Wednesday, 29 June 2011

Reveal : Year 1

Assalamualaikum wbt


Bila tengok junior-junior yang fly tempoh hari, saya mula la berawangan flash-back pengalaman 4 tahun kat sana.. Bila saya selak-selak blog saya nih. tak banyak yang benar-benar reveal kehidupan saya kat sana. tambahan pulak masa saya year 1 france, saya belum bersilat dalam blogger nih. Masa tuh pakai friendster punya blog.


So siri kali ini, saya nak dedahkan event-event penting di mana haq bertemu batil... erm.. rasa cam ganas. ok, collision course between faith, science and religion. Baru cool sikit bunyi nyer.







Year 1


Batch kami seramai 9 orang dengan penuh gayanya ditempatkan di sanctuary gereja selama 3 bulan. Terkujat tak anda? Rileks2.. ginih.. patutnya kitrg dapat terus rumah, tapi entah camne, mungkin masa tuh admin kat france tak biasa dengan student Malaysia, kitrg terpaksa menumpang kat asrama gereja kat bandar Colmar ( remark : Bukan colmar bukit tinggi ek?)


Tak terkejut sangat masa tuh sebab diri ini pun sekolah kat Missionary school sampai spm. So agak biasa la dengan suasana-suasana yang ada seperti salib di sana sini dan sebagainya.


Cuma agak tak best la, every sunday, bunyi loceng kang kung kang kung, duk bunyi je sampai tengahari. Oh, Mass diorg ramai orang tua je yang datang. Kitrg fikir normal sebab kat Colmar nih pun banyak orang tua je. Orang tua versi sihat ye? Umur 80 still power naik bas sensorg. Masa nih belum lihat benda dengan mata hati...


Father gereja nih, begitu baik layan kitrg. Bawa jenjalan tengok parade la. Naik bukit la... Bagi buah la. Kira macam sesi menyentuh hati la nih. Ye la. Macam kat sekolah dulu, Catholic club mmg nampak aktif giler. Projek tuh, projek nih. Kebajikan tuh kebajikan nih. Siap ada guitar dibawa ke hulu ke hilir. Mana la jiwa rumaja nih tak berminat. Persatuan Agama Islam? No futher komen.


Pernah satu kali tuh, dia buat majlis apa ntah. Diorg jemput kitrg turun makan. Ada ayam panggang dan dia claim halal. Kitrg macam, err... ragu-ragu disitu. So tak makan kitrg. hehehe...  Masa nih diorg takde la nak cakap-cakap pasal religion diorg or nak buat perbualan manja between religion. French masih tahap tadika lagi. Bazir air liur diorg je diorg hujah pepanjang kat kitrg yang muka blurr tak paham.


Tapi ada satu benda yang sedikit sebanyak saya terfikir. Awat Father nih tak ruper macam Father ek? Pakai seluar 3/4, lari-lari kejar anak, buat lawak... boleh pula seluar terlondeh sekali tuh... Saya budget dalam movie tuh, yang tahap menjaga title ke'Father'an nya itu. So mulalah sesi perbandingan dengan situasi di malaysia yang agama rasminya Islam.. Cam biasa lah perbualan kedai kopi tergantung tiada konklusi kukuh.


Throughout the years kat Colmar, iman ini diuji dengan peluru-peluru dugaan. Tidak kurang juga dengan hirisan halus jahiliyah. Kelas kitrg masih lagi dikalangan orang Malaysia je. So bila 'Rehat 20 min' tuh, kitrg akan biasanya solat beralaskan kertas mahjong pakai buang



Ha.. masa ambil wuduk, tak boleh generosly bukak air macam kat malaysia, sebab tandas diorg takde lubang kat lantai. Masa nih la, kitrg belajar, basuh kaki dalam sinki. Ye la kan.. masa tuh, mana tau ada rukhsah khuf.. Pernah kitrg kena tegur, sebab menjadikan bilik air berair. Hahaha.. budaya orang..


Masa tahun preparation language nih la, agent agent taghut (melampau giler) , prof language kitrg suruh kitrg asimilasi dengan budaya orang perancis. Perlu salam dengan semua orang tak kisah jantina. Kalau dah kawan, perlu laga pipi pompuan bila menegur.


Saya masa tuh , bab salam boleh terima lagi. Masih lagi menyarung cloak-of-darkness. Tapi bab laga pipi tuh saya tak selesa. Dah dibesarkan sekolah semua lelaki kot. So saya ambil pendekatan conservertif dengan datang kelas lambat, kurang bercakap dan berperibadi yang boleh orang kata agak shombong. Bukan apa, kang pindah jerawat yang tengah banyak nih, baru tau. wahahaha.


Yang bebetul kitrg lelaki rasa terganggu adalah solat jumaat. Kelas mula balik pukul 230, yang biasanya angkat takbir dalam pukul 2. Jarak masjid Colmar dengan tempat belajar agak jauh. Kitrg yang begitu sengkek tak beli basikal nih, biasanya akan ambil saf paling belakang. Lepas je bagi salam, meluru kitrg keluar untuk kejar bas dalam pukul 210 gituh. Kalau terlepas, kena bekejaran ke bas stesen lain pulak untuk bas 215. Aduss.. seksa benar time tuh.

Skill baru : Kejar bas (credit)




Pengalaman setahun ini (pada masa tuh), saya anggap satu seksaan jiwa dan dugaan paling tak cool dalam hidup saya. Saya tak minta gi france pun! Awat aku ke sini jugak? Balik summer lepas abis preparation year, balik dengan wajah penuh depress dan tak puas hati. Susah hati bonda saya tengok saya masa tuh.


Well, sebagaimana yang saya kata tadi. Saya masa nih masih lagi diulit jubah kegelapan dan susah untuk melihat perkara dengan mata hati.  Allah sebaik-baik perancang. Dia mmpunyai rancangan tersendiri untuk saya.

So apa yang berlaku pada tahun 2 sehingga berlakunya anjakan paradigma? Next time..





Simon 'Adam' Malik

8 comments:

nadzwareina said...

seronok baca kisah student blajar oversea ni. slalu baca kisah student blaja kat mesir ngn uk je.. kisah kat france pun sronok gak :)

anyway, awatnye cover gmbar sndiri? mcm criminal la pulak. hahaha.

Anonymous said...

Muka encik ni mahal.
hikhik.

Puding Karamel said...

interesting!
looking forward to the nex episode.
nice to read how His love reaches everyone of us
same love, different styles

yg sy pulak, baru kali ni berdepan dgn christians dan dhujani pelbagai soalan.
sampai terdetik, eh, rupa2nya yg slama ni taken for granted, sedikit rupanya yg sy btol2 faham ttg agama ni

god bless

Simon 'Adam' Malik said...

@raden

Ada je yang famous famous. apa la sangat cerita saya nih.

Muka criminal? itu sudah mesti!

Simon 'Adam' Malik said...

@anonymous:

mmg mahal. semahal namamu wahai anonymous.

Simon 'Adam' Malik said...

@puding karamel:

soo true! kekadang kita sendiri tak sedar.

actually ada juga berlaku kes macam anda. tapi masa final year. tunggu~

Puding Karamel said...

oh,looking 4ward to final yr then...err...x leh skip je terus ke final yr?^^
kiddin'
nak amik idea how to deal wif such situation.kindly elaborate in semi detail if not in detail
tq!

Simon 'Adam' Malik said...

@puding karamel :

sure! ^^