Wednesday, 25 April 2012

Super Metemorphosis (yakah?)

Assalamualaikum wbt






 tak pernah aku tengok satu pekerjaan yang empunya training macam equation kat bawah


Mechanical Engineering + Chemical Engineering + Electrical Engineering + Sedikit IT + Geology + Sikit anatomy badan dan biology + Stock management + Pemakan sihat, pelari unggul dan pengangkat berat = Mud logger



Then company cabar (paksa sebenarnya) untuk naik pangkat dalam tempoh 14 bulan.


Menarik tuh menarik! tapi celah mana plak sorg muslim yang tangannya memegang dunia?






Simon Malik

Sunday, 8 April 2012

So.. this is what they called training

Assalamualaikum wbt






I could agree enough with a saying, empty room insane your mind (heck, i just made it up). I didnt have any ideas or the will to blog back in Malaysia. But, not even after 24 hours i arrived here in Abu Dhabi, i started to write again. Maybe due to the hotel-like room for myself, large fluffy beds and pillows and a slight spacious compare to my room.

Not all know that i had entered a working life. Even some of my immediate family. Now, why must i do that? Because, even a near 100% will-happened thingy, might not be happening. Yep. The past 2 years of up and downs really put something in me brain.

My position is a Field Specialist, in Oil and Gas exploration. Job, kuli cacai log lumpur or Mud Logger.

Thanks to my friends who kept me in their prayers, asking God so that I got a job. Really. Last few months I was cracking my head about Mechanical properties of rocks found in Kenny Hill Formation, and the next thing happen is I was inside a dummy chopper sinking inside a 10m deep pool, trying to escape out.

Life really like a roller coaster. it has its moments going up and down. But the speed and force is like a box of chocolate. Suprises from God is always the element.

Today was the 1st day of my training as a Mud Logger. Location, a facility located in the middle of nowhere in Abu dhabi. Regradless, they have, 8 pool tables, gym, sport facility and some other stuff. Yeah, paradise for some might think of.

To be frank, i'm not really fit in myself with the luxurious environment. Oh, food is exceptionally well received. hehe.. I''m some sort of fearing something. Fearing that, once i already suit myself in, i'll be maintaining that kind of lifestyle back in Malaysia.

Really.. Fearing that hatiku dikuasai rasa dunia dan kedunian, manakala tangan juga sibuk mengorek dan menggapai kehidupan utk kedunian.

At this point I bet people start to depress, rite? haha.. No worries InsyaAllah. Keep me in your prayers.


Simon Malik

Thursday, 5 April 2012

Menyelak daun baru : the story

Assalamualaikum wbt



aku sendiri tak tau macam mana aku sampai ke titik ini. tapi titik yang aku sedang berada sekarang ini adalah titik-titik perubahan yang aku lalui. Yang allah bagi aku setiap 6 bulan (plus minus)

siapa sangka bulan januari aku berada di dalam kelas belajar soil engineering dan geohazard, namun bulan nih aku baru saja pass training-training ala-ala navy seal, sea survival, Helicopter underwater escape (HUET), self-escape dan benda-benda lain yang approved by SOLAS dan OPITO. ( trust me, aku pun tak tau apa long form diorg)

siapa sangka bertahun-tahun aku berangan nak pi borneo, hajat itu tercapai awal bulan nih

siapa sangka yang aku seronok-seronok belajar masters, expect nak pegang scroll dengan pakai baju jubah, bertukar kepada pekerjaan yang berjumpa dengan pelbagai jenis orang dengan pelbagai jenis background dari pelbagai jenis negara.

siapa sangka yang aku akan ke negara yang panas lagi berpadang pasir selama sebulan untuk training-training yang seterusnya.

siapa sangka yang aku dulu mungkin akan kerja pergi site, buat mapping argue dengan civil engineer, bertukar kepada kerja yang tak perlu thumb print.. meja office pun takde! Hanya standby tunggu call dari coordinator dan decide to take up the job or not. kalau ye, pi HQ amik details and briefing before flew to designated location.

subhanallah siapa sangka..

aku tak tau adakah ini hadiah dari Allah setelah 2 tahun tak empunya apa-apa pekerjaan tetap, atau dugaan dari Allah. Aku tak dapat lagi boleh 100% bersama mereka lagi.

Siapa sangka aku melangkah masuk ke alam pekerjaan lebih awal dari apa yang aku sangkakan tahun lepas.

Siapa sangka yang aku dapat pun keje nih.

Tiada yang kebetulan.

Mungkin 2 tahun dulu adalah ujian untuk memastikan aku benar² sedia untuk masuk ke alam pekerjaan atau tak. Penapisan niat dan hati..

Inilah pekerjaanku sekarang

Alhamdulillah

Doakan aku tsabat di alam ini

Simon 'Adam' Malik