa memikirkan permasalahan yang timbul baru-baru ini, baru aku sedar ia merupakan satu tempoh masa yang pasti akan dihadapi oleh semua orang terutamanya bila dier merasa 'Mampu beli'. Mungkin rakan² masa fly dulu diorg rasa lebih awal kot. Aku nih lamabt sikit nk rasa.. Mungkin sebab ada motivasi lain seperti nak simpan duit nak kawen. (koff!!! koff!!)


Antara situasi yang aku hadapi adalah (berdasarkan kira-kira yang dilakukan dan analisa tahunan),

  •  kedai makan yang aku pergi sudah mula yang berhawa dingin serta empunya cukai-cukai berasingan
  • lebih mudah berhenti di kedai-kedai jam, kasut, baju dan seluar.
  • Mata mula melilau dan membuat siulan phewiiittt bila kereta-kereta idaman nafsu lalu disebelah
  • rasa benda harga rm50 macam murah. (arrgghh malunya disini!!)

Maka apa yang kau nak cakap di sini adalah, semakin kita memanjat tangga usia, semakin berbeza dan lebih tinggi dugaan-dugaan yang dihadapi. Terutama bahagian iman dan mental. Semua orang. tak kira apa jua latar belakang sekalipun.

Mungkin ada diantara kita just go with the flow, terima sahaja perubahan dan adaptasi kepada cabaran-cabaran ini. Ada yang rasa tak boleh! tak boleh! My previous life was already perfect. it is just i'm not on the location dat made it prefect.

Isu berduit, tak berduit, mahukan duit atau rasa tak cukup duit sentiasa terlintas dan berlegar-legar di dalam minda kita.

Isu nak bagi duit, beri duit, amiklah duit, eh naper byk sgt duit aku? plak tersisih bagai duit RM50 di daalam tabung-tabung masjid.

Seperti yang aku hadapi adalah tempoh masa aku merasa aku mampu sebab baru dapat hidup berslip gaji. Mungkin yang baru balik dari oversea, baru kawen, baru dapat anak, baru je kemalangan and perlu bayar duit beribu atau sponsor sudah mula mengeluarkan slip hutang, mereka menghadapi situasi yang berlainan



Yang sudah pasti,

AMAT BERBEZA CABARAN DAN DUGAAN MENGIKUT TANGGA UMUR DAN LATAR BELAKANG.rentikanlah duk rasa 'bestnyer dulu boleh buat tuh boleh buat nih.. awat kat sini tak merasa...'



simon 'adam' malik


p/s : baru merasa handphone canggih

2 comments:

oDiN said...

samelah .. x reti nak berjimat cermat .. haha

Nadiah Azli said...

Get high quality products so you can be satisfied for a long term, rather than ending up with so many cheap stuff that 'may' not tahan lama.

Maybe you've been using them for years that you think they're still 'boleh dipakai' but, lusuhnya.. ^^" tuhan saja yang tahu.

Jangan la kedekut, jangan la membazir,
but rather, be moderate. sederhana.
^-^