Monday, 20 June 2011

Jasamu dikenang

Assalamualaikum wbt




Kisahnya bermula pada tahun abg saya masih lagi di alam sekolah menengah. Saya nih pulak adik manja abang. Mengendeng je mana dia pergi. Satu malam saya ngendeng follow abang saya pergi keluar jalan-jalan dengan senior abang saya di La Salle dulu. Maka kenal la saya dengan super-senior saya yang beza dengan saya 9 tahun, Abg Jenal

Tapi masa tuh macam tak ambil kisah la sangat pasal keterikatan hati. Yang penting perutku kenyang dan dapat keluar jalan-jalan (dan juga dapat lari dari buat extra kerja sekolah kat rumah.. hehehe) Kecik lagi kan masa tuh.. Then it came to one peculiar case.. tahun 2006 :

Pada hari Abg Jenal melangsungkan perkahwinan, dia talipon saya yang masa tuh menjadi Tok Siak yang setia menjaga rumah sensorang sebab parents gi Haji.

'Ko buat apa arini? Boleh tolong Abg Jenal tak?'

'Tolong apa?'

'Jadi pengapit abg Jenal. Nnti Abg Jenal datang rumah jemput. kenduri tengahari nih'

'????'

Macam orang kata, selebihnya adalah sejarah. Orang ingat saya adik Abg Jenal dan saya available untuk jadi sasaran kedua/ketiga.. Walhal saya benar-benar menjadi orang luar masa tuh, satu ruh manusia pun tak kenal dalam majlis tuh kecuali yang tukang kahwen yang saya duk kipas-kipas time bersanding..!


Itu cerita lama. Sekarang Abg Jenal sudah beranak dua. Dan dia sekeluarga kerap kali menjemput saya untuk turun JB bebila senang. Kira mmg dah macam family dah, walaupun saya tak jadi adik ipar dia pun. Menyelamatkan keadaan punya hal. Sampai ke hari ini, saya sekeluarga masih lagi have a good term dengan family Abg Jenal. Dan semalam, dengan izin tuhan, kitrg bertiga bersua muka sekali lagi di kenduri kawen adik abg Jenal

Orang dah kata muka kitrg dah macam adik beradik dah



Nak cakap kat sini yang, apabila kita tolong orang a favor, atau selesaikan masalah orang (walaupun kita rasa macam heleh-remeh-temeh), kadang-kala ia meninggalkan kesan mendalam dalam hati seseorang selain dapat menjalin hubungan silatrurahim dengan orang yang kita kurang kenali sebelum ini. Ye la, macam case saya, mestilah segan tuh ada kan? kena berdiri tepi pengantin, orang pandang dan sebagainya. Tapi kalau fikir balik.. lantak pi la apa hang nak pikiaq, at least dapat makan free..

Bukan nak kata, kita mengharap nasi free, tempat tinggal free atau apa-apa giveaway yang free dari orang yang kita tolong tuh.. Bah kan sebenarnya Allah bayar balik budi kita tuh berkali ganda harga asal termasuk bunga-bunganya sekali!

Drp Abu Hurairah r.a. b'kata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda:-

"Siapa yg memudahkan satu kesusahan dunia seorang Muslim, Allah akan memudahkan satu kesusahan pd hari kiamat. Dan brg siapa yg membantu seseorg dlm kesulitan, Allah akan mempermudahkan org itu di dunia dan di akhirat."


Di kala kita hidup dalam masyarakat yang mementingkan diri dan berdaya-angkuh, nilai murni untuk tolong orang dah jadi nilai bertahap extetika dan antik. Orang appreciate tapi nak milik segan. Kerap kali kita dengan suara-suara dan bisikan pendengki yang direjam ;




'Hidup zaman sekarang nih, jangan baik sangat. Kalau tak dipijak orang, ditipu orang!'


La... tak salah kot nak angkat punggung bagi makcik yang bongkok 3 siap bawak cucu untuk duduk dalam LRT... Paling tidak pun kemas sikit pinggan lepas makan, kutip sesikit makanan atas meja lepas tuh letak tray..Tak pun, tahan pintu utk bagi orang belakang tak susah² nak tolak pintu yang sedia berat..


Poyos budget bagos nak mampos?



Kalau gituh, kita yg mmg sedia keluar dari perut mak kita bercap islam nih kalah habis-habisan dengan orang europah yang rata-rata tak percaya tuhan pun. Mana nak letak muka weeii??


Ada satu hadis nih yang begitu popular sekali bila nak masuk Ramadhan saya nak kongsi,

Dari Abu Hurairah (ra) katanya: Telah bersabda Rasulullah (saw) : Tiap-tiap anggota dari manusia tertanggung atasnya bersedekah pada tiap-tiap hari yang terbit matahari. Engkau berlaku adil antara dua orang adalah sedekah, dan engkau menolong seorang lelaki untuk menaiki kenderaannya atau menolong mengangkat barang-barangnya adalah sedekah, dan perkataan yang baik adalah sedekah, dan tiap-tiap langkah engkau pergi sembahyang adalah sedekah, dan engkau membuang bahaya dari jalan juga sedekah.
(Hadis Riwayat Muslim)

Kalau korang perasan, ruh hadis nih adalah tolong manusia lain. Diawalnya 'saiznya' tolong agak significant, tapi  diakhir itu, 'buang bahaya dari jalan'... benda kecik yang selalu kita terlepas pandang.

Kalau semua diantara kita macam nih kan best? Kurang sikit orang penting diri kat dunia nih..


credit


Bila digandingkan dengan hadis pertama yang saya kongsi tadi, sebenarnya Allah dah bagi cukup 'chan' untuk kita sehari-hari untuk kumpul pahala untuk masuk syurga. Siap ada bonus tau! Bonus perhubungan antara manusia yang dapat dijalin dengan baik. So, bonus nih, jadi berbonus-bonus lagi la kan?



Jom jadi orang-suka-tolong-orang-tanpa-dipinta!



wallahualam

p/s : untung jadi cikgu yang tolong didik anak bangsa.. takpun doktor yang tolong ubat sakit orang..

Simon 'Adam' Malik

2 comments:

Puding Karamel said...

Sabda Rasulullah:
Janganlah sekali-kali engkau meremehkan kebaikan, walaupun sekadar bertemu saudaramu dengan wajah yang ceria [Riw Muslim]

kebaikan kecil yang kita lakukan may be nothing to us, but cud be something to the others.
Dan alangkah indah, seandainya, ada kebaikan kecil yg kita lakukan mengiringi pemergian seseorang. Peluang yang sama tak pernah dtg 2x.

Simon 'Adam' Malik said...

@puding karamel :

setuju. itu la sebabnya kita perlu rebut untuk buat kebaikan dan gunakan peluang yang diberikan.