Tuesday, 29 March 2011

Dari perut naik ke hati

Assalamualaikum wbt

tak ramai yang mampu memahami orang lain secara sepenuhmya? eh? ke ada? pernah sampai satu tahap yang kekadang kita sendiri claim yang family kita tidak memahami kita? ataupun yang paling teruk kita sendiri tak faham diri kita? (ke aku sengaja menambah rencah?)

Pernah aku dengar di dalam radio sewaktu aku terkedek-kedek ke PJ setiap pagi, ada la seorang mamat motivator nih bercakap pasal self-mtivation dalam radio tuh... hujung pangkal aku tak ingat, tapi apa yang aku ingat ada satu benda dia cakap pasal persaudaraan / hubungan.

sebelum aku menyingkap lauk di balik tudung saji, biar aku tanya korg satu benda (tny lebih sikit pun takper kan?)

  • kita ada tny mak kita 'pakai beras lain ke mak' bila kita menjamu nasi yang mak hidang tatkala, rasa nasi berlainan?
  • kita tanya 'Eh kasut baru ek kak? chantek nyer..' bila kita perasan akak kita pakai kasut lain padahal kasut tuh dia dah ada lama cuma simpan dalam stor?
  • kalau yang beristeri, ingatkah anda warna tudung yang isteri anda pakai sewaktu anda hantar dier pergi kerja?

Cukup denga bedilan soalan. Apa yang aku nak cerita adalah hubungan kekeluargaan, iaitu sebuah topik hampir-hampir basi. Seperti lauk-pauk nasi kandar, keadaan atau status hampir-hampir basi adalah kemuncak rasa paling sedap untuk di makan! (hampuih aku kene hambat dengan tauke nasi kandar)

contoh sepinggan nasi kandar



pelbagai cara kita boleh lakukan untuk kita membawa keluarga kita untuk duduk bersama-sama. Dalam setahun, time hari raya tuh wajibul lah. kalau ada kenduri kahwin, pun family akan datang juga. tak lupa jugak dengan kenduri arwah, cuma kenduri arwah nih suasana lain sikit la kan?

Orang kata, cukup hanya sekadar pertemuan berkala itu. Yee kee?? Alang dengan kawan-kawan anda, anda mendapat update hampir setiap minit di facebook, bagaimana pula dengan ahli keluarga anda?

perkataan 'keluarga' sememangnya kuat impaknya pada seseorang. ye la kan? Kita keluar dari perut mak, kita sudah berada dalam linkungan perlindungan dan pendidikan mak ayah dan adik beradik kita. Aku dapat rasakan keperitan dan kesedihan hati seseorang, bila perkara yang kita cuba buat (ex : penambahbaikan suasana), tidak mendapat sambutan bahkan lebih teruk ditentang. Perghhh.... Rasullullah saw masa buat dakwah dulu sure tabah hati. Abu Lahab yang dulu sayang dia tak de nak ajak dia duduk makan share makan kurma sesama... Abu Talib pula sokong.. tapi tak juga masuk islam...


Methodologi (eceh, macam buat tesis santai pula.. eh? wujud ke?)



pernah tak kita disuruh wajib untuk duduk bersama-sama ketika makan malam di suatu hari minggu? Kita rasa cam 'doh' je nak attend kan? perut kenyang lagi sebab keluar makan kat mamak.

Haa... sebenarnya, itu adalah salah satu langkah ayahanda bonda untuk mewujudkan kebersamaan. tapi kenapa time makan?

Aku takde la mahir nak menafsir tapi aku rasa ia merupakan satu perasaan kebersamaan kot. kirenya kalau ada peribahasa 'Kenyang perut suka hati' maka bila makan ramai-ramai dengan keluarga, 'kenyang perut sama-sama, suka hati sama-sama'!

Kalau korang perasaan, sewaktu tahun baru cina, pada malam sambutan, dari setiap mak nenek datuk cucu kiak-miut akan datang berkumpul untuk makan malam bersama. tuh yah diorang ada part yang gaul amenda-tah ramai-ramai guna chopstick.

Kalau budaya timur tengah pula adalah makan bersama-sama dalam dulang. Nampak simple dan cam 'doh' je, tapi sebenarnya ada kesan secara tak langsung. dari situ kita tau sapa suka kaut nasi lebih, sapa yang makan nak dia kenyang sorang, sapa yang duk suka bermain-main dengan nasi... (jgn terasa ek...)

tak jumpa makan dalam dulang, ayam bakar jumpe..

masa makan bersama, disitu kita mendapat update atau berkenalan dengan lebih rapat family. ke tak valid sebab family dah sure kenal? hohoho.. aku berani jamin yang kita nih pun belum benar-benar kenal family kita kan?

ada byk lagi cara sebenarnya nak kita kukuhkan kebersamaan. contohnya buat aktiviti bersama-sama cam main boling ke..tak pun travel sama-sama. nak buat memang leceh, tapi sebenarnya pulangannya sebenarnya lumayan.

Perkenalan membawa kita memahami luar dalam family kita. Kefahaman membolehkan kita sinergi bersama-sama dengan mereka. Sinergi ke mana? haa.. itu episode yang akan datang

oleh sebab itu, pertemuan berkala dengan family amat perlu. nukleus family, insyaAllah boleh buat selalu. kalau berjaya buat sampai sepupu-sepapat generasi ke-tujuh anda berjaya kumpulkan dan kenal. Anda memang terrer-rist!


wallahualam

Friday, 25 March 2011

Photo : Behind those Colours



When this thing goes up, people won't know whose behind it
This was my first ever outing with my D90

Hot Air Ballon Fiesta 2011
Location : Putrajaya

March 2011

Sunday, 13 March 2011

sebuah bumi yg dinamik

Assalamualaikum wbt

baru je beberapa minggu lepas, gempa di Christchurch NZ. dan jumaat lepas berlaku gempa bumi sekuat 8.9 richter dan membawa kejadian yang ditakuti oleh penduduk-penduduk berhampiran pantai yakni tsunami atau dalam bahasa melayunya ombak besar.

 semenjak dua menjak ini, bumi yg kita pijak ini sentiasa dilanda gegaran-gegaran yang mampu mengubah keadaan sesebuah negara sehingga ke tahap mengubah struktur permukaan dan pemerintahan!

tidak sampai 4 tahun lepas, dunia kapitalis dilanda tsunami ekonomi yang merudumkan ekonomi dunia. warga US sudah kecut perut, para pelajar yg ingin pulang ke malaysia dengan membawa duit berkepuk-kepuk terpaksa melupakan hasrat itu, harga rumah mreudum, bank gulung tikar dan rakyat malaysia masih cukup makan nasi dan mengundi penyanyi-penyanyi di tv.

banyak lagi 'tsunami-tsunami' dan 'gegaran-gegaran' yang berlaku yang semestinya terlalu panjang untuk aku tulis kat sini.

dan pada tahun ini, tsunami revolusi berlaku di asia barat yang bermula di Tunisia dan gelombangnya kini sudah dirasai di negara-negara sekitaranya. Kebangkitan ini sepatutunya diambil iktibar oleh barisan kepimpinan negara yang sepatutnya mereka mengutamakan periuk nasi rakyat yang bebetul takde periuk nasi.

Oh di malaysia, gegarannya lagi hebat! Gegaran masalah sosial dari dulu lagi dah bergegar. rempit, buang anak, rool, sumbang mahram, apa lagi?? rasa tak rasa je masyarakat dan barisan kepimpinan. sedap kot gegar-gegar yang menyenyak lagi tidur dan memejamkan mata.

Dan terbaru, malaysia juga di landa tsunami. Tsunami pendek akal dan tiada moral. Cukup sahaja dengan kes kutip duit or kutip beras. benda tuh, aku yakin, dah cukup memberi malu untuk rakyat malaysia yang berada di luar negara utk bersemuka dengan masyarakat antarabangsa? dalam negara? pelancong luae tak sedar punya semasa kejadian tu berlaku. tapi yang mana bijak pandai, mungkin diorg dah detect awal-awal dahysa perangai orang malaysia. Kan rakyat malaysia sudah sinonim dengan 'bende percuma' dan terlalu miskin sehingga sanggup menanggalkan moral dan keprihatianan semata-mata kerana beras. beras mahal sangat kot? ke rakyat malaysia empunya kuasa beli yang sangat rendah di kala hidup di celah-celah pencakar langit yang harga berbillion² ringgit?

gegaran dan tsunami yang kuat berlaku sejak akhir-akhir ini menunjukkan bumi kita semakin dinamik dan aktif. ini kuasa tuhan. kita hanya boleh berdoa daripada bencana ini.

Tapi kejadian-kejadian ini menunjukkan sesuatu yang mungkin kita terlepas pandang bila baca berita..

  • tampuk pemereintahan sudah pastinya tidak akan kekal. kerana kedinamikan sesebuah negara bergantung kepada rakyatnya. Rakyat protes, sistem tak jalan!
  • walaupun manusia sudah mencapai teknologi, kemodenan dan kekayaan, semua itu adalah kecil berbanding dengan kuasa tuhan. perlulah kita ingat, kita manusia ini kerdil sahaja.. jangan sesekali kita ego kepada pemberi nyawa kita di dunia.
ya manusia sering terlupa siapa diri mereka sebenarnya. benar, hidup ini bila dikelilingi kuasa, duit dan sorakan, ia adalah suatu yang indah dan tidak dapat digambarkan oleh kata-kata...

malaysia belum kena apa-apa bencana yang seteruk gempa bumi, tsunami, taufan, gunung berapi.. bumi adalah dinamik. prof geo aku ada cakap dengan aku sesuatu semasa kitrg kaji pasal gempa bumi.. by rekod dan ramalan awal, tempat yang aktif berlaku gegaran tidak perlu dirisaukan sangat sebab kita tahu possibily ia akan berlaku. Yang kita takut, ada area yang tak pernah berlaku tiba-tiba berlaku!

 
wallahualam


P/S : gambar² gempa from japan : link ini dan link ini (dua² ada ehsan boston big picture)

Thursday, 3 March 2011

Hari semalam dalam sejarah

Assalamualaikum wbt

Semalam atau 2 mac 2011, alhamdulillah aku diizinkan untuk membuat satu langkah yang agak menggila di kala status aku sekarang ini yang tiada pekerjaan tetap. ahaha..

Maka, apakah yang aku lakukan semalam? jika sesiapa yang follow status facebook aku, kirenyer diorg dah tau la apa yang aku nak cerita ini.

untuk merencahkan lagi post ini, biar aku ceritakan latar belakang 'aku dan alat bernama kamera'

1st Camera

aku rasa aku dapat di kala aku time darjah-darjah. tapi yang sure adalah before darjah 6. aku rasa darjah 3 atau darjah 4 aku dapat.

nak kamera apa? kamera yang jenis pakai negatif, tak de flash, bila dah amik kene roll film yg seterusnya. masa roll tuh mmg bunyi murah giler! krek-krek-krek-tang, bunyi spring.

Actually ia merupakan hadiah dari abang aku. Abg aku kumpul point apa ntah, dapat la kamera tuh secara percuma. dia dah ada kamera auto, so dia pada mulanya nak buang. Aku ingt masa tuh aku terdengar abg aku duk main² dengan 'krek-krek-krek tang' dalam biliknya. aku pun mengendeng lalu dapat. hahaha!!

Masa tuh aku jenis amik je gambar. Tapi masa tuh byk gambar blur atau gelap. dah pikir boleh buat ala-ala makro shot la, etc etc.. dalam banyak² gambar dari kamera tuh, yang paling aku puas hati adalah gambar time gi Cameron Highland, sebab masa tuh cuaca cerah and clear, so gambar pun jadi cantik.


Camera Kedua.

Aku rasa aku dapat masa Form 1. hadiah bonda. jenama Kyocera, kamera automatik, tapi still pakai film. Kamera ini aku pakau sehabis mungkin sampai aku bawak ke France masa tahun pertama fly.

Masa around form 3, dah ada camera digital dah rasanya. tapi sepopular mana dikalangan pelajar² menengah rendah. hehe.. Aku tak ingat sangat gambar² hasil dari kamera ni, tapi yang aku ingat, kamera tuh pernah travel sampai Donchaster, London, Leicester masa end of 2004. hehe.. tapi masa nih sakit gak la sebab film dan bateri guna poket aku. Bateri plak cepat habis, tak tau apasal.

Plus, kebanyakan gambar yang diambil, bila cuci jer baru tau ada qualiti ke tau, muka senyum ke tak. hahaha..

Camera ketiga.

Camera yang aku pakai sampai nak nampak season. Walaupun pakai tak sampai 3 tahun, tapi aku sangat-sangat puas hati dengan kamera tuh.

Masa kat france, masa tuh ramai dalam batch aku tangkap digi cam. Tapi diorg bukannya nak amik gambar, suruh orang amik gambar diorg. Pada masa inilah aku menggodek-godek keupayaan digicam dan pakai segala fonction yang ada.

Kekadang boleh jadi, aku tukang amik gambar. Apa lagi, aku buat cam harta sendiri la, cuba angle sini sana, cuba mode sana sini. ala.. gambar tak jadi boleh padam kan? hehe..

Lama jugak aku menanam niat nak tangkap satu. Agar membuak masa bulan 3, masa ada kawan dari jepun turun France. Apa mulanya aku cam nak tangkap canon Ixus, tapi setelah kawan aku tuh komplain yang cam banyak sgt noise, aku pun fikir-fikir la balik.

setelah aku, melayari internet, compare camera sini sana dengan budget yang ada, last-last aku pun menangkap camera kat bawah ni.








Canon Powershot A720. Aku dapat tak sampai seminggu beli kat internet. actually kamera sampai kat umah bila aku balik dari solat jumaat pada hari aku perlu ke Nice. Maka Campaign bergambar pertama camera ini adalah di Nice dan Milan. hehe..

So gambar-gambar dalam post wotpog dari 1st post hingga bulan nov 2010, adalah dari hasil camera ini. Camera nih begitu banyak berjasa untuk merakam pengalaman² peristiwa² dan pemandangan indah sepanjang aku kat france.

Kalau nak diikutkan, ketika aku baru beli kamera nih, cameera dslr mula untuk mendapat tempat dikalangan generasi muda. nak tau tak, masa aku nk test dslr kawan aku, aku rasa cam, giler complicated! secara peribadinyer, aku sangat²²²² jeles tengok bertapa sharpnyer gambar, betapa seni sekali sesebuah gambar itu dari dslr. serius aku rasa nak jerit² bila tengok gambar yang mempunyai emosi tersendiri atau msg tertentu. bukan apa, tukang camera berjaya menyampaikan apa yg dier rasa ketika gambar itu diambil tanpa letak apa² caption pon. huhu..

apa yg aku tak gemar camera nih adalah tahun lepas dia mula cepat makan batery. ye la kot, dah aku suka main zom, fokus macro, fokus kejap².. ahaha..

Kamera terbaru..

aku kat france tak pernah betul² pakai dslr. kalau kut ye pernah adalah tolong amikkan gambar org. alhamdulillah masa bulan 12, apak aku membeli sebuah dslr canon EOS 1000D. oleh sebab canon menyusun program, fonction dan menu lebih kurg sama, maka cepat sahaja aku menyusuaikan diri dengan fungsi yang ada.

bulan seterusnya, aku berpeluang untuk menggunakan nikon d60 selama 3 hari. habisan-habisan juga la aku pakai. tak cukup dengan itu, aku berazam untuk meminjam dslr apak aku sebelum aku membeli dslr aku sendiri. dan bulan lepas, terdapat operasi-operasi camera sini dan sana semata-mata nak biasakan dengan berat, kepantasan mengira cuaca dan cahaya dan benda-benda lain.

Dan awal minggu ini, aku mengusha harga camera dan di satu kedai itu, aku telah mendapat offer yang terbaik. maka diizinkan allah, nikon D90 pun milik aku.






seperti biasa barang-barang aku aku berikan nama
yang ini aku berikan nama AIME (Adam's Image Movie Evoker)

nama manjanyer adalah 'Ai'
means 'love' in Japanese..

wallahualam

Puisi : Doa Harapan

Dengan Nama Allah yg Maha Pemurah lagi Maha Penyayang



Assalamualaikum wbt



--------------------

Doa Harapan


Kau ku mahu
Telah ku miliki
sekian hati kepingin
rezeki ilahi diberi

Ku memohon ya Tuhan
Agar dia bukan fitnahku
Bukan batu penghalang
atau alat melalaikanku

Ku berdoa agar ia
menjadi pengingat kepadaMu
Setiap kali ku bersamanya
serta pendorong usaha kejayaan

Ya Allah berkatilah hadiahMu ini
Hadiah jiwa ragaku ini
Ya Allah, aku memohon kepadaMu

2 mac, Nikon Shop Alamanda, 2146pm

lol~~  \(^0^)/

Tuesday, 1 March 2011

while drinking ali café ais..

Assalamualaikum wbt

sejak kebelakangan nih, aku agak busy utk duduk mengadap internet lelama. maka selepas sahaja egyptian revolution, aku tak dapat nak follow libyan revolution.

so baru hari ini, aku dapat duduk, sambil menghirup ali café ais, aku play satu² news and updates pasal Libyan Revolution.

Tapi sebelum tu, aku terasa nak cakap satu dua perkara... aku perasaan yang gaya penulisan aku sejak akhir-akhir ini berubah. ye la kan, dulu blog ini mungkin tempat aku mengupdate diri tempat aku berjalan, result aku dapat, or even apa yang aku rasa ketika itu.

tapi sekarang jadi blog informasi plak. aku tak tau la sejauh mana pembaca akan baca, but then.. entah la. aku terasa cam nak bukak satu lagi blog (whattt???). tapi... cukup la dengan blog-blog dan projek-projek untuk di maintain. tak cukup tangan kot. lain la kalau boleh kage bunshin. boleh la ada orang duduk umah duk type-type. ahaha.. impossible.. tapi actually achievable. mcam mana? jeng jeng.. ^^

Ok back to bisnes :

siapa tak kenal Muammar Ghadafi, bleh click kat link bbc nih
Kalau agak² tak tau pasal kewujudan negara Libya, bleh click kat wiki nih



Libya nih secara geography nya terletak diantara Tunisia, algeria di Barat dan Mesir di Timur. Libya yang hampir  100 % padang pasir bergantung sepenuhnya pada industry minyak. Ada satu part kat Libya tuh takde penduduk sangat tapi kat situ 'pot' minyak, Citre Basin kalau tak silap aku.

Populasi majority adalah di bandar tripoli dan yang kedua adalah di Benghazi. tempat lain tuh.. kurang-kurang sikit. macam mana Col Ghadafi memerintah dari umur 20an? boleh check kat link bbc tuh, hehehe..



The Uprising

Sebagaimana apa yang diramalkan oleh penganalisis iaitu domino effect, kali ini, Libya pula mengambil tempat di headlines-headlines akhbar dan media adil-bukan-alat-politik.
Revolusi Libya secara peribadinya, mempunyai ciri-ciri tersendiri. Di mesir, kebangkitan mereka adalah seratus peratus rakyat awam, begitu juga dengan Tunisia.

Namun di Libya, walaupun pada mulanya ia adalah kebangkitan rakyat, namun pasukan keselamatan dan juga anggota tentera cepat sahaja berpihak kepada anti-ghadafi. Hasilnya, salah satu bandar pelabuhan dan juga bandar kedua terbesar Libya jatuh ke tangan mereka.

Bukan itu sahaja, mereka juga mendapat dan menjaga kelengkapan tentera dan jet serta kereta kebal. dan sekarnag ini, mereka mengistiharkan bahagian timur Libya, Libya Baru / Libya Bebas dan alhamdulillah pada hari ini, kebanyakan bank, kedai dibuka. oleh sebab, ketegangan ini mampu merebak sehingga boelh tercetus perang saudara, masyarakat sibuk memenuhkan stok makanan dan mengeluarkan duit simpanan.

Dan baru-baru ini, mereka membuka pendaftaran untuk tentera sukarelawan yang buat masa ini belum pasti lagi strukturnya. Namun ini telah menunjukkan semangat juang mereka untuk membebaskan Libya dan bersemangat untuk bila-bila masa utk bergerak ke Barat dan membebaskan Tripoli. Ye la kan, kalau dah Yusuf Qardhawi sampai mengeluarkan fatwa; bunuh-ghadafi-jika-ada-peluang, (selepas Col Ghadafi pergi buat serangan udara kat perarakan awam anti-ghadafi yg mengorbankan beratus-ratus nyawa), siapa tak nak? kalau saudara-mara kita di bom macam ayam, dan kita pula ada kuasa dan peluang untuk bangkit dan tentang, orang dayus je yang takde perasaan dan mengambil prinsip 'demo-demo-kawé-kawé' (kau kau aku aku)

Jelas sungguh revolusi mereka dan tidak sedikit pun figura anti-ghadafi menanguk di air keruh. kebangkitan mereka, seperti di mesir adalah kebangkitan rakyat. susah senang adalah bersama demi masa depan yang lebih baik.



selain dari itu, bandar Az Zawiyah juga telah jatuh ke tangan anti-ghadafi, bandar yang tidak jauh dari tripoli, kapital Libya dan kubu kuat Col Ghadafi. ada juga pengkalan udara yang berpihak dengan anti-ghadafi setelah mengambil prinsip untuk menjaga keselamatan rakyat Libya.

Col Ghadafi yang digelar US mengalami delusi, mengatakan Libya masih lagi aman dan kebanyakan perarakan di Libya itu adalah menyokong kekuasaannya. anaknya pula sedang sibuk mengumpulkan penyokong-penyokong dan menjanjikan senjata, duit dan makanan.



Ada sumber juga melaporkan yang Col Ghadafi mengupah askar² upahan di sekitar afrika untuk menentang kebangkitan ini. ye la kan, kalau dah askar dia sendiri dah tak sokong dia, kena la dia cari orang untuk defend dier tak? perbuatan dia jelas melanggar undang-undang, dan mendapat kecamana antarabangsa. akibatnya, aset²nya dan keluarganya di luar negara di bekukan.

secara keseluruhan, masyarakat Libya bergerak secara satu uniti, namun penganalisis antarabangsa khuatir pasca-ghadafi akan mengakibatkan pergolakan lebih teruk akibat dari perbalahan kabilah-kabilah. rabak.. assabiyah (nasionalis ) betul orang arab nih. ye la kan, siapa tak nak kuasa? dan populariti, duit banyak, orang sokong.. orang² beriman je yang terketar-ketar bila mengambil kepimpinan sebab kat akhirat, ketua yang akan dipersoal terlebih dahulu!

pendapat aku, jika ghadafi sanggup mencetuskan perang saudara kat Libya demi mengekalkan kuasa, dia memang patut 'syahid' di tangan rakyat dia sendiri.

Doakan yang terbaik untuk masa depan Libya, utara Africa dan asia tengah dan beringat-ingat di kala kita sedap-sedap makan nasi grg pattaya, masih ada lagi orang yang sampai sekarang tak merasa nasi dengan telur goreng.

wallahualam

p/s : orang kata masyarakat patut ambil ikhtibar dengan pergolakan asia tengah.. tapikan bukan ke patut pemimpin rakyat yg perlu ambil ikhtibar. bak kata 'V-for-Vendetta' - it is suppose that the government who must afraid of its people

nak tgk gambar² HQ kebangkitan Libya? kat link nih (The Big Picture)

info taken from aljazeera dan bbcnews