Monday, 31 January 2011

Photo : Rise and Jump!



It was a race againts time. 
We hiked up the hill to get the view of the sunrise.
Nothing more memorable than a jump shot wtih it at the top of the hill 

Location : Broga Hills
January 2011

Photo : Curious Carp



When I was trying to take a picture near a pond, 
carps seems to find interest to my presence.
So i leveled my (dad's) camera near the pond
and this carp merge infront of it
curious.

Location : Japanese Village, Bukit Tinggi
January 2011

Sunday, 30 January 2011

Secawan kopi di pagi hari.

Assalamualaikum wbt

Dikala pagi ahad yang sejuk-sejuk dan cuaca best untuk merengkot dalam selimut, mari kita hirup secawan kopi dan merenung jauh-jauh. Jauh sampai ke Egypt.



25 januari 2011, penduduk Mesir terutamanya pemuda mula menunjuk perasaan setelah sekian lama perasaan marah terhadap president mereka, Hosni Mubarak dipendam. Heh, periuk yang takde lubang kecil pun boleh meletup kalau kalau mendidih.

Mereka turun dijalanan bukanlah untuk berpesta menyambut kemarahan mereka dengan artis-artis dan sumbangan ikhlas, tapi mereka turun mahukan perubahan dengan keseluruhan pentadbiran Mesir dan yang paling penting Incik Mubarak perlu pencen setelah memerintah selama 30 tahun!


Berdasarkan profile di atas, kadar kemiskinan yang tinggi. kalau tgk kat bottom left corner, 2 dollar sehari! kalau msia dalam RM6 lebih. Nak makan gapo? Padanlah kes tipu dan korupsi kat Mesir tinggi hasil pemerintahan tangkai jering dan syok sendiri.

Le Pouvoir des Jeunes (Kekuatan Pemuda)

Kalau nak diikutkan, penduduk mesir memang sudah bengkek dengan Incik Mubarak, namun oleh sebab kekuatan military dan pemerintahan kuku besi, tak ramai yang sanggup berdepan dengan pemerintah yang zalim ini. Di Mesir hanya ada satu aje pihak pembangkang betul-betul organise yakni The Muslim Brotherhood. Itu pun, organisasi ini secara rasminya diharamkan oleh kerajaan Mesir namun sangat disukai masyarakat. Pada tahun 2005, ia memenangi 1/5 kerusi di parlimen, separuh dari yang dipertandingkan, atas tiket calon bebas. Namun, kalau siapa yang follow politik Mesir, bulan Dec arituh ada gak pilihanraya. Namun Incik Mubarak menggunakan taktik tangkap dan penjara mana-mana ahli Brotherhood.

Ada banyak pihak yang menuding jari ke arah Muslim Brotherhood yang mengatakan mereka adalah dalang utama kebangkitan pemuda di Mesir 5 hari lepas. But then dari sumber-sumber yang aku baca dan tengok, diorang mengambil langkah low profile yakni tidak mengapi-ngapi / memimpin kebangkitan ini. bahkan semua pihak pembangkang Mesir tidak menyertai kebangkitan ini, hanya menyokong.  Aku ada terbaca satu kenyataan rasmi di sebuah blog tempatan mengenai pendirian Muslim Brotherhood.

Kalau nak diikutkan kebangkitan pemuda mesir diinspirasi oleh Revolusi Tunisia dua minggu lepas yang berjaya menggulingkan Ben Ali. Tunisia adalah sebuah negara yang kecil berbanding dengan Mesir, dan situasi masyarakat dan ekonomi Tunisia hampir serupa dengan Mesir, yakni kadar pengangguran yang tinggi, harga makanan naik, dan kadar kemiskinan yang tinggi.

Walaubagaimanapun, rakyat Tunisia banyak yang tidak berpendidikan mahupun computer literate / mempunyai akaun facebook. But then, mereka berjaya menjatuhkan pemerintah zalim mereka! Ini adalah hasil daripada generasi muda yang berpijak di bumu realiti yang faham apa yang mereka juangkan kerana mahukan pemerintahan yang lebih baik, sistem yang lebih baik dan masa depan yang lebih baik.

Kenapa Mesir?

Sepanjang pemerintahan incik Mubarak, Mesir merupakan sekutu US dan Mesir juga negara pertama yang menandatangi perjanjian dengan negara haram Israel. Dengan kebanyakan bantuan ketenteraan dan kewangan utk keselamatan Mesir selama ini, US tidak mahu campur tangan sedalam²nya. Hanya sekadar mahukan Mesir menggubal dasar-dasar negara dan mengekalkan keamanan dan menghormati kebebasan bersuara rakyat Mesir. Namun, ada kemungkinan besar yang badan-badan antarabangsa akan akhirnya campur tangan kerana Mesir merupakan key element dalam banyak perkara.

Antara benda yang bakal berubah jika Mubarak turun, adalah polisi politik yang lebih bebas, yakni bebas bersuara dan bebas bergerak. Dan tak lupa juga isu asia barat. Israel sure tengah kecut perut tengok barua terulung dia sedang digoncang hebat oleh penduduk mesir. Anda pun tahu kan, yang bantuan sangat susah nak masuk ke Palestin via sempadan Sinai? So kalau Mubarak turun, masa depan rakyat Palestin lebih cerah!Bukan itu sahaja, kemungkinan uprising yang lain ala-ala domino effect di negara-negara sekitar!

Iktibar

Mungkin ramai yang menghela nafas 'Nasib baik Malaysia tak macam Mesir'. Benar tiada siapa yang mahukan kerosakan dan kucar-kacir. Lagi-lagi perang saudara dan konflik dalaman. Hanya menguntungkan musuh sahaja.

Tapi, tanpa generasi yang sedar akan realiti umat, sedar yang dunia perlukan sistem yang lebih baik, yang lebih saksama, tiada kezaliman tiada penindasan, sesebuah negara itu akan jatuh ke dalam lembah kelalaian dan selesa dengan apa yang ada serta tak sedar yang pemerintah sedang menzalimi mereka. Musuh pun senang datang ngap!

Benar, generasi pemuda yang saya sebutkan tadi sedar dan sanggup keluar berhadapan dengan peluru getah, meriam air dan gas pemedih mata daripada mandul mengadap berjam² facebooking, tgk youtube tak pun undi-undi kat program realiti tv.

Kerana tiada tempat pemerintahan untuk kezaliman.
Doakan keselamatan rakyat di Mesir dan perubahan terbaik di Mesir!

wallahualam

referred links

TheRealNewsNetwork(Youtube) - What sparked Tunisian Revolution
AlJazeeraEnglish(YouTube) - Demanding change in Egypt
AlJazeeraEnglish(YouTube) - Inside Story : Is Mubarak's rule threatened?
Dailymail.co.uk
BBCnews - Egypt protest : Hosni Mubarak underworld pressure
BBCnews - Egypt unrest : Tough questions if revolution succeeds
BBCnews - Analysis : Why Egypt Matters?

for some history and overall news
Wiki - History of modern Egypt
Wiki - Egyptian protest 2011

Wednesday, 26 January 2011

Stepping Stones

Assalamualaikum wbt




































Location : Colmar Bukit Tinggi - Japanese Village - Broga Hill

Thx to PF8 batch for inviting me to Bukit Tinggi trip and thx also for those who participate to Broga Hill trip

Alhamdulillah.. i'm getting good at this.



wallahualam

Sunday, 23 January 2011

Presenting..

Assalamualaikum wbt

Alhamdulillah... alhamdulillah...

Projek video winter aku sudah bersedia untuk ditonton ramai. Sebenarnya sejak bulan december lagi sudah siap dan nak launch masa bulan december gak sempena tajuk video My Dec. tapi ada masalah teknikal sikit.

Penggambaran video ini dimulakan pada Januari 2010 dan tukang buat video buat video nih bila bebetul ada masa lapang je. al maklum lah sorg je keje, video simple nih pun dekat setahun baru siap. hehe..

Background video nih kesemuanya berada di Besancon seperti di padang planoise, bukit planoise, University, citadelle dan juga rumah aku. ngehehe..

Video ini merupakan manifestasi perasaan seorang pemuda yang mencari-cari apa yang sebenarnya dapat mengisi kekosongan jiwanya. Sebelum ini jiwanya telah merasai setiap satu perkara yang mungkin mengisi jiwanya seperti kemegahan dan kejayaan serta kekayaan dan milikan harta bahkan dia terlupa siapa yang memberi semua itu.

Dan ketika bulan december, berkat pencarian yang berterusan, dia menjumpai apa yang dicari walaupun selama ini didepan matanya.


So I present to you..


The wotpog 2010 video project


MY DEC..






wallahualam

Saturday, 22 January 2011

Photo : Relaxing Swim


Having a relaxing time in the pool.

The 2nd time i used a DSLR
From friend of mine of course
A Nikon D40 

Location : Jugra Bungalow, Banting
January 2011

Thursday, 13 January 2011

Decider

Assalamualaikum wbt

Keputusan adalah suatu perkara yang kita buat saban hari. dari sekecil-kecil benda seperti memilih jenis berus gigi anda sehingga kepada benda besar seperti rumah, kereta atau bini/laki.

Para pemikir dunia banyak mengkaji sains disebalik kita membuat keputusan. Apa jua yg diorg tulis di dalam journal dan artikel diorg, mmg tidak dapat dinafikan yang keputusan yang kita buat saban hari bergantung kepada faktor-faktor luar.

Faktor-faktor seperti pengalaman dulu, apa yang org ceritakan kepada kita, bahkan nilai sentimen kita pada org lain yg berkemungkinan mendapat kesan akan keputusan yg kita ambil; merupakan antara faktor kita membuat keputusan. anda setuju bukan?

Ya.. jangan ambil mudah apabila kita membuat keputusan. dari root word putus bukan? Bahkan dari perkataan inggeris pun, asalnya dari greek/latin yg juga membawa maksud putus. maka apakah significant perkataan putus? secara fizikal, tali yang putus tidak boleh disambung kembali.. maka mebuat keputusan adalah memilih satu tindakan yang tidak ada u-turn.

sebab itu membuat keputusan sebenarnya perkara yang kritikal dalam hidup seharian kita. Ini belum masuk lagi suasana di dalam pejabat atau di dalam bilik kuliah. Bahkan di kala ini anda mungkin anda membuat keputusan utnk membaca/tidak membaca lagi post saya yang seterusnya!

Sebagai orang islam kita sebenarnya ada petunjuk setiap kali kita meembuat keputusan. Tengok apa matlamat kita. Semestinya matlamat kita adalah syurga bukan?







Tanya sesiapa pun dalam dunia ini, semuanya mahu ke syurga dan tidak mahu ke neraka. (atheis adalah exceptional bila ditanya akan persoalan ini. Mereka adalah warga paling malang kerana tidak percaya tuhan).

Dengan motivasi dari matlamat akhir dan juga petunjuk-petunjuk dan cara-cara melalui quran dan hadis, insyaAllah kita akan memilih keputusan yang sebaiknya.

But then again, setiap orang ada punya peringkat pemikiran dan keimanan yang berbeza. Pernah je kita sampai ke satu situasi deadlock, di mana anda akan berjam-jam berdiri disitu hendak membuat keputusan. sebagai contoh, anda terjumpa suatu hari 2 helai baju yang sangat lawa. Baju A dan Baju B. Sama lawa. Harganya sama tapi anda ada wang untuk beli satu sahaja padahal hati nak dua-dua. (manusia mmg tamak kan?)

Kalau org desperate, dia akan cari segala cara utk dia dapatkan dua-dua. (tp sure prob bila tiba hari dia nak pakai, dia still kene buat keputusan nak pakai mana satu dulu). Org yang normal (yg biasanya mempunyai pendirian tak nak overspent dan sebagainya) pasti akan pilih salah satu. Mulalah dia brain storming sensorang mengingat kembali pakaian, kasut dan aksessori yang dia ada. Yang mana satu yang matching paling byk barang yang dia ada. Dia akan tetap normal sesudah dia membeli salah satu baju tersebut. Namun kalau dia kembali ke shopping kompleks tersebut dan dia merasa menyesal, itu sudah tidak normal.

ada je jenis orang ketiga. yakni dia beli baju C atau dia tak beli apa-apa. orang macam nih rare sebab orang biasa akan kata bodoh. tapi orang yg aku kategorikan sebagai orang abnomal / asing ini sebenar tidak mahu terikat dengan option yang dia ada dan mencari jalan keluar.

dalam warna kehidupan kita, orang ketiga ini sangat kritikal dan berpotensi di dalam sebuah syarikat. orang kata, selalu think out from the box. ye, kalau boleh kita nak jadi orang ketiga ini. tidak terikat dengan arus pilihan manusia yakni trend. orang² seperti ini biasanya menjadi pioneer kepada berbagai² perkara. kalau org ketiga nih ambil keputusan untuk tidak membuat keputusan, dia hanya membazir sel² otak dia..





namun bila kita kembali ke persoalan akidah, kita hanya boleh pilih satu. orang pertama yang nak kedua-duanya adalah orang gila. siapa nak neraka and in the same time nak syurga?

insyaAllah, kita manusia ini tergolong dengan orang kedua.
so bagaimana syurga dan bagimana neraka? di dalam al quran ada cerita.
bagaimana pula org yang ke neraka dan bagaimana pula amal orang ke syurga? juga ada di dalam al quran.

sesungguhnya orang yang menyesal adalah orang yang memilih utk ke neraka dan sudah pastinya, orang yang ke syurga tidak menyesal langsung sebab telah memilih keputusan yang betul!

golongon atheis adalah golongan ketiga, kerana mereka terlalu pandai untuk tidak menerima kewujudan tuhan. susah juga kalau dah bijak sangat nih.



but then kita kat dunia ini, terutama kita yang sedang hidup di zaman fitnah ini, memang agak susah untuk membuat keputusan. sebab kita sendiri tak tau mana satu betul dan mana satu salah. kat sini saya pecahkan kepada 3 bahagian ke'blur'an.


Blur bila buat keputusan dalam soal akidah.

Rasullullah saw dah bagi jawapan.

Aku tinggalkan bagi kamu sekalian. Jika kamu berpegang teguh dengan apa yang aku tinggalkan itu, maka kamu tidak akan tersesat selama-lamanya. Itulah kitab Allah (Al Quran) dan sunnah nabi-Nya (Al Hadis). (HR. Bukhari Muslim) Shahih.

Blur bila buat keputusan dalam soal amal dan perbuatan seharian

Rasullullah bagi clue (bukan jawapan ek?) untuk mengatasi ke'blur'an ini.

Dari Nu'man bin Basyir r.a katanya:
Aku mendengar Rasulullah s.a.w bersabda, sambil Nu'man memegang kedua belah telinganya: Sesungguhnya perkara halal itu jelas dan perkara haram itu pun jelas. Manakala di antara kedua-duanya terdapat perkara-perkara syubhat yang tidak diketahui oleh orang ramai. Oleh itu, sesiapa menjaga diri dari perkara syubhat, dia telah bebas (dari kecaman) untuk agamanya dan kehormatannya dan sesiapa yang terjerumus ke dalam syubhat, bererti dia telah terjerumus ke dalam perkara haram, seperti penggembala yang menggembala di sekitar kawasan larangan, maka kemungkinan besar binatangnya akan memasuki kawasan tersebut. Ingatlah! Sesungguhnya setiap penguasa (kerajaan), memiliki daerah terlarang. Ingatlah! Sesungguhnya daerah yang terlarang milik Allah adalah apa saja yang diharamkan-Nya. Ingatlah! Sesungguhnya di dalam tubuh manusia itu ada segumpal daging, apabila ia baik maka baiklah seluruh tubuhnya dan jikalau ia rosak, maka rosaklah seluruh tubuhnya, tidak lain dan tidak bukan itulah yang dikatakan hati. Hadis riwayat Bukhari dan Muslim

ada orang kedua/ketiga yang memberi kita option lain menyebabkan kita lagi blur.

Al quran ada bagi solution :
 Dan jika kamu ditimpa sesuatu godaan syaitan, maka berlindunglah kepada Allah. Sesungguhnya Allah Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui. Al A'raaf : 200


ok ok, bincang² tanpa solution adalah suatu yang kurang bijak.

secara realitinya, kita memang jahil dalam bab² agama. kalau tgk bahagian 2, mesti kita tertanya-tanya, apa perkara yang tergolong dalam perkara syubhat? Boleh berada dalam area tuh tak?Jangan jadikan alasan jahil agama itu untuk membuat keputusan yang salah. kerana sekarang ini anda tahu, akibat keputusan yang salah.

aku percaya, diluar sana banyak kelas-kelas agama, even di antara kawan² kita yang pandai bab² agama ini. dan kekadang kawan-kawan kita ni buat circle/sitting/usrah/halaqah ajar bab agama dan akidah. free pula tuh. insyaAllah segala persoalan boleh dibincang dan dijawab bersama. bukan ke ini suatu benda yang baik lagi molek? tinggal nak tak nak / cari dan bukak mulut tanya.

mungkin kita rasa reluctant sebab takut boring dan lembab sebab ala-ala sitting kat asrama/sekolah, atau malas nak tersalah pilih sebab takut akan terlibat dalam politik / ajaran sesat.
tak pun sebab malu, diorg alim sangat dan skema takut tak dapat diterima or fit in.

eh? hello! nak belajar berenang kena terjun kolam dulu ok?

kita yang nak berubah kepada orang yang lebih baik. kalau kita tak buat keputusan sekarang, bila lagi noh?

wallahualam

p/s : apa jua jenis keputusan kalau dah deadlock sangat, solat istikharah kan ada? ^^

Thursday, 6 January 2011

He gave me cash

Assalamualaikum wbt

subhanallah.. alhamdulillah.. allahuaakbar..


pernah tak korang ingin sesuatu dan tiba-tiba benda yang anda inginkan itu datang dengan sendirinya?
atau korang rasa down, perlu dibantu, perlukan semangat dan orang dikeliling anda tidak memahami kondisi korg namun tetiba petunjuk dan semangat Allah kurniakan via arah-arah yang tidak korg sangkai?


Jujurnya, tak sampai beberapa jam yang lalu, aku bertexting dengan seorang kenalan. dalam text itu aku bagitau yang aku sedang spiritually down.. usai aku bagi msg tersebut, aku terpandangkan satu link kat komputer aku.

He answered our call..
He gave what we want..
He enlight us on what to do next..




kat sini aku kongsikan link tersebut bertajuk; Reading the Quran..


wallahualam


p/s : ada satu part dalam vid nih aku rasa cam nak nanges. nanges sebab aku hilang cara sebenar berinteraksi dengan quran...

Memories

Assalamualaikum wbt




Memory ; satu perkataan yang selalu dikaitan dengan ingatan terhadap satu-satu pengalaman atau peristiwa. Kiranya kalau seseorang itu telah hidup 50 tahun, maka dirinya telah melalui 50 tahun yang penuh dengan pengalaman, peristiwa, ilmu dan kemahiran.

Lain pula dengan memori komputer; senang nak 'save' atau 'delete' bila mahu. Kekuatan memori sesebuah komputer diukur dengan kapasiti hardisknya. Makin besar bytes, maka makin banyak file, data yg terdiri dengan gambar, lagu , pdf, etc etc yang boleh di simpan.

Sebenarnya memori seseorang manusia mampu memberi kesan secara separa sedar ke atas perlakuan, sikap dan daya ambil keputusan individu. Bergantung pada emosi yg terpatri pada sesebuah memori, manusia boleh menjadi orang yg bersikap tidak endah utk membantu orang sebab dahulu dia pernah kena rompak dengan orang yang dia tolong atau seseorang itu tidak mendengar cakap sesiapa sebab selama dia hidup, dia lihat setiap keputusannya ada yg paling tepat.

Percaya atau tidak, memori juga mampu untuk menghubungkan / menjauhkan hati antara individu. biasanya, apabila dua orang sahabat yg sudah lama tidak berjumpa dan pada satu hari mereka berjumpa, mereka pasti akan berkongsi memory yang mereka lalui bersama. Sedar atau tidak, ketika anda berkongsi memori ini, perasaan dan emosi yg anda rasai buat pertama kali dahulu, anda akan rasakannya sekali lagi. Kiranya, dengan berkongsi memori ini, perasaan rapatnya perhubungan akan terasa.



Aku teringat akan perkongsian Ustaz Amin Idris ketika slot motivasi pagi bulan lepas di radio IKIM. Untuk menjadikan perhubungan itu lebih bermakna, indahkan / perkuatkan lagi dengan memori yg dibantu oleh alat bantu (kamera utk ambil gambar, videocam etc etc)

Yup, bila borak² sambil tengok gambar memang kesannya lebih dalam mengembalikan memori-memori silam.
dan alat yang paling effectif dalam mengekalkan satu² memori adalah gambar. Kalau korg nak tau, nenek moyang kamera adalah Camera Obscura. Camera ini merupakan camera pertama dicpta oleh Ibn Al-Haytham pada zaman kegemilangan islam dulu. Camera jenis pinhole ini sedikit sebanyak membantu manusia dalam memahmi fungsi mata dan sebagainya. Daripada idea asal camera obscura ini beserta innovasi² yg lain maka lahir lah camera zaman sekarang.

Fungsi tetap sama, mengambil gambar. kalau zaman² dulu, gambr merupakan objek memori yang paling dihargai. kalau tak percaya, cuba cari mana-mana gambar lama (kalau boleh yg hitam putih) dan tunjuk kat diorg. aku jamin, diorg boleh ingat siapa / peristiwa mengenai gambar itu bahkan mereka boleh meleret-leret cerita mengenai orang² di dalam gambar tersebut.

Dengan teknology zaman sekarang, gambar boleh diambil beratus-ratus keping dan boleh di simpan beribu² keping di dalam hardrive yg beratus² giga byte memorinya. Ya, sangat convienient tapi ada contranya. jika external / hardrive ini rosak, maka selamat tinggal memori² indah.. Perasaan kehilangan ketika saat itu bagaikan anda kehilangan sesuatu yang sudah pasti anda tidak akan dapat lagi.



Aku dapat describe perasaan itu sebab aku punya back up external aku sudah menjadi 'goner' beberapa minggu lepas.. Hilang 4 tahun punya memori indah pahit dan masin. orang kata boleh pergi hantar ke low yat buat recovery. Tapi harganya adalah RM1500 yg sama harganya dengan ipad kat Harvey Norman. Kehilangan ini benar-benar menunjukkan yang kita ini sebenarnya tidak punya kuasa memiliki apa-apa. Segala-galanya Allah pinjamkan kat kita dan bila-bila masa Allah boleh ambil balik.

Dan ini menunjukkan juga, betapa hebatnya Allah menciptakan otak manusia. Otak manusia sebenarnya susah nak lupa benda yang dia ingat / lalui. Mungkin kita kata kita nak delete memori yg tak best dalam otak kita (act of denial), namun sebenarnya memori itu ada cuma ia tersimpan jauh kat celah saraf mana. dengan stimulasi² tertentu (gambar, orang, peristiwa, even bau) memori tersebut akan muncul.

kalau otak yang power, bila seseorang itu pergi ke tempat yang mempunyai banyak memori lagi beremosi, dia mampu melihat peristiwa² itu berlaku semula di depan mata. dah macam kes trauma pula ya? sedar tak sedar memori juga di simpan dalam sub-concious kita. biasanya memori yg seperti saya katakan akan sedikit sebanyak mempengaruhi kita. tu yang boleh muncul dalam mimpi dan sebagainya itu sebab memori itu memberi kesan secara tidak kita sedari.

kesimpulannya, hargailah memori dan kenangan yang anda lalui. kerana setiap hari yang anda lalui adalah tidak sama dengan hari yang anda lalui sebelumnya. Penuhi juga hari-hari kita dengan perkara² bermakna dan perasaan. Dan paling penting bersyukur pada Allah yg memberikan kita otak yang sehat utk mengingat dan mengurniakan kita alat bantu seperti camera, external dan sebagainya.

wallahualam


p/s :  kalau kita dapat ingat balik apa yg kita rasa masa kita kecil² time tertatih nak berjalan, sure kita akan malu dengan diri kita sekarang yang cepat sangat putus asa.