Saturday, 16 July 2011

Guna.Pasti.Sesat -Part 2-

Assalamualaikum wbt





Post sebelum ini, kita mmbincangkan pasal GPS yang memudahkan serba sedikit warga kota untuk ke kenduri kahwen mahupun ke rumah sedara-mara. Dan di akhir artikel, subjek 'point of reference' diutarakan dan bagaimana para pelayar mengetahui mana arah tujuan mereka.

Namun demikian, bila system GPS itu tidak dihapdet, GPS boleh dikire sebagai penyumbang kepada kesesatan di jalanraya. Lagi-lagi pulak kalau dia guna grid lama, atau kadar ketepatan dia adalah 500m.. Penah je member sampai masuk hutan GPS dia bawak.. Tak pun GPS anda seperti video diatas.. Boleh kena cancer hati sebab terlalu sakit hati.


Dalam ayat alquran dalam post sebelum ini, ayat tersebut mengajak kita untuk merenung langit, sebab langit mempunyai bintang untuk dijadikan penunjuk arah. Kita dalam zaman nih, kenal 3 biji bintang berderet je yang diberi nama Orion's Belt. Betelgeuse ka, Sirius ka.. Bellatrix ka.. sure kita tak kenal. Anda tny saya, saya sendiri tak pasti bintang yang mana sebab bentuk diorg sebijik je macam bintang lain, cuma cerah tak cerah...


Betapa unggulnya pemerhati langit zaman dulu, diorg mengetahui yang mana tidak, yang mana tetap kedudukant. Maha suci Tuhan yang menciptakan, Dia bagi kita North Star. Bintang yang menunjukkan arah utara, dan dia tak bergerak-gerak sepanjang malam. Mana nak carik? Leh tanya Prof Google.


credit



 Jap, takkan sesat di bandar, nak guna bintang gak? Buang tebiat ke apa? Kalau anda mmg tahu mana bintang yang muncul kat mana pada pukul brapa, anda tahu juga kedudukan kan? Mcm kedudukan matahari pada siang hari.. kita tau mana timur mana barat kan?


Nih yang nak masuk benda yang saya cukup bengang dengan GPS... Dia menyebabkan kita tak sedar landmark yang ada / jalan mana kita lalu. So bila kita nak pergi tempat yang sama, kita jadi tak tau sebab tak sedar jalan mana yang kita lalu sebelum nih. Pernah berlaku ke tak pernah berlaku? Nak pi ke tempat yang pernah pi, boleh tak tau (bukan tak ingat) jalan.


Tau tak anda, pak cik pak cik driver taxi di new york, mmpunyai IQ dan mental power yang hebat? Sebab diorg ingat jalan, dan saraf otak diorg macam superhighway sebab akan calculate route, masa, jarak dan cari jalan alternatif kalau satu-satu jalan itu ditutup. Itu belum lagi perkongsian ilmu dengan pelbagai lapisan orang yang dia bawak saban hari.


credit


So, di kala anda pergi ke mana-mana selepas ini, pastikan anda mengidentify landmark yang agak-agak comman di jalan itu. Banugnan tinggi / menara tinggi adalah contoh yang bagus. Saya tau, kaki kita best tekan minyak dan driving laju² anda tak boleh nak menoleh-noleh...


Tapi tak salah kan sambil-sambil kita drive kita tau kedai tuh, kedai nih.. restauran tuh.. bank ini kat jalan-jalan yang kita lalu. Plus, anda akan mendapat otak yang power, sihat dan kuat insyaAllah. ^^


Selain itu, landmark juga dapat menentukan kedudukan anda dan mana kedudukan tujuan anda. Sebagai contoh.. Anda hendak ke selatan, tapi selat melaka berada di kiri anda. Logik tak untuk anda teruskan perjalanan?


Pernah terfikir tak, macam mana para sahabat zaman rasullullah menentukan arah kiblat dengan tepat atau pergi ke suatu tempat? Wallahualam, mungkin diorg ada kompas. Tapi saya rasa, diorg menggunakan landmark bukit bukit / matahari untuk menentukan arah kedudukan.

Amik 10 min tengok video mantap bawah nih..



Saya pakai GPS ke tak?

Tak kecuali beberapa perkara iaitu travelling ke bandar yang tak pernah pergi waktu lewat malam dan bandar KL. Seriyes.. saya lebih rela menapak dari stesen pasar seni sampai masjid jamek sebab jalan sehala, sesak dan orang double parking... hehehe...

Kebiasnanya, kalau saya nak pergi memana, tak kisah la drive or jalan kaki, saya kan tengok google map dulu.

Orang kata google map tak tepat. Hah! GPS pun tak tepat kan? Itu la gunanya anda identify landmark guna satelite view. On /off kan items on road untuk dapatkan gambaran yang lebih jelas. Somehow kan, bila anda dah travel tempat-tempat baru dengan guna google map, we can build our own map inside our mind. So tau la mana nak exit, jalan cilok dan sebagainya..

Oh ye, bila malu bertanya, mmg la anda sesat.

Rajin-rajin la berenti kat stesen minyak dan minta direction. That's what i usually do. Tak pon, tanya kat makcik jual pisang goreng. Dapat juga membantu mak cik tuh meniaga.. hehehe...

Yup, tak semena-mena kita bercakap dengan stranger dan meter 'aku dan hanya aku', boleh la turun sikit insyaAllah.  Percaya atau tidak yang kemajuan teknology sedikit sebanyak mengurangkan interaksi antara manusia. Bukan itu sahaja, diorg macam lupa yang wujud manusia lain di sekeliling. Tengok sahaja bila kita pegang stereng. Tetiba level penting diri uth mencanak² naik.

Akibatnya manusia hidup lebih kepada sangkaan-sangkaan serta syak wasangka. Tak rasa best ke kita berinteraksi kembali sesama manusia?

Akhir kata.. kalau nak jalan memana, kita perlukan reference untuk sampai destinasi dengan selamat dan mudah. Dan bukan ke hidup ini satu perjalanan? Perjalanan perlukan reference kan? Allah dah bagi quran dah sebagai our reference / map untuk sampai ke destinasi yang kita tuju.

Mana ada GPS selain quran yang boleh bagitau jalan ke syurga..   kalau ada tuh, Guna.Pasti.Sesat!


wallahualam


Simon 'Adam' Malik

4 comments:

Puding Karamel said...

sungguh membuka minda...
teknologi menjadikan manusia kurang berinteraksi dengan yang lain.
setuju.

i certainly don't have the mind of taxi driver...zero sense of direction.

saya said...

ni topik perbualan saya dan family pagi tadi. kebetulan? takde kebetulan dalam hidup ni:)

"Mana ada GPS selain quran yang boleh bagitau jalan ke syurga.. kalau ada tuh, Guna.Pasti.Sesat!"

Simon 'Adam' Malik said...

@puding karamel
thx.. jangan kata gituh. semua orang empunya kelebihan dan kekurangan.

eventho you didnt have a mind of a taxi driver, but i'm sure you have a mind of a doctor.

Simon 'Adam' Malik said...

@saya

oh benarkah? dah lama tulis mende nih, cuma baru nih je muncul. hehehe..