Friday, 20 May 2011

fuuyo!! nasi lemak 2 hengget!!!

Assalamualaikum wbt

saya dah lama nak tulis post nih tapi sampai la nih baru la sempat nak tulis. No worries,video dah siap alter, barang dah siap order, thesis dah siap semak bibliography etc etc. Weekend ni ada exhibition kat KLCC convention centre, so banyak juga la benda nak kena prepare. Di kala menunggu tengahari untuk mengupas nenas, dapat juga saya  menulis di dalam makmal nih menjauhi bau roti yang sedang dibakar. Lapar nih.. So...


Siapa suka nasi lemak sila angkat tangan???


Cuba korg bayangkan ek?

Nasi lemak yang dibungkus padat.. Aromanya menusuk kalbu.. di fikiran terbayang apa yang terkandung di dalam.. melayang-melayang menikmati intipati bungkusan itu.. Kadang kala balutan yang kurang sempurna, mendedahkan sedikit apa di sebalik, menaikkan lagi keinginan manusia-manusia gersang untuk mengecapi rasa..


ops! sampai sini sahaja saya bersastera. eheh..

(credit)



Nasi lemak, sebuah makanan yang dikira common di kalangan rakyat malaysia, yang terdiri dari nasi yang dimasak dengan santan kelapa, dihidangkan dengan hirisan timun, kacang dan bilis goreng, telur rebus dan sedikit sambal. Well, itu yang basic la. Kalau yang upgrade, ia dihidangkan dengan ayam goreng berempah ataupun sambal sotong kurita tak pun sambal udang... Pergh.. terasa mengalir asid perut di kala melihat. Tambahan pula dengan aroma lemak, daun pandan dan daun pisang. Mana tak mencurah air liur beb!!


Saya rasa nasi lemak kalau di bawa secara antara bangsa, ia satu²nya hidangan yang perlu kita insist dengan nama 'nasi lemak'.. Macam ramen..soba.. baguette.. tak payah nak terjemah nama hidangan yang secara globalnya memang orang putih suka (bab sambal itu taruk tepi dulu)

Kalau bergedil.. eh, berdegil nak translate gak... erm.. Fat Rice? Giler tak selera dengar.. Sure orang bayang.. nasi yang di masak dengan lemak... eeeewwwWWW..!

Coconut Milk Rice? panjang sangat dan macam takde pendirian.. Coconut Rice? Lagi la orang bayang nasi yang dihidangkan dalam kelapa.

So nak tak nak kita kena paksa orang luar sebut Nasi Lemak. Lemak tuh melambangkan rasa lemak santan. Kalau org putih kata.. creamy gituh kan? Sebut Cream Rice? Subhanallah, adakah kita begitu desperate nak jadi omputih??

Kenapa perlu kita jadi seperti orang lain padahal kita sudah elok dengan fitrah kita? (credit)


Actually, selera orang putih bermula dengan impressi bau masakan. Nasi lemak yang di masak dengan daun pandan dan dihidangkan di atas daun pisang, ada bau yang tersendiri. Kalau tak caya, yang mana duduk oversea boleh cuba test. Buat nasi lemak (jangan lupa bubuh halia masa masak), hidangkan bersama timun, telur rebus, bilis goreng dan kacang goreng. Sambal jangan letak (sbb diorg tak tahan pedas..) Hidang atas daun pisang, dan pastikan nasi tidak terlalu kering dan just nice dengan kekeringan bilis dan kacang goreng. Selepas hari tersebut, anda pasti akan mendapat tetamu org putih yang muka tak malu datang rumah minta nasi lemak hari-hari.. hahaha!!!

So we should proud of our nasi lemak kan? Secara tak langsung we show people our culture la pada non-malaysian. Ye la kan, kita tak laga pipi dengan diorg kalau salam pun kena sama jantina. Bila one day kita ajak datang rumah hidang masakan malaysia, dapat juga kita sesuatu perkenalan. Sebab saya percaya, setiap pelajar yang keluar negara / orang islam, mereka merupakan duta. Orang akan lihat dan judge. So at least dengan makanan, kita actually boleh mix dengan orang lain dan kita nih manusia bukan la sejenis makhluk yang mengeksklusifkan diri.

...Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih takwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya (akan keadaan dan amalan kamu). (49 : 13)



Hold on! Pernah dengar nasi lemak tidak boleh dijual di kantin sekolah lagi?

Sebelum saya ulas, jom kita flash back sikit pasal beras.

Korg rasa dulu-dulu senang dapat beras tak? I mean zaman-zaman kesultanan Melaka. For sure dulu tak de mesin banting padi mahupun mesin mengasingkan kulit padi dengan beras.

Banting padi.. sekarang mesin (credit)


So nak diikutkan, beras nih dikira macam makanan mewah zaman-zaman dulu. Berapa kali punya peringkat baru dapat beras? Mesti mahal. So yang duduk makan nasi tiap-tiap hari zaman dulu nih orang bangsawan je. Kalau dapat pun, nasi lemak tuh di masak dengan beras melukut, yakni beras hancur yang murah sikit harganya dan dihidang dengan sambal. Tak caya? Cuti pergi masuk kampung yang ceruk di pendalaman. Anda akan jumpa nasi lemak jenis ini yang dijual dengan harga 50-70sen yang saiznya tak lebih dari tapak tangan anda.

Then.. diorg dulu-dulu turun sawah la, berkebun la, cari buah hutan la, potong kayu api la, ambil air bersih la.. Nak senang cerita tak duduk dalam air cond, mengadap TV or komputer. Otot diorg solid-molid tapi tak besar-besar and artificial. =p

Dengan pembandingan, gaya hidup orang zaman dulu dan sekarang, memang tak kisah la kalau masyarakat rembat nasi lemak hari-hari berbanding dengan kita sekarang. Plus, sekarang nih, punya senang nak dapat serta bersepah gerai, kedai mahupun meja tepi jalan raya menjual nasi lemak tak kira siang malam. Kiranya nasi lemak nih sangat common sebagaimana nasi ayam penyet di indonesia atau nasi katok di brunei atau baguette di france mahupun hot dog di US!

Saya duduk minum pagi kat mamak pun, saya perhati dekat 80% pelanggan beli nasi lemak! Bukan biasa punya, siap ayam dengan telur goreng lagi! Itu belum kira dengan teh tarik lebih susu lagi. (kiraan itu tidak termasuk saya, sebab saya order tosai ek?)

Ok, kembali kepada larangan jual nasi lemak. Well.. erm.. cuba tanya diri anda dan anak-anak anda. Bila paling last anda bersenam sampai baju anda lencun dengan peluh ?(Dush! soalan tepat pada diri sendiri).
Hah? bila?... Ada kajian yang dilakukan, menjelang 2020, 1/4 golongan muda akan mengalami obesiti.  Nak senang bayang, setiap 4 org, ada seorang yang obesiti. (mata terbeliak dan rahang jatuh ke lantai)

Cuak.. serius cuak.. Nih baru nasi lemak, belum lagi makanan proses cam burger, potato chips.. hot dog..ari gas.. MekDi...AyamGorengKentuki... Rasa memang sedap.. tapi.. (ehem.. saya sekali sekala tedas gak.. *batuk*batuk*). Then kita duduk je.. jari-jari  dan mata sahaja yang bergerak, sibuk clicking mouse.. main psp.. PS2.. Kadang kala otot muka juga bergerak, itu pun sebab nak kunyah makanan lagi cam gula-gula... coklat.. jelly... Bedebush!

Maka guana kita nih? Cukup 20 minit senam, 3 kali seminggu? Gerenti tak cukup jika anda makan cam badang. Oh ye, di france ada juga masalah nih suatu ketika dahulu bila fast food mula banyak kat france dan menajdi tumpuan anak muda. mahu tak? Jika anda student, ada dapat satu burger yang sama secara percuma! Kekadang nak upagrade saiz large pun free.. (Eh! jangan pergi book tiket ke france dulu!)

Dalam iklan terutama masa kids time, diorg iklankan saranan seperti

Mangez bougez (Makan, Aktif)
Ne pas gringoter entre le repas (Don't munch between meals)
mange 5 fruit et legume chaque jour (makan 5 jenis sayur dan buah setiap hari)

Antara initiatif iklan utk gaya hidup sehat (credit)


Maka, kanak-kanak kat sana pun memening kepala mak bapak sebab nak follow iklan tuh.. ahaha ^^
So kiranya, supaya perlu berusaha jadi sehat dan aktif supaya hari-hari boleh makan sedap

Kalau ikut sunnah nabi pun, lagi best. Complete Rasullullah saw tunjuk.. dari start makan sehingga adab makan sebab time makan adalah quality time pada sesiapa yang makan sekali dengan kita.

Hendaknya menghindarkan diri dari kenyang yang melampaui batas.
Berdasarkan sabda Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam:
“Tidak ada bejana yang diisi oleh manusia yang lebih buruk dari perutnya, cukuplah baginya memakan beberapa suapan sekedar dapat menegakkan tulang punggungnya (memberikan tenaga), maka jika tidak mau, maka ia dapat memenuhi perutnya dengan sepertiga makanan, sepertiga minuman dan sepertiga lagi untuk bernafasnya.” (HR. Ahad, Ibnu Majah) -- antara adab makan (adab² lain di link nih)

So patut ke kita bakar kelambu padahal nyamuk yang salah?

yang pastinya, nasi lemak ku tak bersalah

wallahualam

p/s : saya bukanlah fan nasi lemak.. tapi saya tetap nak pertahankan legacy nasi lemak

2 comments:

Puding Karamel said...

betul!
hidop nasik lomak! espeseli yg dbungkus daus pisang yang harum beserta sambal yang enak berkualiti tinggi...
mmg x dnafikan obesiti skrg dh bukan lagi gejala penyakit, tapi merupakan penyakit tu sendiri...sbb dia boleh jadik ibu kepada penyakit 3 serangkai.
mana taknya, budak sekarang exercise d alam maya.peluh baru jek nak nitik dh dkeringkan oleh ekon.sambil nyantap mcD yang penuh lemak tepu n MSG, kiss healthy body gud babai jer la
Papepon,nasik lemah tak bakal dipupuskan dari muka bumi seperti t-rex, tapi dhalang penjualan d kantin2 sekolah. Seandainya dijual, akan limited sebungkus perperson.
as for us yang x sekolah dah, jom lantak nasik lemak...

Simon 'Adam' Malik said...

haha!!

seperti luahan perasaan kpas-susah-mati nasi lemak! Tak dapat kat kantin sekolah, mamak 24jam for sure ada