Thursday, 25 August 2011

Tinjauan udara unit khas burung pucong

Assalamualaikum wbt




Esok secara rasminya ramai orang akan mula pulang ke kampung untuk menyambut malam-malam terakhir ramadhan bersama keluarga (baru sedap sikit tulis, berbanding menyambut hari raya.. hehe).

Maka bermula juga pada esok hari, lebuhraya-lebuhraya utama berkemungkinan akan sesak sampai la pada pagi 1 syawal dan pada hari-hari seterusnya.  Tambahan dengan cuti persekolahan yang bermula pada hari sabtu, ramai je pelajar² (serta guru) yang ambil cuti awal untuk balik kampung. Lagi bertambah-tambah la lagi jeeemm (sila sebut dengan stress sekali) kat lebuh raya.

Baik, hasil dari kerjasama Unit khas Burung Puchong yang berpangkalan di paya terbiar upm, dan juga kolaborasi mergastua yang lain, diorang memberikan sedikit perkongsian jalan raya daripada tinjauan mereka saban hari.

Maka rancang perjalanan anda dengan bare in mind beberapa perkara yang mereka kongsikan.


Yang pasti Jeeemm

 Kalau ke arah selatan;

  • yang pastinya bermula pada exit elite masuk plus sampai senawang. (boleh jadi dari bangi lagi dah jeemm..)
  • exit alor gajah dan ayer keroh
 Ke utara.

  • Jalan Duta ke arah utara
  • selepas exit Terolak
  • Selepas terowong [tak hengat nama]
  • Masuk je kawasan jelapang.
Ke timur

  • Karak jeemmm time² ginih mmg wajib.


Setiap perkara empunya solusi.

Satu perkataan merumuskan semua. R.A.N.C.A.N.G. Rancang jadual perjalanan anda. Nak mudah travel pada waktu tetengah malam atau pagi-pagi buta. Jalan tak berapa sesak sebab orang banyak kat rumah tidur.

Kalau anda ke selatan dari KL (dan credit Touch&Go banyak), boleh buat slight detour lalu LEKAS sampai senawang, then exit balik kat plus. Kalau anda dari banting or Klang, lalu je jalan pantai. Ye saya tau lagi lambat sampai, tapi at least anda boleh jalan-jalan tengok pekan / kampung orang ^^



Ke arah utara saya kurang familiar.. so sorry la ek? ^^"


Paling tidak pun, 2 jam sebelum bertolak, anda layari LLMTrafik dan check sendiri laluan perjalanan anda.
Kalau sekadar menggunakan sedara-mara 3310, boleh je telefon 1 800 88 77 52 dan borak dengan akak/abang yg bertugas mengenai jalan mana yang jeemm dan jalan alternatif yang ada

oh ye, diorg pun ada keluarkan kaedah perjalanan masa time raya. Tak nak follow boleh, tapi alang-alang diorg dah penat² banci saban tahun, per salah kalau kita ikut je kan? ^^


Utk ke utara-selatan di sini

Utk ke Pantai timur di sini




credit



Memandangkan anda hendak travel meninggalkan bantal buchuk anda dan pergi ke rumah yang ada bantal buchuk yang lain, sini ada sedikit tips dan saranan ketika pulang ke kampung.

  • Pastikan semua suis dan plug telah di off dan di cabut. Nnti ada yang hangus disambar petir nnti..
  • Bagitau jiran mengenai ketiadaan anda dirumah.
  • Sebelum keluar pastikan ada wuduk dan pastikan baca doa naik kenderaan.
  • Kunci rumah sebaiknya dan tinggalkan rumah dengan penuh rasa berserah dan tawakkal pada Allah untuk menjaganya.
  • Berdoa benda-benda yang baik kerana doa orang bermusafir adalah mustajab.
  • kalau jeemm, sila sabar x100².. ambil masa ini untuk berborak-borak dengan penumpang dalam kereta dan spend qualiti time talking dengan orang.
  • Optimumkan perjalanan. Berehat 20 minit untuk setiap 2 jam perjalanan.
  • dan akhir sekali, bagi mereka yang suka bawak laju dan menyelit, sila tanggalkan apa² sticker Enn-Gee-Oh dan seangkatan dengannya. (wahahahaha...)

Simon 'Adam' Malik

2 comments:

Anonymous said...

Sabar kali seratus kuasa dua!

Tuan pula kemana raya ini?

Simon 'Adam' Malik said...

balik ke selatan seperti biasa ^^