Monday, 30 January 2012

Orang-orang khaltulistiwa tak merasa

Assalamualaikum wbt


Kita merasa cuaca panas dan lembab sepanjang tahun. Kita merasa buah durian yang omputih tengok pun dah mual. Kita merasa banjir tahunan yang aku rasa dah sampai tahap tak kisah dah sebab asyik kena je. Namun ada satu benda yang yang memang kita tak merasa sampai bila-bila


Bukan salji... (boleh carik kat I-City or Mines Wonderland)
Bukan santa claus.. (pun boleh cari di supermarket-supermarket berhampiran anda)


Tapi satu pertunjukkan cahaya yang tidak membingitkan telinga, smoke-free, spectacular and most important tiada penglibatan korupsi pegawai-pegawai kastam!



The Northen Lights


 
 

Yaa.. Tuan-tuan dan puan-puan, adik abang dan akak. Kejadian yang sungguh mengujakan hati ini kita tak dapat tengok sebab kita ditakdirkan lahir di semenanjung dekat-dekat dengan khaltulistiwa.

Secara ringkasnya, kejadian ini berlaku bila partikel² bercas berlanggar secara berjemaah dengan atom-atom di atmosfera ketinggian tinggi.

terimakasihtuhan kerana mencipta medan magnetic bumi dan juga matahari yang sentiasa aktif. Kalau tak, mmg tak merasa langsung nak tengok.

Asalnya, kejadian ini mmg sentiasa berlaku, cuma extent nampak tak nampak je. Kalau nak nampak, teruja lagi ternganga mulut, kena tunggu bila berlakunya solar flare atau ribut matahari (if i translated it correctly). Masa time nih, benda ini sangat-sangat bersinar sehingga kita boleh baca suratkhabar dalam gelap. eh? tak caya? Ok, pi carik tiket murah pi UK ke sweden ke tak pun new zealand, then tunggu smpi solar flare ek? baru caya tak caya cakap aku. hehehe..

ketika solar flare, matahari menyebarkan partikel² bercas dengan banyaknyer ke ruang angkasa. But then dengan adanya atmosfera dan juga medan magnetic yang kire menjadi perisai, partikel² bercas ini dipantul dan dikesamping (aku dah lama tak pakai vocab kesamping) ke angkasa balik.


 "And We have made the heaven a roof, safe and well guarded. Yet they turn away from its signs."
(Qur'an 21:32)



Kalau solar flare tuh meunju ke arah kawasan kutub bumi, lalu terjadilah aurora. Menarik bukan? Sang Pencinta bagi kita macam-macam nikmat malah petunjuk dan kejadian untuk kita ambil pengajaran dan jentik akal kita yang senyap itu.

There is a reason why it colours green / blue / red. Haa.. kalau nak tau, ubati rasa nak tau anda dengan mencarinya di internet. wahaha..


 
 Earth magnetosphere


gmbr aurora dari angkasa. image dari ISS.


seriyus... Kalau dulu saya tulis 'bermalam berberapa hari di kutub' dalam 'Senarai Impian yang hampir pasti tak dapat', maka 'Mengambil gambar aurora' juga telah tersenarai.

Banyzk lagi kejadian tuhan yang pelik-pelik dan unik. Cuma kita je tak nak open ourself and learn..


wallahualam


Simon 'Adam' Malik


p/s : more pics at wired.com

2 comments:

D-SIM said...

SubahanaAllah.

brader amek course ape ? Coz. . .tak ramai orang Melayu dok minat cite pasal kejadian camni ( aurora, solar flare )

Simon 'Adam' Malik said...

ooo..

amik course geology, course yang orang pikir sekadar mencarik minyak dan emas, wahal ia lebih dari itu. ^^