Saturday, 23 July 2011

Pujukan di tengah malam?

Assalamualaikum wbt





Semalam merupakan antara hari yang tersangat busi. Kalau saya tak duduk kat lab, itu tanda saya busi. Tak duduk diam bekejaran ke sini ke sana, making phone calls dan sms'ing.. (dah macam keje PA la plak kan?)

Malam tuh after je meeting, drive balik ke Klang.

sejak dua tiga hari ini saya dapat rasakan yang ada satu benda yang 'tak kena'. Darah dan perasaan asyik bergolak.

Antara petanda yang obvious adalah... cara saya driving..

mereka yg pernah menaiki kereta pinjam saya itu, sudah tentu tahu, drivernya akan selalu berada di lane paling kiri. Apa tah lagi memandu pada had maxima yang dibenarkan. Meter tak cecah angka.. Selit menyelit lagi la..

Tapi saya cakap juga, saya kalau driving sorg, takde la saya drive macam mak nenek. Tapi bab cucuk mencucuk mmg tak buat. Nak jimat minyak la katakan... kena la konstan speed of driving..

Akan tetapi, bukan akhir-akhir ini.. walaupun tangan kiri saya belum 'auto-horn' bila orang lain buat salah.. tapi.. saya menyelit, mencucuk, potong belah kiri dan tukar laluan tanpa signal. Bab laju tuh apa lagi... seb baik cc tak power.. kalau tak dah berdesup-desup..

astagfirullah.. (nasib baik takde sticker NGO..)

Mmg lain.. cara saya respons dalam perbualan.. byk la.. where benda-benda ini merisaukan saya sebenarnya.. takut kembali pada character lama..

Sampai je di rumah.. suasana dah gelap dah.. taman perumahan yang ditemani hutan simpan yang tinggal seco'ot

Masuk je dalam rumah.. beg baju kotor., kamera di letakkan atas sofa.

Then ternampak something warna putih atas meja..

hikhikhik

Benda putih tuh siap ada kaler merah-merah lagi..

hikhikhik

Saya tak turunkan beg galas lagi nih.. curious.. saya pun amik gunting mak berdekatan

Saya datang dekat kat benda putih tuh, saya gunting-gunting benda tuh



hikhikhik

Then benda warna hijau pulak keluar dari benda warna putih tuh tadi..



senyum sampai tunjuk gigi..




tekesima kejap tengok...










Tau tak yang biasanya Allah akan 'pujuk' kita in time in needs.. walaupun bukan directly, tapi cara indirectly pun sbenarnya leave a great impact.

Mcm wajah anak time tidur ke.. sure hilang stress keje..

Saya tempah buku nih minggu lepas.. tak sangka kehadirannya di rumah, menyebabkan saya tersengih-sengih time nak tidur.. hehe


Saya sayang tuhan saya..




Simon 'Adam' Malik


p/s : adakah perasaan ini sama dengan wanita yang shopping boleh hilangkan stress?? saya harap bukan..

7 comments:

Fzah Ruslan said...

Sweet.

NHS Manchester said...

hahaha...cool!

Puding Karamel said...

just like u said, kalau sorg2 senang balik ke character lama kan...
thats y perlu ada NGO walaupon dalam sesetengah kes, memang nasib baik tade stiker NGO d kereta :p

Memang bacaan ringan anda berat2 ye?

Pujukan tuhan memang dalam berbagai rupa, tak kira masa.
indahnya,hanya kalau kita ingin mengerti.
Makin bersyukur makin tambah nikmat.

Simon 'Adam' Malik said...

@kak fzah :

totally

Simon 'Adam' Malik said...

@NHS Manchester naik personer

hehehe... chill !

Simon 'Adam' Malik said...

@puding karamel :

true enough.. tapi kalau ukhwah tak mantap, bersama² yang lain pun kita still rasa berseorangan..

eh? bukan bukan.. nih mmg bacaan berat saya. ia akan digandingkan dengan 2 buah lagi buku yg setia menjadi passenger dalam keta pinjam saya.

moga kita tergolong dalam golongan yang senantiasa bersyukur.. ameen..

May Maisarah said...

Ingatkan ape lah td duk gelak2 jer..

btw, just to say Hi to the owner of this page. =))