Thursday, 23 June 2011

The Bishop

Assalamualaikum wbt

credit


Sudah lama saya tidak menulis untuk label ini. Lebih 3 tahun dah rasanya. Masa tuh saya tetiba berhenti menulis atas kekangan waktu dan terlalu banyak assignments, tugas serta jawab yang perlu ditanggung.

Plus, huraian mengenai unit ini telah lama dalam brain head (baca : kepala otak). Cuma huraian dan pengajaran mengenainya, saya rasa saya belum layak untuk beri pada korg semua. Maka terbantut dan terperam la label ini sehingga ke hari ini...



Bishop, adalah lambang tukang jaga bab keagamaan dalam sistem pemerintahan zaman-zaman pakai pedang dan perisai besi.  Secara tak langsung dia macam penasihat, pengiring dan juga barua terdekat raja.

Dibayangi oleh keadaan tersebut, dalam game catur, setiap pemain diberi sebanyak 2 biji Bishop. Satu di sebelah unit King dan satu lagi disebelah unit Queen. Pergerakan unit ini adalah secara diagonal. Maka secara tak langsung, Bishop yang duduk di atas petak hitam, hanya boleh bergerak dalam petak hitam sahaja sepanjang hayatnya dalam permainan. Begitu juga sebaliknya untuk Bishop di atas petak putih.






Secara logiknya, 1 Bishop hanya sentuh 32 petak daripada 64 petak chess.  Sebagai contoh , Bishop di petak putih hanya cover 32 petak putih je (Kenapa? Dah ada 32 petak putih je atas papan chess..)

Tsabat betul dia di atas jalan hidupnya..

Bishop juga sama sifatnya seperti unit-unit yang lain (kecuali Knight), yakni dia tidak boleh melangkau unit lain mahupun menabrak sesuka hati rakan-rakannya di atas medan tempur. Secara amnya, jika struktur permainan pemain menghalang laluan Bishop, maka dia tidak dapat menyerlah dengan baik semasa permainan. Akhirnya dia rasa kesepian, disisih lalu jatuh futur flat berdepek di atas medan. Kesian..






 Namun bagi si Bishop, dia tidak boleh assume awal-awal yang pemain tidak pandai menyusun strategi. Kemungkinan dia disusun untuk second line of attack, atau main pillar of defense. Waima pun (pergh, tak sangka boleh muncul kosa kata nih!), semangat yang tidak luntur, berterusan dan percaya akan sang pemain adalah wajibul. Kalau tak mmg, dia sendiri yang menyisihkan diri. Bukan sebab pemain ^^




Nilai Bishop adalah sebanyak 3 point sahaja; sama dengan Knight. Dia lebih sesuai dan afdal digunakan untuk permanian secara open game.

Ok, Open game ini adalah jenis permainan yang tidak mempunyai struktur catur yang padat dan fokus di bahagian tengah-tengah board. Orang yang biasa menggunakan pendekatan direct confrontation,tak suka pening-pening tahap spacecop gaban, suka cara permainan sebegini.

Close game pula adalah jenis permainan yang sebaliknya, dimana unit Knight mempunyai advantage. Permainan jenis ini adalah satu cara / keadaan pemainan yang memecahkan saraf-sarf otak kerana masing-masing licik untuk predict langkah dan perasaan pemain lawan. So kalau tak fokus, sungguh-sungguh, memang akan sure kalah sebab ditipu dan disebat cukup-cukup. (Tak begitu En Adi?)



Personally, saya dibesarkan secara close game. Bila open game nih, ada rasa kaget sikit walaupun secara realitinya saya suka orang direct dengan saya. ngehehehe..

Orang yang bercadang untuk bermain dengan cara open game, dia perlu sayang lebih kedua-dua Bishopnya walaupun point dia tadi tak setinggi mana. Macam tangan la, mana boleh tepuk pakai sebelah tangan? (kalau anda boleh, sila buktikan dan saya akan belanja Resipi Rahsia). Kerana apa? Kerana dengan 2 Bishop, pemain lebih menguasai permainan.



Kiranya, dengan pairing Bishop (seperti gambar diatas), pemain dapat mengcover lebih banyak area berbanding dengan hanya 1 Bishop, which is an added advantage for long range defense and offense. Bak kata omputih, 2 heads better than 1.

So kalau dengan hanya 1 bishop sahja, walaupun (dan hanya mungkin), dia boleh berjuang habis-habisan , tetapi dia sebenarnya tak banyak memberi sigfinificant yang besar kerana ketiadaan partnernya yang satu lagi.
Bishop di petak putih, takkan faham kehidupan Bishop di petak hitam dan begitu juga sebaliknya. Kehidupan diorang atas medan hanya berselisih tapi tak pernah bertembung bersua muka. Tapi lihat sahaja kepoweran diorg dua, apabila hand in hand berjuang di medan tempur.

So takkan la kita nak biarkan diri kita bishop keseorangan tanpa partner. Walaupun dia ada rakan lain seperti Castle, Pawn tapi korg rasa hidup kita dia terisi sepenuhnya ke tak?



One Bishop just one, Pairing Bishop just awesome



wallahualam



Simon 'Adam' Malik


(rasanya ramai kot yang tersengih sebab faham apa yang saya nak sampaikan secara subliminal.. hehehe.. ye saya tau saya belum layak kupas sebenarnya..)

2 comments:

Puding Karamel said...

oh,ok.
i thot i got d wrong idea, but looking at the last sentence, it is it eh ^^
sangat la tersirat.
'tak layak' is a statement that i guess is not applicable in this field, is it not? ada ilmu, jalan.

Simon 'Adam' Malik said...

tak layak kat sini sebenarnya sebab status diri yang kena dengan isi tersirat yang nak disampaikan

takper.. niat nak ajak ramai-ramai. hehehe..