Monday, 13 June 2011

JUMP! : Day 7 (the other part of the cover)

Assalamualaikum wbt

Setiap sesuatu, tak kisah la benda hidup ke.. pengalaman ke.. mesti ada pengakhiran. JUMP! sudah masuk hari terakhir. Kalau biasanya, bila hari last, kita akan rasa ' alaaa... dah hari last ke?' namun bagi saya.. aku nak cecepat pulang dan peluk bantal busuk aku.. (eee....)

Sebagaimana yang dijanjikan, saya akan selitkan pengalaman hari ke 6 dalam hari ke 7. oleh sebab, otak saya yang serba perasantan nih kata, ramai pembaca dah buhsan dengan JUMP nih, bila la Inche Simon nih nak benar-benar kembali ber'potpet macam orang tertelan tape. Maka saya tunjuk gambar je la ek, tuan-tuan dan puan-puan serta adik akak abang.

Sempat singgah ke Pesta Bunga

Bonsai-bonsai yang dipertandingkan

Pelik.. apa la famous sangat bunga mati nih? (Bunga Kemboja)

Orchid.. sapa amik botanic, mesti kata pokok nih unik

Ada orang nak makan ke benda nih?

Kami meratap perjalanan kamu ke perut kami

Ni belangkas bagi mereka yang tak pernah nampak.


Family sayur. Siyes, saya sangat pelik orang tak makan sayur

Batu Feringgi at night

Day 7



 Final day.. waktu tengahari tuh baru saya tahu yang vacation keluarga kali ini adalah untuk menyambut anniversary. Saya dah tua bangka baru tau.. ahaha.. begitu insentitipnya saya. Diorg tak bagitau! Hish.. bukan salah saya..

Meluangkan masa dengan keluarga secara berkualiti mmg suatu benda yang kita sentiasa terlepas pandang di kala kita sudah mengenal hutang kereta, hutang rumah, lampin anak serta kenaikan gaji dan pangkat. Rasa macam tak cukup je masa, dan kalau balik jumpa pun sekadar macam hi hi bye bye. Saya exagerate? Eh, cerita betul nih sedara/sedari!

Spending time... the best way adalah di meja makan. Tak caya? Kenapa ada certain family begitu menitik beratkan makan malam bersama? Qdq je cara lain.. borak-borak dalam kereta.. shopping barang sesama.. Aslakan ada perhubungan dua hala. kita sama-sama bercakap. Cara yang paling teruk dan saya rasa ramai je orang buat, tengok tv bersama/ wayang... seriyes saya rasa itu adalah pembaziran masa yang paling tidak bergaya. Anda sekeluarga hanya duduk depan tv, tv memandang anda dan kadanng kala seorag tuh sibuk main sms. kan? kan?

Kami lepak di sini

Sehingga butiran yang terakhir, kerana zaman dulu orang pastikan sebiji pun tak tertinggal

Masa untuk pulang


Petang tu, bonda suruh saya pulang ke Klang pada hari sabtu bersama ayahanda. Tapi saya berkeras untuk pulang pada hari ke 7 nih walhal, ipoh merupakan destinasi terakhir JUMP!

Punya nak balik sangat, saya sanggup memilih bas selepas tiket train ETS habis dijual. Yang ada pukul 2 pagi
itupun sampai KL central. sapa pula nak ambil saya kat sana..?

Dua tahun lepas sudah jalan ipoh, tapi boleh je la revisited


Saya gamble untuk beli tiket bas yang perjalanan Klang-Ipoh sangat la tak banyak. Last-last beli je yang sampai shah alam yang time beli ada 15 min je lagi seblum bas bergerak. Balik je la dengan Ayahanda ari sabtu, mesti korg fikir. Entah, saya begitu berkeras nak balik.. entah kenapa.. mungkin sebab.. mungkin sebab.. kerja kot (haha.. ni alasan yang terlintas)

Heh.. kita hanya merancang.. Allah yang menentukan.. so di kala post ini berakhir, habis sudah kronlogy JUMP! dan pena yang seterusnya adalah pengajaran yang saya dapat kutip/pungut sepanjang menjadi musafir di tempat orang.. Bertahan ye para pembaca. nnti saya akan kembali meletop-keboom-kepow!

wallahualam

Simon 'Adam' Malik

No comments: