Friday, 5 August 2011

Kelas Photography di petang Jumaat

Assalamualaikum wbt








Yaa... sebelum tuan-puan dan mak-encik bersedia dengan kamera masing-masing dan nak belajar macam mana nak ambil gambar secara power,  jom kita layan dulu gambar-gambar suasana ramadhan di seluruh dunia.


Ramadan begins - The Big Picture - Boston.com



Alangkah amazingnya, bulan ramadhan ini. Kebanyakan gambar, walaupun bisu seribu bahasa tapi ia mempunyai story tersendiri memberitahu kita yang betapa istimewanya bulan ramadhan ini.

Bulan ramadhan perlu dilihat special bukan kerananya adalah buffet-buffet mahal mengarut, mahupun kuih-kuih yang muncul setahun sekali di Bazaar Ramadhan. Bulan ini perlu dilihat sebagai bulan yang penuh keberkatan dan kita semua patut kejar sungguh-sungguh macam kerja bas yang perlahan-lahan meninggalkan anda.


A picture worth a thousand words.


1000 perkataan, cukup untuk menceritakan segala-galanya. Cukup lightening, perspektif dan angel yang tersendiri, barulah sesebuah gambar itu empunya suara untuk bercerita. Kalau tak, ia sekadar snap shots, cepat sahaja mata beralih melihat gambar lain.


Seperti bulan ramadhan juga.. ada ibadah-ibadah yang perlu kita lakukan. Ibadah tersebut perlu kita lakukan dengan niat yang baik, demi keredhaan Allah dan bukannya buat syarat. Tak salah kalau kita rasakan wajib kita lakukan bagi mendapatkan outcome yang canteque di hujung ramadhan nanti, insyaAllah.


Antaranya, ada ditunjukkan lebih 50% daripada gambar-gambar tadi.



So...anda dah bertadarus belum airni? ^^




Simon 'Adam' Malik

3 comments:

hkl said...

subahanallah...
indahnya melihat saudara seagama dari seantero dunia mengimarahkan bulan ramadhan.
takmo kalah

btw,angel oe angle?^^

siriyesly thot ade tips2 photography berkesan,rupanya tips ibadah berkesan

apalah kuantiti yang dikejar sekiranya kualiti kekal zero
may Allah bless

hkl said...

oye,pic 13 tu sangat...*loss at words*...

jzkk for sharing

Simon 'Adam' Malik said...

masa saya kat oversea, saya mmg dapat rasakan yg diorg betul² mengimarahkan ramadhan


typo disitu.. angle sebenarnya.. ^^;


title tak menggambarkan isi.. hehe


sama² kita mengejar keberkatan Ramadhan kali ini.. tak tentu kita akan bertemu next year.