Monday, 23 May 2011

Kenangan itu.. ingat tak?


Assalamualaikum wbt



hari ini di kala saya berborak-borak dengan rakan lab, salah satu topic perbualan telah men'trigger sesuatu. Lalu folder mes images dikorek. Hampa mmg tak banyak kenangan dengan sahabat-sahabat di sana, sebab semuanya terkubur di dalam external. Cubaan utk me'recover' di Plaza Low Yat juga sudah di lakukan. Yang tinggal hanya option untuk membayar dekat rm2000 untuk memperoleh semula gambar-gambar dan kenangan di France selama 4 tahun... dengan tiada jaminan pasti dapat. Bila saya dah kaya, duit berkepok, boleh la kot bayar.

Yang ada cuma, cebisan-cebisan kecil.. di Facebook.. di blog ini sendiri.. Sayang sekali.. begitu banyak kenangan dan pemandangan ciptaan tuhan yang terakam melalui lensa kamera digital.

Kenangan di Jura
Korek punya korek.. Kenangan di Jura antara yang terselamat. Actually, nih kenangan bersama sahabat-sahabat seperjuangan di sana. Kami masa tuh sedang handle program adik-adik. Then masa tuh, diorg ada aktiviti redah hutan. maka kami sub-kan tenaga kerja kepada adik-adik yang lebih senior.. hehehe.. Kami pemantau je masa program nih, maka tak salah kan? =p







Kami lima orang tak duduk satu bandar, tak sama course, mahupun tak sama umur. (kecuali tukang ambil gambar dan salah sorang dalam gambar, diorg dua nih semua sama kecuali saiz seluar dan baju.)

Inilah kali pertama dan terakhir kami dapat bersama-sama spend masa kat france. Mana taknya, setiap sorg antara kami (kecuali kes dua org tuh) jarak bandar lebih 150km antara satu sama lain! Masa time program, masing-masing ada 'jawab yang perlu ditanggung', tak dapat nak bersama. Plus, kena juga bersama-sama adik-adik sebab diorg jarak ngan kitrg pun beratus-ratus km.

Franche-Comte region yang terkenal dengan kehijauan alam semula jadi. Dengan kesejukan hujung musim sejuk,  kami pun mengambil kesempatan untuk ke Jura, yakni perbukitan hasil pembentukan Banjaran Alps. Kat sini kami ke Air Terjun L'éventail dan juga satu lagi air terjun yang saya pun dah luper nama.. Tua dah saya nih.. nak buat camne.. hehe.. 

Nak ke sini, sememangnya perlukan kereta dan GPS. (hah! yang mana tau yang saya tak suka pakai, sila jgn jadikan point pangkah. sebab bukan saya yg drive =p ). Itu la, bonda bek noh (baca : sgt² teruja) nak ke France balik sebab tak puas pusing france. Kalau tanya saya, mmg saya kaalu boleh nak kembali menjadi Les Montagniard, yakni Mountain people, gelaran yang diorg dapat sebab mempunyai stamina dan bakat naik turun bukit.




terjumpa binatang kecil mengenyot dalam air.. obviously bukan udang


terus mendaki




 







Sampai atas dah. Jom balik.. ^^

Drive dalam sejam dari Bandar Besançon. tapi saya pasti, jika anda seorang yang suka akan kehijaun, alam hutan, panjat bukit serta bahasa perancis, insyaAllah anda akan rasa tak nak balik Malaysia ^^

Serius rindu dengan sahabat-sahabat di France. Jika ada kesempatan dan umur yang panjang, kita jumpa summer nih ek?
Salam rindu serindu-rindunya.. (yg mana tak tahan geli, anda dipersila untuk muntah)

wallahualam

No comments: