Friday, 30 December 2011

Intermission

Assalamualaikum wbt


Dikala sedang kecut perut, menelaah secara intensif serta menjadi kawan kepada kopi (lalu menganaktirikan teh), sempat juga aku tengok gambar-gambar yang best utk ditengok di Boston:BigPicture

Yup, 2011 hampir menutup tirai. 2011 merupakan tahun yang banyak sekali eventnya secara worldwide. Tak kurang juga pada diri sendiri. Nak cerita kat sini.. erm.. secomplicated space and time continuum, so basically tak perlu cerita. haha. Alasan.

Baik! voila3 link koleksi gambar-gambar event tahun nih yang aku cilok dari Big Picture (Boston.com). Patut tunjuk benda-benda yang berlaku kat malaysia la kan, tapi media malaysia terlalu sampah dan bias. Selalu mengasingkan apa yang berlaku di luar negara dan tak mau nak kaitkan dengan negara kita. Cerita topic worldwide sekejap jer lepas tuh diikuti dengan info-info berat sebelah.

Click kat gambar utk tengok full album, insyaAllah


The Year in picture : Part 1




The Year in picture: Part 2



The Year in picture : Part 3



I take no credit from the pics that i've shared here. it goes to the photographer of course! ^^

Alhamdulillah.. even it was (and still) a very rough ride during 2011. Full of turbulence, full of suprises, the hope dan despair, the laugh and tears... yet!

Syukur~! Aku masih disini
Syukur~! Aku masih bernafas lagi
Syukur~! Aku masih berdiri
Masih ada kuasa dalam tubuh ini! (copyrighted from Altimet)


Simon 'Adam' Malik


p/s : yosh! masa untuk mengadap journal² pasal batu. oh kenapalah banyak sangat org bijak yang pi cipta tiga lapan jenis rock strength classification..

Saturday, 17 December 2011

Jom pecah otak! Siri 8

Assalamualaikum wbt




Sedar tak sedar dah masuk siri ke 8 dah! pergh! tahniah kepada pemenang-pemenang seblom nih! Bagi yang tak berjaya jawab dan menang, ini adalah peluang anda sekali lagi. Bulan depan saya plan nak buat teka teki yang super pecah otak! Hadiah mmg best la tapi anda perlu pecah kan otak orang lain gak utk memang bulan depan. So bulan nih agak simple, so mai rebut mai jawab! ehehe..

Teka -teki nya :


Alkisah zaman hang tuah masih lagi main galah panjang dengan jebat, ada seorang nenek kebayan nih yang tinggal di sempadan rusia dengan azerbaijan. (eh? diorg bersempadan ke? tak pasti..). Nenek nih dah lama hidup solo kerana ilmu yang bwk dier ke neraka tuh menyebabkan dia tak dapat cari jodoh. Mana la laki beriman nak lekat kalau dah sah-sah berkawan dengan jin ngan setan kan?

So satu hari, oleh sebab dia dengki, dia pi culik 3 orang lelaki kat kawasan sekitar rumah dia. Punya la nak lepas kempunan nak dapat benda chumel dan bunga, dia tukarkan ketiga-tiga laki nih menjadi panda. dan setiap panda nih disihirkan supaya jaga satu pokok mawar seekor. Tau plak nenek nih nak suruh jaga pokok mawar bukan buluh china. kalau tak senyum je panda-panda tuh kan? hehe..

Salah seorg dari lelaki yang telah jadi panda tuh empunya isteri dan anak sorg yang masih merah lagi. So dia gamble utk merayu dengan nenek kebayan nih utk jumpa isteri dan anak nyer. Mungkin sebab panda nih buat muka terlalu chumel, si nenek kebayan nih nih akur dengan permintaan panda nih.

Tapi, dia bagi syarat; Hanya pada satu malam sahaja dan dia hny boleh tengok dari jauh. so daripada tak dapat langsung, panda nih pun setuju. Maka nenek nih meng'teleport'kan panda nih dekat-dekat ngan rumah dia. duduklah panda tuh kat situ memerhatikan isteri dan anaknya dari jauh sambil jaga pokok mawar. masa nak dekat subuh, terbuka la pintu teleport utk pulang..

Bila balik je, panda nih terlupa akan pokok mawarnyer. Punya marah nenek nih. baru nak angkat tangan nak buat backhand, panda nih buat muka chumel. Cair sekali lagi... tak jadi tampar. dengan kuasa majisnya itu dia teleportkan pokok mawar tuh pada jagaan panda tuh balik. Jangan korg tny camne pokok mawar yang ada akar tuh boleh rooted balik kat tanah..

Meanwhile, isteri pada laki nih tau yang lakinya datang tengok dari jauh. hati isteri solehah la katakan. dari jauh dia nmpk lakinya itu dah jadi panda. Dalam hatinya terkejut. 'Wah laki aku jadi kungfu panda la!'

So dia berazam nak selamatkan lakinya itu lalu dia pergi ke rumah nenek kebayan itu seusai solat subuh awal waktu. Sampai-sampai je kat perkarangan rumah nenek kebayan nih, dia nampak ada tiga panda bersama-sama dengan pokok mawar jagaan mereka. obviously la nenek kebayan tuh tengah tidur sebab orang tak beriman tak solat subuh!

Tapi isteri solehah kan kenal suaminya luar dan dalam. So dia tau yang mana satu lakinya. Lalu dia dapat kenal pasti dan mereka pun lari.

Bangun-bangun je nenek nih pelik, camne isteri laki nih kenal panda yang mana satu, padahal setiap panda tuh empunya corak yang sama?


 Serius panjang kali nih..



ada dua possible answer. kalau anda dapat teka kedua-duanya, anda bakal dapat 6 keping kupon buy 1 free 1 kedai RasaMas! kalau dapat jawab 1 je betul, dapat 3 keping je la ek? pemenang ialah orang yang terawal dapat teka kedua-duanya dengan betul! Kalau menang, saya post kan la kupon tuh. hehe..


selamat pecah otak ye?



Simon 'Adam' Malik

Sunday, 11 December 2011

Aku, Videogame - Part 2

Assalamualaikum wbt


Game pada asalnya hanya sekadar berkonsepkan amusement or dalam cakap orang-orang marhein, suka-suka. Main dan dapatkan high score. Game-game yang lama ini menerajui zaman-zaman 70an seperti Pong, Alien Invaders dan Pac Man. At least korg pernah main Pac Man yang kerjanya makan-makan sambil elak dari kejaran hantu-hantu.

Oleh sebab potensi gaming ini satu dunia (erm.. dlm dunia maju la masa tuh), maka syarikat-syarikat yang dulunya sekadar jual plastesin / card game bertukar arah dan mula explore bidang gaming nih. Contoh, Nintendo.

Oh ye semasa tu, oleh kerana nak bring to the next level, gaming sudah mula berkonsepkan ada watak and jalan cerita. Ini sebenarnya nak bagi satu sense yang entertainment yang empunya perspektif berbeza dari sekadar panggung wayang gamar. Yang paling awal menerajui konsep ini adalah seorg plumber berkumis lebat bernama Mario yang cuba menyelamatkan Puteri dari orang jahat yg bermuka buruk. Simple. Main game nih mesti ke arah kanan dan lompat².sampai juga Tuan Puteri.





Langkah awal ini dilakukan kerana dalam diam para pengusaha dan syarikat game tahu, yang satu-satu kesukaan masyarakat pasti akan menurun. Kerana manusia tidak pernah puas dan demand satu benda yang baru. Ia berlaku pada industri gaming ini awal² dulu di mana industri ini hampir berkubur dan masa tuh tinggal dua syarikat je yang belum gulung tikar.

Bagi mengelakkan benda ini berlaku., gaming meneruskan konsep ber'tema' dan memanipulasi sebaik mungkin peningkatan bidang elektronic time tuh. So game developper berpendapat, adalah lebih baik utk mencipta game yang mampu memberikan emosi macam filem dan lagu.

Wujud lah Zelda, game yang dikategorikan sebagai Role Playing Game (RPG). Game macam nih biasanya empunya jalan cerita yang panjang sebab pemain akan mengambil masa utk membina character dalam game tuh disamping memberikan perasaan 'meneroka ke alam baru'.

Ya, game Zelda nih datang dari otak yang cipta Mario bila dia bersiar-siar di dalam hutan yang dia belum teroka. To be frank, the first RPG game yang saya main adalah Pokemon selepas UPSR (i think la). Sebelum tuh saya tak pernah terdedah dengan game camnih atas sebab-sebab yang akan didedahkan dalam part-part akan datang. hehe..

To me, keseronokan itu datang bila kita bina character kita sikit demi sikit, dari takde apa-apa sampai ke tahap power. Di tambah pula dengan campuran rasa berdebar-debar, cemas, pergi ke tempat baru (dlm game tuh) berjumpa, berinteraksi dengan character lain dalam tuh... tuh belum masuk part ada emosi marah, rasa berani dan sebagainya Tuh yang berjam-jam saya main game tuh sampai nak cair adapter. hehehe... geliga betul otak-otak game developper nih ye sampai terpukau seorang anak muda?





Zelda (pada zaman kemunculannya) mungkin tidaklah memberi impak sebagaimana Pokemon dan game-game RPG zaman ini, tapi pada zaman tuh ia sudah cukup memberi kesan pada mereka (terutama kanak-kanak) yang rasa puas melihat hasil usaha gigih diorg depan game nmpk depan mata dalam kadar yang singkat! Ia mungkin berkaitan dengan perasaan manusia untuk mendapat pencapaian dan reawrd. Jika anda seorang penanam pokok, anda tentu faham perasaan bila anda melihat pokok anda berbuah setelah bersusah payah baja, siram dan jaga pokok tuh sungguh².


Akhirnya, game sudah empunya jalan cerita dan tema. Kiranya, tukang main bagaikan mencipta sejarah atau jalan cerita mereka tersendiri dengan tidak melupakan element² perasaan dan susunan lagu dan bunyi latar.

Ini lebih direalisasikan dengan sebuah game super mengarut yang saya anggap punca permasalahan sosial mendadak secara spontan. Gama hasilan RockStar, bernama Grand Theft Auto mula memperkenalkan permainan game secara free-roaming dan free-interaction. Game ini, anda menjadi seorang penjenayah kecil-kecilan dan membina empayar jenayahnya tersendiri. Well, sekali pandang nampak macam sekadar game, tapi game yang ratingnya+18 nih saya nampak, parent tak kisah sangat belikan. Kesilapan yang besar untuk game ini dimain oleh muda remaja.



Ya, sampai tahap ini, game-game pun mempunyai rating seperti +18, PG dan sebagai. Mungkin sebagai seorang dewasa, kita concern anak-anak muda utk tonton filem-filem berating, tapi bahagian game biasanya kita terlepas pandang. Jujurnya saya pernah main game nih zaman-zaman dulu. Mula-mula mmg la rasa ackward bila ada mission minta kita hentak kepala orang sampai mati. tapi bila didedahkan terlalu lama, minda dan jiwa kita somehow find it 'used to'.

tapi apa yang saya lihat sekarang, rating hanya sekadar rating je. Citer yang patut classified 18 tak diclassified. Kalau kut ye pun, tokeh wayang jual je kat sapa-sapa. Nak untung laa.. apa nak jadi kat korg apa aku kisah, yang penting perut aku kenyang.

Saya main game nih masa form 4 tak silap saya. Ada member saya pernah berkongsi rasa yang, benda² yang kita buat dalam game tuh (memandu secara berbahaya, tak ikut peraturan, being rude etc) terbawa-bawa ke alam realiti. Oh teruknya zaman aku dulu..


Cuba bayangkan game seperti ini didedahkan pada umur yang lebih muda.


Meremang bulu roma.


Game sudah mula bukan sekadar hiburan bahkan ia satu platform untuk anda menjadi orang yang anda mahu. Andalah yang mehidupkan watak tersebut, dan segala macam yang anda lakukan dalam game tuh, adalah diri anda, game tuh tak acukan pistol kat kepala anda ketika anda bermain.


Meremang bulu roma sekali lagi.


Industri game maju setapak demi setapak seiring dengan kemajuan teknologi. Rekaan watak lebih real dengan CGI, jalan cerita yang begitu mengasyikkan berbandaing dengan movie dan yang paling penting adanya platform dan komputer yang berupaya utk handle requirement game-game ini. Mana taknyer, kita boleh berkhayal dan tenggelam dalam dunia game berjam-jam tanpa sedar.


Itu belum cukup lagi. Dengan kemajuan internet connection yang semakin laju, industri game melangkah satu lagi tapak. Game direka utk bermain secara beramai-ramai secara online.


Game secara online nih pada awalnya adalah jenis RPG yang saya sebut tadi. bila bermain secara beramai-ramai, ia dikategorikan sebagai Mass-Multiplayer-Online-Role-Playing-Game (MMORPG). Game yang saya sendiri pernah terkancah adalah Ragnarok.



kalau, RPG biasanya ada ending, MMORPG nih nih adalah endless. Dan yang paling menakutkan adalah bila ia dianggap sebagai dunia kedua pemain. yang jahanam tuh, ada plak developper yang create game macam Second Life di mana, kita boleh create personality kita sendiri apa yang kita mahu secara virtual. Untungnya game-game macam nih tak begitu popular di malaysia kerana kadar kelajuan internet yang slow. terima kaseh tmnet (ini bukan sarcastic ye?)


Sekarang, hampir majoriti jenis game mengutamakan mass-playing via internet. Paling tidak pun game paling bodoh kat facebook la. At least mesti ada suruh anda ajak kawan lain utk main sekali bukan?

Namun, tak semua orang boleh handle complicated, long duration game. Bak kata Abg D, orang-orang yang ada 'force' je yang boleh tahan.

Maka sekarang nih, wujud balik game-game for fun yang simple dan boleh main secara percuma di internet dan juga di telefon-telefon mahal anda utk kater orang-orang sebegini. Sad to say, orang-orang macam nih byk satu dunia sebab diorg aim orang-orang yang tak empunya cukup masa untuk duduk main game lama-lama.

Kenal dengan Burung-Burung Amarah? Satu fenomena tornado bukan? Satu dunia kenal dan even fanatic about it. Sbb semua jenis orang termasuk tuk nenek cucu cicit boleh main game nih.


So anda telah lihat peringkat demi peringkat peningkatan indsutri game ini kerana ia juga adalah satu perniagaan hiburan macam filem dan lagu. Setiap peringkat umur dan latar belakang mereka target. Kepesatan mereka dijangkakan akan melangkaui bidang perfileman sendiri dan industri music. Secara jujurnya, banyak game-game yang popular diadaptasikan ke wayang sebab mereka tau, orang pasti akan pi tengok sebab popularnya game itu. Maka secara tak langsung ia juga satu alat propaganda dan juga alat perang saraf yang berbahaya. Lebih berbahaya dari movie.




Ok, next hentaman, The game empire at Malaysia using myself as the penanda aras.






wallahualam



Simon 'Adam' Malik


Sumber:
Rise of videogame : Discovery channel
Wikipedia
Self experience since 4 years old till 21


p/s : Kopi sudah mula mendapat tempat di hati... bakal bertukar menjadi panda berkungfu

Saturday, 10 December 2011

Nostalgia di'rewind' banyak kali

Assalamualaikum wbt



Pernah tak korg ada tempat yang mempunyai kenangan yang paling indah? Tempat tuh mestilah empunya perasaan yang sangat mendalam dalam diri korg..


Ada?



For sure ada.

Kalau bukan kat umah bonda, parit belakang rumah kan? haha..


Anyways, saya sepatutnya mengadap laptop utk menulis 3 chapter tesis yang perlu saya submit by 24 dec. Nak tulis takde mood. So untuk amik mood menulis, saya menggunakan alasan paling bernas dengan menghapdet blog. haha..


Setiap dari kita for sure empunya tempat yang terpahat sejarah dan nostalgia. Secara common'nya, sekolah rendah, menengah, tempat hang out member-member dan juga tempat kita membesar.  Saya juga empunya tempat nostalgia saya dan demi Allah, saya diberi peluang sekali lagi untuk pergi ke sana setelah hampir 6 tahun tidak menjejakkan kaki ke sana. Tempat tuh saya telah abadikan dalam blog pertama saya dan repost kembali bila saya bukak blogspot. Post bertajuk Nostalgia sikit sebanyak boleh bantu korg paham kenapa tempat nih saya begitu suka nak pergi.


Tempat yang bernama Tanjung Tuan nih sekarang dah semakin popular, tak macam zaman dulu. Mungkin sebab kes buaya muncul kat pantai or salah satu tempat untuk menurun nombor. Parents saya selalu bawak kitag pi tempat nih untuk makan angin time cuti sekolah. Tak buat apa sangat pun. Duduk-duduk merilekskan fikiran. Tapi bagi saya yang kecik lagi chomel masa tuh, tidak melepaskan peluang untuk berenang dan alih² 'zebra' badan bila gi swimming pool (awas : orang² yang pernah gi berenang pool saje yang faham kosa kata 'zebra' badan. hehehe..)


Ooopp.. family saya bukan la jenis cop duit atau rambut mereka empunya nilai macam pound sterling. Diorg citer yang diorg actually beli saham apa ntah, and diorg dapat these free days kat hotel-hotel kepunyaan syarikat tersebut. gituh la lebih kurang.


Kekerapan saya pergi ke tempat nih sejak saya kenal angka 20 sen lagi. Masa tuh lebih kecil dan lebih chomel dari budak tadika. Kenal 20 sen tuh ada sebab-sebabnya. InsyaAllah akan di reveal dalam "Aku, Videogame part 3". muhehehe...


Yup, tempat nih la saya akan bangun pagi sebelum subuh, sneak out sorg-sorg duduk tepi pantai tengok sunrise. Kat tempat nih la saya berkenalan dengan hablur-hablur dan kristal garam dan quartz. Masa tuh saya pikir garam kat laut yang bentukkan hablur quartz. Dah jd geologist baru tau bukan. Kat tempat nih la juga saya tau yang udang actually straight, sebelum bengkok bila mati. Tempat nih la juga saya kena sengat ngan sembilang laut sampai demam. Kat tempat nih la jugak saya berkenalan dengan selut, umang-umang, belangkas, ketam tangan besar sebelah (eh ada ek?)

Banyak saya belajar dan experience kat tempat nih. kalau nak list out dalam satu malam berjela-jela kot. Until 1998 lebih kurang, family saya dah tak pi tempat tuh lagi sebab company tuh dah sold dier punya share kat company lain. So kitrg dapat tempat lain plak, which.. erm.. tak sedap utk di komen di sini.


Sepanjang saya melekat kat tempat nih, saya ada mengimpikan yang saya datang ke sini kembali dengan rakan-rakan, berkhemah tepi pantai, buat barbeque seafood dan sebagainya.

Demi Allah, Allah telah tunaikan impian saya weekend lepas, dan baru tengahari jumaat tadi saya baru teringat pasa impian saya nih. Saya telah kembali ke Tanjung Tuan bersama-sama hadek-hadek bulatan gembira dan bercamping riang gempita di sana.

Gmbr pool td teaser je.. kitrg camp kat real camp site, tapi ntah camne ada gazeebo in our disposal. hehe



Semasa pemilihan tempat nih, saya tak teringat langsung pasal impian saya. Cumanya bila saya datang buat recce, saya cuma teringat-teringat apa yang berlaku masa dulu2.. Jatuh tersembam kat pantai.. kena kejar ngan monyet.. Trailing dengan apak kat paya bakau.. Jumpa gua umang-umang yang besar-besar..

Call me weird, tapi saya jenis orang yang sangat fond kat tempat yang empunya nostalgia saya dan emosi yang berat. Ada beberapa tempat kat malaysia, satu obviously di luar negara. Pemberitahuan secara umum disini bagaikan membuka pekung di dada maniam. So tak perlu ek?


Hadek² begitu kreatif sekali utk menghasilkan benda² nih hatta brg limit dan guna kayu api


Camping di tanjung tuan nih mmg sangat menarik, jika anda sanggup untuk tahan nature's call atau tak kisah perlu korek lubang untuk melepas. Well, takde masalah kot kalau nak tahan 'yang besar' selama seminggu, para doktor dah jawan dalam post Hello Doctor?

Ada 3 kawasan perkhemahan, tapi anda perlu sanggup carry alatan khemah dan trekking 10-20 minit sebelum sampai tapak khemah. Kawasan hutan di sini diwartakan sebagai hutan simpan dan di bawah penguasaan Jabatan hutan Melaka dan perhilitan. So kalau nak buat apa² aktiviti kat sini, maklumkan kat diorg.



Kalau dulu saya hanya berlegar-legar di kawasan² yang biasa dilalui, tapi minggu lepas saya diizinkan utk teroka hampir seluruh trail dan kawasan hujung tanjung. Itu belum kira yang saya akhirnya dapat lihat pusaran air yang masyarakat duk sebut-sebut dulu. Subhanallah, apa la yang Allah nak tunjukkan pada saya sebenarnya.

Handling hadek-hadek masa camping byk mengalih perhatian saya utk mengelamun dalam memori lama. Saya tak sempat nak berkongsi pengalaman saya dengan diorg. Sampai tak sempat 'membuang' or even tak mandi+pakai baju yg sama selama 48 jam. hehehe.. Tapi insyaAllah, saya telah berikan mereka pengalaman yang terbaik sepanjang diorg kat Tanjung Tuan.


Baru je turun dari LightHouse, selepas hiking dari Pantai Pulau Intan.




Ada sekali je saya mengelamun. Semasa hadek-hadek terdodoi dengan bunyi ombak yang berfrekuensi macam orang bernafas time tidur, saya sempat gaze at the night sky. Indah. Seindah waktu saya gaze dengan abang saya suatu ketikta dulu di sini. Saya sampai pasang niat untuk kembali ke sini dengan DSLR sayang-sayng saya utk amik gambar langit. Ntah bila tak tau.. InsyaAllah diizinkan.


Hadek-hadek saya lanyak utk trailing, survival, and physical stuff. Yang paling tak lupa yang kami set war game dan diorg main dalam hutan. dan tepi pantai. Cuak gak masa tuh takut jadi apa-apa. Alhamdulillah, Allah permudahkan urusan kami semua.


Nak dijadikan cerita, saya sebenarnya hesitant utk terlibat menjadi urusetia kerana kerja-kerja assignment yang kian menimbun-nimbun macam kain baju tak basuh seminggu. Tapi Allah gerakkan hati saya yang lemah ini utk turut serta menghandle camping hadek2.


Mungkin Allah nak tunjukkan satu perkara.


Tiada perkara yang lebih byk dari pengalaman sejak berumur 2 tahun di Tanjung Tuan. dah macam 2nd home dah. A place that holds a lot of memories and feelings. Bila saya pulang ke hutan batu selepas itu, hati kecil saya tertanya-tanya.

Mengapa Allah tunjukkan memori-memori lama?

Bila saya fikir-fikir balik, it seems like my life going a total reversal right now.

I got back some that i lost, and i lost some that i gained.
I experience things that i experienced before, but each one its not the same.
I louge things i couldn't get, that i already let it go in the past.


I wonder if it is a sign of..


If it is true.. it scare's me because my heart seems uneffected.
Astagfirullah..

Simon 'Adam' Malik

Sunday, 4 December 2011

Hello doctor?

Assalamualaikum wbt




Erm.. i have a question to any of my dear readers/passerby who happened to be doctor / medic student.

What will happen if the food that we ate at 7pm on friday, 'exits' from our body system around 5pm on sunday. Please explain it in both normal and abnormal cases. This is for my next post. Thank you.


p/s : baru balik dari hutan simpan dekat tepi pantai, teringat-ingat pengalaman tidur beratapkan bintang dan ditemani ombak pantai. otak haywire atas sebab-sebab tertentu bila pulang ke rumah.



Simon 'Adam' Malik