Friday, 5 August 2011

Kelas Sempua di pagi jumaat

Assalamualaikum wbt










sejak akhir-akhir ini, masa menyebabkan saya tidak berkesempatan untuk duduk melayan penulisan di wotpog.


Tugasan rasmi, en-gee-oh dan personal datang bagai lemon-lemon yang jatuh dari langit.


ini sekadar untuk menghilangkan habuk 3 hari tidak menulis.

Benar kata-kata tuk pujangga,  masa bagai mata pedang, jika tidak dihandle dengan baik, mati terlukalah diri sendiri.






sebut pasal masa kan, teringat satu benda.



katakan 1 saat = RM 1. maka manusia diberi RM86400 untuk spend dalam satu hari. Nilai itu pasti habis, dan tak boleh bring forward. So everyday kita dapat dapat nilai RM86400 (je) untuk kita spend untuk cari saham masuk syorga.

Katakan kita diperuntukkan sebanyak RM 5 184 000... (serius dah boleh beli rumah dan tanah)... agak-agak budget kita sekarang ada baki brapa?  dan sudah pastinya kita nak spend kesemuanya untuk pelaburan berganda bagi mendapatkan nilai yang cukup untuk masuk syurga. Lagi-lagi bonanza month nih! ^^


Tapi masalahnya kita tak tau, budget yang Allah beri pada kita dan perlu diingat, Allah mmg beri cukup budget untuk kita semua untuk spend. (tak ingat dalam quran ayat yang mana...)


So guane kita?



wallahualam



Simon 'Adam' Malik

2 comments:

May Maisarah said...

Ye, kadang2 kita memang lalai dgn kehidupan seharian...kalaulah masa itu macam duit alamaknya baru kita nk terhegeh2 gunakan masa kita sebaiknya.

sekadar meluahkan rasa hati. =))

Simon 'Adam' Malik said...

betul.. kita lebih appreciate benda yg kita nampak dan ada rasa bernilai berbanding benda² ghaib yg nilainya boleh ke syurga.