Monday, 17 October 2011

Jom pecah otak siri 6

Assalamualaikum wbt


Ok this month punya teka-teki agak mudah. Begini...


Suatu hari seorang waiter di sebuah tempat minum di Paris dipanggil oleh seorang customer. So dia datang la nak amik order. Masa dia nak nak ambil order tuh, ekor mata dier sempat memerhatikan pelanggannya itu. Lelaki, berjnaggut, berkaca mata hitam, tongkat jalannya tersandar berhampiran dan ada buku Quran in Braille.


So pakcik nih order la secawan teh..

Mamat waiter nih pun buatkan teh dan serve dia seperti pelanggan² biasa. Sesudah itu dia kembali ke post nya.

Selang beberapa minit kemudian, dia dipanggil semua oleh customer yang sama. Pak cik nih mengadu ada lalat dalam teh dia, so minta tukar teh (camne dia boleh tau ada lalat tuh, wallahualam)

Waiter tuh obviously la tak nmpk ada lalat terapung² buat kuak lentang dalam cawan teh tuh masa serve. Masa dia sampai dia dah nampak lalat tuh terkulai kat piring cawan.

So dia ambil dia teh tuh dan kembali ke post. Tapi hati dia jahat. dia buang kan je lalat tuh dan panas kan semula guna microwave. ingat dia boleh tipu la pakcik tuh.. kesian pak cik tuh..


Baru je dia nak happy yang dia berjaya tipu customernyer, dirinya dipanggil oleh pak cik tersebut.


Pak cik tuh cakap, 'Awak tak tukar teh saya lagi'.


Haik? camne pak cik tuh tau?


------------------------------------------

ok, memandangkan teka-teki kali ini amat lah mudah, maka hadiahnyer dikire 'mudah' la kan? wah-ha-ha..

Hadiahnya adalah ::: anda boleh bertanya ANYTHING but ONLY ONE question pada penulis wotpog, dan saya akan jawab sepanjang yang boleh. Mana tau mungkin anda semua ada persoalan yang ingin kemukakan tapi asyik lupa dan sebagainya. Ingatnyer adik-adik para pembaca ANYTHING. Untuk buat lagi best, pemenang boleh pilih untuk either mahu soalan itu dijawab secara private email atau dikongsikan di post wotpog.

logik la kan hadiah camni? hehe.. selamat 'cuba' pecah otak ^^





 Simon 'Adam' Malik

19 comments:

nn said...

waiter nie ingat pakcik tu buta padahal x pun sebab tgk pakcik tu ade quran braille so dia panaskan air tu n buang lalat dpan pakcik tu or pakcik tu mmg nampak..

hhaha..x tawla..i'm just guessing...

Simon 'Adam' Malik said...

@nn

nope, itu bukan jawapannyer. choba lagi~

Anonymous said...

adekah sbb handle cawan tu?kalau pakai microwave, handle die pans, kalau tuang air panas, handle takkan panas, yg panas, cawan jek..

Simon 'Adam' Malik said...

@anonymous

wah tak terfikir plak part nih!

still salah, tapi kalau sapa yg tak dapat jawab, i'll consider ur answer

Anonymous said...

ok then, bagi hint sket!..susah kot..jwpn logik x?ke, jwpn merepek?

Simon 'Adam' Malik said...

@anonymous

hint sudah berada di dalam teka-teki.

jawapannya sangat logik, kalau teka-teki merepek, saya akan awal² lagi bagitau

padiputeh said...

sebab ada org bgtau pk cik tu...hehe
nk sgt tahu jwpn die:)

Simon 'Adam' Malik said...

@padi puteh

bukan bukan. choba lagi

padiputeh said...

pak cik tu xtau pun waiter tu pananskan blk cwn dlm microwave...die juz nk tease waiter tu...hehe

Anonymous said...

Mungkin lalat itu telah dikeluarkan oleh waiter itu telah terbang dan hinggap di pakcik itu dan lalat itu basah....

Anonymous said...

tak pun teh itu masih berperisa lalat...

Simon 'Adam' Malik said...

@padiputeh

nope nope. choba lagi

Simon 'Adam' Malik said...

@anonymous

hahaha!! bukan.

yang kedua, ops.. sipi-sipi jawapannya? but still salah

Anonymous said...

haaa!!!setiap kali bancuhan kan tak akan same??mmgla gune teh dan gula dr cap yang same, tapi, xkan exactly same punye lah..org yang kurang pancaindera biasenye diorg ni akan extra sensitif kan? cam org buta, biasenye, hearing atau sense of touching die tinggi sket..in this case, maybe lidah pakcik ni extra sensitif..die rase ' aik, awat teh aku yg 1st dan yg 2nd ni samaaa jek.'..so die pon tanyela kat waiter tu..''awak tak tukar teh saya lagi'..

haaa..amacam?ade betul?

Simon 'Adam' Malik said...

@anonymous

jawapan jenis apakah ini..@_@

tak pernah terfikir sampai komplikated cam nih. haha.. kalau takde sape dapat jawapan, saya consider jawapan anda. nak betul dah tak tak tepat.

Anonymous said...

haha..twice u said my answer will be considered..bgi clue laaa!!!payah2 sangat..apebende jawapannya?

Simon 'Adam' Malik said...

@anonymous

laa.. org yg sama ke?

nak bagi clue amende, nak dekat dah jawapan anda tuh.

kalau sampai next siri still takde org bagi jawapan, baru reveal. hehe..

Anonymous said...

Pakcik tu dh minum teh sampai tinggal sikit. Kalau waiter tu dh tukar teh, mesti dia dpt rasa cawan tu lg berat :D

Simon 'Adam' Malik said...

@anonymous

jawapan sudah dikeluarkan kat Jom Pecah otak siri 7.

thx ^^