Friday, 30 December 2011

Intermission

Assalamualaikum wbt


Dikala sedang kecut perut, menelaah secara intensif serta menjadi kawan kepada kopi (lalu menganaktirikan teh), sempat juga aku tengok gambar-gambar yang best utk ditengok di Boston:BigPicture

Yup, 2011 hampir menutup tirai. 2011 merupakan tahun yang banyak sekali eventnya secara worldwide. Tak kurang juga pada diri sendiri. Nak cerita kat sini.. erm.. secomplicated space and time continuum, so basically tak perlu cerita. haha. Alasan.

Baik! voila3 link koleksi gambar-gambar event tahun nih yang aku cilok dari Big Picture (Boston.com). Patut tunjuk benda-benda yang berlaku kat malaysia la kan, tapi media malaysia terlalu sampah dan bias. Selalu mengasingkan apa yang berlaku di luar negara dan tak mau nak kaitkan dengan negara kita. Cerita topic worldwide sekejap jer lepas tuh diikuti dengan info-info berat sebelah.

Click kat gambar utk tengok full album, insyaAllah


The Year in picture : Part 1




The Year in picture: Part 2



The Year in picture : Part 3



I take no credit from the pics that i've shared here. it goes to the photographer of course! ^^

Alhamdulillah.. even it was (and still) a very rough ride during 2011. Full of turbulence, full of suprises, the hope dan despair, the laugh and tears... yet!

Syukur~! Aku masih disini
Syukur~! Aku masih bernafas lagi
Syukur~! Aku masih berdiri
Masih ada kuasa dalam tubuh ini! (copyrighted from Altimet)


Simon 'Adam' Malik


p/s : yosh! masa untuk mengadap journal² pasal batu. oh kenapalah banyak sangat org bijak yang pi cipta tiga lapan jenis rock strength classification..

Saturday, 17 December 2011

Jom pecah otak! Siri 8

Assalamualaikum wbt




Sedar tak sedar dah masuk siri ke 8 dah! pergh! tahniah kepada pemenang-pemenang seblom nih! Bagi yang tak berjaya jawab dan menang, ini adalah peluang anda sekali lagi. Bulan depan saya plan nak buat teka teki yang super pecah otak! Hadiah mmg best la tapi anda perlu pecah kan otak orang lain gak utk memang bulan depan. So bulan nih agak simple, so mai rebut mai jawab! ehehe..

Teka -teki nya :


Alkisah zaman hang tuah masih lagi main galah panjang dengan jebat, ada seorang nenek kebayan nih yang tinggal di sempadan rusia dengan azerbaijan. (eh? diorg bersempadan ke? tak pasti..). Nenek nih dah lama hidup solo kerana ilmu yang bwk dier ke neraka tuh menyebabkan dia tak dapat cari jodoh. Mana la laki beriman nak lekat kalau dah sah-sah berkawan dengan jin ngan setan kan?

So satu hari, oleh sebab dia dengki, dia pi culik 3 orang lelaki kat kawasan sekitar rumah dia. Punya la nak lepas kempunan nak dapat benda chumel dan bunga, dia tukarkan ketiga-tiga laki nih menjadi panda. dan setiap panda nih disihirkan supaya jaga satu pokok mawar seekor. Tau plak nenek nih nak suruh jaga pokok mawar bukan buluh china. kalau tak senyum je panda-panda tuh kan? hehe..

Salah seorg dari lelaki yang telah jadi panda tuh empunya isteri dan anak sorg yang masih merah lagi. So dia gamble utk merayu dengan nenek kebayan nih utk jumpa isteri dan anak nyer. Mungkin sebab panda nih buat muka terlalu chumel, si nenek kebayan nih nih akur dengan permintaan panda nih.

Tapi, dia bagi syarat; Hanya pada satu malam sahaja dan dia hny boleh tengok dari jauh. so daripada tak dapat langsung, panda nih pun setuju. Maka nenek nih meng'teleport'kan panda nih dekat-dekat ngan rumah dia. duduklah panda tuh kat situ memerhatikan isteri dan anaknya dari jauh sambil jaga pokok mawar. masa nak dekat subuh, terbuka la pintu teleport utk pulang..

Bila balik je, panda nih terlupa akan pokok mawarnyer. Punya marah nenek nih. baru nak angkat tangan nak buat backhand, panda nih buat muka chumel. Cair sekali lagi... tak jadi tampar. dengan kuasa majisnya itu dia teleportkan pokok mawar tuh pada jagaan panda tuh balik. Jangan korg tny camne pokok mawar yang ada akar tuh boleh rooted balik kat tanah..

Meanwhile, isteri pada laki nih tau yang lakinya datang tengok dari jauh. hati isteri solehah la katakan. dari jauh dia nmpk lakinya itu dah jadi panda. Dalam hatinya terkejut. 'Wah laki aku jadi kungfu panda la!'

So dia berazam nak selamatkan lakinya itu lalu dia pergi ke rumah nenek kebayan itu seusai solat subuh awal waktu. Sampai-sampai je kat perkarangan rumah nenek kebayan nih, dia nampak ada tiga panda bersama-sama dengan pokok mawar jagaan mereka. obviously la nenek kebayan tuh tengah tidur sebab orang tak beriman tak solat subuh!

Tapi isteri solehah kan kenal suaminya luar dan dalam. So dia tau yang mana satu lakinya. Lalu dia dapat kenal pasti dan mereka pun lari.

Bangun-bangun je nenek nih pelik, camne isteri laki nih kenal panda yang mana satu, padahal setiap panda tuh empunya corak yang sama?


 Serius panjang kali nih..



ada dua possible answer. kalau anda dapat teka kedua-duanya, anda bakal dapat 6 keping kupon buy 1 free 1 kedai RasaMas! kalau dapat jawab 1 je betul, dapat 3 keping je la ek? pemenang ialah orang yang terawal dapat teka kedua-duanya dengan betul! Kalau menang, saya post kan la kupon tuh. hehe..


selamat pecah otak ye?



Simon 'Adam' Malik

Sunday, 11 December 2011

Aku, Videogame - Part 2

Assalamualaikum wbt


Game pada asalnya hanya sekadar berkonsepkan amusement or dalam cakap orang-orang marhein, suka-suka. Main dan dapatkan high score. Game-game yang lama ini menerajui zaman-zaman 70an seperti Pong, Alien Invaders dan Pac Man. At least korg pernah main Pac Man yang kerjanya makan-makan sambil elak dari kejaran hantu-hantu.

Oleh sebab potensi gaming ini satu dunia (erm.. dlm dunia maju la masa tuh), maka syarikat-syarikat yang dulunya sekadar jual plastesin / card game bertukar arah dan mula explore bidang gaming nih. Contoh, Nintendo.

Oh ye semasa tu, oleh kerana nak bring to the next level, gaming sudah mula berkonsepkan ada watak and jalan cerita. Ini sebenarnya nak bagi satu sense yang entertainment yang empunya perspektif berbeza dari sekadar panggung wayang gamar. Yang paling awal menerajui konsep ini adalah seorg plumber berkumis lebat bernama Mario yang cuba menyelamatkan Puteri dari orang jahat yg bermuka buruk. Simple. Main game nih mesti ke arah kanan dan lompat².sampai juga Tuan Puteri.





Langkah awal ini dilakukan kerana dalam diam para pengusaha dan syarikat game tahu, yang satu-satu kesukaan masyarakat pasti akan menurun. Kerana manusia tidak pernah puas dan demand satu benda yang baru. Ia berlaku pada industri gaming ini awal² dulu di mana industri ini hampir berkubur dan masa tuh tinggal dua syarikat je yang belum gulung tikar.

Bagi mengelakkan benda ini berlaku., gaming meneruskan konsep ber'tema' dan memanipulasi sebaik mungkin peningkatan bidang elektronic time tuh. So game developper berpendapat, adalah lebih baik utk mencipta game yang mampu memberikan emosi macam filem dan lagu.

Wujud lah Zelda, game yang dikategorikan sebagai Role Playing Game (RPG). Game macam nih biasanya empunya jalan cerita yang panjang sebab pemain akan mengambil masa utk membina character dalam game tuh disamping memberikan perasaan 'meneroka ke alam baru'.

Ya, game Zelda nih datang dari otak yang cipta Mario bila dia bersiar-siar di dalam hutan yang dia belum teroka. To be frank, the first RPG game yang saya main adalah Pokemon selepas UPSR (i think la). Sebelum tuh saya tak pernah terdedah dengan game camnih atas sebab-sebab yang akan didedahkan dalam part-part akan datang. hehe..

To me, keseronokan itu datang bila kita bina character kita sikit demi sikit, dari takde apa-apa sampai ke tahap power. Di tambah pula dengan campuran rasa berdebar-debar, cemas, pergi ke tempat baru (dlm game tuh) berjumpa, berinteraksi dengan character lain dalam tuh... tuh belum masuk part ada emosi marah, rasa berani dan sebagainya Tuh yang berjam-jam saya main game tuh sampai nak cair adapter. hehehe... geliga betul otak-otak game developper nih ye sampai terpukau seorang anak muda?





Zelda (pada zaman kemunculannya) mungkin tidaklah memberi impak sebagaimana Pokemon dan game-game RPG zaman ini, tapi pada zaman tuh ia sudah cukup memberi kesan pada mereka (terutama kanak-kanak) yang rasa puas melihat hasil usaha gigih diorg depan game nmpk depan mata dalam kadar yang singkat! Ia mungkin berkaitan dengan perasaan manusia untuk mendapat pencapaian dan reawrd. Jika anda seorang penanam pokok, anda tentu faham perasaan bila anda melihat pokok anda berbuah setelah bersusah payah baja, siram dan jaga pokok tuh sungguh².


Akhirnya, game sudah empunya jalan cerita dan tema. Kiranya, tukang main bagaikan mencipta sejarah atau jalan cerita mereka tersendiri dengan tidak melupakan element² perasaan dan susunan lagu dan bunyi latar.

Ini lebih direalisasikan dengan sebuah game super mengarut yang saya anggap punca permasalahan sosial mendadak secara spontan. Gama hasilan RockStar, bernama Grand Theft Auto mula memperkenalkan permainan game secara free-roaming dan free-interaction. Game ini, anda menjadi seorang penjenayah kecil-kecilan dan membina empayar jenayahnya tersendiri. Well, sekali pandang nampak macam sekadar game, tapi game yang ratingnya+18 nih saya nampak, parent tak kisah sangat belikan. Kesilapan yang besar untuk game ini dimain oleh muda remaja.



Ya, sampai tahap ini, game-game pun mempunyai rating seperti +18, PG dan sebagai. Mungkin sebagai seorang dewasa, kita concern anak-anak muda utk tonton filem-filem berating, tapi bahagian game biasanya kita terlepas pandang. Jujurnya saya pernah main game nih zaman-zaman dulu. Mula-mula mmg la rasa ackward bila ada mission minta kita hentak kepala orang sampai mati. tapi bila didedahkan terlalu lama, minda dan jiwa kita somehow find it 'used to'.

tapi apa yang saya lihat sekarang, rating hanya sekadar rating je. Citer yang patut classified 18 tak diclassified. Kalau kut ye pun, tokeh wayang jual je kat sapa-sapa. Nak untung laa.. apa nak jadi kat korg apa aku kisah, yang penting perut aku kenyang.

Saya main game nih masa form 4 tak silap saya. Ada member saya pernah berkongsi rasa yang, benda² yang kita buat dalam game tuh (memandu secara berbahaya, tak ikut peraturan, being rude etc) terbawa-bawa ke alam realiti. Oh teruknya zaman aku dulu..


Cuba bayangkan game seperti ini didedahkan pada umur yang lebih muda.


Meremang bulu roma.


Game sudah mula bukan sekadar hiburan bahkan ia satu platform untuk anda menjadi orang yang anda mahu. Andalah yang mehidupkan watak tersebut, dan segala macam yang anda lakukan dalam game tuh, adalah diri anda, game tuh tak acukan pistol kat kepala anda ketika anda bermain.


Meremang bulu roma sekali lagi.


Industri game maju setapak demi setapak seiring dengan kemajuan teknologi. Rekaan watak lebih real dengan CGI, jalan cerita yang begitu mengasyikkan berbandaing dengan movie dan yang paling penting adanya platform dan komputer yang berupaya utk handle requirement game-game ini. Mana taknyer, kita boleh berkhayal dan tenggelam dalam dunia game berjam-jam tanpa sedar.


Itu belum cukup lagi. Dengan kemajuan internet connection yang semakin laju, industri game melangkah satu lagi tapak. Game direka utk bermain secara beramai-ramai secara online.


Game secara online nih pada awalnya adalah jenis RPG yang saya sebut tadi. bila bermain secara beramai-ramai, ia dikategorikan sebagai Mass-Multiplayer-Online-Role-Playing-Game (MMORPG). Game yang saya sendiri pernah terkancah adalah Ragnarok.



kalau, RPG biasanya ada ending, MMORPG nih nih adalah endless. Dan yang paling menakutkan adalah bila ia dianggap sebagai dunia kedua pemain. yang jahanam tuh, ada plak developper yang create game macam Second Life di mana, kita boleh create personality kita sendiri apa yang kita mahu secara virtual. Untungnya game-game macam nih tak begitu popular di malaysia kerana kadar kelajuan internet yang slow. terima kaseh tmnet (ini bukan sarcastic ye?)


Sekarang, hampir majoriti jenis game mengutamakan mass-playing via internet. Paling tidak pun game paling bodoh kat facebook la. At least mesti ada suruh anda ajak kawan lain utk main sekali bukan?

Namun, tak semua orang boleh handle complicated, long duration game. Bak kata Abg D, orang-orang yang ada 'force' je yang boleh tahan.

Maka sekarang nih, wujud balik game-game for fun yang simple dan boleh main secara percuma di internet dan juga di telefon-telefon mahal anda utk kater orang-orang sebegini. Sad to say, orang-orang macam nih byk satu dunia sebab diorg aim orang-orang yang tak empunya cukup masa untuk duduk main game lama-lama.

Kenal dengan Burung-Burung Amarah? Satu fenomena tornado bukan? Satu dunia kenal dan even fanatic about it. Sbb semua jenis orang termasuk tuk nenek cucu cicit boleh main game nih.


So anda telah lihat peringkat demi peringkat peningkatan indsutri game ini kerana ia juga adalah satu perniagaan hiburan macam filem dan lagu. Setiap peringkat umur dan latar belakang mereka target. Kepesatan mereka dijangkakan akan melangkaui bidang perfileman sendiri dan industri music. Secara jujurnya, banyak game-game yang popular diadaptasikan ke wayang sebab mereka tau, orang pasti akan pi tengok sebab popularnya game itu. Maka secara tak langsung ia juga satu alat propaganda dan juga alat perang saraf yang berbahaya. Lebih berbahaya dari movie.




Ok, next hentaman, The game empire at Malaysia using myself as the penanda aras.






wallahualam



Simon 'Adam' Malik


Sumber:
Rise of videogame : Discovery channel
Wikipedia
Self experience since 4 years old till 21


p/s : Kopi sudah mula mendapat tempat di hati... bakal bertukar menjadi panda berkungfu

Saturday, 10 December 2011

Nostalgia di'rewind' banyak kali

Assalamualaikum wbt



Pernah tak korg ada tempat yang mempunyai kenangan yang paling indah? Tempat tuh mestilah empunya perasaan yang sangat mendalam dalam diri korg..


Ada?



For sure ada.

Kalau bukan kat umah bonda, parit belakang rumah kan? haha..


Anyways, saya sepatutnya mengadap laptop utk menulis 3 chapter tesis yang perlu saya submit by 24 dec. Nak tulis takde mood. So untuk amik mood menulis, saya menggunakan alasan paling bernas dengan menghapdet blog. haha..


Setiap dari kita for sure empunya tempat yang terpahat sejarah dan nostalgia. Secara common'nya, sekolah rendah, menengah, tempat hang out member-member dan juga tempat kita membesar.  Saya juga empunya tempat nostalgia saya dan demi Allah, saya diberi peluang sekali lagi untuk pergi ke sana setelah hampir 6 tahun tidak menjejakkan kaki ke sana. Tempat tuh saya telah abadikan dalam blog pertama saya dan repost kembali bila saya bukak blogspot. Post bertajuk Nostalgia sikit sebanyak boleh bantu korg paham kenapa tempat nih saya begitu suka nak pergi.


Tempat yang bernama Tanjung Tuan nih sekarang dah semakin popular, tak macam zaman dulu. Mungkin sebab kes buaya muncul kat pantai or salah satu tempat untuk menurun nombor. Parents saya selalu bawak kitag pi tempat nih untuk makan angin time cuti sekolah. Tak buat apa sangat pun. Duduk-duduk merilekskan fikiran. Tapi bagi saya yang kecik lagi chomel masa tuh, tidak melepaskan peluang untuk berenang dan alih² 'zebra' badan bila gi swimming pool (awas : orang² yang pernah gi berenang pool saje yang faham kosa kata 'zebra' badan. hehehe..)


Ooopp.. family saya bukan la jenis cop duit atau rambut mereka empunya nilai macam pound sterling. Diorg citer yang diorg actually beli saham apa ntah, and diorg dapat these free days kat hotel-hotel kepunyaan syarikat tersebut. gituh la lebih kurang.


Kekerapan saya pergi ke tempat nih sejak saya kenal angka 20 sen lagi. Masa tuh lebih kecil dan lebih chomel dari budak tadika. Kenal 20 sen tuh ada sebab-sebabnya. InsyaAllah akan di reveal dalam "Aku, Videogame part 3". muhehehe...


Yup, tempat nih la saya akan bangun pagi sebelum subuh, sneak out sorg-sorg duduk tepi pantai tengok sunrise. Kat tempat nih la saya berkenalan dengan hablur-hablur dan kristal garam dan quartz. Masa tuh saya pikir garam kat laut yang bentukkan hablur quartz. Dah jd geologist baru tau bukan. Kat tempat nih la juga saya tau yang udang actually straight, sebelum bengkok bila mati. Tempat nih la juga saya kena sengat ngan sembilang laut sampai demam. Kat tempat nih la jugak saya berkenalan dengan selut, umang-umang, belangkas, ketam tangan besar sebelah (eh ada ek?)

Banyak saya belajar dan experience kat tempat nih. kalau nak list out dalam satu malam berjela-jela kot. Until 1998 lebih kurang, family saya dah tak pi tempat tuh lagi sebab company tuh dah sold dier punya share kat company lain. So kitrg dapat tempat lain plak, which.. erm.. tak sedap utk di komen di sini.


Sepanjang saya melekat kat tempat nih, saya ada mengimpikan yang saya datang ke sini kembali dengan rakan-rakan, berkhemah tepi pantai, buat barbeque seafood dan sebagainya.

Demi Allah, Allah telah tunaikan impian saya weekend lepas, dan baru tengahari jumaat tadi saya baru teringat pasa impian saya nih. Saya telah kembali ke Tanjung Tuan bersama-sama hadek-hadek bulatan gembira dan bercamping riang gempita di sana.

Gmbr pool td teaser je.. kitrg camp kat real camp site, tapi ntah camne ada gazeebo in our disposal. hehe



Semasa pemilihan tempat nih, saya tak teringat langsung pasal impian saya. Cumanya bila saya datang buat recce, saya cuma teringat-teringat apa yang berlaku masa dulu2.. Jatuh tersembam kat pantai.. kena kejar ngan monyet.. Trailing dengan apak kat paya bakau.. Jumpa gua umang-umang yang besar-besar..

Call me weird, tapi saya jenis orang yang sangat fond kat tempat yang empunya nostalgia saya dan emosi yang berat. Ada beberapa tempat kat malaysia, satu obviously di luar negara. Pemberitahuan secara umum disini bagaikan membuka pekung di dada maniam. So tak perlu ek?


Hadek² begitu kreatif sekali utk menghasilkan benda² nih hatta brg limit dan guna kayu api


Camping di tanjung tuan nih mmg sangat menarik, jika anda sanggup untuk tahan nature's call atau tak kisah perlu korek lubang untuk melepas. Well, takde masalah kot kalau nak tahan 'yang besar' selama seminggu, para doktor dah jawan dalam post Hello Doctor?

Ada 3 kawasan perkhemahan, tapi anda perlu sanggup carry alatan khemah dan trekking 10-20 minit sebelum sampai tapak khemah. Kawasan hutan di sini diwartakan sebagai hutan simpan dan di bawah penguasaan Jabatan hutan Melaka dan perhilitan. So kalau nak buat apa² aktiviti kat sini, maklumkan kat diorg.



Kalau dulu saya hanya berlegar-legar di kawasan² yang biasa dilalui, tapi minggu lepas saya diizinkan utk teroka hampir seluruh trail dan kawasan hujung tanjung. Itu belum kira yang saya akhirnya dapat lihat pusaran air yang masyarakat duk sebut-sebut dulu. Subhanallah, apa la yang Allah nak tunjukkan pada saya sebenarnya.

Handling hadek-hadek masa camping byk mengalih perhatian saya utk mengelamun dalam memori lama. Saya tak sempat nak berkongsi pengalaman saya dengan diorg. Sampai tak sempat 'membuang' or even tak mandi+pakai baju yg sama selama 48 jam. hehehe.. Tapi insyaAllah, saya telah berikan mereka pengalaman yang terbaik sepanjang diorg kat Tanjung Tuan.


Baru je turun dari LightHouse, selepas hiking dari Pantai Pulau Intan.




Ada sekali je saya mengelamun. Semasa hadek-hadek terdodoi dengan bunyi ombak yang berfrekuensi macam orang bernafas time tidur, saya sempat gaze at the night sky. Indah. Seindah waktu saya gaze dengan abang saya suatu ketikta dulu di sini. Saya sampai pasang niat untuk kembali ke sini dengan DSLR sayang-sayng saya utk amik gambar langit. Ntah bila tak tau.. InsyaAllah diizinkan.


Hadek-hadek saya lanyak utk trailing, survival, and physical stuff. Yang paling tak lupa yang kami set war game dan diorg main dalam hutan. dan tepi pantai. Cuak gak masa tuh takut jadi apa-apa. Alhamdulillah, Allah permudahkan urusan kami semua.


Nak dijadikan cerita, saya sebenarnya hesitant utk terlibat menjadi urusetia kerana kerja-kerja assignment yang kian menimbun-nimbun macam kain baju tak basuh seminggu. Tapi Allah gerakkan hati saya yang lemah ini utk turut serta menghandle camping hadek2.


Mungkin Allah nak tunjukkan satu perkara.


Tiada perkara yang lebih byk dari pengalaman sejak berumur 2 tahun di Tanjung Tuan. dah macam 2nd home dah. A place that holds a lot of memories and feelings. Bila saya pulang ke hutan batu selepas itu, hati kecil saya tertanya-tanya.

Mengapa Allah tunjukkan memori-memori lama?

Bila saya fikir-fikir balik, it seems like my life going a total reversal right now.

I got back some that i lost, and i lost some that i gained.
I experience things that i experienced before, but each one its not the same.
I louge things i couldn't get, that i already let it go in the past.


I wonder if it is a sign of..


If it is true.. it scare's me because my heart seems uneffected.
Astagfirullah..

Simon 'Adam' Malik

Sunday, 4 December 2011

Hello doctor?

Assalamualaikum wbt




Erm.. i have a question to any of my dear readers/passerby who happened to be doctor / medic student.

What will happen if the food that we ate at 7pm on friday, 'exits' from our body system around 5pm on sunday. Please explain it in both normal and abnormal cases. This is for my next post. Thank you.


p/s : baru balik dari hutan simpan dekat tepi pantai, teringat-ingat pengalaman tidur beratapkan bintang dan ditemani ombak pantai. otak haywire atas sebab-sebab tertentu bila pulang ke rumah.



Simon 'Adam' Malik

Wednesday, 30 November 2011

*Ketuk*Ketuk* Saya December, boleh saya masuk dan cekik awak?

Assalamualaikum wbt


Bulan December, bulan yang paling byk memories dan cabaran setiap tahun. tak kurang juga bulan yang acapkali menjadi titik tolak sesuatu perkara..


This year...  calender bulan december sudah penuh dengan cap² dateline, assignmet dan sebagainya.. oh, ada alat utk panjangkan masa atau berada kat dua tempat dalam satu-satu masa?


Sorry saya belum kesempatan utk update Aku,Videogame. 24 jam rasa sangat pendek, padahal sejak zaman dinosor, Allah bagi 24 jam dalam satu hari.


Ada 2 perkara yang bakal berlaku dengan blog nih.


either, dapat 2 post je publish


 or tetiba dapat publish bebanyak. Ahahaha (simptom blogger pada musim exam, patut baca buku tapi update blog)



Satu benda yang saya belajar masa Camping anjuran NGO kawasan.



Taat campur displin = 'SE'!


Displin biasanya dikaitkan dengan timing, ikut aturan dan menahan diri bermalas-malasan.
Taat tuh.. kena dengar perintah selagi perintah itu tidak membahanakan diri. Kalau perintah dari Yang Maha Hidup, perintah² dari makhluk lain perlu diabaikan.

'SE'! .... Nama group kitrg. (Catchy tak?) oh dont get me wrong, Taat dan displin bukan moto group kitrg. Itu apa yang saya belajar la sepanjang camping tuh.


hehe..



InsyaAllah, doakan saya mengharungi bulan dec tanpa Allah hayunkan hati ini ke arah lain..


amin..




Simon 'Adam' Malik

Monday, 21 November 2011

Photo : After a rain


It was a saturday near a paddy field
a strolling around the muddy path and saw this.
A water lily flower starts to bloom after a long drizzle.
Sekinchan is a popular place on filming a photographing due to its large paddy landscape.
Actually i was there doing part time job. hehe.. ^^

Location : Sekinchan, Selangor

Nov 2011

Sunday, 20 November 2011

Aku, Videogame - Part 1

Assalamualaikum wbt




Sebaik sahaja pulang dari Konferens Riang, saya mmbuka dada akhbar tengok artikel-artikel ayng di tulis. Satu  artikel menangkap perhatian saya dan buat saya tak senang duduk.

Permainan video baik untuk Kanak-Kanak?


I was expecting a reverse psyko artikel or at least a non biase. Sangkaan meleset... *mula berdiri dan mundar-mandir*

Artikel ini begitu memberi kesan pada saya sebab baru sahaja seminggu dua, benda pasal videogame dinaikkan di dalam perbincangan. Secara peribadinya, mmg dah lama saya nak tulis pasal game nih sebab pada pertengahan tahun tak silap saya, ada artikel akhbar yang tulis pasal videogame yang memesongkan akidah.

Ok ok. Rileks. Saya akan cuba tulis artikel (yang mungkin bakal bersiri) ini secara mendalam di mana, saya akan cerita pasal asal usul videogame, perubahan gaya videogame tuh sendiri, camne secara kasar videogame boleh meluas kat malaysia dan pendapat saya mengenai apa itu videogame, dan cara untuk melepas diri dari sumpahan videogame.

Saya tau saya akan menulis  secara terlalu skema. Tapi saya akan cuba utk at-least tidak terlalu emo.


Sejarah Videogame


Pernah kita fikir mana videogame nih datang? Yang kita tau adalah main sampai puas, betul? Dengan serba sedikit ilmu yang cetek ini, biar saya kongsikan kat korg.

The first electronic game was created inside a nuclear lab.

Terkejut? Haha.. betul.. Ia dicipta oleh seorang saintis nuklear dengan mengubahsuai mesin osiloskop. Dah buhsan sangat mengadap dengan kerja diorg, diorg ubahsuai alat diorg dan wujud la game 'Tenis For Two' yang ber'interface'kan alat osiloskop.

Tennis For Two


The early electronic game hanyalah permainan biasa. Ada tic-tac-toe dan sebagainya. Bahkan ada yang diciptakan before Tennis For Two, sebab masa tuh mmg konsep amusement. Namun, game-game ini hanya terdapat kat lab-lab computer yang diciptakan oleh genius-genius MIT sebagai hobby. Maksudnyer, orang awam tak tau pasal kewujudan electronic game! Kirenyer, masa tuh, masyarakat maintain main konda-kondi, batu seremban... eh? orang US main benda-benda nih ke?

Mungkin pada masa pasca WWII, ramai orang depresse tengok tv. Asyik-asyik citer pasal tentera amerika. Asyik-asyik roket nak mai datang. Seorang mamat electric enginneer mengubah suai satu alat utk dimembolehkan orang berinteraktif dengan tv via playing game. Maka, wujudlah the first video console yang boleh dimainkan kat rumah. Siap ada controler yang best untuk dihandle lagi.


Tak cukup dengan tuh, wujud permainan bernama 'Pong' yang menjadi hit satu US. Siap ada yang versi arcade kat bar lagi, so that orang-orang yang datang minum boleh main sekali. Oleh sebab perlunya guna alat cam ala-ala tv, maka wujudlah videogame, di mana orang pun duk main. Tauke-tauke bar pun suka beli arcade nih so orang banyak datang kat kedai dier. Dah minum-minum, dia tak henti-henti masukkan syiling nak main. Siapa yak senyum weh dapat duit free!!

Wujudnya Pong, was around 1975. Tak pasti masa tuh dah wujud colour tv ke belom. Tapi yang pastinya, Satu TV satu kampung dan biasanya dimiliki oleh Penghulu Kampung. Kire mmg bebudak malaysia masa tuh tak tau wujudnya game-game² camnih kecuali yang pi luar negara la.

Technology progress dengan cepatnya. Game console sudah masuk versi yang cucuk-catridge dan tak kurang juga yang diarcade. Oh, tak lupa juga yang versi Game&Watch. Dan ia berubah dan diupgrade seiring dengan kemajuan teknologi dalam computer hardware. Sampailah ke tahap DVD, boleh connect dengan player dari hujung negara lagi. Perinsipnya tak ubah, Bagi orang rasa best.

Siapa tak tertarik dengan bunyi-bunyi yang begitu menarik sekali keluar bila kita main game tuh. Ye, it gave a
sense of control. Dan dalam pada kita main tuh, adrenalin, semangat cemas keluar semua. Saya pernah jadi kaki game, saya tau la! *muka merah padam*

Maka sekarang Videogame telah menjadi salah-satu industri hiburan setanding dengan Movie, lagu, teater dan sebagainya selain ia ada satu bisnez. Kan movie, lagu dan sebagainya tuh buat anda rasa best, so game nih jatuh pada kategori yang sama. Satu benda yang anda mungkin tak perasan. Dulu, shopping mall (eve skrg) mesti ada tempat orang main arcade kan? Sekarang, kat phone ada. Kat tenet ada... Kiri kanan atas bawah mesti ada game. Itu belum tambah dengan hiburan yang lain. Nampak sangat manusia bangun² tidur je dah tension, tidur balik pun tension.

Mungkin generasi zaman sekarang adalah generasi videogame. Saya yakin, mereka yang lahir tahun 80-90an melihat transisi dari game lama ke game canggih masa zaman sekolah dulu.

Saya masih ingat lagi. Masa kecik-kecik, kedai masih menjual gasing, guli dan mmg majoriti kami main benda-benda tuh masa time rehat or time balik sekolah. Tapi ada mmber yang kaya sikit, bawak game tetris. Yang kaya tak ingat, boleh tayang gameboy. Meleleh-leleh air liur kitrg. Minta mak bapak mmg kena penampar la. So our time masa ada lagi game kampung. Sekarang nak cari gasing? Erm.... boleh tunjukkan kedai yang mana? BeyBlade bukan gasing ek?

Raya bebaru ini, saya tengok adik-adik kecik berebut nak main game. kalau tak dapat pinjam mak cik nyer laptop, pak ngah punya iphone pun jadilah. Handset yang masih ada butang terselamat sebab dilihat ketinggalan zaman.. kehkehkeh.. So nampak sangat yang game nih sudah menjadi benda yang 'perlu ada' bagi generasi zaman sekarang. Which for me ada negative nyer. Saya akan reveal pada post² akan datang.

Ok, cukup sekadar intro. Saya biarkan hentaman-hentaman saya dalam post-post yang akan datang. hehe.


Next, perubahan gaya videogame.


wallahualam 


Simon 'Adam' Malik


Sumber :

Rise of the Videogame : Discovery Channel
Wikipedia
Pengalaman kaki game since umur 4 tahun hingga 21 tahun.

Thursday, 17 November 2011

Jom pecah otak! Siri 7

Assalamualaikum wbt


Satu benda yang mengejutkan. Teka teki bulan lepas takde sapa boleh jawab. Muka terkejut disitu. hoh! Bila semak dalam archive, categori keras (hard) rupanya... hehehe..

Let's move on to our teka-teki of da month yang boleh buat anda mengalami kecederaan otak yang parah.


Teka-tekinya berbunyi.





Tukiman sedang mengadap sebuah tingkap pada tingkat ke 60 Menara Berkembar Kuala Lumpur Tengok-tengok. Sebagai mana yang anda tau, suasana kerja di sini amat menyakitkan hati dan kehidupan anda menjadi takde kehidupan.

Tukiman tak sabar lagi dengan keadaannya sekarang. Lalu dia membuka tingkap lalu terjun buat gaya terjun tiruk. Semua orang yang berada di tingkat yang sama mata terbeliak dan terkejut tidak berkata apa-apa. Mak cik cleaner pengsan, cik semah tukang buat air histeria bagai nak gila.

Yang peliknya Tukiman selamat plak landing. Tak cedera parah mahupun mengalami bijik mata dan peparu yang kembang. Terus keluar kat paper metro, 'Keturunan darah jawa selamat lompat tingkap Tingkat 60'

So camne Tukiman nih selamat?


Hadiah kali ini merupakan hadiah misteri. Tapi ia memerlukan alamat surat menyurat anda! ^^


Selamat menchoba~



Jawapan utk teka-teki bulan lepas :


Sebab teh pakcik tuh masih manis.

Explaination : sebagaimana bila anda memesan teh / kopi di restaurant ala-ala secret resipi, gulanya tidak bercampur dengan teh. Pak cik tuh sedar ada lalat bila dia masukkan gula dalam tehnya. So bila dia dapat balik tehnya tuh, alih² rasa manis, so dia tau la teh yang sama. ^^ v

kepada sang anonymous, jawapan² anda hampir tepat sebab ada kaitan dengan deria rasa. sbb tuh saya takleh kasi clue. hehehe.. ^^ Tahniah, jawapan anda yang hampir tepat tapi tak tepat. wah-ha-ha.


p/s : saya tidak bertggjwb atas percubaan anda utk melompat melalui tingkap.


 Simon 'Adam' Malik

Saturday, 12 November 2011

Pagi yang hampir 'bercium'

Assalamualaikum





ok, jangan kaget melihat tajuk post ini especeli yang mengenali diri. Jangan capai handset dulu untuk meng'sms' saya dengan nasihat-naasihat yang membakar jiwa.

Ini cerita pagi tadi. Hari ini saya perlu ke Sekinchan, urusan kerja part-time dengan warga UPM.

Janji dengan crew bertolak pukul 7 pagi, terbangun pagi pukul 640pagi. Kelam kabut mandi solat semua sebab lepas kerja perlu pulang ke klang.

Anda tau je la kan sorg driver yang kelambatan. Masa start engin, its already 701am. Kereta tak banyak so boleh lah pecut sikit²

Sampai kat exit nak masuk upm, saya ada potong satu kancil berwarna biru masa time selekoh. Dah nama pun exit, mana la ada kereta datang dari arah bertentangan. Alih-alih ada kereta ù¨*$à0"# muncul dari arah depan.

Terdecit tayar brek. Siap Skid.

Nasib baik tak berlanggar... Dua lane jalan, bulih muat 2 kereta kancil dan sebuah kereta gen2.

Oleh sebab masa driving tuh mmg dah diselubungi perasaan bersalah akan lmbt, masa nak eksiden tak tekan hon, tak maki pun. Siap rasa bersalah lagi padahal member tuh yang masuk no entry.

Bila sampai kat tempat yang perlu ditunggu..

Baru sorg je sampai... =_="


Nasib baik tak eksiden.. kalau tak sia-sia je.



 Moral :

  • Sila set alarm clock dengan bunyi yang paling annoying. Alarm lagu-lagu buat ada terdodoi dan bangun lambat
  • Jangan langgar peratuan jalan. Mungkin awal pagi atau lewat malam anda terasa boleh nak langgar. Bukan nak galakkan, tapi sila langgar bila anda pasti anda tak membahayakan orang lain. 
  • Kalau janji melayu, anda empunya 30 minit masa tambahan dari waktu yang dijanjikan. Janji orang² tarbiyyah je yang on time.

 Simon 'Adam' Malik

Friday, 11 November 2011

Saya pun tak nak terlepas gak

Assalamualaikum wbt






Sebelas-sebelas-tahun sebelas, pukul sebelas sebelas malam.


bila diangkakan, 11/11/11, 11:11pm

Saya baru je masuk dalam keta usai bulatan gembira yang serba ringkas tapi terkesan.

Surah yang ditaddabur, adalah surah yang kita duk baca setiap kali tamat majlis ilmu.

Memang kena sangat.

Aset yang paling berharga yang Allah berikan pada kita adalah masa. Aset ini tidak boleh dicarikan kepada mana-mana nilai. Jumlahnya telah ditentukan bagi setiap orang dan nilainya pasti menyusut setiap tahun.

sebelas,sebelas,sebelas.

Memang cantik angka satu-satu yang berderet-deret tuh. Hanya muncul setiap 100 tahun. Sesuai untuk dijadikan tarikh peristiwa istimewa padahal tarikh lain pun istimewa gak. Kirenya, yang lahir pada hari ini, perlu menghadapi 100 tahun untuk dapat tarikh lahirnya semula. eh? faham ke?

100 tahun tuh cukup panjang kan bila dengar? Tapi rata-rata kita hidup lebih kurang 60-70 tahun. Jika sekarang anda berumur 24 tahun, 18 tahun daripadanya anda tidur, belajar merangkak, berjalan, bercakap, mengeja, gi tadika, jawab exam, amik upsr, gi asrama, pass spm dan masuk U.

Tambah lagi 4-5 tahun anda kat Uni, study lagi.

So baru setahun dua anda 'hidup' di dunia nih. Ada lagi 2/3 tahun lagi utk hidup insyaAllah.

Jap, aku dah buat apa ek setahun nih? Bermanfaat utk sejagat atau sekadar aku hepi sudahlah?


hhmm.... hati terketuk mengenang di akhirat adalah 4eva.


(start engin kereta dan pulang ke rumah)            



11:12pm



Simon 'Adam' Malik

Thursday, 10 November 2011

A researcher's day offf

Assalamualaikum wbt


Minggu lepas (dah dekat seminggu baru nak cerita), saya mengambil keputusan untuk mengambil satu hari mati, eh, 1 day-off sebagai seorang researcher. Kenapa saya tampak seperti orang yang bekerja bagai nak mati padahal kerjanya hanyalah baca journal, attend lecture dan buat assignment. Percayalah, kalau anda berada di tempat saya, anda rasa macam nak pi kerja balik. (valid hanya di Malaysia)


Hari sabtu pagi, saya pun menonong-nonong pergi ke Sunway Pyramid. Brought along my camera of course. Pergi ke sana untuk melepas gian nak memanah. Tak ambil gambar masa main sebab tak siapa nak tolong hambikkan. hehehe..

Secara jujurnya, saya baru je berjinak manja dengan memanah. Tahun lepas bulan Oktober kalau tak silap. Itu pun selepas terkesima bila tertengok satu siri reality tv kat History Channel. Oleh sebab paling last saya main adalah bulan April lepas, tergigil-gigil tangan lepas main. Mana taknya, siap diminta beralih ke kotak target yang lain sebab dah penuh panah.

Habis je memanah, rush ke Masjid Shah Alam untuk solat zohor. Lama tak solat kat sini. Kalau ke sini mesti ada perasaan teruja yang tenang. Pun tak amik gambar juga sebab tak boleh amik gambar kat situ.

After that, saya ke Bukit Cahaya Seri Alam atau nama manjanya Bukit Cherakah (Thx to my dear friend who suggested this). To be honest, this is only the second time i came here. The first one i think on 1994, masa tu ada pameran ikan or something. On that time, Bukit Cherakah was clearly visible from the NKVE highway.

So apa lagi! I did what I do best!








Again, its been a while since a rode a bike. Paling last was March this year i think. Masa keluar ambil shots kat Taman Botanic Putrajaya. Kat sana tanah flat. Sini, mana rasa nak tercabut lutut rasanya mengayuh. hehe.. Nasib baik kecik-kecik dah merempit sini sana naik basikal. Boleh la lagi tahan lutut. Dulu keluar beli surat khabar pukul 8 pagi, 10 pagi tak tentu balik. hehehe... Dah besar, nak tendang start motor pun tak reti. wah-ha-ha..

Balik tuh, bonda pesan utk beli kek kat Resipi Rahsia. Konon nak treat diri sendiri after tunaikan hajat mak, tapi bila bukak dompet keluar segala macam kupu-kupu dan kelkatu. Tempting woh bila tengok New York Cheese mahupun Indulgence membujuk rayu diminta beli.


Belum masuk pukul 6 ptg, saya dah terpacak depan rumah. Malam raya la katakan.

So kat sini saya nak membenarkan kata orang, kita perlu duduk mengasah gergaji. Gergaji yang tumpul memakan tenaga yang lebih dan menyakitkan hati. eh?


Simon 'Adam' Malik


Full album here

Thursday, 3 November 2011

A shout-out to November babies

Assalamualaikum wbt


Bulan November... bulan yang pernuh... erm... 'Kelahiran'.


Semestinya kelahiran yang saya kenali. Mereka yang lahir dalam bulan ini (yang saya kenal) empunya sejarah tersendiri dengan saya. Itu belum masuk jumlah mereka yang saya kenali yang lahir dalam bulan ini.

ehem.. ehem... sila jangan fikirkan yang bukan-bukan ye pasal sejarah tersendiri tuh.

Ok, fair enough. Saya jenis yang tak pernah kadang-kadang menerima rai bila hari lahir. Kena la terima yang hakikatnya umur sudah tua, tidak perlu kek dan hadiah dari orang. Oleh sebab sejarah hidup yang kurang rai, maka saya pun kurang rai / tak reti nak rai. Haha.. tak caya?

Kalau kes ini berlaku 6 tahun dulu mungkin kot. Kami di sekolah menengah pantang dengar 'Birthday'. Memang kami bagi hadiah 'lauk' cukup-cukup. Kami tepungkan dan telurkan, kemudian pukul sampai sebati. Haih.. itu zaman saya bersekolah budak jahat.

But then, perkara boleh berubah.

Ada satu tahun tuh, saya menerima sebuah hadiah wallet dari kenalan saya. Terkezut bukan kepalang dapat hadiah camtuh. Sampai la nih pakai. Dia yang bagi, happened to be born November. Masa tuh saya membalas dengan t-shirt limited edition, yang saya yakin tak sampai 50 helai kat dunia nih.

Then masa tuh seronok pulak rasa bagi hadiah. Maka dengan first timenya saya buat kek sempena birthday sahabat saya, Mr Prez! Ada saya abadikan dalam blog ini, korg pepandai la cari ek? He also born November.

Ada lagi orang-orang lain yang saya kenal born this month. Tak larat nak tulis kat sini. Meleret-leret nanti dari tajuk utama.

The best part of this month is.. 5 person from my family born November:

  • My just-grad sister
  • My step-brother
  • Little Sarah
  • Little Sofia
  • And a new comer...




 Little Aina Suraya, Sofia's sister
4 Zulhijjah 1432
1/11/11
4.40am



well, this means i need to moved out from my sis house



  • Oh yeah.. Sarah's little sister also, by end of this month, insyaAllah.. ^^



So... Happy birthday for those who born November~!




Simon 'Adam' Malik

Tuesday, 1 November 2011

Cara Albert Einstein menulis?

Assalamualaikum wbt




Setiap orang empunya cara untuk menyampaikan apa yang berada di dalam otak / hati mereka. Salah satunya adalah dari seni persilatan menulis. tak kisahlah melalui cara-cara yang mampu anda mendapat royalti mahupun secara percuma di laman-laman sesawang. namun, setiap penulis ada juga dia punya ciri-ciri tersendiri dan gaya peribadi ketika menulis. Ada yang mudah dan senang dibaca, ada yang kena baca berkali-kali, ada yang jenis berjela-jela tapi point utamanya mesti ayat yang terakhir.



ok, ini berlaku semalam. Semalam saya menerima kembali draf proposal yang saya hantar pada supervisor. Mostly yang patut ditukar adalah 'sweeping statement' yang mendominasi proposal saya itu. hehe... dah terbiasa tulis blog, hambek sebijik.

Tapi, itu bukan benda yang saya nak cerita. perkara yang berlaku seterusnya lebih menarik. Saya bagilah batchmate utk bagi komen proposal saya. Bila sedap-sedap dia baca, tetiba... dia ketawa besar.

Terpinga jap.

Then tanya la kenapa dia ketawa.

Dia tunjuk saya apa yang saya tulis. Memula saya tak faham, tapi bila cakap 'cubalah ko tulis gaya saintis. Ini gaya nak tulis karangan ni'

-peluh-

Saintis ada gaya meulis gak ke....

Well, rupanya saintis menulis jenis direct, takde mukadimah kiri dan kanan. Ayat perlu seketul-seketul fakta dan sejibik-jibik frasa. Haha.. ini la sebab bila terlalu bersilat di alam blog yang bebas gaya menulis.

Padanlah ramai tak suka membaca fakta. Sebab penulis fakta sains (mahupun mana-mana knowledge pun), menulis direct dari pengetahuan di dalam otak mereka tanpa menggunakan ayat berbunga kekwa mahupun tahi ayam.

Tak ramai ilmuwan fakta dapat menyampaikan dengan cara diminati oleh masyarakat. Mungkin ada yang boleh terima, tapi bila lihat dengan gaya hidup kini, cara saintis adalah cara orang skema. (wahahah)

Amat susah untuk membaca satu-satu jurnal atau published paper yang sememangnya berselirat dengan graf, angka-angka serta formula yang membulau bijik mata, tapi ayatnyer begitu tidak skema sekali, bahkan menusuk jiwa.


Korg semua ada jumpa paper camtuh? Kalau ada sila bagitau saya. ^^


  Simon 'Adam' Malik


p/s : Kalau anda rasa saya menulis nih dah cukup skema, ayat saintis perlu lagi skema.

Monday, 31 October 2011

Motivation Monday : This is seriyes~!

Assalamualaikum wbt





the talk start dalam minit ke-3 camtuh.. Subhanallah.. habis kolar baju saya basah... dush! dush!




Simon 'Adam' Malik

Sunday, 30 October 2011

Masa-Keluar???

Assalamualaikum wbt




satu perasaan yang membuak-buak. Lagi-lagi dengan laman web hasil titik peluh Mark Zuckerberg, officially saya sekarang rasa jeelleezz tahap Nek Timah pun kalah.

Pasal apa? haa, sila pasangkan tali keleder anda, jika tidak anda pasti akan tercampak keluar tatkala saya mula mendedahkan cerita-cerita panas zaman kini.

Okeh, apa-apa hal, salah muka-buku tuh ok? Sapa suro ada option upload picture. Kan dah saya terkulat-kulat kat sini tengok gambar diorg.

Ni belum masuk lagi dengan gambar-gambar 'panas' mereka di Spain. Ahh!! Saya tak kisah pasal tuh, tapi saya kisah 4 tahun saya duk sana tak sampai plak kat Spain.

Tak pun gambar-gambar mereka di area-area sunyi, kelam lagi berair di Grenoble. Dapat merasa angin pagi je dulu. Tak sama kat sini dan kat sana!

Ok fine, ada jugk la tempat-tempat yang saya dah pergi dari gambar-gambar mereka. Tapi.. tapi... nak jelez gak boleh? *jelir lidah*

Diorg kata, di Malaysia lebih byk lagi tempat-tempat yang unik untuk pergi. Itu saya setuju heeyy.  Anda tidak akan jumpa tempat yang panas di sebelah pagi, dan hujan selebat-lebatnya di sebelah petang yang membolehkan anda berlari-lari di tengah hujan sambil shampoo rambut anda. Serius, kat europah takde hujan cam tuh.

Tapi faktor di sini adalah masa, masa, masa dan masa. Kalau jenis yang tak hambek-peduli-apa-nak-jadi, boleh je amek cuti, start kereta lalu pergi ke tempat yang dituju. hah, boleh? Bila anda student di France anda boleh.. wahaha..

Di Malaysia juga ada penyu, laut berpasir lagi membiru, paya-bakau yang memukau dan hutan belantara yang bermacam haiwan di dalam. Walaupun takde bangunan-bangunan dari era ketamadunan orang, tapi sikit sebanyak melonggarkan otot anda urat tengkuk yang tegang akibat dari stress yang berpanjangan. Untung betul bagi mereka yang bekerja di hujung dunia. Weekend dah boleh keluar panjat bukit jejalan. (wuu.. cam kat Besançon gak...)


To be frank, saya nak pi Langkawi December. Tapi faktor masa-masa-masa dan masa, terpaksa saya tunggu 2 tahun lagi.. wuuu... T_T... nih belum kire bab Gunung Ledang... Gunung Kinabalu.. Jerai..; Gua Tempurung.. Pulau Tioman..TT_TT..


Jadi, sapa tak jelez tgk gambar nih!!



Qiu Ess 2011



Trop injuste.. c'est vraiment trop injuste.. (Nada Calimero)



Simon 'Adam' Malik

Tuesday, 25 October 2011

Mari Gigit Batu

Assalamualaikum wbt


setiap hari khamis merupakan subjek Rock Engineering di mana kami belajar untuk lebih mengenali ciri-ciri mekanikal batuan dan bagaimana nak berkenalan dengan batu dengan betul. Actually siapa nak berkenalan dengan mereka, either mereka disepak ditepi jalan atau dibiarkan sahaja ditepi jalan. Lain la kalau di Palestin, diorg berterbangan ke muka-muka penjahanam dunia.

Ada satu experiment, dinamakan dengan Point load test. Secara prinsipnya, sebiji batu, digigit dengan 2 biji 'gigi besi' sampai pecah. haha.. boleh bayang tak?


Lebih kurang 8 kali kitrg 'gigit' batu-batu yang kami ada. Sorg sekali sebab sorg empunya sebiji batu yang sama jenis tapi berlainan ciri dari segi mekanikal. Daripada 8² tuh, saya yang paling cepat pecah. Kire paling cepat pecah tuh paling lemah la batu tuh kan?


Secara amnya, sebuah batuan granit (korg kenal ke granit?) adalah batuan yang keras. Oleh sebab terdedah dengan luluhawa, maka kekuatannya semakin kurang sehingga sampai satu tahap dah tak panggil batu dah, orang panggil tanah granit.



Semasa saya mengalisis batu saya nih, saya agak terkejut dengan betapa rendahnya kekuatannya walhal kat luar nampak chanteque sekali. 1 jawapan, air telah berjaya menyisip masuk ke dalam batu saya walaupun kadar sisip batu granit sangat rendah secara azalinya. Dengan itu telah terjadinya proses luluhawa yang menguraikan keutuhan mineral-mineral granite sekaligus melemahkan kekuatan sturktur batuan.


zaappp!!! sesuatu yang terlintas dalam pale otak saya.



Ada 2 keadaan, yang korg boleh bygnya. Batu granit tadi dianalogikan dengan hati manusia dan satu lagi keutuhan iman dan tarbiyyah manusia.


Kes 1 ----- Hati manusia

Sekeras mana hati manusia, dengan bujukan dan curahan tarbiyyah yang disaluti kasih sayang lama kelamaan akan melembutkn hati manusia. Memang patutlah, untuk sentiasa memastikan hati kita ini in tender state, perlukan di basahi dengan zikrullah dan peringatan-peringatan dari para sahabat di sekeliling kita. Tak perlu citer panjang kot bab nih, ramai sudah dikire tahap phD (PowerHouseDaie) bab mengubah hati-hati manusia


Kes 2 ---- Iman dan Tarbiyyah manusia

Mantop solid molid baek punya! Utuh tak bergegar bila tercampak ke mana-mana. Itulah iman dan tarbiyyah seorang manusia. Biasa kita akan judge dari luarnya kerana apa yg zahir diluar itu adalah lahir dari dalam.

Namun, jika dibiarkan ia terdedah dengan jahiliyyah tanpa apa-apa perlindungan, jahilliyyah akan menyerap masuk, memamah dari dalam. So nmpak gah dari luar, sekali jentik dah bergegar lalu berderai. Nauzubillah.. mohon dijauhkan. Kita sendiri tak tau sejauh mana iman dan tarbiyyah kita boleh really withstand the heat of jahillliyyah which lead to the blazing black flame of hell. Kita rasa cam elok je sebab amal-amal besar kita masih belum terjejas. But believe me, petanda di mana kita sedang lemah sentiasa ada. Tinggal kita sendiri untuk menyedarinya.


Serius.. bebelan saya ini lebih saya terasa berbandaing dengan bebelan orang lain. Siapa tak terasa bila kena tegur dengan diri sendiri!



Simon 'Adam' Malik

Wednesday, 19 October 2011

The Rock speaks (again)

Assalamualaikum wbt

Photobucket
apa yang berada disitu??


Si pencari batu kembali beraksi!! Setelah melakukan sedikit reconnaisance beberapa minggu lepas di dalam hujan, kali ini saya kembali dengan membawa beberapa teman termasuk lah Inche Prof. Masa Inche Prof bagitau mengenai kawasan yg ditakdirkan utk saya, dia dengan muka bersahaja berkata, 'kami pernah terjumpa a full grown 'maybank'. Of coz la tempat tuh ada sedikit sunyi sebab pernah popular sekejap dengan kejadian orang diletupkan.'

lebih kurang la Inche Prof cakap.

Tapi area saya bukanlah tetengah hutan belantara, tapi tepi hutan belantara! Kawasan ini berdekatan dengan bukit subang, bukit jelutong dan kawasan ini baru sedang dimajukan utk dijadikan kawasan perumahan.


Photobucket
just a plain old rock? hehehe


Kawasan kajian saya dalam ukuran 3km x 1 km. Tapi arituh cuma dapat briefly buat kajian utk kawasan North-west sahaja. Inche Prof hanya bagi guide dan cadangan kaedah penyelidikan. So its up to me nak kaji kawasan tuh betul-betul.



Photobucket
what's that rock?!



Dalam geology malaysia, kawasan saya ini berada dalam kawasan Kenny Hill formation. Kenny Hill Formation ini secara amnya dari utara Lembah Klang sampai la ke selatan Putrajaya (or even futher). Batuan yang menjadi 'penduduk tetap' formation ini adalah jenis metasediment, iaitu Quarzite dan Phylite. Op op, jangan pening dulu! hehehe..


Kawasan kajian saya considered kecik sebenarnya, namun walau yang dua spot lokasi sahaja yang kitrg lawat, dah benda yang menarik giler yakni a fresh Phylite! Member saya yang buat kat tempat lain sebelum ini tak pernah jumpa! Ok ok.. kenapa saya teruja jumpa phylite ygn fresh nih? Malaysia mmpunya kadar weathering yang tinggi dan kami geologist amat pening kepala berhadapan dengan batuan yang telah pun terluluhawa. So bila dapat yang fresh ini.. kira mcm rasa super rasa bersyukur la sebab boleh produce some strong data

Photobucket
ritual untuk mereka yg faham. hehe..


Bila difikirkan balik, kadang-kadang kita punya la nak carik sesuatu atau hendak peroleh sesuatu tapi tak dapat-dapat walau tang mana pun kita cuba, tapi tengok org lain, cuba sikit dah dapat. Dari segi kehidupan seorang geologi, memang kitrg perlu menyerahkan diri dan takdir pada maha berkuasa sebab hanya Allah sahaja yang tahu apa benda kat bawah lapisan bumi ni! Heh, ini sungguh valid bagi pencari fossil.

Maka ini mungkin sedikit sebanyak bantuan Allah untuk saya membanyakkan lagi 'penggorengan' dalam thesis yang perlu saya langsaikan sebelum bulan 6 tahun depan. Bak kata prof, kalau tak dapat buat detail, cerita dari banyak aspek! ^^


Sampai tengahri je kami bertahan. Sebab masing-masing dah start pening kepala kerana heat yang amat sangat. Tak de pokok untuk berteduh, cuma hanya ada topi sahaja. So kami pun pulang dengan kepala rasa denyut-denyut. Tapi hati saya agak cuak disitu.. the 1st three chapter perlu submit sebelum 25 dec! Reading belum habis buat lagi!!oh no!! Proposal lagi by end of this month!


Tapi bila difikirkan balik..; Allah tak pernah menzalimi hambaNya. Maka apa yang Allah beri pada kita adalah benda yang kita sebenar capable to do and capable to handle. Dari menangis tak buat apa better rempuh je, ye tak?

Hiyah! Hiyah! Semangat~!

Photobucket
pulang dgn sedikit buah tgn



Simon 'Adam' Malik


full album at here



Monday, 17 October 2011

Jom pecah otak siri 6

Assalamualaikum wbt


Ok this month punya teka-teki agak mudah. Begini...


Suatu hari seorang waiter di sebuah tempat minum di Paris dipanggil oleh seorang customer. So dia datang la nak amik order. Masa dia nak nak ambil order tuh, ekor mata dier sempat memerhatikan pelanggannya itu. Lelaki, berjnaggut, berkaca mata hitam, tongkat jalannya tersandar berhampiran dan ada buku Quran in Braille.


So pakcik nih order la secawan teh..

Mamat waiter nih pun buatkan teh dan serve dia seperti pelanggan² biasa. Sesudah itu dia kembali ke post nya.

Selang beberapa minit kemudian, dia dipanggil semua oleh customer yang sama. Pak cik nih mengadu ada lalat dalam teh dia, so minta tukar teh (camne dia boleh tau ada lalat tuh, wallahualam)

Waiter tuh obviously la tak nmpk ada lalat terapung² buat kuak lentang dalam cawan teh tuh masa serve. Masa dia sampai dia dah nampak lalat tuh terkulai kat piring cawan.

So dia ambil dia teh tuh dan kembali ke post. Tapi hati dia jahat. dia buang kan je lalat tuh dan panas kan semula guna microwave. ingat dia boleh tipu la pakcik tuh.. kesian pak cik tuh..


Baru je dia nak happy yang dia berjaya tipu customernyer, dirinya dipanggil oleh pak cik tersebut.


Pak cik tuh cakap, 'Awak tak tukar teh saya lagi'.


Haik? camne pak cik tuh tau?


------------------------------------------

ok, memandangkan teka-teki kali ini amat lah mudah, maka hadiahnyer dikire 'mudah' la kan? wah-ha-ha..

Hadiahnya adalah ::: anda boleh bertanya ANYTHING but ONLY ONE question pada penulis wotpog, dan saya akan jawab sepanjang yang boleh. Mana tau mungkin anda semua ada persoalan yang ingin kemukakan tapi asyik lupa dan sebagainya. Ingatnyer adik-adik para pembaca ANYTHING. Untuk buat lagi best, pemenang boleh pilih untuk either mahu soalan itu dijawab secara private email atau dikongsikan di post wotpog.

logik la kan hadiah camni? hehe.. selamat 'cuba' pecah otak ^^





 Simon 'Adam' Malik

Sunday, 16 October 2011

Kesilapan Teknikal

Assalamualaikum wbt


Dear readers of wotpog,


mungkin semalam anda ingin cuba membaca Banduan Di sebuah penjara minda namun, anda sampai ke page yang mengatakan page tuh tak wujud.


 Sebenarnya ada kesilapan teknikal semasa mengepost entry tuh. Maafkan kesilapan saya ini yang mmbuatkan anda (mungkin) terlintas perkara-perkara yang negatif.


link ke post sebenar di sini. Happy reading! ^^



Simon 'Adam' Malik

Saturday, 15 October 2011

Banduan di sebuah penjara minda

Assalamualaikum wbt




Dari semasa ke semasa, hati kita akan tiba-tiba tertnya-tanya. Bertanya soalan yang biasanya kita tak ambil peduli untuk jawab sebab terlalu basic. Sememangnya kita takkan / malas nak jawab sebab kita (sometimes) tak tau jawapan yang sebenarnya. Paling tidak tidak mahu menerima hakikat jawapan yang sebenarnya.


Hari Jumaat sememangnya hari yang sangat diberkati. Badan berjaya recover dari simptom-simptom 'nak demam' pada hari-hari sebelumnya. Alhamdulillah.. badan ini menurut jugak hati yang meminta 'sharpen the saw' walaupun otak membentak-bentak untuk don't stop working, kerja masih banyak tertangguh. Akibatnya, badan ini tertidur lama seperti bayi dengan lampu masih terbuka.


Malam sebelumnya, kepala ini dibotakkan seperti 2 bulan yang lalu. Selain dari mendapat lebih ventilation untuk menyejukkan kepala, ia telah mengingatkan saya siapa diri saya dan siapa yang perlu saya jadi. Satu peringatan ber'image' setiap kali melihat diri di cermin.


Seseorang yang terikut-ikut style orang lain tapi mempunyai peribadi sendiri yang dominant, pasti akan sampai pada point yang saya panggil 'Ripping ourself out'. Point di mana hati berasa keciwa kerana tidak mampu menjadi seperti orang itu dan akhirnya dia telah lupa siapa dirinya termasuk kelebihan-kelebihan yang dia ada dulu.


Kita terlupa akan salah-satu kehebatan sang pencipta, mencipta makhluk yang tak pernah serupa seperti pelanduk kembar. Maksud saya, walaupun kembar tapi masih lagi ada perbezaan. Tanya sahaja tuan/puan doktor biologist, mana ada cap jari manusia yang serupa dalam dunia ini. itu belum dikira susunan salur darah, urat mata, susunan rambut etc etc...

senang citer setiap manusia empunya kelebihan dan kekurangannya yang tersendiri.


Jadi pernah tak anda cuba mendengar keluhan hati anda? Oh, perlu dibezakan antara keluhan nafsu, berserta bisikan syaitan yang licik. Nnti tak pasal-pasal anda mengambil keputusan yang salah.


Ok, tak nak tipu. Saya pun sendiri tak pernah dengar. Tapi saya dapat rasa effectnyer bila kita sambut keluhan itu.


Keluhan yang tidak disambut, biasanya akan timbul rasa 'berat' dan 'beban' di bahu. Rasa tak puas hati membuak-buak lalu down menyendiri. Biasanya bila hati mengeluh pabila we are not being ourselves dan buat kerja/amal dengan mengharapkan balasan dan acknowledgement.


Sewaktu saya menyemak kembali artikel² untuk di link kan di Library, saya terpukul dengan tulisan saya sendiri. Terpukul sebab rasakan yang saya sudah menjadi orang yang berbeza di sini. Terfikir panjang dibuatnya sampai ke solat jumaat memikirkan faktor dan asbab yang lain.


dan semasa saya melangkah keluar dari masjid, Allah meniupkan jawapan. Subhanallah. Tatkala saya sedar dan merungkai penjara minda yang saya sendiri bina, saya rasa seperti melayang-layang. Baru menyedari yang jika kita sememang suka sesuatu/melakukan sesuatu, tiada rasa beban atau stress walau apa jua outcomenya.
Penat fizikal mungkin, tapi hati sentiasa sabar dengan dugaan yang diberi.



Ye, saya terlupa akan rasanya menulis post berjela-jela dengan senang hati walaupun exam round the corner, saya terlupa keajaiban perkara-perkara picisan yang berlaku disekeliling saya, saya terlupa kepuasan mengambil gambar, saya terlupa kebestan banyak perkara sehingga saya terlupa menjadi diri saya sendiri!


If u tried and failed to impress, u'll depress

If u just sincrely express, insyaAllah there'll be path to progress


 Simon 'Adam' Malik




p/s  : Alhamdulillah, library sudah boleh diaccess walau belum semuanya di arkibkan disitu. lawatlah bila wotpog menyepi sekejap utk baca artikel² lama ^^


p/s II : Saya buka tempat baru untuk berkongsi gegambar yg saya amek. Welkam photobucket!

Thursday, 13 October 2011

Kenangku dalam doamu

Assalamualaikum wbt


Benar orang kata, never underestimate the power of doa. Especially from those who prayed for you in silence.


Serendah-rendah ukhwah adalah berlapang dada, yang tertinggi melangit peringkat ke 18, itsar, mengutamakan orang lain lebih dari dirinya.


but for me, seseorang yang mendoakan sahabatnya adalah makhluk manusia yang empunya hati yang ikhlas. Biasa la kalau kita berdoa (bagi yg berdoa dalam bm), mohon ampun dosa-sendiri, biar dapat result gempak-sendiri, biar dapat isteri/suami mantap-sendiri.

Maka secara awamnya, mmg sangat susah kita mendoakan utk orang lain. Kalau lah doa ampunkan ibu bapa tuh tak selalu diulang-ulang oleh tuk imam, rasanya ramai je kot tak doakan utk mereka. maybe la kan?

Jadi for those yang utamakan orang lain dalam doa mereka, yang meletakkan nama orang lain lebih depan dari nama mereka sendiri... mereka is just awesome.

Bagai satu tukang penghantar surat yang bersusah payah berjumpa Allah, dan sampaikan hasrat orang lain. Padahal dia berpeluang utk minta direct untuk dirinya sendiri.


Again


They are so awesome... payah nak cari mereka nih di zaman nih, dan saya sangat bersyukur Allah bagi saya peluang untuk ketemu dengan mereka.


Simon 'Adam' Malik


p/s : Jazakumullahukhairankatira bagi mereka yang tampil membantu secara depan-depan dan senyap-senyap. Semoga Allah memudahkan urusan korg dan memakbulkan doa dan hasrat korg

Saturday, 8 October 2011

(no title)

Assalamualaikum wbt



Nampak sangat saya tidak mampu meng'ekspresi' dengan baik. Ramai yang salah tafsir.. Lepas nih lebih baik saya diam membatu





Mungkin sebab tak ramai dalam bidang yang berkaitan dan ramai dari seberang laut.

Yang pastinya, ramai yang terlepas pandang satu ayat pada post terdahulu. dan juga post-post zaman-zaman tok kaduk dulu.


Lupakan.

Siapalah seorang ilmuwan. Mereka adalah beras melukut di tepi gantang. (giler emo ayat nih!!)


I'm just being human. Voicing out.

This is not about, assignment bertimpa-timpa or tak cukup minyak dalam keta.

Just a simple understanding on person who just love science and knowledge and happened to be a prefectionist. (dan juga lambat dlm semua perkara)

Thank you for listening.



Simon 'Adam' Malik

Thursday, 6 October 2011

(tiada tajuk)

Assalamualaikum wbt



This maybe the first time ever yang blog nih ditinggalkan  selama seminggu.  Biasanya tempat inilah saya nak kongsi idea, buah fikiran dan yang penting benda² yang sikit dua banyak menjentik hati.

Ahh.. itu sekadar ideal.. teori jawapan skema seorang penulis yang empunya masa


Hidupku ternyata berubah. Assignment datang bertimpa-timpa. Ye saya tau itu sekadar alasan.. tapi anda bukan saya. Anda tak tau apa manusia jenis apakah saya bila tiba pasal knowledge.

Pagi, selepas subuh dua hari lepas, saya mengalami perasaan yang sama ketika Januari 2010 yang membuatkan saya 'melarikan diri' sejauh 3000km di dalam france. Saya tidak memberitahu sesiapa mana destinasi saya kecuali orang yang saya nak jumpa di tempat itu. (tapi saya bagitau Tuan Bulatan la mana saya pergi, mana boleh tak bagitau...)


Perasaan itu seperti :

Nak nak atas tempat tinggi, lepas tuh jerit sekuat hati... kalau boleh sampai runtuh bukit-bukit yang lain.
Then nak nanges di bawah hujan.
Akhir sekali nak pergi ke 'tempat tuh' time winter untuk duduk termenung sensorg.


serius.. saya percaya, difikiran anda sekarang, penulis blog-budget-power nih adalah sorg yang emo.


lantak apa yang korg nak pikir.


Ada sorg member yang bukan dalam DnT menegur, 'rilek la baru je sem 1 dah tensi ke'? Ye, saya rasa tense anda ada masalah?


Namun Allah ada empunya cara.. terubat jua hati sedikit sebanyak buat fieldwork, belajar mengenal ciptaanNya. Mungkin lepas nih anda nampak saya sudap bermuka gelap. Tanned skin org panggil. Tapi mungkin juga sebab hati saya gelap pada masa tuh..



Tempat menulis ini bakal slow down dari segi penulisannya.. sebab masters saya demand a dedicated time on study+buat research in a year. Pack saya tau. Kalau sponsored boleh la nak extent,



tapi , (ayat ini telah ditapis)



Simon 'Adam' Malik

Thursday, 29 September 2011

Kaedah menyingkap rahsia hati

Assalamualaikum wbt


Lebih kurang 8 hari yang lalu, cukup sudah setahun untuk sesuatu benda yang saya mulakan tahun lepas. Gapo dio? Ahaa.. bagi mereka yang mengenali saya, mungkin fenomena ini pasti tidak akan anda perasan yang saya buat kecuali anda tidur sebantal dengan saya menempel di sisi saya 24 jam. Wah apakah itu? Well, hanya mereka yang se-batch saya masa di France saja tau akan perangai nih. Dan saya berani cakap yang takde sorg dari mereka baca blog saya nih. wahahaha!!

So apakah perangai yang dikatakan itu sehingga mereka made a joke bout it sepanjang tahun dan perangai 'its so simon' itu?

ok... pernah kan anda mendengar akan individu yang membuat akaun harian. Pernah? In my case, put it to the next level.


Gappooo???



Berkat dari didikan tuanku ayahanda, kami adik beradik diberi mandat besar untuk membuat budget tahunan kami sepanjang kami memakai lencana sekolah dan nyanyi lagu negaraku tetiap senin. Kalau masa tuh kecik  dan masih tak reti ikat tali kasut, biasanya Baginda Bonda yang tolong buatkan budget.

So, apabila nilai yang dikemukan dipersetujui tuanku ayahanda,  kami menerima peruntukan bulanan berdasarkan budget yang kami buat tuh. So takde alasan untuk minta duit lebih except for a very strong reason.

Berkat juga peluang dari Allah swt, semasa saya ke France, saya membawa juga kemahiran akaun yang saya belajar time spm. Di tambah dengan skill unggul yg diturunkan oleh apak saya dulu. Saya sungguh bersemangat sekali hendak menjaga duit saya. Ditambah pula dengan semangat nak kawen bila lepas study, maka bermula kisah hidup saya yang bergelar simon si budget extremist.

Masa tahun pertama, saya terlampau rajin sehingga resit-resit pembelian ditampal pada buku khas. Aliran keluar masuk duit dipantau ketat. Duit perbelanjaan hanya strict pada cash. Setiap kali nak berbelanja benda bukan basic, akan diimbal balik dengan nilai basic. Sebagai contoh, 'betul ke nak beli air kopi express nih yang harga macam sekilo beras?' dan pelbagai lagi imbal balik extrem.. Haha.; punya semangat nak kawen lepas study Kira-kira masa tuh buat secara hardcopy sebab lom reti pakai excel, so tahan 6 bulan je buat full akaunting. Lepas tuh tengok penyata bank je.


4 tahun di sana memerhatikan duit keluar masuk, bila pulang ke Malaysia penyimpanan rekod alhamdulillah lebih baik dan siap dah boleh buat analisis. Haa.. nih yang benda yang saya nak cakap nih, panjang benar mukadimahnyer.


Kalau tanya Inche Gabbana, bila buat analisis kewangan, benda yang paling cepat ditengok adalah kita 'untung' ka 'rugi'? Tak kisah la mana-mana pun, lepas tuh ditengok pula kenapa dan apakah faktor-faktor yang menyebabkan konklusi tersebut. Then dapat juga kita set sedikit sebanyak financial objektif. Pesoneli, dapat la juga saya yang bukan lagi bekerja untuk survive selama setahun.


Haha.; akaun yang saya bukanlah tahap perlu ada Chartered Accounting punya sijil. Sekadar 3 sheet di excel, satu aliran tunai, satu lagi aliran bank. Sheet ketiga untuk tolak total perbelanjaan dengan total duit masuk. Kalau nak rajin, buat la sheet aset ke apa ke..


Dan alhamdulilah, minggu lepas, telah cukup setahun saya pantau kewangan. Rugi ke untung? Biarlah rahshyya okeeeyy?


Hiasan- Wall street crash 1929 (here)



Selain benefit kita dapat pantai aliran duit kita keluar dan masuk, kita juga dapat pantau ke mana duit kita pergi. Adakah duit yang kita keluarkan itu untuk perut dan diri kita, atau adakah untuk orang lain? Err.. faham tak? Meaning kita dapat tahu yang, duit/elaun/gaji yang kita dapat setiap bulan, berapa banyak untuk orang lain dan berapa banyak untuk diri kita sendiri.


Ya, duit yang kita dapat itu ada hasil peluh ketiak kita. Mmg la patut kita spend utk kita dan hanya kita. Bila ada spare, barulah boleh bagi kat orang.... Well, bagi yang pikir macam tuh, tak perlah. Nak tegur, takut sakit jiwa meroyan terjun bangunan pulak nnti. Padahal dalam quran :


Bandingan (derma) orang-orang yang membelanjakan hartanya pada jalan Allah, ialah sama seperti sebiji benih yang tumbuh menerbitkan tujuh tangkai; tiap-tiap tangkai itu pula mengandungi seratus biji. Dan (ingatlah), Allah akan melipatgandakan pahala bagi sesiapa yang dikehendakiNya, dan Allah Maha Luas (rahmat) kurniaNya, lagi Meliputi ilmu pengetahuanNya. (2:261)


Ok, sebagaimana yang kita tahu zakat lebih kurang 2.5% bukan? ok.. tak lah banyak.. tapi dalam ayat quran, banyak jer ayat yang menyarankan kita untuk bersedekah dan berinfaq bukan? Nih bukan sekadar belanja singgit dua je ye, tapi minyak kereta, masa,tenaga . Berapa banyak nak bagi? Selagi mampu!



Semasa saya membuat analisis tahunan, saya banyak merujuk pada analisis bulanan dan analisis setiap 3 bulan. Saya mendapati, tempoh yang saya agak 'kedekut' dan byk spend benda pada diri sendiri, kadar duit masyuk kurang dan perbelanjaan basic cam petrol agak tinggi. Ini belum lagi dengan perasaan terjerut dan takut-tak-de-duit-nnti. Betuulll... bulan yang agak kikir tuh, bulan tuh jugak la kereta kena repair la, tetiba kena keluarkan large value dari bank la etc...



Secara tak langsung anda tahu bila iman dan diri anda down and ego dan selfishness bila melonjak. Berapa byk kita spend utk beli minyak wangi Dolce&Gabbana, tapi berapa byk pula kita menghulur kat palestin, surau, anak yatim, member yg memerlukan.. Personal akaun kalau nak tipu value pun takde guna. Sebab itu macam tipu diri sendiri, because we know how much we spend on our selfishness. Bukan tak boleh beli/spend untuk diri kita, tapi biarlah sesuatu yang kita belanjakan itu mempunyai tujuan dan benefit kat orang lain gak. Tak luper juga untuk mencari redha Allah

Dan bandingan orang-orang yang membelanjakan hartanya kerana mencari keredaan Allah dan kerana meneguhkan (iman dan perasaan ikhlas) yang timbul dari jiwa mereka, adalah seperti sebuah kebun di tempat yang tinggi, yang ditimpa hujan lebat, lalu mengeluarkan hasilnya dua kali ganda. Kalau ia tidak ditimpa hujan lebat maka hujan renyai-renyai pun (cukup untuk menyiraminya). Dan (ingatlah), Allah sentiasa Melihat akan apa yang kamu lakukan. (2:265)


Bukan apa, sekarang nih merupakan zaman century of self. Bila kita terbiasa dengan me-me-me and meee, nnti hilang perasaan nasi-nasi-na we-we-we (baca : kekitaan)

Konklusinya, selain dapat anda susun kewangan anda untuk kini dan masa depan anak bini dan mendidik perasaan kebersamaan, ia juga boleh bertindak sebagai wahn detector dan juga syaitan revealer. Ye la, bila tengok value-value yg ada dan hati kita tetiba kata 'eh dah byk dah aku memberi, boleh slow down infaq bulan nih' Ha! bukan itu petanda sayang harta ke?


Syaitan itu menjanjikan (menakut-nakutkan) kamu dengan kemiskinan dan kepapaan (jika kamu bersedekah atau menderma), dan ia menyuruh kamu melakukan perbuatan yang keji (bersifat bakhil kedekut); sedang Allah menjanjikan kamu (dengan) keampunan daripadaNya serta kelebihan kurniaNya. Dan (ingatlah), Allah Maha Luas limpah rahmatNya, lagi sentiasa Meliputi PengetahuanNya (2:268)


wallahualam



Simon 'Adam' Malik


p/s : post ini sangat men'zaasss pada diri sendiri T_T

Monday, 26 September 2011

Motivation Monday : Islam and Ego

Assalamualaikum wbt


Came across this video pagi tadi. Zass 38 kali kat hati dan muka rasa merah macam kena tampar berkali-kali

TT_TT






Sharing yang agak lama tapi InsyaAllah, for the benefit of all.




Simon 'Adam' Malik

Thursday, 22 September 2011

hiyarrkhhh!!! Betukar! *ching!*

Assalamualaikum wbt




Salah satu benda yang saya rasa interesting bila (dengan skemanya) membuat sedikit bacaan untuk assignment adalah satu benda yang diceritakan oleh seorang pakcik dalam Handout Geological Model.

Dalam pada dia mengolah dan memperincikan definisi Engineering Geology,  dia ada quote satu pak cik lain yang menquote pasal puisi orang hindu.

Pernah dengar the 6 bling men and the elephant?

It was six men of Indostan
To learning much inclined,
Who went to see the Elephant
(Though all of them were blind),
That each by observation
Might satisfy his mind. 


The First approached the Elephant,
And happening to fall
Against his broad and sturdy side,

At once began to bawl:
"God bless me! but the Elephant
Is very like a wall!"


The Second, feeling of the tusk
Cried, "Ho! what have we here,
So very round and smooth and sharp?
To me 'tis mighty clear
This wonder of an Elephant
Is very like a spear!"


The Third approached the animal,
And happening to take
The squirming trunk within his hands,
Thus boldly up he spake:
"I see," quoth he, "the Elephant
Is very like a snake!"


The Fourth reached out an eager hand,
And felt about the knee:
"What most this wondrous beast is like
Is mighty plain," quoth he;

'Tis clear enough the Elephant
Is very like a tree!"


The Fifth, who chanced to touch the ear,
Said: "E'en the blindest man
Can tell what this resembles most;
Deny the fact who can,
This marvel of an Elephant
Is very like a fan!"


The Sixth no sooner had begun
About the beast to grope,
Than, seizing on the swinging tail
That fell within his scope.
"I see," quoth he, "the Elephant
Is very like a rope!"


And so these men of Indostan
Disputed loud and long,
Each in his own opinion
Exceeding stiff and strong,
Though each was partly in the right,
And all were in the wrong!



 Then pakcik yang sama (dengan imaginasi sinis) berkata

'... so often in our blindness are we ignorant yet unaware of our ignorance...'


Itu la sedikit sebanyak pencerahan dari abstrak nota-nota yang saya terima. Saya ingatkan terus junam dalam pengiraaan dan juga formula. Tapi ada pula yang kena belajar sikit pasal psikology dan falsafah. Haha.. perlu tahu juga la kan, apakah sebenarnya yang kita akan buat dan juga hala tuju. Tak pasal² nanti boleh rasa sesat walaupun jalan yang lurus.

Benda nih berlaku sebab bidang Engineering Geology sering kali dianaktirikan dengan kerja-kerja Geotechnical. Namun kini, warga Engineering Geology sudah mempunyai sedikit kuasa consultancy berbanding dulu, ia di'diktator'kan oleh para civil engineers. hehehe.. Secara mudah, Engineering Geology, Engineering Geophysique, Geotechnician dan Civil Engineer akan work side by side dalam satu-satu projek.

But the thing is, benda yang dikaji adalah benda bawah tanah. Haha.. memang kena direct pada batang hidung dengan poem tuh. Kitrg diibaratkan 'buta' untuk mengkaji bumi, dan setiap sorg dalam kepakaran masing² akan approach dari perspektif berbeza. Kalau masing-masing ego dan tidak mahu menerima data orang lain, jenuh la bertengkar sampai malam. Kirenya, dalam sesuatu projek itu, semua approach akan dikumpulkan kolektifli untuk dibuat kesimpulan dan gerak kerja yang terbaik.


 


Begitulah tingginya kuasa Allah swt, hny Dia sahaja yang mengetahui dari atom-ke-atom bumi ini. Kita hanya tahu sekelumit-bahagi-3 trillion daripada ilmu alah pasal bumi terpaksa menggunakan pelbagai kepakaran untuk (sedikit sebanyak) mengenali bumi.

Pernah menjadi gurauan parent saya yang mengatakan yang menjadi geologist ini adalah seperti menjadi ahli nujum. Teka-meneka menggunakan prinsip dan ilmu yang sedia ada untuk membuat satu kesimpulan. Dengan pelbagai cara saintifik (bukan hembus atau pakai air dalam mangkuk), maka dapatlah kita korek minyak, ambil bijih, meniaga pasir dan sebagainya.

Namun, kita golongan biasa ni tak perlulah kena ada phD dalam setiap bidang sains utnuk kenal tuhan. Padahal banyak tanda-tanda hebat dari Allah yang kita saban hari terlepas pandang. Tak perlu kita kaji segenap jenis batu dan tanah nak kenal tuhan or nak rasa kehadiran tuhan.




Ok.....Tarik nafas dan tenang...




Bukankah sebentar tadi Allah izinkan Oksigen masuk ke dalam peparu anda? Peparu anda pula dalam keadaan lembab memudahkan lagi oksigen masuk di dalam salur darah anda. Allah menjadikan cecair mempunyai ion dan atom-atom mempunyai ion, maka mudah sahaja oksigen untuk masuk.

Atau pun di kala anda membaca blog ini, mata anda yang berkuasa 12 mega pixel (kalau tak silap), sedang menghantar signal-signal ke otak untuk menbaca b...l...o....g.. dan terus dengan pandainya otak anda kata blog. Hebat bukan?



Eh! ada semut kat laptop! Camne la rasa ek berjalan atas jasad yang besar..?



(tengah cari semut jap, nak letak atas lengan lepas tuh goyang². nak test dia pening tak)



Namun kita mempunyai ego tersendiri. Sepatutnya kita, yang tahu pasal penciptaan bumi, dan segenap benda yang memeningkan kepala para ekonomi, hafal mengenai organ badan kita, lebih tunduk dan patuh dengan Allah. Sepatutnya kita lebih cinta dan rindu pada ayat-ayat cinta dari Allah yang diturunkan secara berperingkat 1400 tahun dulu.. Sepatutnya kita lebih takut akan balasan-balasan yang Allah sediakan atas dosa yang kita buat.







TT_TT



Rasa macam nak lempang diri sendiri...

Tapi perkara itu tak berlaku.. para cendekiawan dan ilmuwan bahkan menjauh diri dari tuhan, kerana syaitan-terkutuk itu berjaya menghiasi akal mereka untuk sentiasa berfikir mengenai logik. Mungkin anda belum sampai ke tahap atheist, namun cuba tanya hati kecil kita... siapakah tuhan dalam hati kita? Kalau kita cakap Allah.. adakeh EVERY single thing kita dah patuh dan EVERY single thing kita dah hindar?


... so often in our blindness are we ignorant yet unaware of our ignorance...


Bandingan dua golongan (yang kafir dan yang beriman) itu samalah seperti orang yang buta serta pekak, dengan orang yang celik serta mendengar; kedua-dua golongan itu tidaklah sama keadaannya. (Setelah kamu mengetahui yang demikian) maka tidakkah kamu mahu mengambil peringatan dan insaf? (11:24)


wallahualam


Simon 'Adam' Malik


 p/s : serius, terasa dah lama tak menulis..