Tuesday, 10 May 2011

Double Layered Sweetness - Part end

Assalamualaikum wbt


amaran : entry ini sanga²²²2 panjang. baca bila ada masa atau berminat je. hehe...

entry ini merupakan project dedikasi ku pada ibuku..



walau dia takkan baca sebab tak mahir internet..





Alhamdulillah. Masuk sudah part 2 walaupun sequel post ini mengambil masa setahun untuk muncul. hehe.. so kalau rasa nak berflash back boleh baca entry asal Double Layered Sweetness. 


Part 2 nih lebih byk mengenai mak menghandle ‘This time bomb’ pada umur awal remaja. Sebagaimana yg korg perasan, tahun 2000 merupakan era rapid technnology expansion. Dan malaysia tak ketinggalan dalam meningkatkan dan bersaing dengan arus kemodenan dunia. Nk capai Negara moden 2020 kan?

Maka kami yg ber'background'kan pokok getah, parit, reban serta tandas takde flush boleh katakan period sukar dan perlu adaption. Termasuk juga mak dan juga anak-anaknyer.

So part 2, saya tak byk sgt memory beday sgt till 2006, tapi saya ingat benda benda yg bonda telah lakukan utk groom up this person dan juga sedikit sebanyak titik² hijrah diri.



2001

Tahun masuknya saya ke sekolah menengah. Saya pernah tulis dalam post dulu, yg mak nk masukkan saya kat sekolah STAR klang. Mungkin sebab ambience dan persekitaran yg lebih terjaga. Byk kengkawan mak yg boleh tgkkan. Sorry la mak, masa nih saya anti-perempuan dan sangat sexisme. Maka masuklah saya ke sekolah ‘Bermasalah’ La Salle. (sukati je bagi gelaran nih)

The Shield of green and white


Actually ada behind story. Aku actually memang nk masuk asrama. Sebab cam best jer, tidur dalam dorm reramai, makan kat dewan makan etc.. ( masa tuh merasa sekejap masa pertandingan cricket, buat kat teknik shah alam). Dapat tawaran SBP sains Ulu yam. Nk pecah tradisi masuk asrama pada umur muda. Masa tuh rasa dah bosan duk rumah. Serius wei! Tapi mak bejaya mengugat pendirian. ’Ko tuh kekadang kasut sekolah pun mak basuhkan!’ adeyh.... (nk senang citer mak tak kasi la)

Sebenarnya mak ada plannyer tersendiri dalam pembentukan saya nih. Dah umur form 5 baru dia bagitau. So apanya? Hehe.. mane leh bagitau~

Oh ye, masa time nih saya tinggal ngan mak je kat umah. Arwah chik ara dah berhenti berkhidmat, adik beradik lain either fly or berada di institusi pengajian tinggi, dan apak pula baru je memulakan pangkat barunya di ipoh.  So nih boleh dikatakan point hijrah pertama sata. Sebab kalau saya berkeras nk masuk gak asrama, bonda akan pack up things dan tinggal di ipoh. Oh ye, masa nih mak baru je abis pengajian degree dalam pendidikan khas. Mak hny sekadar lepasan maktab je. Dan masa tuh polisi mengajar di sekolah menengah perlu ber degree..

So kirenyer, mak pun baru nk settle things down. Basically, mak tunggu juga keputusan dari diri ini. Sebab sebelom tuh ada juga apply kat Kolej Yayasan Saad Melaka, tapi tak de rezeki kat situ. Mak cam beria-ria nk masukkan kat sana. ( mungkin sebab Melaka kot, senang nk ambush)

In the end, saya amik keputusan utk stay berdekatan ngan mak till form 3. Form 4 saya mmg berazam giler nk masuk mrsm, cam abg ngan akak² yg lain.

Oh ye, cam remaja-remaja yg lain, masa nih saya mula utk retaliate dan rebellious. Ada satu part nih, saya cam ada tak suka satu cikgu BM atas reason-reason personality dier. Tapi kesnyer mmg salah saya pun, but still, dier… tak yah citer la ek? saya maleh nak menganyam ketupat.

Perpun, cikgu tuh nk jumpa mak kat sekolah. So dengan penuh rasa, ‘dari kes nih tau dari mulut cikgu nih, better aku sendiri bagitau mak aku’. So ada la saya tulis surat cinta kat mak, dan letak kat meja solek dia.. kihkihkih…



2002


Tadi ingat tak yg saya ada sebut pasal ambush? Mak ada satu special skill yakni meng’ambush’ anak-anaknyer dengan muncul secara tak di sangka-sangka. (wahahahhaa!!!). boleh kire cam stalking, tapi stalking sesenyap. (eh? bukan stalk tuh mmg senyap-senyap ke?) Tiba saat yang sesuai, Mak suka kantoikan. tak pun balik rumah dia soal siasat soalan yang dier dah tau jawapan.. Kami gerun dengan skill mak ini.. Hehehe..

Kucing kt kampung pun suka stalk and ambush.. =p

Saya perasan benda nih masa form 2. masa tuh Hari Kantin sekolah, saya baru ajer abih shift pagi jadi tukang masak burger, so masa tuh pergilah bergumbira ngan seorang member nih, yg juga partner burger masa tuh. Alih-alih tiba-tiba tersermpak ngan mak n dad nk tangga sekolah. Terkejut  besar kot masa tuh!

Bukan apa, ada juga ajak diorg pagi tuh, tapi masa tuh diorg reluctant. Last-last muncul juga mereka.  Bila diceritakan kat abg, abg cakap la dulu yg dier pun pernah kena ambush gak. Masa tuh dier senyap² dating kat subang parade. Kehkeh, kantoi selepas diambush mak.

Oh ye, masa hari kantin tuh gak, ada satu group aku yg ada bawak kengkawan pompuan dari sekolah lain. Naseb baik tak join diorg atas sebab² tertentu. Kalau tak free-free je ada benda mak nk pangkah sampai saya keluar sekolah.

Saya juga masa period nih, baru sahaja terdedah dengan dunia. Yup, masa nih saya baru dengan lagu-lagu rap la, linkin park la etc etc. tambah pulak dengan bantuan kepantasan pengembangan teknology tanpa sempadan, so mak trying to do her best utk pastikan yg saya nih still ok, bukan KO. Mengarut kot, awal-awal dah terdedah ngan lagu-lagu yg ada sebut guns, sex, drugs.. alhamdulillah masa tuh still ok lagi mesin bernama akal nih. But still, i was a time bomb back then.

Mak sangat protectif actually. So mmg dier akan tapis siapa yg saya bergaul. Dan Alhamdulillah saya nih ada anti social sket, dan hanya lepak dengan org-org yg dah kenal lama. Masa dlu buat ’Card contact’ yg ada tulis nama, alamat, no tepon tuh pun sebab tgk gambar² dier lawa n chumel. Jadi card collection trus.

Ada sekali tuh, mak datang sekolah nk minta pelepasan awal sbb kak num nk fly rusia. Mak borak-borak la juga ngan Cikgu Laila (yg juga kawan lama dier) and timbul lah kes yg saya nih patut gi kelas tusyen. (mmg betul saya Cuma tusyen bm ngan bi je, itupun kat sebelah rumah)

Then mak actually reluctant nk masukkan aku because... urm…perangai budak perempuan zaman sekarang… (hoh!!) – giler tak alasan nih? sila rasa terkejut dan membulatkan mata

Sebabnyer begini.. sejak saya sekolah rendah, ada je budak perempuan telefon rumah nk berkenalan ngan saya.  ( sampai ke hari itu, baru saya tau pasal nih ) dan mak pulak jenis angkat telefon. Maka selain jadi protectif, mak juga agen Clorox yg amat berkesan. Abih org nk berkenalan ngan saya kene basuh. muhahaha~ padan muka, sapa suroh menggatal!



Bila tau dari perbualan diorg nih, saya terkejut kot. Plus... sedikit kiciwa... (yahahaha!!!)-sila geleng-gelengkan kepala- masa tuh dah terkurang dah anti-perempuan masa tuh. Kurang sebab persekitaran dan pengaruh rakan-rakan. kengkawan lain pun sebok juga mencari dan kontek-kontek bebudak perempuan, which i rather find it interesting to do. Astagfirullah.. Tapi saya tak buat la becoz saya tau, mak mudah sahaja menghidu. Mampos kena bambu.

Again. Niat mak baik. Dia tau dengan perkembangan teknology, perhubungan lebih mudah. Maka anak-anak dara zaman sekarang akan lebih dare rather than tersipu-sipu malu. ( via telepon mana nmpk muka kan?) tambah pulak ketika itu, anasir jahiliyah kople-kople nih sudah mula menjadi trend pada masa tuh  Dan mak nk pastikan yg saya tak terjebak ngan benda nih sebab dier tau yg saya nih naive dgn pompuan dan benda nih PASTI mengganggu emosi dan akhirnya pelajaran saya. Mmg tak valid la alasan kople itu membantu. So meng’tusyen’kan saya di kelas yg agak popular di klang itu, bagi pendapat mak,  lebih berisiko.


Hehehehe..


Saya tringat satu peristiwa yg berlaku masa saya kursus pelancongan koperasi, kat kuala terengganu. Masa form 2 gak.. haha! Tak boley citer kat sinih~! ^^



2003


Tahun yg byk giler event-event berat. Oh well, kalau kes beday tuh, rasanya masa tuh sambut dgn ada abg D. Dia break study setahun. Cam dua tahun sebelumnya, biasa sambut ngan mak je la. Either kat kedai fast food.. or makan² kat food court jusco bukit raja.biasanya after mak balik sekolah la. ( for some reason, saya lebih suka jusco bukit raja berbanding bukit tinggi.. )


Cam saya katakana tadi, tahun 2003 byk event² berat. First sekali adalah pindah rumah. Ingat lagi, kitrg berdua pusing-pusing andalas mencari rumah utk disewa, packing-packing..maka jumpalah kami dgn rumah yg sedia ada sekarang yakni rumah teres dua tingkat belakang bomba andalas.

Oleh sebab byk sgt event-event berat, tapi saya yg sorg nih perlu dipantau walau apa jua keadaan. Maka mak biasa akan menghantar ‘spy’ bila saya keluar dengan rakan-rakan atau keluar seorang. Biasanya abg saya la yang kene. Then again, abg saya sentiasa berkompromi ngan saya. Hehehe.. dah saya dulu penah jadi spy dia. Maka, korg paham la kan? Hahaha!!! Kitrg kompromi bende² yg ringan² je. Macam sekali tuh yg kitrg beli PS1 sesenyap. Hehe.. kalau bab pompuan² nih, spy takde bende nk citer. Saya clean ok?

Oh ye, beday masa nih agak ganas sekali. Saya trima kad beday berselit duit rm50 kat letak atas meja study. Hehe.. ternyata satu sign, ‘beli lah apa yg ko nk’.alhamdulillah.. duit yg masa nih tangan aku rasa sgt besar biasanya akan ke tabung simpanan. Hehe..



2004

Masa nih mak lebih tidak mengcengkam. saya dah pergi bermacam² tusyen masa nih. So mak cam dah takleh jaga sgt. ye la, anak dia sorg nih dah meningkat rumaja. But still mak jaga dari jauh. Mak akan hantar dan amik bila balik sekolah or tusyen. Just utk hari minggu atau mak busy, saya akan balik naik bas. Kat sini mak still tau siapa saya bergaul dan kenal siapa saya benar² bergaul. Kalau cam tusyen kat Delta klang tuh, mak tak jaga sangat sbb mak tau yg saya masuk situ atas kehendak sendiri bukan atas sebab kawan ke apa ke. Hoho..

Oh ye, saya beria-ria nk masuk mrsm tapi tak dapat langsung. Actually saya dapat tawaran masuk AsiS. Saya tolak. Sebab alasan sekolah semua lelaki, sekolah tua gak. Cam La Salle. Baik saya stay je kat la salle tuh sbb cikgu² sudah masak dengan potensi saya. hehehe.. Tapi actually saya sebenarnya ikut pesan arwah atuk. Dier pesan tak yah pergi dan jaga mak kat umah. Mmg btol, kalau saya masuk asrama time nih, mak akan duk kat umah sensorg.

Melihat beberapa circumstances, saya amik keputusan utk tak pergi. Nih hijrah saya juga. Walaupun saya beria-ria dlu nk masuk asrama. Allah maha besar. Pentarbiyyah diri di sekolah harian ’gangster’ lebih lain dari sekolah biasa mahupun asrama penuh.

Saya ingat lagi masa sekali time tusyen tuh. Mak tetiba talipun tanya camne nk tukar chanel AV1 ke siaran biasa. Mak nk tengok berita. Hehehe.. ntah berapa kali tah mak selalu sebut ’naseb baik adam tak masuk asrama, kalau tak terkontang kanting mak sensorg kat umah’ sepanjang tahun 04

Aku tak ingat beday time nih, tapi mak ada bawak gi tempat spesel rasanya. N ok coz philipin coklat kek! Hehe.!

Oh ye, after pmr, mak hadiahkan handphone 3315. yup, thats my first hp utk hidup saya. After pmr! Mak hadiahkan nih sbb nk memudahkan saya utk call mak utk amik balik tusyen ke, balik sekolah ke, problem ke apa ke. Senang citer utk memudahkan saya atau mak utk contact each other. Takde la saya tercari-cari public phone stiap kali nk mintak mak amik. (actually sampai sekarang saya saya mencari gak, bila hp habis bateri) Hehe.. mak sekadar bagi hp je, simkad dan topup saya tanggung sendiri. Hehe. Pentarbiyyah awal utk berdiri di kaki sendiri.!


2005

Tahun peralihan. Secara keseluruhannya, mak banyak beri support kat belakang. Mak selalu menjadi telinga utk saya komplain apa² bende kat sekolah ke, project ke apa ke.. en l’envers (pada masa yg sama sebaliknya juga) pun selalu gak. Citer mak ngajar bebudak kat sekolah la, etc etc.

Masa nih mak lebih byk membiarkan saya berdikari. Rasanya tahun nih, mak dah bagi freedom utk buat budget tahunan dan kawal sendiri perbelanjaan. Which means kalau saya salah budget, mmg saya tak makan tak sekolah. Senang kata full authority la dgn duit. Saya akan dapat elaun bulanan yg kadar nyer ditetapkan mengikut budget saya setahun. So dalam budget tuh aku buh la semua kan? Tenet ke , duit tusyen ke. Yg belanja² utk sendiri ada bubuh gak masa buat budget, tapi kalau apak tak setuju ngan nilai tuh dier tak bagi la kan?

Mak pun dah tak masak sgt tahun nih. Saya pun ok je. Alhamdulillah, mak dah lama ajar saya makan ulam² ngan bende² simple. Aku yg dulu2 memilih makan nih pun bedal je semua akhirnya. so dapat la saya makan nasi, ikan goreng ngan ulam raja. Oh ye, kami makan ulam tanpa sambal tau? Perisa tambahan (kicap, cencaluk, sambal belacan) amat jarang ada dirumah. Sebab tuh la aku bila sampai france baru tau ada org makan pisang gorng dgn kicap. Haih...        
    
Mak gak pernah kekadang penuhi permintaan saya yg boleh tahan pelik-pelik. Yg aku ingat, pernah sekali tuh aku nk makan ubi rebus ngan kelapa+gula masa time hari merdeka. Nk merasa kepayahan zaman dulu la katakan. (sila buat muka pelik) Lagipun bukannya aku minta kapal terbang ke, kereta maxda rx-8 ke.. boleh ditunaikan ^^

Sokongan moral mak never stops. dia akan bantu selagi boleh. bayangkan saya tusyen 24/7. mungkin, sebab anak terakhir yang sedang memcut ke garisan akhir alam persekolahan. ya, pengorbanan seorang ibu mmg tak tertakrif


2006

Pada awal tahun, mak diizinkan Allah untuk pergi haji. Disini mak memberi tanggungjawab kepada saya untuk menjaga rumah (sorang-sorang, adik-beradik lain kat tempat lain) selama mak ke Tanah Haram. Satu lagi peringkat persediaan saya untuk masuk ke peringkat super saiya yang seterusnya. Penyerahan tanggungjawab secara sementara nih, sedikit sebanyak mengajar saya untuk memikul tugasan-tugasan, pengurusan masa, stok dapur management dan money management. Ehehe.. saya tak tau apa perasaan mak masa nak gi tanah haram. Tapi masa nak send dier tuh, saya ada mionta ’mak doakan adam dapat result yang terbaik ek?’ (baru lepas spm la katakan)

Tapi nak diikutkan, masa tahun nih adalah era saya agak kejauhan dengan bonda. Saya tak ingat apa yang saya beri untuk mak saya dikala nak fly masa tuh. Oh oh, masa bulan 4 tuh penuh ngan interview dan macam-macam. So saya cam terlepas pandang kot....  kalau pikir balik cam rasa menyesal gak sbb tak bagi the best kat mak.. Hish.. terukkan saya.. tahun sebelum tuh, mak bersungguh-sungguh bantu.. tahun 06 nih boleh saya tak amik pot sangat.. kalau saya jadi mak saya sudah tentu saya sedih gak... (sorry bebanyak ye mak?)

Alih-alih , around this time (time beday saya), saya dapat tau yang saya akan ke France untuk sambung study walaupun saya tak minta pun gi France. Alhamdulillah.. ini semua rancangan Allah untuk diri saya. Saya masa nih memang tak nampak apa hikmahnyer sampai ke tahun akhir pengajian.

Ingat lagi masa time beli barang-barang nak fly kat jusco wangsamaju, masa tuh makan tengahari. Mak tetiba meluahkan perasaan gembira+sedih melihat saya nak terbang melarikan diri.. eh belaja kat france.. berjurai-jurai air mata mak masa tuh. Eventhough kejap je, tapi impact sampai sekarang kut.. (actually, masa time nih tak tau nak kata apa kat mak, tapi bila rewind balik.. baru saya faham apa yang mak luahkan..)



2007-2010

Sebagaimana yang korg tahu, dikala time frame nih, aku sedang dibentuk dengan pelbagai pemikiran dan karenah manusia. Luar dan jauh dari ketiak.. eh? Aura mak. Cam orang kata, bila kita kehilangan sesuatu itu, barulah kita nak appreciate.. so kat sana, berkat hasil dari sistem pendidikan bulatan gembira (pinjam kosa kata ek inche gabbana), saya lebih memahami kesunyian dan perasaan bonda. Bukan itu aja, bagaimana merubah dunia supaya mereka menyayangi ibu bapa mereka pun saya belajar.

So selain menghantar sms,  saya cuba untuk menggembirakan hati bonda dengan pelbagai cara. Tapi percaya atau tidak, saya call bonda sebulan sekali je kat sana. Sebab kalau call selalu gerenti mak marah. So setiap kali call akan berjam-jam borak dan updates. Tapi saya takde la bebtul follow sebulan sekali. Bila tergerak hati nak call tuh , saya akan call la.

So it seems, mak sangat memahami perangai saya yang tidak suka dicungkil-cungkil cerita dan suka berahsia sehingga saya rasa nak cerita. So kalau saya busy, ada project, assignmetn, exam ke, kerja, program, mak akan bagi sms serba ringkas je, atau saya sendiri yang bagi, then mak tau saya tidak boleh dikacau.

Bila meningkat tua nih, setiap kali perbualan mak, saya akan cuba tafsirkan apa niat bonda disebaliknyer. Pernah sekali tuh, dia ada bagitau yang minyak wangi dia dah abis. So saya tau la itu petanda bonda minta beli. Dan kebanyakan apa yang anda semua lihat (kalau jumpa saya la), adalah hasil pembentukan bonda. So kalau ada yang pelik² dan old skool tuh, tau la mana saya dapat ek? Bukan tak suka, tapi kalau mak tak ajar ginih, saya tak survive kot dunia yang penuh dengan dogaan dan cobaan di kiri dan kanan.

Oh oh! Masa 2010, mak melawat saya kat france nih! Hehehe.. bermacam-macam benda la saya tunjuk kat mak kat france nih! Bagi makan baguette nga fromage d’ail et herbes, bagi dia rasa air paip besançon yang sungguh sedap itu (haha, gerenti korg tak percaya).. bawak gi pasar etc etc..



2011

Sehingga saat saya menulis post ini, saya rasa sangat bersyukur mendapat bonda yang macam bonda saya sekarang nih (faham ke ayat nih?) dulu korg tahu mak sangat-sangat protective, tapi sekarang dia buat ala ala macam penangkap rama-rama. Kalau kasar sangat, rosak even mati, kalau lembut sangat, terlepas!

Kadang kala, kita merasakan ibu kita tidak memahami kita padahal kita tidak memberi peluang untuk dia memahami kita dan kita memahami dia.

Maka spend la kualiti time dengna ibu anda, berborak, share happiness, ziarah kalau jauh dan paling penting Perhatian! Percaya atau tidak yang seorang ibu juga mahukan perhatian anak mereka yang dah dewasa nih ^^




Selamat Hari Ibu, Mak ^^


wallahualam

No comments: