Tuesday, 16 November 2010

Puisi : Rain

Dengan Nama Allah yg Maha Pemurah lagi Maha Penyayang



Assalamualaikum wbt



--------------------

Rain

I want to stand in the rain
Really
Not them, tears of pain
were only haunting memory

Sometime we forget
How rain made us wonder
Why fell from sky and why we get wet?
Or on the windscreen they ran, we ponder

Rainy times are not gloomy day
Just a day to wonder away
Hang tight to His promise
With difficult is surely ease

Rain understands us, surely
whispering hope that's not vain
Really
I want to stand in the rain

Andalas, 429 pm

Friday, 12 November 2010

Job : Penoreh Getah

Assalamualaikum wbt





tidak ramai yang mahu menjadi penoreh getah.

alasan 1 : Tak popular sebab tak keluar tv dan org tak sms nama kita
alasan 2 : gaji tak tinggi dan tak leh hidup glamer sebab muka tak kluar tv / paper
alasan 3 : rujuk alasan 1 dan alasan 2


ye benar, gaji sebagai penoreh getah mmg sgt sedikit. pernah suatu ketika, getah hanya dijual dengan harga 15sen sekilo.

namun kini...?

ia pernah mencapai dekat RM20 sekilo!!!!

melihat sejarah pokok getah di malaysia, ia bukan lah jenis spesis tempatan di mana ia bukan berasal dari malaysia. kalau wujud pun, takleh guna utk commercial. pokok getah yg kita jumpa kat malaysia nih adalah jenis Hevea Brasiliensis yang dibawa masuk pada tahun 1877.kemasukan nih merupakan salah satu strategy penjajah utk mendominasi ekonomi. mungkin diorg telah nampak industri getah ni mempunyai potensi ekonomi yg besar di peringkat global, sebab itu diorg import hampir 70000 biji getah liar dari brazil pada tahun 1876 dan di tanam di Kew Gardens, London for further studies n improvement.

 so 9 lucky seeds di tanam di halaman rumah Residen Perak ketika itu (Hugh Low) oleh penguasaha botanical garden Singapore, H.J Murton. mungkin masa tuh diorg nk tengok sesuai tak tanah malaysia untuk tanam getah. seingat aku around that time, getah tak popular kat malaysia sebab, keta pun tak byk. namun bila harga kopi jatuh dan permintaan getah meningkat mendadak (akibat letusan industri kereta oleh henry ford), so ramai² tanam getah kat tanah diorg.

harga getah naik turun. of course, negara² yg tak leh tanam getah mempromosi getah tiruan dari petroleum yg lebih murah as economic strategy utk melawan getah asli. ketika nih harga getah asli jatuh. so pernah la satu tahap yang penoreh² getah kita, kais pagi makan pagi, kais petang makan petang.




Pokok getah biasanya mengambil masa 6 tahun utk matang (kire baru boleh toreh). 1 hektar boleh tanam dalam 100 batang. aku tny pakcik aku, dia kata dalam 1 ekar, boleh dapat 5kg getah buku sehari. so obviously, the larger the ladang getah, the larger the pay. so bila harga getah naik, kes orang curi getah pun naik la.. aiseyh.. kalau masyarakat benar² faham dan ambil kisah bab halal haram, for sure takde kes curi-curi nih. kenapa aku cakap camni? sebab org india yg british bawak masuk utk toreh getah dulu dah kerja kat ladang sawit. so obviously, majoriti penoreh getah kat malaysia nih, orang melayu islam.

 nak toreh getah nih kene kluar pepagi. so mmg kena la kan? lepas solat subuh terus toreh getah. habis toreh, break solat dhuha kat ladang getah jap, makan² sket, gi lak kutip getah yg toreh semalam. then bila tghri, siap jual getah kat pekan, singgah solah zuhur jemaah. petang sampai malam byk aktiviti boleh buat. tanam sayur ke.. bela kambing ke.. bela ikan ke..

so actually, jadi penoreh getah nih boleh gi jauh dalam menjana duit poket. namun, kenapa kerja sebagai penoreh getah ini boleh jadi tak popular dn dikategorikan sebagai kerja tak pulang modal? (walaupun getah mahal sekarang)


  • kene kerja extra keras which orang melayu sgt² malas nak buat.(padahal islam suruh kita bekerja with 100% performannce QS 67 : 2)
  • kalau kaya pun, tak kaya sampai tahap boleh beli rumah besau, kereta besau dan tak glamorous.

ok ok. ini yg sebenarnya dilema yg dihadapi. menurut penulis buku Malay dilemma, org melayu sangat² mudah rasa selesa dengan keadaan dirinya. maksudnya, tak nak keluar dari comfort zone. sebagai contoh, kalau menoreh dan boleh makan lauk ikan pari, dah boleh 3G ngan anak dari kebun, kire ok la tuh. tak yah usaha lebih lagi. ada lagi faktor lain, seperti bab monopoli bidang perniagaan oleh bangsa dagang. namun aku rasa itu bukan satu alasan.

actually, islam sudah mem'produce' tokoh² eknomi yang power². mungkin korg dah kenal Uthman bin affan betapa kayanya dia. namun ada sorg lagi tokoh bernama Abdulrahman bin Auf. dia merupakan org muhajirin yg berhijrah ke madinah. as we all know, muhajirin mekah berhijrah dengan sehelai sepinggang (imaginasi bawak peti, beg tarik besar² is out of question). Beliau actually, memecah monopoli perniagaan org yahudi di pasar madinah! dan dia melakukannya from scratch! (more info kat link nih)
 
Sapa kata islam larang kita jadi kaya? apa yg islam larang adalah bila dah kaya, sayang harta dan lupa allah.


biji getah. sila jgn confuse dengan buah getah

orang kata, harga getah yang mahal hanya sekarang, kalau baru sekarang nk start tanam getah, masih tinggi lagikah harga getah 6 tahun kemudian?

Pandangan aku, selagi kereta tak terbang, teknologi vertical take off belum dikomersial kat airlines, selagi itu getah asli diperlukan? mengapa? kereta perlukan tayar utk bergerak. tengok aje, berapa kali pemandu F1 tukar tayar setiap kali racing. sekali tukar bukan sebiji. kapal terbang plak, sekali dia landing, sekali itu dia tukar tayar. hah, A380 pakai brapa biji tayar? so pandangan aku, getah masih ada demand dalam industri for at least 20 years. plus, getah tiruan pun tak leh produce bebyk dah sebab minyak dunia pun nak habis.

Ye, pernah satu tahap di mana, byk penoreh getah bertukar kepada penanaman kelapa sawit yg lebih cepat matang dan pulangan yg lebih mahal. yes, ini satu lagi potential industri. jika masyarakat malaysia dapat mem 'pioneer' green energy dari kelapa sawit, its gonna boom!! sebab sekarang nih, energy company sedang meneroka green energy.

well, cara bagaimana kita nk berbudi pada tanah adalah terpulang pada pemiliknya. so bagi student² yang kaya-kaya atau sedang mengumpul harta via elaun bulanan, bare in mind yang anda perlu beli at least 2 keping tanah. sekeping utk rumah dan sekeping lagi utk perniagaan.



aku bukan nk encourage ramai² jadi penoreh getah walaupun dah ada masters. (still, jadi penoreh better then merompak, menagih dan merempit) just n bagi sedikit eye opener, di mana kerja yg tak seberapa ini juga mendatangkan hasil yg agak lumayan setiap bulanan. kire nak cakap, rezeki itu allah yg beri. tinggal kita je nak usaha camne nak dapat.

so orang muda, mari save duit utk masa depan! hentikan penggunaan duit yg sia² cam beli rokok, rempit sana sini, sms vote² kat tv dan spend berlebihan on hiburan!

wallahualam

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2010&dt=0328&pub=Kosmo&sec=Rencana_Utama&pg=ru_01.htm
http://fifapg9.blogspot.com/2009/06/sejarah-getah-di-malaysia.html
http://ms.wikipedia.org/wiki/Getah
http://www2.arkib.gov.my/hids/print.php?type=A&item_id=3716

Thursday, 4 November 2010

Petanda??

Assalamualaikum wbt

Mungkin tak ramai yang mengambil berat mengenai hal ini. sama ada ia buta, rabun mahupun buat-buat tak nampak, petanda biasa allah berikan untuk beri 'warning sign' apa yang akan berlaku seterusnya.

tidak perlu aku cerita mengenai wujudnya Tuhan sekalian alam ini kerana aku yakin ramai dah tentu bosan untuk dengar. Baik dengar lagu Maher Zain 'open your eyes' ye tak? lagi sedap telinga mendengar suara dia

Bagaimana pula dengan petanda² berskala besar seperti hari kiamat? hah, aku pula dah bosan nak cerita sebab dalam al quran dan hadis dah cerita secara sempurna. tinggal kita nih ready tak ready nak hadapinya ke tak sebab bila masuk alam akhirat selepas tu ada 'forever'.. so terpulang kat kita either nk disibukkan dengan nimat selama-lamanya di syurga atau dibakar dalam neraka selama-lamanya.

kalau disebut pasal bencana alam dan hukuman dari tuhan ke atas sesuatu kaum yang ingkar.. kita dah cukup aware dengan merapi, tsunami, banjir.. tinggal nak ranap kesemuanya sekali gus aje. mungkin kita lupa suatu ketika dahulu allah memberi amaran melalui bencana taufan di sabah.. tanah runtuh di bukit antarabangsa.. banjir² besar di pantai² timur.. mungkin masyarakat malaysia begitu angkuh sekali sebab sampai la nih tak pernah kena nature disaster yg besar terutama di kawasan yg mengadap selat melaka ni.. (Q 67:16-17)

Punya panjang intro aku, Apa yang aku nk cerita adalah petanda² skala kecil yakni skala personal.

kita solat 5 kali sehari. dan sebanyak (minimum) 17 kali kita membaca surah al fatihah. hah, kalau buat solat sunat rawatib sekali, kira lah berapa kali kita membaca ayat yg memohon 'Tunjukkan kami jalan yang lurus'.
Mungkin kerana ketidak fahaman kita terhadap bahasa arab  dan budaya 'burung tiung atau burung kakaktua' di kalangan orang melayu menyebabkan solat tinggal seperti budaya. dan reality di malaysia, ia telah dipandang sebagai budaya orang melayu, bukan ibadat orang islam.

Disebabkan kemandulan fikiran orang melayu yang tidak kritis, mereka menerima bulat-bulat pembelajaran agama. persoalan mengapa tidak ditanya kerana agama lebih mudah jika tidak dipersoalkan.

akibatnya, boleh kita menjawab persoalan dari sahabat kita yg bukan islam 'mengapa kamu jadi orang islam?' apakah kita akan menjawab 'dah mak bapak aku islam'?
ataupun boleh kita menepis bila kenalan kita yang bukan islam memprovoke 'lu orang semayang manyak kuat 5 kali satu ari, wa semayang kadang², apa pasal wa hidup lagi senang dari lu?'

ye, ramai yang anggap, sebut dua kalimah syahadah je dah jadi islam. yang lain semua boleh amik enteng..

jadi berapa ramaikan di antara kita yg merasakan yang allah sentiasa bersama mereka, memberikan mereka rezeki yang terbaik untuk mereka dan segala-galanya akan kembali pada allah juga akhirnya?

setelah sekian lama kita hidup, pernah tak kita mendoakan sesuatu dan allah terus bagi?
pernah tak kita terfikir, pengalaman-pengalaman hidup dahulu, turning² point yang kita lalui dahulu, keputusan yang kita buat diumur yg lepas, telah membawa kepada diri anda sekarang?

jadi sudah tentunya apa yg berlaku sekarang, segala cabaran dan halangan yang anda hadapi, adalah satu petanda apa yang akan berlaku apa diri anda akan datang.

sungguh indah bagaimana allah menyusun kita, dan mendidik kita selama kita hidup. itu belum dikira dengan bakat yang diwarisi oleh ibu bapa mahupun kebolehan yg unik yang anda ada.
Hidup bukan sekadar mencari keuntungan dari bisnez yang anda buat. ia juga bukan bermatlamat kebanggaan dan kenamaan. akhirnya, semuanya akan hanya tercatit nama, tempoh hidup di atas batu nesan.
jadi apakah dunia ini pada anda? apakah matlamat ulung hidup anda? untuk persoalan ini islam sudah memberikan solusi.

sila jangan sia-siakan bakat, kebolehan dan ilmu yang allah berikan pada kita. kerana aku yakin setiap antara kita ada tugasnya tersendiri... dalam menegakkan kebenaran di muka bumi.

wallahualam

p/s :