Thursday, 16 June 2011

Bulan Darah (baca : Blood Moon)

Assalamualaikum

Wei korg, tahu ke semalam kecoh satu dunia ada gerhana bulan???
Ehh?? korg seronok tidur sambil peluk bantal busuk korg??

Korg rugi untuk melihat fenomena satu dekad sekali untuk berlaku!!!




 Pagi tadi ( i mean pagi-pagi ek?) berlaku gerhana bulan yang mencipta rekod paling lama. Kebiasaannya, bulan yang berada di bawah bayangan bumi, akan bercahaya oren. Tapi kali ini, oleh sebab terdapat debu debu dari gunung berapi yang meletus baru baru ini, bulan bertukar menjadi Bulan Darah, yang mana kalau bebetul berdarah, byk Bank Darah dan hospital dah tadah dengan besen serta baldi.

Kejadian alam yang julung-julung kali Allah tunjukkan pada manusia nih, bukan lah petanda orang mati, feng shui tak bagus, pintu ke alam jin terbuka atau maharaja fliza turun dari langit. Bukan dan bahkan bukan!

Diriwayatkan oleh Abu Musa Al Asy 'ary bahawa Rasulullah S.A.w bersabda

"Bahawasanya tanda-tanda ini (gerhana) Yang Allah kirimkan, dijadikan sesuatu darinya bukanlah kerana mati seseorang atau kerana lahirnya. Tetapi Allah Aza wa Jalla mengirimkan buat mempertakutkan hamba-hambaNya dengan tanda-tanda itu. Maka apabila kamu melihat sesuatu darinya bersegeralah menyebut Allah, berdoa dan beristigfar."  ( Bukhari dan Muslim)


Paling last saya tengok gerhana bulan adalah sebelum tahun 2003..  Tahun 2000 kot,. Masa tuh mak yang kejutkan untuk sama-sama tengok kat luar rumah. Tapi saya yang mamai-mamai tuh keluar, tak sampai 3 minit terlentuk kat tiang. hahaha.. Maka semalam saya dengan penuh semangatnya  bangun utk melihat sendiri gerhana nih.

Bangun bangun juga, pukul 2 tuh bangun nak tengok yang part awal. Dapat tengok then baring balik. Yang total gerhana.. bangun juga.. bangun untuk matikan alam. Tapi ruh saya je yang bergerak tengok. Badan dan kepala sambung tidur.. ahaha.. Bila terbangun pukul 540, bulan ada kat tepi tingkap tersenyum simpul dan gerhana masa tuh nak habis.. Melepas lagi.. haha.. Takper internet ada.. Lagipun semalam cloudy.. (eceh.. nak sedapkan hati)

macam nih ye adik-adik, gerhana bulan berlaku (credit)

Menakjubkan tak fenomena ini? Anda kata biasa je? Eh hello, gerhana bulan nih berlaku bila bulan purnama je tau. Berapa kali sangat bulan purnama (ok, saya tau sebulan sekali). Macam mana pula dengan kedudukan matahari, bumi dan bulan dalam keadaan selari? Berapa kali seminggu pulak? hehehe..

Bagi saya fenomena yang kita dapat predict dan lihat adalah hasil daripada matematical wonders. Only formula and figures, kita dapat tahu bila ia akan berlaku. Well, kita hanya boleh predict. Tapi yang bagi tengok adalah Allah. Kalau Allah tak ciptakan, cahaya tidak boleh tembus objek legap dan ia menghasilkan bayang-bayang, mmg tak merasa kita nak tengok gerhana bulan nih!

Bercakap pasal bulan, ada dua-tiga benda yang kita selalu terlepas pandang pasal bulan, walaupun kita duk mengendap bulan at least 2 kali setahun bila nak raya.

Dan Dialah yang telah menciptakan malam dan siang, matahari dan Bulan, masing-       masing dari keduanya beredar di dalam garis orbitnya. (21:33)

  • kita tau, yang matahari, bumi dan bulan ada orbitnya sendiri. Bumi keliling matahari, bulan keliling bumi (yg secara tak langsungnya keliling matahari gak). Betapa precise'nya Allah, bulan tak pernah tetiba kecik giler, tetiba besar giler. Err.. boleh bayang ke apa yang saya nak cakap nih.
    • >> Bagi  korg bayangan. Sediakan 3 org, A B dan C. A berdiri diam². B lari-lari keliling A dalam bulatan sempurna. Now C perlu lari lari keliling B dengan bulatan sempurna gak! Try buat bila anda ada masa lapang, boleh tak buat? 
Tak boleh buat? Allah jadikan bulan boleh buat ^^

  • Merujuk fenomena tadi, ada satu benda yang kita terlepas pandang. Selain, orbit, matahari, bumi dan bulan juga berputar pada paksinya... Tapi kita kat bumi, dapat lihat satu permukaan bulan je dari dulu lagi kan? Gempak-meletup tak ilmu Allah?
    • >> Eksperiment yang saya bagi tuh, anda suruh ketiga-tiga org tuh berputar. Kire B dan C kene berlari sambil berputar. DAN C, bila dier berputar, dia kene mengadap B je, tak leh pandang tempat lain! (Amaran : Pihak penganjur perlu sediakn baldi utk sesapa nak  muntah)
Tak boleh buat? Allah jadikan bulan boleh buat ^^
  • Kita tau juga, yang matahari berjuta-juta (lemon) kali ganda saiznya dengan bumi. Apatah lagi dengan bulan. Awat masa berlaku Gerhana Matahari pulak, elok-elok je bulan dapat tutup matahari? Now let your brain cells ponder on this. hee~

"Matahari dan Bulan beredar mengikut perhitungan"  (55:5)

Kita patut rasa takjub dengan kehebatan Allah. Itu baru angkasa, belum lagi engineering wonders macam gunung atau medical wonders macam badan manusia.. Subhanallah.. Allahuakbar..

So bagi mereka yang merasa melepas (seperti saya), Allah bagi kita peluang kali kedua tahun nih untuk tengok gerhana bulan penuh pada 10 december 2011, insyaAllah~

Blood Moon, 15 June 2011 (credit)


 wallahualam


Simon 'Adam' Malik

credit
https://www.facebook.com/notes/pertubuhan-ikram-malaysia/gerhana-penuh-bulan-16-jun-2011-tanda-kebesaran-dan-keagungan-allah/214290981944558


http://en.wikipedia.org/wiki/June_2011_lunar_eclipse

2 comments:

Anonymous said...

kalau hujan gerhana tu still berlaku je ke kat langit? termiss jugak nak tgk mlm td. gempak meletup kuasa Dia!

Simon 'Adam' Malik said...

gerhana warna merah? tak rasanya, sebab awan hujan dah cukup gelap utk tutup bulan dari pandangan mata kita.