Thursday, 6 October 2011

(tiada tajuk)

Assalamualaikum wbt



This maybe the first time ever yang blog nih ditinggalkan  selama seminggu.  Biasanya tempat inilah saya nak kongsi idea, buah fikiran dan yang penting benda² yang sikit dua banyak menjentik hati.

Ahh.. itu sekadar ideal.. teori jawapan skema seorang penulis yang empunya masa


Hidupku ternyata berubah. Assignment datang bertimpa-timpa. Ye saya tau itu sekadar alasan.. tapi anda bukan saya. Anda tak tau apa manusia jenis apakah saya bila tiba pasal knowledge.

Pagi, selepas subuh dua hari lepas, saya mengalami perasaan yang sama ketika Januari 2010 yang membuatkan saya 'melarikan diri' sejauh 3000km di dalam france. Saya tidak memberitahu sesiapa mana destinasi saya kecuali orang yang saya nak jumpa di tempat itu. (tapi saya bagitau Tuan Bulatan la mana saya pergi, mana boleh tak bagitau...)


Perasaan itu seperti :

Nak nak atas tempat tinggi, lepas tuh jerit sekuat hati... kalau boleh sampai runtuh bukit-bukit yang lain.
Then nak nanges di bawah hujan.
Akhir sekali nak pergi ke 'tempat tuh' time winter untuk duduk termenung sensorg.


serius.. saya percaya, difikiran anda sekarang, penulis blog-budget-power nih adalah sorg yang emo.


lantak apa yang korg nak pikir.


Ada sorg member yang bukan dalam DnT menegur, 'rilek la baru je sem 1 dah tensi ke'? Ye, saya rasa tense anda ada masalah?


Namun Allah ada empunya cara.. terubat jua hati sedikit sebanyak buat fieldwork, belajar mengenal ciptaanNya. Mungkin lepas nih anda nampak saya sudap bermuka gelap. Tanned skin org panggil. Tapi mungkin juga sebab hati saya gelap pada masa tuh..



Tempat menulis ini bakal slow down dari segi penulisannya.. sebab masters saya demand a dedicated time on study+buat research in a year. Pack saya tau. Kalau sponsored boleh la nak extent,



tapi , (ayat ini telah ditapis)



Simon 'Adam' Malik

5 comments:

Inche gabbana said...

akhi nta okayh tak ni..? tak sempat nak muayasyah ngan nta malam tu.. =(

ana doakan Allah bagi kekuatan pada nta. pape hal, boleh bgtau kami. ikhwah mmg diciptakan untuk disusahkan oleh ikhwah lain.. ;)

Anonymous said...

sy sgt sgt sgt bersetuju!
nk emo, nak tensi, hak kte la bro.ye tak?
hidup kite,emosi kte, bukannye org tau.klo org tau, bukannye org paham.klo paham, bukannye org rase.ye tak?
(eh, sy lak yg emo,iskisk)

ni, dah panjat (kaki) gunung, dah ke tempat paling hujung, dah ke (tak la sgt) dasar lautan, demi mencari sedikit ruang untuk 'listen to ourselves' when we ourselves cant be heard in this hectic life, to give some space to us to think, n find some ^^V
tapi (ayat ni juga ditapis)

all d same
we ought to be human (yg pasti serba kekurangan)
s we r still human
r we not?
may allah bless

Anonymous said...

Out of your vulnerabilities will come your strength

Feelings are much like waves, we cant stop them
from coming, but we can choose which one to surf

Perhaps our eyes need to be washed with tears once in a while so that we can see life with a clearer view again

Just remember, the only people not making mistakes are those who aren’t doing anything

Nothing is impossible to a willing heart

Keep your face to the sunshine and you cannot see the shadows

Success is not final, failure is not fatal; it is the courage that continues to counts

a DIAMOND is a chunk of coal that did well under PRESSURE

Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi derajatnya, jika kamu orang-orang yang beriman.” (Q.S. Al-Imran: 139)

“Dan janganlah kamu berputus asa daripada rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa daripada rahmat Allah melainkan orang-orang yang kufur.” (Q.S. Yusuf: 87)

“Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya.” (Q.S. Al-Baqarah: 286)

“Maka sesungguhnya bersama kesulitan itu ada kemudahan. Sesungguhnya bersama kesulitan itu ada kemudahan.” (Q.S. Al-Insyirah: 5-6)

hidup mesti kuat!!!bertahan!!!!!

Anonymous said...

Sabda Rasulullah,
"Hairan sungguh urusan orang mukmin itu, semua urusannya baik belaka; perkara ini tidak akan didapati dalam diri seseorang kecuali pada orang mukmin. Iaitu apabila dia mendapat kebahagiaan dia bersyukur dan bersyukur itu baik baginya. Apabila ia ditimpa musibah dia bersabar, dan bersabar itu adalah hal yang baik baginya."
[Riwayat Iman Ahmad]

Allah has His plans well tailored for u.
'Saya sayang tuhan saya'

Simon 'Adam' Malik said...

thank you dear commentors for the concern.


moga Allah membalas usaha murni korg untuk menasihati insan yang serba tak power nih.


semoga allah memberikan kebaikan ke atas korg dengan sebanyak-banyaknyer.