Monday, 23 January 2012

Back on the grid

Assalamualaikum wbt




Guess who's back!!



Hampir sebulan tidak menulis gara-gara penangan exam dan segala macam benda university yang perlu di'top-up' dan di submit. Seriyus.. tak pernah rasa tercabar lagi terhimpit dengan study yang macam terhimpitnya nasi bila nak jadi nasi himpit. Kat France dulu agak tranquille (relax) dan boleh pelan-pelan kayuh nak study exam. Kat sini...?

oh non~ non~ Jauh ayam panggang dari bara api yang membako nye.

Sebagai student peringkat.. (clear throat).. Masters, kitrg memang jelas dan nyata diberi waktu yang kosong yang tidak dipenuhi oleh kelas-kelas penting mahupun mengarut. Tapi ruang kosong itu kitrg terpaksa dipenuhi dengan nak siapkan long assignments yang mana initiatif sendiri amat-amat digalakkan. Mana tak nyer, walaupun hny 4 subjek bertulis yang beratnya mengalahkan lori 1 tan, kitrg perlu add sendiri kemahiran dan skill lain.

Sebagai contoh, kitrg dalam bidang Engineering Geology, (where our job is overshadowed by civil engineers, and entirely invisible from society), kitrg perlu tau pakai AutoCAD, perlu tau mapping sistem pakai software2 GIS dan belajar sepotong dua kemahiran tukang-tukang civil engineers. I'm not complaining here though. Its just geology is the motha-of-all-knowledge where (sadly enough) everybody still ask us, 'kat mana minyak? kat mana emas?'


oh, k-mon la, ok? Geology is more than that.


Entirely, i just love the course that i took. Berkenalan dengan sifat fizikal batu (Rock Engineering), translating a complicated geology structure into a simple understandable info for civies to solve, (Engineering Geology), or playing with gravity calculation, resistivity, seismic waves or even da magnet to know the subsurface condition (Engineering Geophysics).. love the modelling softwares too. Tak lupa jugak membaca journal-journal lama and have the chance to put comments and debates on it when applying to Malaysia Condition. ( the Environment Management System part is not totally.. ermm... how should i put this? terrible)

Not to mention a phrase from my prof ' i'm aspecting a master student answer, not degree.' Cuak tak cuak la kan? Soalan max ada 4, total 100 marks. Oh kecutsnya usus besarku..

Ada lagi 1 lagi sem and voila, insyaAllah i'll got something that any desk lady won't have to open google translate, or converting 20 marks to 4.0 cgpa.




What Grid?


Antara Ustaz yang aku tabik spring

Aku terlepas banyak perkara sewaktu saya tumpu nak study on study and gathering extras information. Sehinggakan Si pisau bin cukur bertanya, 'Encik Simon tak pakai saya ke? Saya dah lama nak cukur muka anda'. Memang lama.. seriyus lama.. orang yang biasa tengok saya pasti akan kata, 'Sejak bila ko berjambang dan bermisai..?' (aku lelaki kot???)

Semalam bila pulang, Kak num yang dah 2 bulan lebih tak nampak muka aku menyambut aku dengan 'Eeeekkkk~~~!!! Kenapa ada misai?? Tak balance pulak tuh...! ( Peluh )

Well, insyaAllah dengan  sebulan cuti nih, aspek penjagaan diri insyaAllah akan dikemaskini. hehehe.. Buku-buku ilmiah yang lain juga sedang menunggu giliran untuk dihabiskan oleh tuannya yang beli tapi tak reti-reti nak baca. Tak lupa juga nak tingkatkan produktiviti amal-amal osem. Sebulan nak recuperé (recover) insyaAllah boleh.

But wait! (Dikala ini muka concern supervisor sambil tersengih keluar secara tiba-tiba)

Aku perlu perli buat mapping, gather sample dan segala tok nenek kajian untuk desertasi!!! dateline bulan Mei! ( lama lagi?? choba hang pakai kasut cheq, muat ka tak muat? Kalo muat, meh switch tempat ngan cheq, sure hang mengagau-ngagau)


Oh cuaks nyer pankreasku ini




Apa yang aku terlepas 2012?




Case 1

Well, awal-awal tahun kita disambut oleh kes pelajar-pelajar yang mempunyai perasaan yang perlu ditunjuk. Kes AUKU nih aku macam nak komen masa dia keluar tapi, Journal dari Romana lebih menarik hati kerana ada nilai markah disebaliknya. hehehe... Respect with their courage and spirit though untuk berarak tengah-tengah manusia lalai duk jerit-jerit, joget-joget happy new year.

But something was out from the place. I lived for 4 years in a country where demonstrations and strikes are their national sport, i cant help noticing something is not right...

Is the UNISEL office operates according European time zone or para penunjuk perasaan jenis yang aktif hanya waktu malam dan tidur waktu siang or rather their skin is delicate to UV light?

Demonstrations is about 'the deliver' not 'to gained 5 seconds airtime on tv', k-mon la guys!


Case 2

Aku masih ingat dengan jelas, ada member la salle komen bila kitrg baca paper. ' She's got the brain but not the looks'. So Mithran, (even you even happen to pass by) what do you think of her now?

Aku rasa kes nih tetiba naik bila kita dikujatkan dengan perkahwinan oh-so-gay student msia kat ireland. Otakku alert mengatakan mesti tetiba ada yg tertanya-tanya, eh, what happen to her la after these years?

Maka tersebutlah alkisah aku menyebut ' damn! ' lalu menggeleng-gelengkan kepala bila terbukak satu link di mukabuku.

Ternyata otak bukan pengawal peribadi dan penetap pendirian. Otak pasti akan mengikut telunjuk hati dan jiwa walau anda empunya otak yang mengalahkan einstein. Sori jika ada yang terasa tapi, adakah  kita mahu negara kita ditadbir oleh generasi yang mudah sekali kena dye orang barat? Awat hang basuh baju tak bahagi ikut warna? Dah tau baju kita tak tahan kena dye baju lain, yang hang pi campoq buat apa? Elok-elok dah corak yang terbaik sekalian alam nih, corak hati omputih jugak hang pi ikut...

Isu ini menjadi buah mulut dalam bilik siswazah (aku panggil bilik guru sbb kecoh with bubbly environment). Maka timbul la isu, heart vs mind, isu kalau hidup berseorangan di luar negara dan isu-isu lain. well what say you?

(wotpog mengambil keputusan utk tidak menayang apa² gambar berkenaan. mari panjatkan doa agak dia kembali ke pangkal jalan)

Well Mithran, i must say that she's got the brain and eventually the looks, but not the heart and faith.



Case 3


Isu paling panas berpeluh jantan betina tak kira usia! DSAI sudah back on the game! Masa nih aku nak tulis something gak but, exam is calling.. hehehe... Aku sokong dia? oh non~ non~ Aku sekadar pemerhati dan sokong sesapa yang berada di atas kebenaran.  Aku tak mao komen mengenai keputusan dari pihak mahkamah. Hanya Allah sahaja yang tau isi hati manusia dan kebenaran sebenar.


Bersalah atau tidak , moga Allah ampuni dosa-dosanya dan keluarganya dan dilindungi dari hentaman fitnah dan kecelakaan. Amin


Cumanya, kes DSAI membuatkan aku flash back dan korek-korek 'the 1998 malaysia crisis'.. kenapa DSAI dipecat in the first place.. how is the malaysia economy during that time, etc etc.. the thing is, aku rasa macam aku bakal melihat satu kaset lama yang bakal diputarkan kembali tahun ini. If a political transformation happened, it may kick off from a not very good position. And of course after that, the our always-bias-media start to point their ugly fingers to what they called culprits for what happen, and a 'sinical thank you' for not voting right.

The european economy tgh tak stabil... US sedang heat with presidential election.. Iran dah ugut nak barricade oil sea supply line.. PRU macam dah nak dekat... and Mek Munah sudah tidak risau filem melayu yang kluar kat wayang akan terlebih kualiti sebab tak payah nak tapis lagi.. (eh ada kaitan ke?)

Apa la yang akan jadi kat Malaysia nih ye?



The Return


Eventhough lepas nih aku bercuti sebulan, tapi kerja tetap kerja walau di mana jua anda berada. Kerana generasi muda patut tak de masa nak duduk buang masa di mamak, dorm member, depan tv apa lagi dicelah-celah ketiak pasangan couple mereka. Aku mungkin tak se'aktif' dulu untuk menulis tapi insyaAllah, biarlah berterusan...


And Happy Chinese New Year to all Malaysian ^^



wallahualam


Simon 'Adam' Malik


p/s : Mr. Aggressive returns to the block.

No comments: