Wednesday, 6 July 2011

Reveal : Final Year (Part 3)

Assalamualaikum wbt

Kali ini direct to the point, takde belok-belok. Post kali ini  insyaAllah menceritakan Kes 2 yang berlaku semasa saya field trip pada akhir tahun. Walaupun di sempadan France-Spain, tapi berlainan dengan tempat tahun lepas.


Biasanya bila time trip nih, kitrg 3 orang terpaksa menyiap-sediakan mental. No meat or makanan yang mengenyangkan selama 8 hari. Sebab itu la apa yang saya lalui untuk trip terdahulu.


Tuan tempat homestay a.k.a tukang masak mengetahui yang kami bertiga nih special meal, ikan dan veggies sahaja. Non-alcool ni viande (non alcohol and meats). Kitrg minta prof kitrg bagitau awal-awal.


So, masa dinner pada malam pertama tuh, kami bertiga duduk kat satu corner kat hujung meja panjang. Kire kawasan khas la di mana wine pun tak letak kat situ.


Masa serving entrée (pembuka selera), tukang masak datang beramah mesra dengan kami. Tanya asal usul kitrg.. sebab dia pernah je duduk kat area-area south-east-asia nih jual perabot. Then bila dah tua, dia sambung niat dia bukak homestay dan jadi tukang masak. hehe..

Then dia tanya, kamu tak makan daging nih sebab diet, budaya atau faktor religion?

Kami cakap la faktor religion sebab kami islam.

Boleh pula dia angkat suara sekejap;


Awat hangpa tak habaq awai²? chek masak ayam utk kawan-kawan hang pakai ayam halal!

proudly Halal. Double meaning iklan nih.. hehe.. (credit)


Terkejutz besar kitrg. Tapi dalam hati saya macam ada rasa was-was sikit la. Then dia cakap yang lepas nih dia akan try masak tanpa hidangan tanpa alcohol. Kalau ada pun, dia takkan campur periuk.

Eh?? apasal pulak dia tau bab tak leh campur periuk?

Baru terperasan, yang ada rantai salib kat celah-celah baju dia.. oooo... ahli kitab yang bebetul punya ahli kitab rupernya.. padan la..

Bila borak-borak dengan dia,, mmg dia agak memahami akidah islam dan soal makan utk kitrg nih dia amat concern. 

Yang kelakarnyer kan, masa keesokkan hari, tetiba dia tunjuk saya keratan kotak ayam halal yang dia baru beli. Agaknya dia perasan kot muka saya was-was semalam. heheh.. ni yang payah bila tak reti cover muka nih..

Basically, rata-rata masyarakat france lebih gemar membeli ayam dan daging halal sebab lebih bersih dan tak cepat busuk. Ye la, pernah prof kitrg cerita kat kitrg yang macam mana ayah dia nak bunuh ayam buat lauk. Patahkan tengkuk dulu, tebuk lubang kat dada dan gantung terbalik sampai darah habis keluar..

Well, mmg la nampak kejam kan sembelih nih. Tapi saya rasa korg boleh google kajian-kajian yang dilakukan pasal binatang kena sembelih.

Ingat lagi masa memula sampai, kalau nak beli product halal kat kedai halal je ada. Tapi beberapa tahun lepas tuh, supermarket-supermarket dah start ada section halal untuk pengguna. Ye la kan, bila ada demand, ada lah perniagaan.

Dan rupa-rupanya, bila saya nak balik France itu hari, baru product halal diperluas sampai ke tahap fast food pun! argh! tensi betul. Dah nak balik baru kedai Quick yang burger dier super besar (plus kalau student, buy 1 free 1) tuh jadik halal.. Well tak semua outlet la. Tapi masa diorg launch first halal quick, tak sampai malam daging burger diorg habis... huhu..


credit



Ok, back pada pak cik tukang masak nih.

Bila malam ketujuh kitrg kat sana. Dia ada buat story telling sikit kat kitrg semua dalam dewan mengenai asal usulnya. Biasalah orang yang berumur, bila berhadapan dengan generasi muda, diorg akan bercerita pasal zaman silam.

Dia bagi mukadimah pasal cerita Da vinci code. Ala.. yang pasal nak cari Holy Grail dan bloodline tuh.. then entah camne dia menceritakan yang dulu area nih adalah pemerintahan orang Catalan. Catalan ini maksudnyer yang asli atau pure. Masyarakat catalan claim yang diorg yang paling asli mengikuti bible. Diorg duduk di kawasan antara spain dan france.

Selepas kejatuhan Kerajaan Islam di Andalus, Spain kembali dikuasai oleh orang-orang spain. Masyarakat Catalan ini hidup sebagai kerajaan yang berbeza dengan spain tapi bernaung di bawah pemerintahan spain.
Pak cik ni cakap yang hidup diorg makmur sebab beri hutang tak kenakan riba², perempuan dihormati dilayan sebagai seorang manusia bukan satu alat oleh lelaki dan sebagainya.

In the same time, France yang masa tuh dibawah penguasaan Roi Soleil (Gelaran raja agung), Louis ke 14. Dia mmg bersaing dengan kerajaan Spain di selatan dan Holy Roman Empire di Timur dan dengki dengan kemakmuran musuh-musuhnya.

France-Spain War (credit)



Suatu hari, dia mengambil  keputusan untuk terlibat Perang 30 tahun Europah dan memulakan campaignnya dengan menyerang Spain di Selatan. Masa tuh, Louis melakukan penghapusan etnik orang-orang catalan dan kebanyakannya terpaksa berundur jauh ke dalam spain. 

Perang-punya perang, treaty punya treaty.. wilayah catalan pun hilang... cuma orang dan juga bahasa je tinggal.

Somehow ini menjawab persoalan kenapa dia begitu menghormati agama Islam. Persoalan kolam berbentuk kolah yang saya jumpa di Rouffiac tahun lepas juga terjawab. Dan padanlah loceng church diorg jenis terbuka yakni nampak locengnya dan seni binanya mmg lain dari tipical french-style.

Then dia ada cerita la yang selepas peristiwa Isa disalib, kebanyakan pengikut setia lari ke sini dan menyimpan rahsia bloodline dan 2, 3 harta suci di wilayah Catalan. Tapi semuanya hilang masa Perang dengan French.

Sejauh mana kesahihan? Wallahualam...

-------

Sebagai tukang masak, pak cik nih sangat mementingkan kepuasan tetamu. Selalu jugak dia datang singgah ke meja kami dan kekadang tolong serve kan juga.

Now, masuk sudah kisah yang diitunggu²..

Saya tak ingat dinner yang keberapa, tapi sebelah saya duduk seorang member yang sangat open dan direct.

Saya tak ingat masa tuh entrée atau plat principal (main plate), tapi masa tuh, yang lain diberi makan hirisan sausage khinzir ala catalan yang biasanya serve cold.

So dengan selambadaknyer dia offer saya nak rasa, saya cakap la tak mau.

Then muncul soalan, 'Kenapa kamu follow al quran to the word'

Seperti biasa, saya awal-awal cakap yang saya mungkin explain tak tepat sebagai lacking of vocab, tapi saya choba.

Lepas, tuh saya mengatur langkah awal dengan kembali bertanya 'Apa maksud kamu follow to the word?'

Dia balas, Follow dari cover to cover. Bukan ke quran tuh telah diturunkan lama dulu. So logik ke pakai zaman sekarang?

Sebelum korg punya otak meletop nak balas apa kat member nih, perlu diingatkan yang member ni atheist. So sebarang bahas dari quran dan hadis mmg diorg takkan caya punya. In their mind is only logik.

Sebelum saya  cakap apa-apa, saya bagi dia analogy dulu.

seorang engineering mencipta sebuah kereta / mesin. Untuk memudahkan sebarang repair atau penggunaan yang optimum, kena lah follow manual kan?

So disini, Allah adalah pencipta manusia, dan bagaimana nak hidup sebagai seorang manusia, telah digaris di dalam manual of life yakni quran. Jadi saya percaya yang apa jua yang diperintahkan di dalam alquran thats the best thing to do to live as a human. So walaupun dia sudah lama diturunkan tapi ia tetap akan sesuai sampai hari kiamat, sebab ia untuk semua manusia.


credit


Utk semua manusia? dia terkebil kejap tapi tangan dia pantas je makan apa yang ada atas pinggan dia.

Saya yang terpaksa berhenti kejap makan sebab nak bercakap punya hal, pun menjawab.

Yup, untuk semua. Nabi terdahulu dan kitabnya adalah untuk kaumnya. tapi quran nih adalah untuk semua.


Termasuk saya? Abih tuh kenapa masih ramai lagi yang tak tau pasalnya? mmber tuh tanya lagi. Masa nih orang depan saya dah mula berminat dengan apa yang kami borak.

eh ben, chuis en train de te dire non? (lah... bukan saya tengah bagitau nih?)

Dia diam balik. Saya yang penat ketuk batu belum hilang dan perut berkerak-kerok lapar, makan sikit.

Then dia bersuara, 'Tak, pendapat saya, hidup nih perlu live life to the fullest, test semua benda dan buat semua benda tanpa sebarang larangan. So saya still tak nampak mana logiknya dengan tak makan khinzir or tak minum arak nih membantu menjalani kehidupan macam manusia.

Saya senyum..

Haa.. dalam quran ada state apa tujuan kita manusia diciptakan. Setiap benda yang Allah cipta ada tujuan.

Masa nih dalam otak saya terlintas satu bab kat Kitab Tauhid karangan Zindani yang suruh tengok pada makanan.

Macam makanan yang kamu makan nih, kamu tak rasa ia mmg untuk kamu? Buah zaitun yang datang dari mana, salad nih.. Masa dia tumbuh, sudah tuhan takdirkan benda-benda nih menjadi makan malam kamu hari ini..

Masa nih, dua orang sebelah mmber nih dan orang depan punya mmber kiri sudah mula memasang telinga.

Kamu boleh fikirkan tak berapakah kebarangkalian utk buah zaitun dalam pinggan ini sampai kepada kamu?

sangat-sangat sedikit dia jawab..

Tapi ia tetap sampai kepada kamu kan? Semuanya telah diatur oleh Tuhan dan kehebatanNya perlu kita tunduk padaNya.

Dia diam lagi.

Saya gelojoh sangat. Saya tembak lagi. Ini kesilapan besar saya..

Ok, sperma lelaki ada berapa juta? berjuta-juta bukan? Ok berapakah kebarangkalain untuk sperma yang menjadikan kamu, berjaya untuk menembusi ovum ibu kamu? Sangat sedikit bukan?

Kali ini dia ada point nak jawab.

Sedikit. Tapi mungkin saya akan muncul dalam keluarga yang berlainan... (dan seterusnya saya tak ingat apa yang katakan sebab member-member yang duk dengar tadi mula bersuara dan masuk campur)

This time. Saya yang mengunci mulut.

Ni la bila handle orang yang pandai sangat nih.

Oh ye, knowledge-knowledge di France kadang kala dibincangkan sampai tahap boleh menggegarkan akidah.

Saya selama kat sana subcribe majalah Science & Vie. Masuk jilid tiga saya dah macam takut nak baca.
Jilid 3 masa tuh membincangkan pasal takdir dan kebarangkalian. Bila saya duk baca, mmg saya bebetul nak muntah.

Terus saya down, depress dan mengundurkan diri dalam selimut. Lepas tuh, jilid-jilid yang seterusnya tetap sampai kat rumah, tapi masih lagi belum buka lagi... siap bawak balik Msia..

Saya tengok-tengok la juga tajuk highlight.. Ada Beyond Death la, Time, God...Eeeii.. kalau foundation tak cukup kukuh mmg bergegar.

Tengok la bila saya rasa saya dah ready, saya akan kembali membaca majalah tuh balik.




eh.. eh..


dah habis dah?


Voila voila untuk Final Year. Secara tak langsung Siri Reveal menutup tirainya. hehe..

InsyaAllah segala yang saya kongsikan dalam siri ini dapat dimanfaatkan untuk kita beersama, mana-mana kesalahan pendapat, atau tak kena gaya penyampaian.. sori la ek? ^^


wallahualam

Simon 'Adam' Malik

5 comments:

nadzwareina said...

finally, aku dh khatam tiga2 part..hehe. seriusly, ni la 1st time aku baca pngalaman student oversea yg very detail & aku enjoy baca pngalaman ko blaja kat sana :)

tapi aku kagum sbab ko still berani utk explain serba sdikit pasal agama kita kat dorg walaupun ko slalu ckp ko lack vocab.. kalo aku kat tmpat ko aku xsure aku leh buat mcmtu ke tak.. sbab bila masuk bab2 agama ni aku risau takut trsilap bgtau.. pngetahuan aku ttg agama blum cukup mndalam..

apepun thanx for sharing adam. aku prcaya ko nmpk bnyk hikmah study kat sana walupun mula2 ko xsuke :)

Puding Karamel said...

banyak kisah tentang rakan2 anda and comparative religion talk.
wat about ur turning point utk ikhlaskan diri dlm tarbiyah?

kinda look 4wad to dat as well
jzkk atas perkongsian kisah.banyak ibrah yg dapat diperoleh

Simon 'Adam' Malik said...

@raden

alhamdulillah.. Allah empunya cara tersendiri membentuk hambaNya..

bukan sekadar nampak, tapi mengalaminya sendri..

bab berani tak berani, aku pegang hadis sampaikan walau satu ayat

kalau nk tunggu sampai cukup dalam.. tahun bila pun kita tak tau sampai ^^

Simon 'Adam' Malik said...

@puding karamel

actually, itu niat masa nak tulis siri Reveal.

pasal bab atas jalan tarbiyyah nih.. saya sendiri tak sedar bila exact turning point bila. tp, the change its overtime.

ikhlas tak ikhlas tuh.. saya sendiri ragu-ragu adakah saya nih ikhlas kerana Allah.. bagai semut hitam di atas batu hitam di waktu mlm yg kelam bab kata 'Umar..

err.. mana sambungan komen arituh?

Puding Karamel said...

sambungan komen? ekceli, x de la menarik sangat pon.

...just that i came to know, as time goes by, ada benda yg nak dielakkan dulu, tetap harus dihadapi. Saya suka comprative religion, tapi tak pernah sanggup open mengenai isu sensitif ini dengan kawan2...

Guess its about time?
tp go beyond the border in order to continue seeking?

oye, setuju dgn poin di atas. kadang tarbiyah allah datang bukan direct kepada kita, tp melalui org2d sekeliling kita.
gud for u, saya masih menapak sambil mencari erti keikhlasan