Friday, 24 December 2010

Puisi : 'Tanpa Tajuk I'

Dengan Nama Allah yg Maha Pemurah lagi Maha Penyayang



Assalamualaikum wbt



--------------------


Tanpa tajuk 1



Hey kamu!
Ya, kamu, siapa lagi kalau bukan kamu!
Dengarkan suara benakku berkata
Sebab kau sengaja tuli butakan mata

Sehingga saat ini kau buatku begini
Bagai sampah kau campakkan ketepi
Mereka juga manusia
Tapi mengapa aku kau tidak bertentang mata?

Tutup hati,
Benar kata sahabatmu mengapi
Hanya aku kau kunci mati
Tapi mereka kau angkat meninggi

Aku bosan dengan perasaan
sedikit harapan senantiasa mencucuk
Sanubari rasa kasihkan cinta
Ya, cinta palsu, singkat hasil cemburu

Hey Hati!
Dengarkan logik akal berkata
Dia sudah menutup ruang bicara
Berundurlah, kerna gantinya di depan mata


Hospital Serdang, 2132 pm

Sunday, 19 December 2010

Tembakan Digital Pertama



This picture I took during the Family Reunion on Dec 2010.
That was the first time that i could get my hands on to a DSLR camera.
Belongs to my father of course. ^^

During this time, i still had the tendency capturing macro-shot of foods. 
It was a habit during my 'digital camera' times.

Location : Suria Station Cafe, Selayang

Sunday, 12 December 2010

Any Given Time

Assalamualaikum wbt

Pepagi nih terasa nak menyanyi plak.  Jom hayati lagu nih dan liriknya yang penuh makna! enjoy~ ^^





Lyrics :

Mmm any given time He'll be there
I don't really have to say no more
Mmm any given time He's right here
Embedded in my living soul - oh for sure
Oh any given time I see
The beauty that has always been
In any given time

I swear by The Lord of the moon split in 2
5 o'clock in the morning, I be calling You

I'm totally lost with out Your light
I'm finding my self on the strive all the time
Not a single day goes by

I'm out to fight the devil but never fought myself
Read a thousand books but never read myself
My souls starving it needs to be fed lord I need your help
Hell with the devil my biggest enemy's myself
It makes me wonder am I doing this for the right reasons
I mean the money the fame and game all sounds appealing
Instead of entertaining I prefer to enlighten
But then again who am I to be in a position
To represent a whole generation of kids and to make them believe
When till this day I still struggle to uphold my deen
I read a 100 God is great in less then a minute
And though my tongue is fast like twista
My hearts not in it

Mmm any given time He'll be there
I don't really have to say no more
Mmm any given time He's right here
Embedded in my living soul - oh for sure
Oh any given time I see
The beauty that has always been
In any given time

By the one in whose hands my soul is there is no match
To think a spider couldn't? weave a curtain just like that (break)

I wouldn't be here without Your light
I'm finding my self on the strive all the time
Not a single day goes by

Sí que tengo fervor, devoción para dar mi granito de arena
Y mi aspiración mantenerla serena
Yo Tengo buen criterio aunque a veces esta difuso
Yo Tengo mi firmeza de la cual a veces abuso
Yo trato de ser justo, me sobra lealtad
Coraje valentía, me falta sobriedad
Diferentes situaciónes,diferentes actitudes
Afectan mi progreso y todas mis virtudes

[Translation]
Sure I have fervour to give my grain of sand
And my aspirations keep them serene
My perception is sound even though it sometimes gets fuzzy
I have my resolution even though I sometimes abuse it
I try to be righteous, I abound in devotion
Courageous irascibility, I lack moderation
Different situations, different attitudes
Hamper my development and all of my virtues

Mmm any given time He'll be there
I don't really have to say no more
Mmm any given time He's right here
Embedded in my living soul - oh for sure
Oh any given time I see
The beauty that has always been
In any given time

Mercy with out boasting
Gifts with out terms
Goodness with out anger
Forgive with out reason
Any given time
I do my best to strive
In Your name I rise
The apple of my eye

Even when I'm not alone
You are closer than the veins in my neck
Even when I'm all alone

Even when I'm in sleep
You are closer than the veins in my neck
Even when I'm in it so deep

Even when I'm all gone
You are closer than the veins in my neck
Even as I'm singin' this song

Even when I'm on a high
You are closer than the veins in my neck
Even when I try to touch the sky

Mmm any given time He'll be there
I don't really have to say no more
Mmm any given time He's right here
Embedded in my living soul - oh for sure
Oh any given time I see
The beauty that has always been
In any given time


Lyrics and song are copyrighted to Outlandish (album Closer than Vein)


wallahualam

Tuesday, 7 December 2010

Pindah-pindah

Assalamualaikum wbt

December datang lagi! Alhamdulillah.. Yup! Favourite season of the year sudah tiba! Seeing the news, european sure is turning the heater to the maximum. Toughest winter. To be frank, aku nak balik Besançon and nak guling² atas snow kat padang Planoise. Tahun lepas dah buat. Tapi diri ini terasa nak buat lagi. Tapi nak buat macam mana, diri ini berada di negara beriklim khaltulistiwa di mana terma 'Hot and rainy throughout the year' adalah sinonim pada rakyatnyer juga.




Kenapa saya suka salji? Penerangan mengenai itu panjang dan boleh jadi personal, so tak perlu panjang² aku cerita ek? hehehe


Mungkin ramai yang tertanya-tanya what did i do for the past 1 month. As you all knew, around september i worked full time at the Big Apple Bukit Tinggi Klang.

Namun pada akhir bulan oktober, aku menyatakan hasrat aku untuk bertukar dari full timer ke part timer on weekends. Kenapa? sebab saya sudah bersedia untuk pindah² ^^

First Job offer was at Solaris kat Dutamas KL. Patut masuk awal. But there was unforeseen challenges and oppurtunities came by passing.  So enters the 'unpredictable and untracable month'
  • 1st nov, attended aa 1 day course n training untuk jadi unit trust consultant. (dah dapat pun lesen dalam seminggu 2 lepas
  • Attended Shell interview for 2 days. this is where 've lost around rm50 just for parking in two days. (unsuccessful, they gave the answer 2 days later)
  • Given a task to handle an event at Sunway. But it was a call-back, so handle calls je itu hari
  • jadi macai merangkap pak pacak at Malaysia Innvotif 2010 for 3 days. (but learned bout sound engineering and mc'ing and dj'ing)
  • constant floating between Klang and Serdang. kekadang terlajak sampai Bangi sebab nk mohon jadi Godfather. (ahahaha!!)
  • weekend or two kerja kat Big App cari makan. ^^

and recently (rezeki dari allah), doing some training for unemployed degree holder. MOHE bayo. hehe.. it's a 5-6 weeks course, monday to friday at PJ. So good bye kerja kat Dutamas as u need a full commitment worker. ^^

Aku dapat jugak job offer as a billing officer kat satu delivering company nih. Bukan nak memilih, tapi cam boleh tergugat bab solat je.. 

Company yang done the training nih kata 96% chance dapat kerja. From my observation cam akan diserap dalam sector service. Adalah sebab-sebab dia. Diorang ada citer dalam kelas itu hari cuma lom ada mood nk tulis pasal benda tuh.





Pindah peribadi?




Sebelum aku bebel secara panjang lebar, ingin aku kongsikan ayat quran yang menarik buat kita renung² dikala masa lapang.

Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani
Demi matahari dan cahayanya yang terang-benderang; (1) Dan bulan apabila ia mengiringinya; (2) Dan siang apabila ia memperlihatkannya dengan jelas nyata; (3) Dan malam apabila ia menyelubunginya (dengan gelap- gelita), (4) Demi langit dan Yang membinanya (dalam bentuk yang kuat kukuh yang melambangkan kekuasaanNya); (5) Serta bumi dan Yang menghamparkannya (untuk kemudahan makhluk-makhlukNya); (6) Demi diri manusia dan Yang menyempurnakan kejadiannya (dengan kelengkapan yang sesuai dengan keadaannya); (7) Serta mengilhamkannya (untuk mengenal) jalan yang membawanya kepada kejahatan, dan yang membawanya kepada bertakwa; (8) Sesungguhnya berjayalah orang yang menjadikan dirinya yang sedia bersih bertambah-tambah bersih (dengan iman dan amal kebajikan), (9) Dan sesungguhnya hampalah orang yang menjadikan dirinya yang sedia bersih itu susut dan terbenam kebersihannya (dengan sebab kekotoran maksiat). (QS 91 : 1 -10 )



Sempena Maal Hijrah, izinkan aku membebel mengenainya serba sedikit.

Sapa pernah dengar hadis mengenai niat? Hadis ini cukup popular untuk diletakkan sebagai hadis pertama dalam mana² buku himpunan dan syarah mengenai hadis-hadis sahih.




Daripada Amirul Mukminin Abu Hafsin 'Umar ibn al-Katthab r.a. beliau berkata: Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda:
Bahawa sesungguhnya setiap amalan itu bergantung kepada niat, dan bahawa sesungguhnya bagi setiap orang apa yang dia niatkan. Barangsiapa yang hijrahnya menuju kepada Allah dan RasulNya, maka hijrahnya kepada Allah dan RasulNya. Barangsiapa yang hijrahnya kerana dunia yang dia mahu mencari habuannya, atau kerana seorang perempuan yang dia mahu kahwininya, maka hijrahnya ke arah perkara yang ditujuinya itu.



hadis ini cukup popular sekali dan sangat bertepatan dalam mengeset mind set kita. Kalau korg selalu attend kursus motivasi ke, training ke, awal² dia akan tanya 'Why are u here?'
Walau apa jua yangg anda jawab / tulis, percaya atau tidak itu yang anda akan dapat.

Hadis ini juga sebenarnya ada hidden message baggi mereka yang nak memperbetul diri atau meningkatkan diri. Hadis ini diriwayat oleh Saidina Ummar. Belum islam atau sesudah islam, kita akur dengan ke'otai'an sifat dan sikap dia.

Dan beliau merupakan contoh terbaik untuk melakukan perubahan 180° dalam sekelip mata. Percaya atau tidak dia memeluk islam pada hari dia berniat untuk membunuh Rasullullah?. Jadi dia merupakan contoh terbaik bagi kita yang hendak melakukan perubahan dalam hidup.  Nak tau full story boleh tanya Pak Aji Google. Tok sah tunggu², redah aje ^^

Jadi perubahan diri kepada yang lebih baik juga merupakan salah satu jenis hijrah. Hijrah dalam konteks bahasa yang mudah difahami adalah 'Pindah'. --Dia berpindah sekolah kerana dia tidak selesa belajar di situ---Burung-burung migrasi terbang berhijrah ke tempat panas pada musim sejuk---





Cerita sikit mengenai hijrah rasullullah swt ke Madinah. (err.. boleh jadi panjang nih.. korg cari la memana web or buku ye? aku cadangkan Raheeq Makhtum versi BM betul, sebab ada jenis bm tak betol. kalau english tajuknyer 'Sealed Nectar'. aku pernah jumpa kat Kinokuniya)

Tak kisah mana versi yang korg baca, yang penting diorg hijrah tak bawak beg tarik, periuk belanga dan rempah-rempah. sehelai sepinggang je. Dari kaca mata barat, diorg kata itu adalah perbuatan melarikan diri dan meminta pelindungan. Tapi jangan lupa yang Rasullullah swt telah diangkat sebagai pemimpin Madinah dan menggubal perlembagaagn Madinah. Orang pelarian mana jadi pemimpin beso beb. ^^

Namun perpindahan ini yang diilhamkan oleh Allah swt telah menjadi satu titik tolak umat islam dalam pembinaan sebuah negara. (jenis ayat yg turun dah lain tema dia kalau korg perasan). Titik tolak ini telah mengangkat islam sebagai satu negara baru sehingga menarik perhatian Kerajaan Rom Bizantin dan Parsi. (Diorg dulu tak ambil kisah pun pasal semenanjung arab) dan terjadilah rentetan peristiwa² bersejarah islam seperti The Great Battle of Badr, Uhud, Khandak, dan sehinggalah pembukaan Constantinople (kini adalah istanbul).




So boleh bayangkan tak betapa mantop nyer diorg, sanggup menghadapi risiko yang tinggi. yela kan, cuba bayangkan yang kita pindah ke negara lain bawak kain baju je dan tak nampak masa depan. (eh dah macam pendatang mai datang malaysia lak bunyi nyer). nak sebut kat sini yang diorg punya bergantung kat Allah mengenai nasib mereka dan betapa percayanya diorg akan Rasullullah.

Nak sebut yang dalam apa jua pekerjaan ata perkara yang kita buat (including makan, masak, tidur dan lain²) biar lah kita pasang niat kita. the best niat is for Allah dan RasulNya. sebab kalau kita niat hanya sekadar picisan² sahaja, yang picisan² lah yang kita bakal dapat berdasarkan hadis yang aku boh kat atas tadi. dari bebelan panjang lebar aku pasal perubahan, maka sangat valid la jika kita hendak mengubah sesuatu yang berskala besar seperti masyarakat, maka ubah lah sikap dan sifat kita kepada yang lebih positif.

So disaat kita meninggalkan 1431 tahun semenjak Rasullullah berhujrah dan masuk tahun 1432, apakah niat dan azam kita dalam menempuhi hidup yang penuh mainan dan angan-angan? Menjadi orang yang lebih baik dari segi iman, fizikal dan mental? Atau sekurang-kurangya menjadi beras kerana sudah lama menjadi melukut? Apa juga niat dan azam kita, tak kisah la dari segi pembelajaran, prestasi kerja mahupun akademik jika end mind kita adalah redha Allah, syurga Allah dan demi kemaslahatan Islam, insyaAllah kita akan dibantu Allah dari segenap aspek kehidupan.

Wahai orang-orang yang beriman, kalau kamu membela (agama) Allah nescaya Allah membela kamu (untuk mencapai kemenangan) dan meneguhkan tapak pendirian kamu. (QS 47 : 7)


Jadi apakah titik tolak kamu?

JOM HIJRAH




wallahualam