Tuesday, 29 May 2012

Guane ekk Study kat Oversea?


Assalamualaikum wbt


Ok. Aku masih lagi waras dan bukan, aku masih lagi bekerja. Seingat aku sepanjang aku degree dulu selalu je aku post pasal hidup aku kat oversea. Tapi masa aku belajar kat UKM, takde la plak aku post suasana kat Malaysia. Dengan peluang yang Allah bagi dulu, aku merasa study luar negara dan jugak dalam negara. Maka dengan itu saya melantik diri saya sebagai pengadil berkaliber yang paling tepat dalam membezakan suasana belajar. Huahuahua!(Nah tisu, anda baru je muntah hijau)

Mungkin sekadar perkongsian aku dengan hadek-hadek yang senang berpinar mata mengisi borang sponsor belajar dan juga pergi ke interview sini sana. Yang mana pilih matrik, sekarang tengah sibuk preparation nak masuk bulan depan.

6 tahun dulu, aku pun sama dengan korg. Sekarang nih, dulu aku tengah attend BTN sebab aku fly bulan seterusnya lepas aku dapat offer. Gumbira tak tentu hala masa tuh, walhal setahun lps tuh balik cuti dengan muka monyok mencuka.

So sambil-sambil aku menunggu takde drilling operation nih, aku nak kongsi la sket ngan korg Advantage (pro) dan Challenge (Contra) korg pilih untuk ke luar negara. Aku jamin, setiap blogger (kof kof) yang keluar negara untk study, sudah tentu akan bagi feedback yang berlainan. Of course, setiap seorang tuh pergi negara yang berbeza, course yang berbeza dan university yang berbeza. So, kalau korg terbukak post nih dan baca, baca juga ye post dari blogger lain untuk buat comparison. ^^

Sebelum aku tulis benda-benda tuh, biar aku outline dulu latar belakang sikit, sebab advantage dan challenge yang aku bagi nih mmg dipengaruhi oleh background nih. (Allah, malunyer nak citer.. sekarang nih keje kuli je walaupun pernah belajar jauh..)




Aku study kat France, bidang Geology. Kat sana pakai French sahaja, takde English. Tahun pertama aku belajar language dan 3 tahun seterusnya adalah degree year aku. Aku disponsor oleh syarikat minyak tersohor dengan kadar yang paling rendah berbanding orang lain. Selain itu, aku juga adalah first batch yang dihantar untuk  amik geologi di France bahkan Malaysian pertama yang masuk ke Université de Franche Comte, kat Besançon yakni bandar paling hijau kat France. Total 4 tahun kat sana..







Advantage



  • Well depends jugak kat mana korg study, sijil yang korg dapat tuh ada 'mahal' sikit di pasaran la. Mungkin ada advantage sebab fikir, kita study luar negara nih lebih bagus education dia dan jugak silibus. Dont be suprise, tahap kemahalan sijil anda tuh boleh jadi Challenge.
  • Anda boleh start belajar berdikari specially bahagian nak jaga duit. Of coz, anda rasa seperti orang kayabaru bila dapat duit cukai rakyat malaysia elaun dari sponsor, start nak beli itu nak beli ini. Namun sekali lagi, ia boleh jadi Challenge bagi mereka yang lupa diri ^^
  •  For sure korg cam... 'eeeeiiii seronoknyyeeerrr belajar kat luar negara!!' Boleh pi sana, boleh pi situ, boleh pi sini.. Ye, tak boleh disangkal lagi anda boleh pergi ke tempat-tempat femes di Europe, Jepun, US setiap kali cuti.
  • Anda berpeluang untuk lihat negara terchenta kita, dari perspektif orang luar malaysia. Susah nak tahu berapa tebal hutan kalau di sendiri dalam hutan tuh sendiri kan?
  • Anda boleh berposing macam model terulung dan mengupload gambar bebyk tanpa dapat kompliant 'you are showing off'
  • Anda boleh pulang dengan bangga sebab boleh pergi ke Kedai curreny exchange bila balik ke Malaysia tanpa dilabel orang buang tebiat.
  • Anda boleh discover betapa teruknya iman anda setelah anda keluar dari suasana islamik di Malaysia. Ye la, kalau sini nak gak pi Maghrib jemaah. Kat sana ada alasan tak jumpa masjid kan? (dush!)
  • Anda boleh menambah jumlah friend anda sebab jumlah kenalan makin ramai, terutama macam nama ala-ala Torres atau Selena Gomez. (Tau sangat awal² je layan, lepas tuh boh status dalam bm gak)
  • Anda menjadi duta-kecil rakyat malaysia (bahkan seorang muslim) di University anda. So all eyes on you! ^^
  • Anda boleh menjadi seorang yang pemikir yang international atau seorang malaysian yang masih lagi bawah tempurung sebab asyik layan facebook dan game.
  • Anda mungkin jadi seorang yang jauh lebih baik atau jauh lebih teruk dari tarikh anda first time fly.












Challenge



  • Jika anda tercampak ke negara yang tak pernah orang sponsor pi sana, nilai kemahalan sijil anda mungkin semahal sekeping kertas A4 berwarna. Eventho (mungkin) ia diiktiraf oleh JPA, namun adakah ia dikenali oleh syarikat-syarikat kat malaysia? Yang diorg familiar je yang diorg pilih masa skimming CV. So, boleh je anda balik tapi takde kerja (kalau anda tak terikat la) ^^
  •  Anda boleh jadi seorang yang kuat berhutang pada umur yang awal. Even anda mungkin terperangkap dengan Riba dengan Bank-bank konvensional kat sana. Ye la, dengar je boleh negative, nak je negatif beli Aku-Papan Baru, atau Nota Galaksi bukan?
  • Anda perlu manage hidup anda sendiri. Selain study, anda kena settlekan sewa rumah, bil-bil, benda-benda rasmi jika perlu. Nak masak lagi, nak basuh baju lagi, nak kemas rumah lagi. So basically, ada extra beban selain study ye?
  • Kalau anda ada masalah dan kemudiannya anda talipon rumah untuk mengadu, anda pasti akan dapat 'minta la kawan tolong'. So basically, anda mmg kena minta tolong kawan, bukan tepon mak. =p
  • Anda mula menjadi seorang konsumer yang berhati-hati dari segi benda yang anda nak makan. Kalau di Malaysia, anda rembat je tak tengok apa-apa walaupun tarikh expired, kat sana anda duk tenung balang macam nak cari finger print pembunuh sebelah rumah. Mana la tau, ada bercampur arak ke.. babi ke..
  • Anda mula kena familiar dengan kedai daging halal terdekat demi pengambilan protein halalan toyyiban.
  • Solat mmg challenging bagi rakyat malaysia yang dah naik lemak. Selimut empuk di waktu winter, mahupun isyak yang sangat lambat masa summer. Ada je alasan nak tuang.. So, anda tau la anda nih jenis islam kad pengenalan atau islam dalam hati.
  • Anda mula belek-belek kitab fekah yang anda tinggalkan berabuk kat umah, tengok pasal istinjak (tandas dicipta tanpa air), dan juga solat jamak qasar. (nak travelling punya pasal)
  • Nak mix dengan orang tempatan pun satu hal. Orang melayu Malaysia terlalu ikut pada peribahasa masuk kandang kambing. Tak perlu jadi kambing, jadi je seperti diri anda. So kalau ada yang tolak anda sebagai kawan sebab tak join minum or gi club, cari je kawan lain ^^
  • Anda akan ditanya mengenai agama anda. So kalau ada yang jawab 'Saya islam sebab mak apak saya islam', siap sedia ye untuk terima kunjungan tetamu kehormat dari gereja terdekat ye lepas tuh. Kalau korg jawab benda lain, lagi dia suka. So know what to answer dan how to answer bout your faith!
  • Anda mungkin akan menjadi pengguna internet tegar sebab anda rasa anda perlu ada connection dengan orang malaysia setiap hari.
  • Anda perlu blend dan masuk ke dalam masyarakat tanpa menggadai agama, bangsa serta wang ringgit. Duk terkurung dalam bilik adalah tidak sihat untuk mental anda. Benda nih selalu berlaku di tempat yang bukan English-speaking country.
  • Pada tahun pertama pulang ke Malaysia, luggage anda dipenuhi dengan 'buah tangan' dari luar negar untuk famili.
  • Anda mngkin tak join apa-apa persatuan, kadet bersatu dan sebagainya sebab anda rasa tak perlu join benda² utk spm itu. Maka anda miss satu period keseronokan menjadi pemuda yang aktif




Next post, suasana study kat IPT tempatan plak, insyaAllah


Simon 'Adam' Malik

Monday, 28 May 2012

Photo : Zated Mosque Abu Dhabi





One of the largest mosque in the world; yet it will be full till parking space during Shalat Jumaat.
A must visit if you are in Abu Dhabi, so expect a very large crowd of tourist.
The inner decoration is superb and beyond discribtion. 
Please get a local guide for art interpretation.
Just indulge your eye with the stunning beauty of this mosque

Saturday, 26 May 2012

Hari-hari dalam hidupku.. di Rig

Assalamualaikum wbt


'Mud Weight out! 12 point twoo! '


Itulah sehari-hari aku dengar dari corong am kat Rig nih. Tukang announce adalah Roughneck (gelaran rig crew untuk kerja-kerja drilling kat rig) yang bertugas di shaker room merangkap Shakerman dan juga Mud man. dalam sejam adalah lebih 4 kali.

Paling tidak pun dia akan jerit


'No return in the shaker!'

Pak cik (or lebih kepada abang) selalu mengusik aku bila aku gi shaker untuk sample catching dan basuh kat situ. Dia siap nak tolong basuhkan sekali. Mungkin dier tgk aku punya Coverall (pakaian keselamatan atas rig) masih nampak brand new, walaupun dah berpuluh² tempek minyak dan lumpur.


Kadang-kadang ada juga yang cuba menyerikan suasana melalui corong am. Biasanya bila pukul 3 pagi, ada suara 'jam 3 pagi nih, minummmm!!' (sila sebut dengan nada sarawak ye?) hahaha. Biasanya shift malam sahaja empunya pemecah kesunyian cam nih.


Itu lah sehari-hari dalam hidup ku kat Rig.


Hari aku bermula pada jam 10 malam. Alaram dari handset berteriak untuk bangunkan aku. Lepas mandi dan solat aku akan ke Galley (Ruand makan) utk mengisi perut (dan juga menjaga perut) demi tenaga untuk bekerja. Kemudian aku balik ke bilik untuk bersiap dengan coverall, helment, safety glass dan ear plug.



Zoomm pi locker room untuk tukar safety boot plak. Kalau terserempak ngan rig crew lain, senyuman akan aku bagi as teguran.

Shift aku bermula dari jam 12mlm-12tghri. Sememangnya kehidupan makhluk nocturnal. Aku akan perlahan² pergi ke Mud Logging Unit (Unit aku berkerja bersaiz sebiji kontena sederhana) untuk menggantikan member aku yang shift pagi.




Jika ada drilling, tugas aku pun bermula. Tangan aku akan disapu dengan cream proctective kerana bahan yang digunakan semasa penggerudian boleh sebabkan ruam bagi mereka yang mempunyai kulit sehalus bayi dan sensitip. ceeewaaahh. Anyways, ia adalah satu procedure yang perlu aku folllow.

Kehidupan kat rig nih semuanya adalah peraturan. Rigid. Turun Naik tangga WAJIB pegang hand railing. Nampak skema bukan? Bagi mereka yang jenis tak skema, anda perlu jadi skema. Bukan apa, ia adalah keselamatan anda. Anda boleh diberi 'Red Card' atau kad halau balik jika nasib anda tidak baik.

Then, dengan interval masa tertentu , aku akan ke shaker room untuk collect sample cutting hasil dari penggerudian. Memang sauna free. Seminggu duk kat rig, jika anda mempunya muka yang tak tahan dengan wap minyak dan environment yang kotor, muka anda akan jadi sama taraf ngan bulan. hehehe..



Kadar dan jenis pengumpulan sample bergantung pada kehendak client. Ada yang nak basah-tak-yah-basuh, ada yang nak basuh-kering... So, aku dengan gaya membasuh kain di dalam sebiji baldi, pun membasuh sample-sample aku. Sample basah terus aku masukkan dalam beg khas.

Kemudian benda ini akan repeat selagi mana shift aku masih lagi drilling.

Sungguh membunuh kreativi bukan? hakhak..

InsyaAllah, posisi menangkap sample nih hanya sementara. doakan aku naik pangkat kepada Mud Logger (ML) di mana aku diberi tanggungjawab untuk monitor drilling operation.  Nampak ada lebih kurang 8 monitor? (1 tak dapat masuk dalam pic)



Crucial gak position nih. Clear Communication tuh penting giler. Lambat bertanya or lambat buat decision boleh menyebabkan telaga minyak tidak dapat dikawal lalu meletup. Kerja saya bahaya? Abih anda naik kereta pi kerja tuh tak de bahaya? hehehe..




Kalau aku takde benda nak buat, aku akan tolong² ML calibrate sensors, alatan-alatan monitoring, pergi bersihkan alat basuhan etc etc.. For sure korg rasa, giler takde life keje macam nih.

Its all about perspective my dear readers. Anda boleh sahaja bekerja di company² di KL, di office serba anggun, atau di hospital yang penuh dengan orang ramai... tapi boleh jadi anda yang takde live bukan? Anda mula bekerja hari isnin sampai jumaat, dari 8-5 ptg (kalau tak buat overtime), weekend anda keluar berronggeng konon nak release tension betul? Lepas tuh ari senin anda mulakan balik kitaran itu. hehe..

At least, aku pergi kerja naik helicopter =p

Kerja aku 28 hari di atas Rig, tanpa bumi yang nyata untuk dipijak. Tanpa weekend untuk keluar release tensin. Tanpa line tepon untuk tepon atau bergayut lelama. Well, bagi certain orang, Rig adalah penjara pulau jerjak!




Alhamdulillah aku masih empunya internet di dalam unit. Bila aku takde keje (ketika operation selain drilling), laptop aku menjadi penghubung aku dengan dunia luar. Internet punya dunia sungguh luas! Macam² benda anda boleh dapat. Bayangkan benda yang delete kat internet tuh sebenarnya tak hilang? Cuma ia berada di satu area yang tidak dapat diaccess je. hehe..

Jadi apakah itu masuk terpenjara? Banyak je buku-buku yang hebat ditulis di dalam penjara. Sebab dalam penjara je yang anda boleh berdebat dengan minda anda, memaksa sel-sel otak anda bekerja keras untuk berfikir. Of course, anda perlu melepasi tahap mampu bercakap dengan minda anda dengan jiwa anda dulu!

 Ketika Subuh, jika diberi peluang oleh Allah, dapatlah berjemaah. If not solo je as atas rig tak tau berapa ramai yang muslim. Solat dalam kontena ye? hehehe..

Yang paling aku seronok adalah aku buat kerja (selain sample catching) bila matahari baru nak naik. Unprecedented access to see the beauty of sunrise in the middle of the sea. Entah berapa kali kita terlepas pandang kehebatan Allah memasukkan siang ke malam kan? Especially bila kita tengah duk menetap gigi mengharung jalan Jammed pepagi di Federal Highway kan? dush~




Bila mmber aku yang shift pagi masuk unit barulah aku pulang ke cabin untuk membersihkan diri. Biasanya aku takkan makan lepas tuh. Lepas membaca kata-kata tuhan dan solat, aku akan tidur (atau cuba tidur) sehingga 30 minit sebelum waktu maghrib.

Aku akan bangun solat asar (tutup muka sebab solat asar dekat² akhir waktu), then aku akan duk tepi tingkap tengok sunset plak. Oh ye, untuk mewujudkan keadaan malam bagi aku yang sudah nocturnal nih, aku menutup tingkap aku dengna aluminium foil. Bukan apa, matahari jatuh, tepat² kat tingkat aku. Dengan lubang besar penumbuk, sambil imbangkan badan dengan goyangan rig yang tak henti-henti sebab ombak, aku melihat kekuasaan Allah memasukkan malam ke dalam siang.

Lepas maghrib?

Aku sambung balik tidur sampai pukul 10! (hehehe)

Seriyuss.. anda rasa mmg takde life bukan? Tapi bukan pada diri aku (buat masa sekarang). Ia adalah masa untk bersendiri. Masa untuk muhasabah diri. Masa untuk menguji diri dan iman dalam kondisi ini. Masa nih juga untuk membaca apa yang perlu. Kerana keadaan telah meng'isolated'kan diri anda dengna dunia yan penuh dengan tipu muslihat itu.

(Aku bukan nak peromot suruh keje kat rig ek?, kalau jadi Medic kat rig aku alu-alu kan!)


After 28 hari kerja? InsyaAllah, Aku cuti sebulan! Ye! Sebulan! Gaji tetap jalan! (sesapa yang office base tapi kena pi offshore, sila jangan jelez. Saya tak jelez dengan gaji anda! ^^)



Hak! hak!


Simon Malik


p/s : aku personally tak nak pompuan kerja atas rig. Dua minggu boleh la as Well site geologist. Keje dalam mud logging unit? errr.. kem salam ek?

Tuesday, 22 May 2012

Nak test kekuatan mental anda? Kerja kat Rig! ^^v

Assalamualaikum wbt


Anda empunya sijil peserta terhebat kat Kem Bunuh dan Bina Minda anjuran mana² pihak?
Anda empunya gelaran Mental Kaw Tak Leh pecah dari rakan²?
Anda boleh tengok orang putus tangan, kepala putus, or at least, tgk video orang beranak?
Anda rasa mental anda kuat?

Guess again..! ^^




Kekuatan mental tak boleh dibina dengan membiarkan otak anda buat push up 100x. Atau pun menghentakkan kepala anda ke dinding sehingga lekuk. Kekuatan mental telah terbina sepanjang hidup anda secara tanpa sedar. Time anda kena maki ngan boss, time anda punya bulatan gembira, hny buat-buat gembira, time anda sedang mengikat perut gara-gara nk kahwen dgn anak Mak Leha. Cuma limitnya berbeza pada individu-individu

Kita rasa kita boleh tahan satu-satu keadaan yang menekan. Ini disebabkan anda tau, secara tanpa-sedar, yang kesulitan itu tak berpanjangan cam bateri eveready dan anda empunya bahan benda yang anda panggil 'penglepas tekanan' (eh, wujud ke vocab nih?)

Cuba bayangkan anda hidup anda tiap-tiap hari tolak tombol keretapi underground especially utk Circle Line? Tak pun tiap-tiap hari anda mengadap muka kawan yang tak berapa nak hensem di sebelah workstation anda. Itu belum lagi yang dia pow anda 2 hengget setiap hari pada pukul 1230tghri.


Boleh bayangkan?

Ok try this.

Bayangkan anda hidup keseorangan ala-ala tom hanks di sebuah pulau yang takde penghuni. Anda tau, yang anda perlu hidupkan api, cari air bersih, dan sebiji bola volley utk dijadikan rakan bercakap. Tapi boleh kah anda hidup sebegitu utk seberapa lama yang anda sendiri tak tau?

Itu la kehidupan di atas rig.

Ok, first of all, ada beza antara Rig and Platform. Platform dalam BM adalah Pelantar, bukan planta yang anda dok sapu kat roti tuh ye? Pelantar nih nak pendek cerita adalah 'one-small-city'. Semua benda ada., dan total crew on board beratus-ratus la. Biasanya Platform nih kekal atas laut, untuk sedut minyak dari beberapa Oil Well yang berdekatan.

Rig nih, (dalam BM aku tak jumpa), macam satu bangunan yang modified yg boleh korek minyak yg jumlah crew dalam seratus orang je. Tugasnyer adalah korek minyak je. So after korek dan jumpa, kitrg blah cari well lain. The challenge is here!

The Challenge bermula apabila :
  • Jika anda jenis hantu internet, hantu gayut tepon lelama, hantu TV, inilah tempatnya untuk anda membebaskan diri anda dari rasukan hantu-hantu tersebut
  • Jika anda kaki shopping, kaki jejalan naik kereta, atau kaki tak suka ikut peraturan, inilah juga tempatnya utk mengurut kaki-kaki tersebt supaya tenang.
  • Dan yang paling best, jika anda seorang yang kaki perempuan atau mempunyai masalah hati dengan perempuan, kat rig la tempat untuk anda mengasingkan diri dari sebarang jantina bernama perempuan (transgender tuh aku tak berani jamin)
Ya, bagi certain orang, di rig lah untuk anda mematikan kutu-kutu anda yang boleh menyebabkan anda berbuih mulut macam kena sawan. Maka disinilah untuk menguji mental anda. (Chop, korg mungkin boleh tahan sehari dua tak tweeter, cuba 28 hari straight? hehe)

Namun, rig juga bahaya untuk certain² orang seperti :

  • Orang yang suka makan
  • Orang yang suka hidup menyendiri
  • Orang yang suka buat benda pelik² seperti nyanyi kuat² dalam bilik air atau lompat dari tempat tinggi.
 Sebabnya, di Galley (atau ruang makan), semua benda adalah free flow. Ais krim, buah, salad, lauk pauk, instant noodle, hang pa sebut ja. Yang suka hidup menyendiri nih, haa.. lagi cepat la diorg nak mental breakdown. Ada byk tempat menyorok terutamanya kat engin room. hehe.. Yang buat benda pelik² adalah jenis yg biasanya tak kekal lama di rig. Either berkubur di laut atau crew-crew sebulat suara nak hantar mamat nih balik darat.



Kalau yang jenis dah biasa dengan alam persekitaran yang ideal secara kronik, seperti ramai pi solat jemaah, cakap benda elok-elok, nampak bersih sopan dan sebagainya, juga tidak dicadangkan pi rig. Bagi yang hardcore mahzab shafie, mmg tak solat jumaat la. tambah² anda tak tau mana satu yang boleh ajak solat. Melain anda empunya hati, mental dan perasaan yang teguh. Kalau yang jenis sepower setitis nila tuh, yg mampu  amatlah dialu-alukan datang sini. (terutamanya untuk jadi Medic kat rig)

Perempuan.... hurm... ada certain rig yang mesra perempuan. Mesra kat sini ok la utk kehidupan perempuan. Kalau tak nasib baik, crew member selalu keneng² bersama tangannya lain macam... paling menakutkan adalah terserempak dengan crew dalam almari bila nak tukar pakaian.. jeng! jeng! jeng! Ye la, kat sini bilik mana leh kunci!


Ada beran? ^^

Bagi yang mana baru je tercebur dalam bidang yang menyebabkan anda bertungku-bertangga kat satu-satu rig, atau yang bakal hidup atas rig atau yang mengambil chelen aku utk kerja atas rig. Here's my friendly advice:


  • Kukuhkan lagi mental anda dengan al quran dan byk mengingati Allah. Tak caya? Sebab anda lebih byk masa untuk mengenali diri anda dan Tuhan anda bila kat rig sebab anda tak boleh nak berfacebook, bertweeter atau melayari internet. Paling tidak pun menjadi orang yg intektual sebab banyak time untuk membaca. InsyaAllah, limit utk anda mental breakdown akan menjadi tinggi.

    Dengan anda mengenali tuhan (tadabbur alam), mendengar kata-kata tuhan (tilawah), bercakap dengan tuhan (solat), Anda tak akan rasa keseorangan.

    Tak caye? Moh keje kat Rig!


Simon 'Adam' Malik

Monday, 21 May 2012

cerita seorg blogger atas rig

Assalamualaikum wbt



Ye, bagi mereka yang tak tau, buat-buat tak tau atau pun yang amik tau, aku sekarang sudah memulakan alam pekerjaan. kerja sebagai seorang mud logger. Gapo dio mud logger nih? Senang dan pendek cerita, keje kuli atas rig. hehehe..

dalam minggu lepas, baru diassign ke sebuah rig buatan Africa selatan, Songa Fleet, call sign, Venus. Haha, gempak tak bunyi? tak segempak Inche Gabbana keluar buat kenyataan rasmi yang dier nak kawen. - which is tak tau bila- (eh!)

Sepatutnya aku kena pike rig lain di Terengganu waters. tapi sehari sebelum flight, Coordinator bagi msg yang bunyi nyer ala² ginih.

Change of plan. Songa Venus. Wednesday and chopper Thursday, ok?

- I'm sure (toot) was sent there.


Compromised. Bit of unexpected situation. Trident 9 is already fine btw.

- Ok, i'll take it

Drop by at the office for papers.






Haaa... gempak tak bunyi nyer? Masih lom gempak lagi berbanding saya dedahkan identity inche gabbana
- which aku takkan buat - ehehehe..

Nak cakap kat sini yang keje aku, depends pada kehendak client dan situasi aku pada ketika itu. kalau aku tak nak, ok je, tapi gaji aku lebih sikit dari RA masa kat UPM la. hehe.. So anything is by coordinator aku kat opis.

So ari rabu aku pun terbang ke kawasan Borneo. dan pada hari esoknya, aku merasa naik helicopter selama sejam nak pi rig. Yup, kerja di rig bukanlah kerja biasa. Anda pergi naik helicopter. Kalau kat KL, anda perlu merempit or mencilok tak bagi signal bila di ibu kota.

Bukan seperti yang aku jangkakan. Ingatkan ada la juga nampak rig lain, or sayup² tanah besar. Sekali mmg laut terbentang luas baeekkk punya. Bot nelayan mmg takde nmpk, apatah lagi kapal dagang. So kat mana aku sebenarnya, wallhualam.. aku sendiri tak tau. (another ciri² kerja aku, aku sendiri tak tau lokasi tepat aku kat mana, hehehe..)

Aku kira², hny dalam 100 riggers je kat sini, termasuk yang handle operation, services for operation (team aku) dan benda² logistik cam tukang cuci baju, or tukang masak.

Kerja kat rig nih adalah kerja yang sangat berisiko. Kat TV mmg takkan selalu keluar. 1 sebab takut malu, 1 lagi mmg ia rahsia yang perlu dijaga. dan satu lagi, takde wartawan nak mai sini korek apa berlaku. ehehe... Banyak je cerita-cerita dari senior, mmg macam kiamat datang la senang cerita.

So bila dah risiko tuh, keselamatan mmg sangat dijaga kat sini. So biasanya tempat² macam nih ada 'Stop Card' yang berfungsi macam amal makruf nahi mungkar. Anda nmpk ada benda yang tak betul dan boleh mmbahayakan keselamatan, anda tulis. Anda nampak orang lain mengamalkan keselamatan dan benda² elok dari segi keselamatan, coorperation, teamwork dan seangkatan dengannya, anda tulis jugak dalam card nih. hehe.. Kalau kita mmg tak yah wujudkan sistem nih, malaikat kiri kanan ada hehehe..

Di rig, boleh jadi syurga, boleh jadi neraka, bergantung pada individu. Bagi aku (buat masa nih), aku masih lagi waras dan masih makan melalui mulut. hehe.. Aku dah nmpk dah, mmber cakap, gelak sensorang. eiiii, seraaaamm..

Memandangkan aku tetgh laut, maka, aku dapat lihat sunrise dan sunset. sunrise bila aku kluar solat subuh time aku bekerja, dan sunset kat tingkap aku bila aaku bangun tidur tggu maghrib. hehehe. Aku shift 12mlm-12tghri, so this is the first time aku menjadi seorang manusia nocturnal. haha.!

Air laut mmg membiru time tghri, nampak ikan² yang lebih besar dari peha aku. (eh? tau ke saiz peha saya? hahaha!!) Oh ye, biasanya time nak maghrib, aku ngendap la kat tingkap nak tengok matahari terbenam. So kekadang biasanya, aku akan nmpk kawanan sardin kena serang ngan kawanan ikan besar. hehe.. seronok gak kat sini. pengubat hati yang lara bila tengok kejadian Allah.

So tugas aku adalah (buat masa nih) adalah 'Catching'. So ada certain² waktu atau kedalaman drilling yang perlu aku pegi ke satu bilik khas utk utk sample catching. Dah catch ke pack mengikut client nak.Bunyi macam mudah tapi, kalau Setiap 1 m kena pi amik cuci dah pack, mmg berpeluh jantan betina keluar. Buat masa nih trainee mud logger. Keje mud logger lain, lebih besar tggjwb. Nnti aku citer kendian. =)

Yang paling aku teruja adalah bila tengok sample, sebab aku dapat 'dengar' apa yang sample ceritakan pasal diri diorg. tapi nak pi catch tuh punya la jerih. But still, aku (buat masa nih) hepi ngan kerja aku. Senior pun boleh tahan mmbantu walaupun ada certain time strict and stress.

Bab makan, jgn citer, freeflow semuanya! Ehehe...

So, itu saje buat masa nih, Aku tak letak gambar utk cover kerahsiaan. hehe.

Simon Malik

Sunday, 13 May 2012

Photo : Dubai in black and white








Dubai.. A sandy place full of luxurious things you ever imagined.
The local only 15%, and the rest is foreigners working there.
Yet, it reminds me of KL. Unmanaged sprouting of  tall buildings.

Sunday, 6 May 2012

A long postponed project. (sligthly forgotten to be exact)

Assalamualaikum wbt



balik dari training at abu dhabi, realizes there's a lot of untreated pictures from 2011. And yet 2012 pictures keep piling up. Finally today (bearing with the jet lagg) I could finished it properly..











full album at this link : Year Book 2011



once I'm up on the rig, i dunno whether i could be as i am before..



 Simon 'Adam' Malik