Thursday, 22 September 2011

hiyarrkhhh!!! Betukar! *ching!*

Assalamualaikum wbt




Salah satu benda yang saya rasa interesting bila (dengan skemanya) membuat sedikit bacaan untuk assignment adalah satu benda yang diceritakan oleh seorang pakcik dalam Handout Geological Model.

Dalam pada dia mengolah dan memperincikan definisi Engineering Geology,  dia ada quote satu pak cik lain yang menquote pasal puisi orang hindu.

Pernah dengar the 6 bling men and the elephant?

It was six men of Indostan
To learning much inclined,
Who went to see the Elephant
(Though all of them were blind),
That each by observation
Might satisfy his mind. 


The First approached the Elephant,
And happening to fall
Against his broad and sturdy side,

At once began to bawl:
"God bless me! but the Elephant
Is very like a wall!"


The Second, feeling of the tusk
Cried, "Ho! what have we here,
So very round and smooth and sharp?
To me 'tis mighty clear
This wonder of an Elephant
Is very like a spear!"


The Third approached the animal,
And happening to take
The squirming trunk within his hands,
Thus boldly up he spake:
"I see," quoth he, "the Elephant
Is very like a snake!"


The Fourth reached out an eager hand,
And felt about the knee:
"What most this wondrous beast is like
Is mighty plain," quoth he;

'Tis clear enough the Elephant
Is very like a tree!"


The Fifth, who chanced to touch the ear,
Said: "E'en the blindest man
Can tell what this resembles most;
Deny the fact who can,
This marvel of an Elephant
Is very like a fan!"


The Sixth no sooner had begun
About the beast to grope,
Than, seizing on the swinging tail
That fell within his scope.
"I see," quoth he, "the Elephant
Is very like a rope!"


And so these men of Indostan
Disputed loud and long,
Each in his own opinion
Exceeding stiff and strong,
Though each was partly in the right,
And all were in the wrong!



 Then pakcik yang sama (dengan imaginasi sinis) berkata

'... so often in our blindness are we ignorant yet unaware of our ignorance...'


Itu la sedikit sebanyak pencerahan dari abstrak nota-nota yang saya terima. Saya ingatkan terus junam dalam pengiraaan dan juga formula. Tapi ada pula yang kena belajar sikit pasal psikology dan falsafah. Haha.. perlu tahu juga la kan, apakah sebenarnya yang kita akan buat dan juga hala tuju. Tak pasal² nanti boleh rasa sesat walaupun jalan yang lurus.

Benda nih berlaku sebab bidang Engineering Geology sering kali dianaktirikan dengan kerja-kerja Geotechnical. Namun kini, warga Engineering Geology sudah mempunyai sedikit kuasa consultancy berbanding dulu, ia di'diktator'kan oleh para civil engineers. hehehe.. Secara mudah, Engineering Geology, Engineering Geophysique, Geotechnician dan Civil Engineer akan work side by side dalam satu-satu projek.

But the thing is, benda yang dikaji adalah benda bawah tanah. Haha.. memang kena direct pada batang hidung dengan poem tuh. Kitrg diibaratkan 'buta' untuk mengkaji bumi, dan setiap sorg dalam kepakaran masing² akan approach dari perspektif berbeza. Kalau masing-masing ego dan tidak mahu menerima data orang lain, jenuh la bertengkar sampai malam. Kirenya, dalam sesuatu projek itu, semua approach akan dikumpulkan kolektifli untuk dibuat kesimpulan dan gerak kerja yang terbaik.


 


Begitulah tingginya kuasa Allah swt, hny Dia sahaja yang mengetahui dari atom-ke-atom bumi ini. Kita hanya tahu sekelumit-bahagi-3 trillion daripada ilmu alah pasal bumi terpaksa menggunakan pelbagai kepakaran untuk (sedikit sebanyak) mengenali bumi.

Pernah menjadi gurauan parent saya yang mengatakan yang menjadi geologist ini adalah seperti menjadi ahli nujum. Teka-meneka menggunakan prinsip dan ilmu yang sedia ada untuk membuat satu kesimpulan. Dengan pelbagai cara saintifik (bukan hembus atau pakai air dalam mangkuk), maka dapatlah kita korek minyak, ambil bijih, meniaga pasir dan sebagainya.

Namun, kita golongan biasa ni tak perlulah kena ada phD dalam setiap bidang sains utnuk kenal tuhan. Padahal banyak tanda-tanda hebat dari Allah yang kita saban hari terlepas pandang. Tak perlu kita kaji segenap jenis batu dan tanah nak kenal tuhan or nak rasa kehadiran tuhan.




Ok.....Tarik nafas dan tenang...




Bukankah sebentar tadi Allah izinkan Oksigen masuk ke dalam peparu anda? Peparu anda pula dalam keadaan lembab memudahkan lagi oksigen masuk di dalam salur darah anda. Allah menjadikan cecair mempunyai ion dan atom-atom mempunyai ion, maka mudah sahaja oksigen untuk masuk.

Atau pun di kala anda membaca blog ini, mata anda yang berkuasa 12 mega pixel (kalau tak silap), sedang menghantar signal-signal ke otak untuk menbaca b...l...o....g.. dan terus dengan pandainya otak anda kata blog. Hebat bukan?



Eh! ada semut kat laptop! Camne la rasa ek berjalan atas jasad yang besar..?



(tengah cari semut jap, nak letak atas lengan lepas tuh goyang². nak test dia pening tak)



Namun kita mempunyai ego tersendiri. Sepatutnya kita, yang tahu pasal penciptaan bumi, dan segenap benda yang memeningkan kepala para ekonomi, hafal mengenai organ badan kita, lebih tunduk dan patuh dengan Allah. Sepatutnya kita lebih cinta dan rindu pada ayat-ayat cinta dari Allah yang diturunkan secara berperingkat 1400 tahun dulu.. Sepatutnya kita lebih takut akan balasan-balasan yang Allah sediakan atas dosa yang kita buat.







TT_TT



Rasa macam nak lempang diri sendiri...

Tapi perkara itu tak berlaku.. para cendekiawan dan ilmuwan bahkan menjauh diri dari tuhan, kerana syaitan-terkutuk itu berjaya menghiasi akal mereka untuk sentiasa berfikir mengenai logik. Mungkin anda belum sampai ke tahap atheist, namun cuba tanya hati kecil kita... siapakah tuhan dalam hati kita? Kalau kita cakap Allah.. adakeh EVERY single thing kita dah patuh dan EVERY single thing kita dah hindar?


... so often in our blindness are we ignorant yet unaware of our ignorance...


Bandingan dua golongan (yang kafir dan yang beriman) itu samalah seperti orang yang buta serta pekak, dengan orang yang celik serta mendengar; kedua-dua golongan itu tidaklah sama keadaannya. (Setelah kamu mengetahui yang demikian) maka tidakkah kamu mahu mengambil peringatan dan insaf? (11:24)


wallahualam


Simon 'Adam' Malik


 p/s : serius, terasa dah lama tak menulis..

6 comments:

PembacaSetia said...

Welcome back !

ada juga manusia yang emangnya amat pakar dalam bidang yg diminati- namun masih dihijab oleh Allah untuk merasai kehebatan Sang Pencipta.

Rasanya, Adam pernah mention kalau pakar batu itu tidak semestinya mengenali siapa pencipta batu ya.

Susah mau sepakat ya kalau kerja beda-beda dalam satu projek. Tapi, kalau semua tujuannya tuk carik redha Allah.. InsyaAllah dipermudahkan perbincangan.

(Aduh. 20cent yang banyak)

Anonymous said...

sangat appreciate penulisan begini
simpel yet contains deep meaning
JZKK
do keep writing sometime, despite of ur tight schedule
may Allah bless

Anonymous said...

seriously.. i adore ur writing skill.. mungkin awak patut tulis buku?

please write more & keep it up :)

Simon 'Adam' Malik said...

@pembaca setia

oh? ada mention ek dulu..? ternyata mmg anda setia mmbaca artikel tak blog-budget-power nih.

thx a lot ^^

Simon 'Adam' Malik said...

@anonymous

insyaAllah.. assignments demand a lot of web search, reading and writing too.

tough time to find a gap, but will do insyaAllah

waiyyakum
may Allah bless us all

Simon 'Adam' Malik said...

@anonymous 2

nih macam pembaca baru je, ke dah lama baca tapi silent reader?

will do insyaAllah!

thnk you for ur support ^^