Tuesday, 22 February 2011

Photo : One faith, Cross Culture


You know what I meant.


Post-Friday Prayers
Location : Putra Mosque, Putrajaya

February 2011

Photo : Prime's Boulevard


It bet he uses this everyday.
I wonder if he had ever take a stroll on it.

Location : Putrajaya Boulevard, presinct 2.

February 2011

Photo : Hanging Orchid


I couldn't find a perfect shot.
Until this Orchid saved me.
Next time, i need to look up instead.

Location : Putrajaya Botanical Garden

February 2011

Puisi : Dinding Realiti

Dengan Nama Allah yg Maha Pemurah lagi Maha Penyayang


Assalamualaikum wbt


--------------------

Dinding Realiti


Kukuh berdiri
Tiada siapa menduga isimu
Apakah batan terbina?
Diikat dengan simen kukuh?
Atau sekadar cat kepalsuan
Menutup kemunafikanmu?

Kukuh pendirian
Namun takut terpalit najis
Kau beralasan dari tugasmu
Tunggu sahaja badai menghentam
Baru kau sedar rompong isimu
Sekian lama dibelai bayu

Bila kau rebah,
pasti tegaknya dinding baru
yang pasti
kukuh berdiri.

Putrajaya, 18 mac 2011, 3 ptg

Sunday, 20 February 2011

an example to follow?

Assalamualaikum wbt

 benda nih agak lamabt untuk aku tulis di sini sebenarnya, tpi bak kata member, better late than never.


 

ari jumaat itu hari, yusuf qardawi mengimamkan solat jumaat dan berjuta org hadir sama. seriously aku rasa awesome. sebagaimana yg kita tahu yang mesir sedang pasca-revolusi. dan biasanya bagi kita warga marhein yg hny mengikuti arus perdana, cerita mesir sudah basi sebab pilihanraya lebih penting.
Ok ok. biasa sebuah negara yg baru lepas je berjaya buat revolusi, sure kucar kacir. tapi aku tengok bukan di mesir. diorg cam lebih bebas dan tidak takut lagi. lihat sahaja video kat atas.

ada satu blog tempatan ni yang aku ambil entrynya buat aku terpikir somthing..




jap-jap, ada translation.


Barack Obama: kita wajib mendidik anak-anak kita supaya mereka jadi seperti pemuda Mesir

Perdana menteri Italy : Tidak ada yang baru pada Mesir. Sesungguhnya orang-orang Mesir seperti biasa memang pencipta sejarah

Perdana Menteri Norway : Hari ini kita semua adalah orang Mesir

Presiden Austria : Rakyat Mesir merupakan bangsa paling hebat di muka bumi dan mereka berhak mendapat hadiah Nobel untuk keamanan

Perdana Menteri British : Kita wajib ajar revolusi Mesir di sekolah-sekolah

CNN :Buat pertama kali dalam sejarah kita melihat satu bangsa bangkit memberontak kemudian mereka membersihkan jalanraya-jalanraya selepas itu

well, siapa warga mesir nih sebenarnya? dan apa kesamaan mereka dengan kita?

ternyata mereka adalah warga yang berhati kental dan tabah dan sanggup menentang arus kezaliman. orang-orang camni mmg bukan calang-calang. kalau tidak, kenapa mereka diquote dalam percakapan pemimpin² dunia?

so who are these people...? what makes them so 'behaving-like-that' interms of.. unique.. what ideals that they hold on too.. cause we know since the day 1 of the uprising and what forces that they clashed to..

kalau kita temui apa faktor dan element yg mereka menjadi sebegitu, apakah kita rakyat mesia yang serba kenyang dan penuh hutang nih sanggup ikut..? foof for thought..



wallahualam

Wednesday, 16 February 2011

Photo : Greetings, I'm a cat!!


I laugh each time i look at this picture.
I'm still lacking taking potraits,
but not from this cat!
Name's Abang, Nyaaa~~ ^^

Location : Kampung Batu Gajah, Melaka

Early February 2011

Photo : Saving the Colony


Red ants are moving out due to rising flood
Saw this when i strooling around the orchard with my feet underwater.
At first glance, the floating flower gives an impression of a normal take.
I took this picture vertically actually

Location: Kampung Batu Gajah, Melaka

Early February 2011

Tuesday, 15 February 2011

Photo : Windy Stop


A windy beach, Bagan Lalang is.
This is taken during a trip back to Kampung on Chinese New Year
Facinated to see that colourful 'thing' spins.

Location : Bagan Lalang, Sepang

Early February 2011

Saturday, 12 February 2011

Victorious!!!

Assalamualaikum wbt


Alhamdulillah! alhamdulillah! alhamdulillah!


setelah 18 hari mereka berjuang bermati-matian, hajat besar seluruh umat islam dunia dimakbul oleh allah swt..

secara chroniclenyer di sini, lepas solat jumaat, kitrg kat masjid tengku ampuan rahimah buat solat hajat pasal egypt. then, around pkul 6 ptg aku dengar berita, bunyi cam incik mubarak seperti hendak melarikan diri ke UAE. aku pikir, lorgh, kecut giler nk memerintah dari jarak jauh. around 8 mlm masa prime time news, incik mubarak masih lagi berkepala batu untuk tidak turun dari kuasa. dan alhamdulillah, dalam pukul 1 pagi msia, ada pengumuman yg Egypt sudah bebas dari dari regim Mubarak!






sebagaimana korg tau, gerakan revolusi yg bermula pada 25 januari sememangnya mendapat perhatian dunia. masing² mengikuti dan melihat perkembangan Revolusi Mesir dengan agenda masing². kerana apa? kerana pada pendapat aku, mesir merupakan 'center square' kepada banyak perkara dan polisi seperti isu sempadan gaza, perjanjian dengan Israel, etc etc..

here's some background info about incik mubarak yg aku amik dari aljazeera.




korang dapat rasakan tak betapa bersyukurnya rakyat mesir? betapa selama ini suara mereka, kehidupan mereka begitu tertekan sekali?

But then mesti korg tertanya²? kenapa sekarang plak baru dia nak turun? well, dari info yg aku dapat dari bbc, ada 2 faktor.

  • Tekanan berganda dari pihak luar terutamanya dari sekutu kuat mesir US menggerakkan ketenteraan mesir utk menjatuhkan Mubarak
  • But then, dalam struktur ketentaraan, senior officer mmg backing Mubarak. Junior officer dan tentera biasa sudah mula menunjukkan simpati terhadap pergerakan revolusi ini.
bercakap menenai faktor kedua, berdasarkan video-video yang kita tengok, memang kadangkala diorg cam tak buat apa-apa. ye la kan, mereka mungkin sendiri tak stuju dengan mubarak tapi mereka sedang bertugas. ada video yg aku tenok, ketika rakyat mesir melakukan solat hajat after solat jumaat, tentera follow sekali di belakang kawad duri.

Kejadian nih cam ironik la semasa gerakan revolusi mesir ke atas pemerintahan beraja diorg dulu. Gamal abdul Nasser dulu pun pangkat rendah dalam tentera tapi dier back up coup d'etat. dan dier la yang memulakan pemerintahan ketenteraan. (kire askar jadi presiden)


maka hari ini merupakan hari baru untuk diorg. benda yang mereka perjuangkan sudah dapat. sekarang mereka perlu menubah sys yg ada yg dahulunya membuatkan mubarak boleh memerintah selama 30 tahun.

personally, aku rasa rugi la student malaysia balik. ini merupakan satu peluang untuk bersama-sama ketika sejarah dunia sedang berlaku. tapi ye la kan, student pompuan memang priority keselamatan. ini i'm talking pada student² yang hati kering la. hehehe..



Food for thought : aku rasa al-azhar akan mula kuliah hari isnin ni. dan kebanyakan student dapat jadual tersebut masa awal² revoulsi lagi. tak tau la kalau sebelom ni diorg cuti. tapi kalau diorg tak cuti, mmg respek la gerak hati tukang buat jadual utk pilih 13 fev untuk mula kelas. cam dah tau je, mubarak nak turun 12 fev ari sabtu (waktu msia)

dan tak lupa juga, 12 februari 1949, tarikh syahidnya Al-Imam Hasan Al-Banna, iaitu pengasas Al-Ikhwan Al-Muslimun (pembangkang terkuat di Mesir sampai kena banned). Satu kebetulan?


Atau its a sacred date with a divine intervention?


Al fatihah buat as Syahid.

wallahualam


p/s : untuk tengok gambar yg power dan lihat dan rasai perasaan mereka semalam melaui gambar² kat sini.

Wednesday, 2 February 2011

The message from a suprise cookie

Assalamualaikum wbt

Peristiwa bersejarah.

Semalam berjuta berkumpul.
Satu Suara.
Satu Hajat.
Encik Mubarak dan konco-konconya perlu gulung tikar.




(Sila fast forward ke minit 1:11)


Apa yang membuatkan mereka sanggup berdepan dengan gas pemedih mata?
Apa yang membuat mereka berani mendirikan solat walaupun disembut meriam air?
 Apa yang membuatkan mereka masih lagi sujud apabila mereka berjaya menawan jambatan?
 Apa yang membuatkan mereka masih lagi mengutip sampah dan menjaga alam sekitar dikala menunjuk perasaan?





Ya, penipu besar dan orang-orang zalim perlu takut dengan orang-orang sebegini



wallahualam