Wednesday, 1 September 2010

Happy Merdeka!!

Assalamualaikum wbt

aku harap aku masih lom terlambat untuk mengucapkan Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan ke 53 pada semua yang setia membaca blog yg terseberapa atau tetiba tersesat kat page nih! ^^

Seperti biasa hari kemerdekaan kat msia, rakyat diberi cuti. namun masyarakat kita terutamanya peniaga sgt² lah rajin, diorg bukak kedai.

aku yg telah didoktorin oleh perangai org perancis selama 4 tahun nih, ingatlah hari kemerdekaan adalah hari cuti utk SEMUA ORG maka kedai pun tak bukak ; sebagaimana hari ahad. maka aku pun melahu sekejap pagi tuh sehingga tengahri, baru lah sedar, 'ooo tesco bukak rupanya...'

haha.. aku yg dikala tempoh peralihan antara france-msia nih sedang pening-pening lalat terutamanya dari segi driving, kuasa pejalan kaki, cara membeli barang dan waktu bekerja. dah dua kali mimpi aku kembali ke france. dan malam tadi, aku bermimpi aku dijemput amin utk di colmar. kat colmar aku jumpa housemate aku dan juga amirruddin yg patutnya ada kat msia utk kawen. ahahaha..

Gituh la pemikiran manusia jika telah disumbatkan atau dibrainwash, biasanya akan sampai termimpi². biasanya org akan bermimpi benda yg selalu bermain di hatinya; bukan di fikiran. aku tak ingat ayat yg mana satu tapi allah ada sebut yg biasanya kita hny ingat sedikit ajer benda yg kita mimpi atas reason² tertentu. maaf sekali lagi aku tak ingat ayat yg mana satu.

Food for thought : Kita dah 53 tahun merdeka. Namun, dengan pencapaian 'pertama serta di dunia' kita, disebaliknya kita juga mencatatkan permasalahan² sosial dan politik yang agak critikal. So apakah kita benar² merdeka dari segi jasmani dan pemikiran? Adakah kita 53 tahun dibuai mimpi yang kita merdeka dari penjajahan padahal realitinya kita masih lagi terkongkong dengan penjajahan pemikiran² palsu yang kemerdekaannya

Walaupun aku dah dekat 2 minggu balik msia, tapi aku jarang dapat duduk di depan laptop. balik for good bukan la satu tempoh yg boleh bergoyang kaki. jika tidak anda mungkin menjadi diri anda kembali sebelum fly ^^

wallahualam


P:S aku tak siap lagi bebelan aku mengenai pengalaman tempoh transisi kat msia nih. dua part insyaAllah...

No comments: