Saturday, 12 February 2011

Victorious!!!

Assalamualaikum wbt


Alhamdulillah! alhamdulillah! alhamdulillah!


setelah 18 hari mereka berjuang bermati-matian, hajat besar seluruh umat islam dunia dimakbul oleh allah swt..

secara chroniclenyer di sini, lepas solat jumaat, kitrg kat masjid tengku ampuan rahimah buat solat hajat pasal egypt. then, around pkul 6 ptg aku dengar berita, bunyi cam incik mubarak seperti hendak melarikan diri ke UAE. aku pikir, lorgh, kecut giler nk memerintah dari jarak jauh. around 8 mlm masa prime time news, incik mubarak masih lagi berkepala batu untuk tidak turun dari kuasa. dan alhamdulillah, dalam pukul 1 pagi msia, ada pengumuman yg Egypt sudah bebas dari dari regim Mubarak!






sebagaimana korg tau, gerakan revolusi yg bermula pada 25 januari sememangnya mendapat perhatian dunia. masing² mengikuti dan melihat perkembangan Revolusi Mesir dengan agenda masing². kerana apa? kerana pada pendapat aku, mesir merupakan 'center square' kepada banyak perkara dan polisi seperti isu sempadan gaza, perjanjian dengan Israel, etc etc..

here's some background info about incik mubarak yg aku amik dari aljazeera.




korang dapat rasakan tak betapa bersyukurnya rakyat mesir? betapa selama ini suara mereka, kehidupan mereka begitu tertekan sekali?

But then mesti korg tertanya²? kenapa sekarang plak baru dia nak turun? well, dari info yg aku dapat dari bbc, ada 2 faktor.

  • Tekanan berganda dari pihak luar terutamanya dari sekutu kuat mesir US menggerakkan ketenteraan mesir utk menjatuhkan Mubarak
  • But then, dalam struktur ketentaraan, senior officer mmg backing Mubarak. Junior officer dan tentera biasa sudah mula menunjukkan simpati terhadap pergerakan revolusi ini.
bercakap menenai faktor kedua, berdasarkan video-video yang kita tengok, memang kadangkala diorg cam tak buat apa-apa. ye la kan, mereka mungkin sendiri tak stuju dengan mubarak tapi mereka sedang bertugas. ada video yg aku tenok, ketika rakyat mesir melakukan solat hajat after solat jumaat, tentera follow sekali di belakang kawad duri.

Kejadian nih cam ironik la semasa gerakan revolusi mesir ke atas pemerintahan beraja diorg dulu. Gamal abdul Nasser dulu pun pangkat rendah dalam tentera tapi dier back up coup d'etat. dan dier la yang memulakan pemerintahan ketenteraan. (kire askar jadi presiden)


maka hari ini merupakan hari baru untuk diorg. benda yang mereka perjuangkan sudah dapat. sekarang mereka perlu menubah sys yg ada yg dahulunya membuatkan mubarak boleh memerintah selama 30 tahun.

personally, aku rasa rugi la student malaysia balik. ini merupakan satu peluang untuk bersama-sama ketika sejarah dunia sedang berlaku. tapi ye la kan, student pompuan memang priority keselamatan. ini i'm talking pada student² yang hati kering la. hehehe..



Food for thought : aku rasa al-azhar akan mula kuliah hari isnin ni. dan kebanyakan student dapat jadual tersebut masa awal² revoulsi lagi. tak tau la kalau sebelom ni diorg cuti. tapi kalau diorg tak cuti, mmg respek la gerak hati tukang buat jadual utk pilih 13 fev untuk mula kelas. cam dah tau je, mubarak nak turun 12 fev ari sabtu (waktu msia)

dan tak lupa juga, 12 februari 1949, tarikh syahidnya Al-Imam Hasan Al-Banna, iaitu pengasas Al-Ikhwan Al-Muslimun (pembangkang terkuat di Mesir sampai kena banned). Satu kebetulan?


Atau its a sacred date with a divine intervention?


Al fatihah buat as Syahid.

wallahualam


p/s : untuk tengok gambar yg power dan lihat dan rasai perasaan mereka semalam melaui gambar² kat sini.

1 comment:

Abdullah said...

alhamdulillah moubarak has steps down. but will egypt be better or remain as before? with omar suleiman, the vice president? (hope not, he's just the same)

unlikely ben ali who left tunisia, hosni moubarak migh be stepping down from president post but he has been tasked to the Supreme Council of the Armed Forces. he IS still there.

not just yet. keep praying for egypt's new ruling/regime. keep praying for egypt. keep praying for the world.