Monday, 26 September 2011

Motivation Monday : Islam and Ego

Assalamualaikum wbt


Came across this video pagi tadi. Zass 38 kali kat hati dan muka rasa merah macam kena tampar berkali-kali

TT_TT






Sharing yang agak lama tapi InsyaAllah, for the benefit of all.




Simon 'Adam' Malik

10 comments:

PembacaSetia said...

Salam,

one very important talk to all the rijals out there. =)

Had this downloaded in myphone for about a while now. One can save it in mp3 file as well.

Anonymous said...

Still watching. siapakah beliau?

Anonymous said...

ok, done watching secara keji, lompat2...tapi dpt grab a bit here n there

mmg zaas tahap jebon
irony, yes, but its d current phenomenon
nobody to point finger to but myself.true.
yet,i can't help thinking, the 'rigid' effect that is conquering our NGO, thus separating, tearing the jamaah bit by bit
the syadid line, n the err..daie line
n d effect seem to be coming from this certain team in jamaah
pls correct me if i'm wrong
saya memang nak bersangka baik
tapi when d whole situation seems to be messily torn apart
when u r in the middle but u need to choose sides
kenapa perlu jadi hal sebegini?
arrogance telah menukar ikhwah lama menjadi seorg yg x dkenali, dan menjadikan adik2 baru takut dan gugur?

Simon 'Adam' Malik said...

@pembaca setia

wasalam

yes, very important indeed.

Simon 'Adam' Malik said...

@anonymous

Erm, dia adalah pengasas pusat belajar arab dan memahami quran kat US. Suka style die sampaikan lecture sebenarnya


ermm.. saya sekadar baru beberapa tahun dalam DnT, pendapat saya mungkin tak sematang syeikh-syeikh qowiy yg lain..


apa yang saya lihat secara globally, tarbiyyah dan jahilliyyah sedang mengatur langkah masing-masing. kita mungkin tak sedar akan aturan ini. NGO mungkin telah menggariskan (which i dont no aper yg dibincangkan disini) untuk persiapan suasana akan datang.


bila masuk pada bab penerimaan, setiap manusia empunya pace masing-masing dalam pembentukan utk menepati line ini. kalau dkat sekolah pun, yang pandai akan diexpresskan silibus, yang kurang sket, akan diajar mana yang mampu.


the thing buat kita rasa pening adalah, kedua-dua cara mempunyai matlamat yg sama.


mungkin ini ada sunnatullah, sebagaimna ada pelbagai cara utk dari Klang ke KL. Boleh naik Komuter, bas dan sebagainya. itu belum campur kompeni² lain yg menyediakan perkhidmatan yang sama.


Pemilihan? biasa kita buat dari segi mana yang kita rasa sesuai bukan? nak cepat? lmbt? mahal? murah? drebar bas garang? hensem?


Dan jika wujud pemandu komenter yang suka main brek mengejut, ia tidak melambangkan yg komuter suka main brek mengejut. Apa yg biasa kita nilai adalah keseluruhan perkhidmatan.


tapi kita tak boleh sangkal menuju destinasi secara beramai-ramai, lebih murah dan best berbanding naik beskal sendiri ke KL


(sy dah membebel jauh dah nih)


er.. faham ke bahasa-bahasa lapik saya?



wallahualam..


sesen dua dari saya yg dari dulu tak power.

Anonymous said...

faham je
sori la blurt out d sini pula.kebetulan topik ni yg keluar...
sbb nk tanya direct sbenanya.
somehow saya rasa anda sebahagian dari team tu, (i cud be dead wrong) walaupon anda sangat seem neutral as compared to the other.things dat happen recently, left me in wonder.mokuteki.
emm...cuma sayang, kita tak ramai, dah telah pon terpecah dua. aqsa dan aman. Adakah dari dalam kita,akan ada aliran baru lagi...?perpecahan lagi?
u might not know, nor would i.
JZKK for ur sharing anyway

PembacaSetia said...

Mokuteki = tujuan, matlamat

Silalah pakai perkataan yang bisa difahami umum wahai anon.

Simon 'Adam' Malik said...

@anonymous

secara peribadinya, saya kurang gemar untuk membawa apa jua brand ke sana ke mari. Sbb apa yg diseru adalah intipati, bukan alat. saya mungkin bukan neither both of it. ^^

wallahualam. mungkin ini perancangan Allah untuk masa akan datang. mesti ada hikmah. Mungkin caraNya untuk menapis hati-hati kita di jalan ini.


waiyyakum

Simon 'Adam' Malik said...

*saya mungkin neither both of the brand out there*

ralat pada komen, takut salah faham

Simon 'Adam' Malik said...

@pembaca setia

nmpknyer anda seorang pakar nihon-go.

mungkin anda boleh berkongsi ilmu bahasa dengan inche anonymous itu one day, insyaAllah. ^^