Thursday, 30 September 2010

Job : Frontline

Assalamualaikum wbt

memang kena berhati cekal org yg duduk barisan depan ini. tak kisah la dalam apa jua kategori pekerjaan sekali pun. anda jenis lemah semangat? tak dengar cakap? buat pe'el sendiri?

sila jangan duduk barisan depan.

esok, insyaAllah genap dua minggu aku bekerja di sebuah kedai donut popular di malaysia yang khabarnya ketika pembukaannya dahulu, orang ramai beratur panjang.

kerja aku adalah frontline : serve, cashier, clean, stock-counting, buat air.. kalau ada masa lebih buat topping.




memang ironic, seorang pelajar degree luar negara sekarang ini sedang bekerja di kedai ini yang rata² pekerja utamanya adalah Pendatang Asing Dengan Izin (padi). ye, ini adalah pengalaman kerja aku yang pertama. pada mulanya aku nak bekerja kat kedai buku, dan aku apply kat kedai ini sekadar secondary. allah sebaik² perancang, Dia bagi aku kerja kat sini. dan aku yakin mesti ada sebab.

Peluang bekerja di sektor penyokong ( kedai makan, kedai barangan, kilang etc ), memberi satu pengalaman yang menarik dan berharga bagi sesiapa yang ingin mengalami sendiri 'frontline' berhadapan dengan masyarakat sebenar. kadang-kala kita pelajar luar negara mahupun pelajar yg pandai ini hidupnya sudah (berani saya katakan) exclusif. mereka tidak merasai pahit jerih dan berhadapan dengan pemikiran mereka.

sektor penyokong biasanya diisi oleh lulusan pmr, spm dan kadang kala diploma dan suasana bekerja dengan mereka memang sangat² berlainan terutamanya dari segi pemikiran dan kemahuan. Pengalaman bekerja kat kedai ini merupakan satu contoh yang tedekat yang boleh aku bagi. mungkin orang lain ada pendapat yang tersendiri.



mereka seperti bersifat, cukuplah dengan gaji yang ada. dapat topup handphone, wayang, minyak motor etc etc.. bukan semua yang saya katakan bersifat sebegitu. malang majoriti yang bersifat sepert ini adalah orang melayu. genarasi kini sudah terkena penyakit malas bekerja keras, lebihkan hiburan dan tiada wawasan yang sememangnya melarat. ini hasil dari perang pemikiran dan penjajahan minda musuh² islam

baru² ini, kecoh dengan kes buang bayi. macam² la perbincangan yang membazir air liur dibuat dan juga cadangan² yang datang dari meeting² yang membazir kertas, masa serta tenaga mak cik yg buat air. padahal kes ini, seingat aku; sudah muncul sejak tahun 90an lagi! aku dah tua ganyut pun, benda ini dibuat² cam kes baru.

aku tak tau nak bagi peribahasa apa; kalau jumpa sila kongsi; situasi di mana kita ada masalah dan sedang cuba nk selesaikan masalah tuh, but in the mean time punca masalah tuh sentiasa kita buat dan biarkan.

now itu situasi masyarakat kini yang sentiasa anda baca di akhbar mahupun di internet. (belum lagi kes laki jadi perempuan dan perempuan jadi laki).

ye, kerja frontline membolehkan anda berhadapan dengan masyarakat sebegini yang anda mual pabila melihat dan pening bila befikir mengenainya. ye, siapa nk pening kan kepala kat benda yang tak bawa apa² benefit kan? asal AKU, tak jadi cam diorang sudah la kan? ---- welcome to the century of self.

ini belum masuk kesan kedatangan padi yang juga memenuhi sektor² ini yang secara tidak langsung memberi kesan kepada generasi² yg aku katakan tadi. ini adalah satu benda yang baru yang masih belum ada kajian. bagi generasi baru pula, bukan senang nak dapat teman 'oversea' kan? maka dengan hasil kecetekan ilmu agama dan penyampaian secara kering di sekolah²; berlaku juga masalah sosial.


satu benda yang generasi tersebut dan jua padi ini berkongsi sifat; kesanggupan bekerja 9 jam sehari walaupun bayarannya tidaklah seberapa. sememangnya luar biasa. Gaya hidup yang trendy perlu diikuti, kalau tak orang akan kata ketinggalan. cara hidup sebegini menyebabkan mereka menerima sahaja. ini adalah hasil dari seorang tokoh dalam bidang PR dalam memanipulasi propaganda sewaktu keamanan. ( Boleh cari documentary kat youtube - The Century of  Self.

yup, mamat tuh berjaya menyampaikan ilmu bagaimana meyakinkan orang utk beli barangan bukan keperluan. tgk je sekarang, handphones (iphone la.. ipad la..).. cameras.. etc etc.. yup! kuasa trendy sungguh menguntungkan market kan?

ada banyak lagi aku nk kongsi pasal aku berhadapan dengan masyarakat. tapi biarlah aku tulis sekadar ini sahaja. tak boleh biasakan diri sebegini. boleh menjadi tidak proaktif jika berterusan.

p/s : dah 3 minggu aku tak jalankan project story telling aku. harap sabar ye? kire penulis sedang hiatus =p

wallahualam

Friday, 24 September 2010

intermisson

Assalamualaikum wbt


minggu lepas genap sebulan aku meenganggur, tapi menganggur dari mata pencari duit la.

tapi tangan, punggung mata kaki masih lagi tiada masa nk duduk² depan lappy, tekan² keyboard menulis blog nih

dan masuk hari ini sudah seminggu aku bekerja. kerja odd job aje, tapi alhamdulillah aku anggap sebagai satu peluang untuk mendekati masyarakat yg bekerja di sektor penyokong, mahupun pekerja² bukan warganegara. maka semakin sibuk aku nk duduk depan lappy.


dan ya, kini aku bisa berbahasa nusantara kerana ratio nya adalah 1 : 6 ( pekerja local : pekerja bukan local )


sekadar membuatkan blog ini aktif dengan kadar sederhana


wallahualam

Wednesday, 8 September 2010

The Baju Melayu Story

Assalamualaikum wbt

Sapa tau asal usul / sejarah baju melayu, angkat tangan?!!!

ok kalau tahu, boleh skip post nih. hehehe..

Baju melayu memang sangat sinonim dengan masyarakat melayu di nusantara. kalau tak kene gaya, dari umur 1 tahun dah berbaju melayu ketika hari raya.

seperti aku yang sudah dekat 22 tahun menyarung baju melayu, baru sekarang nih tahu serba sedikit sejarah baju melayu. so utk post kali ini, aku nk kongsi sikit pendapat la pasal baju melayu ni hasil daripada sedikit sebanyak pembacaan.

sebagaimana yang kita tahu, zaman sekarang nih kita hanya menyarung baju melayu time hari raya, raya korban, akad nikah, solat jumaat/solat kat masjid, n pakaian rasmi kat sekolah utk hari jumaat utk kes-kes terpencil.

Ye, baju melayu tidak lagi digunakan utk seharian sebagaimana orang zaman dulu. kalau nk diikutkan, org² kebiasaan zaman dulu bajunya lebih singkat dan sendat. ala² pakaian silat gituh. namun, fesyen yang kita dapat sekarang adalah hasil idea seorang bangsawan ketika abad ke 15.

Melaka, sebagaimana mana yg kita tahu adalah pelabuhan entrepot utama asia tenggara suatu ketika dulu. so banyak lah kapal² mari singgah kat melaka utk trading business. tapi apa yang kita terlepas pandang adalah, Melaka sebenarnya  termasuk sebagai wilayah islam turki uthmaniyah di mana wilayah islam di bawah khalifah adalah borderless terhadap bangsa dan warna kulit; kerana org² mukmin itu adalah bersaudara.

Sebagai islamic centre di asia tenggara, banyak la kapal² yang datang dari eropah, tanah arab mari singgah utk sebar/belajar islam serta berniaga. keluar masuk mereka ke/dari melaka dengan memakai pakaian tradisi diorang mengilhamkan bangasawan tersebut utk memperbaiki baju rakyat ketika itu, dan wujudlah baju melayu yang macam sekarang nih
  • pemakaian yang labuh di ambil dari org² arab yang memakai jubah (jubah kan labuh?)
  • seluar ditiru gaya dari orang mongol dan turki
ada bagusnyer perubahan yang dilakukan oleh beliau terhadap baju melayu sebelum ini. bab bab labuh memudahkan kita time solat yg byk melakukan pergerakan cam rukuk dan sujud. aku bukan kata wajib pakai baju melayu time solat, tak, tapi kalau pakai tshirt ka jean ka, harap tak ternaik la baju kita time rukuk/sujud dan mendedahkan aurat belakang. so pick our clothes wisely aite?

naseb baik la baju melayu nih tak dihapuskan oleh penjajah cam dia hapuskan istana, buku², pasentren dan sebagainya. aku caya diorg datang jajah bukan nk pecah monopoli rempah. diorg datang nk pecah penguasaan islam kat asia tenggara; kenapa aku pikir camtuh?

  • kalau tak kenapa mesti ada 'Gospel'' pada awal moto 3G diorg? 
  • awat pakai bendera salib? pakai la bendara gambar rempah kalau datang nk meniaga pecah monopoli
  • awat singgah Goa dulu bunuh jemaah haji?
sekarang nih diorg duk mai diam² dalam tv and media guna psyko war plak... haish.. awat la melayu nih cepat sangat tidur mati dibuai mimpi?

ada dua jenis baju melayu yg aku tahu, Cekak Musang ( yg pakai butang sampai 5 ), dan Teluk Belanga ( Kancing sebutir ). namun fesyen kini cam dah meng'hybrid'kan kemeja dan baju melayu. for some reason nama smart dan takde la nampak cam melaram kalau jalan kat bandar. but still, kalau pakai baju melayu gi shopping kat tesco ka, jalan KL ka, mmg gua respek.

Aku pun tak paham kenapa, kita cam malu nk pakai baju melayu sesaja. padahal, org eropah dan barat sure bersinar² mata diorg tgk baju melayu. perasan tak baju melayu nih smart yet sooo simple? kalau ada kain songket lagi melompat² diorg tengok kesenian dan ketelitian budaya kita.

actually ada falsafah disebalik baju melayu yang kita pakai itu. dari pembacaan aku, ada yang berpendapat yang 5 butang melambangkan Rukun Islam. wallahualam. mungkin benar mungkin tidak. tapi apa yang aku pasti, falsafah melayu bukan bertulis, tapi dari seni. org yg detail matanya insyaAllah nampak.

sebelum aku akhir bahagian serius aku pasal baju melayu nih, nak aku cakapkan adalah actually melayu nih takde apa² sebelum kedatangan islam. dari cara pakaian, pemikiran, bahasa, populariti, etc etc kalau bab baju dulu, lelaki hny pkai sarung, dan pompuan hanya berkemban!

haih.. melayu memang mudah lupa siapa yang patut dier berterima kasih.


RAYA TEASER


aku nk cerita sikit pasal baju melayu yg aku ada.


  • yg kanan sekali (hijau) tuh aku beli rasanya tahun 2002/2003. setia sehingga sekarang dipakai time solat jumaat.
  • Yg tgh, warna kelabu air tuh dari abang aku. seingat aku dia pakai time dia graduate form 5 kat mrsm. beza umur aku ngan dia adalah 8 tahun. dan diberikan pada aku masa aku form 5 gak. di pakai sehingga sekarang dan pernah berada di france selama 3 tahun sebagai baju raya di perantauan. kire umur baju tuh at least 13 tahun
  • ada warna hitam, tgh basuh. pemberian ayah. dia pernah pakai masa aku dejah satu. so at least umur baju tuh 15 tahun. jarang di pakai sebab gelap.
  • kiri sekali, yang paling baru, baru beli tahun ini. insyaAllah akan di pakai for another 10 years. hehehe..


SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR DAN BATIN~~!!!


wallahualam


link yg dibaca :

Tuesday, 7 September 2010

Malaysia : 2 weeks part 3 (end)

Assalamualaikum wbt 

sambung sikit bab kemas bilik.
Curtain ditukar, carpet ditambah. oohh, bilik ku menjadi lebih condusive untuk bekerja di hadapan komputer. hehehe..

but still needs a router.. tak cukup sekadar satu laptop. hehehe..


Friends
selepas seminggu pulang, baru aku ada peluang untuk berjumpa dengan kengkawan sekolah dulu. well, buat masa ini belum ada yang kawen la itu yang pasti.

Ada yang dah grad cam aku, ada yang tukar course, ada yang masih belajar, ada yang dah dapat 20k sebukan dan ada juga yang biodatanya berada di tangan orang² besar ketenteraan.

Aku bersyukur aku dibesarkan dikeliling kawan² yang begitu tabah sekali mengharungi hidup dan cabaran. jahat² juga. tapi bak kata cikgu suhaimi, kami lebih matang berbanding generasi Z kini. hehehe..

Bila aku jumpa diorg, aku yang belajar tinggi² nih agak malu dan segan dengan diorg. Sebab diorg dah bergelumang dengan reality kehidupan dan still fighting berbanding aku yang hidup di dalam keadaan serba ideal selama 4 tahun. ada pros dan cons belajar luar negara ni, but still kalau kita jenis yang takut menghadapi reality, kita boleh katakan seperti burung unta yang menanam kepala dalam tanah; berpendapat diri mereka akan selamat dengan sekadar menghilangkan ketakutan dari pandangan yakni tanah kepala je..

Media and Telecommunication.

oleh sebab aku di sana, sms free unlimited pada semua operator, call sejam free sebulan, 3G unlimited maka kebiasaan itu terbawa² hingga ke Malaysia. Padahnya, rm38 jadi 2inggit tak sampai 3 minggu. so aku nak cakap adalah.... MAHAL GILER benda² tepon kat sini!

kalau bab tv, well aku mula rindukan iklan france yang begitu.. pendek dan spontaneuos. oh oh, but still aku still suka iklan Nippon Paint yang begitu chumel itu!!
Siaran rancangan, bagi pendapat aku ada improvement dari segi penyampaian ilmu. tapi dari segi drama ke cerekarama ke, boleh buat orang konfius tak tentu hala. but still nmpk gak la story line berbanding cerita french yang takde hujung pangkal (except for Bienvenue au ch'tis dan Indigenes )

Penyampaian maklumat? lagi confusing. dan nampak sangat berat sebelah. entah macam mana aku dapat rasakan yang masyarakat diperkotak-katikkan oleh mainstream. cakap pasal isu perkauman, tapi penulisan dan penyampaian sudah nampak perkauman. reti kutuk tapi tiada solution.

Some how, mainstream malaysia involve dalam satu pencaturan yang sangat besar oleh pihak² tertentu. benda nih sejak aku kat france dah sedar. buta-buta je masyarakat diperkudakan. and kalau ikut rentetan beberapa isu besar negara, kebanyakan pieces on the board is heading towards their final manouvre before the killing strike. well ini assumption dari seorang penganggur yang baru balik malaysia 2 minggu. a lot to learn.. a lot to prepare.

Masjid

dalam 3 kali jumaat, yang kali ketiga baru aku solat kat jumaat kat sini. minggu pertama kat KLCC dan minggu dua kat melaka.

yang aku respect, masjid nowadays dah modern. dah ada projector dan flat screen tv. bagus la tuh. kalau kedai mamak boleh provide these accomodation utk orang datang makan kedai diorg, awat kita tak buat gituh kat masjid mari tarik orang datang terutama orang muda²? bab nih aku memang respect. bringing in the technologies for a good cause. something that i'm really proud of. tunggu time je bila imam pkai wireless head piece. hehehe..

tapi satu je yang kurang gemar. bab saff susah sangat nak jaga. payah betol nak bahu-membahu. kalau di france, jari kelingking kaki mesti bertemu dengan jari kelingking makmum kat sebelah. iman plak akan ronda saff tengok rapat ke tak, dan makmum pantang nampak ada ruang pasti diorg menyelit. (nih utk saff lelaki.. utk pompuan aku tak pasti guane)

orang melayu islam malaysia nk jaga sangat personal space kot, takleh ada strangers dekat².. takpon malas nak bersempit² time tahiyat akhir, takut terduduk kaki kawan sebelah (agaknya)

bukan apa, terputus saff, tak dapat pahala berjemaah. saff tak berjaga menandakan, displin takde dan ukhwah antara jemaah pun takde. camne nak bersatu teguh kalau bab nih pun kita payah nak jaga. orang bukan islam yang duk 'awed' ngan displin umat islam time solat; di mana seorang imam boleh memimpin beratus² bahkan beribu orang time solat; yang sudah pastinya ketika itu tiada seorang makmum pun yang akan melebihi perbuatan imam tersebut; menjadi tawar dan tak berminat dengan islam tengok saff tonggang langgang.. 

opp, luper plak. orang bukan islam tak leh masuk masjid ek? so no worries la about saff tak berjaga tuh kan? bab orang islam tak masuk masjid nk solat pun bukan jadi satu isu besar kan?
japp, bab mentol, speaker, cat, tile, carpet tuh camne ek diorang pasang dulu dalam masjid? mantap giler boleh cari semua pembekal tuh melayu islam!


Food for thought : camne orang zaman dulu nk belajar mengenai islam? kalau diorg singgah madinah for sure diorg jumpa rasullullah nk tau pasal islam and  after that masuk islam. diorang selalu jumpa rasullullah kat mana ek? for sure bukan di tengah jalan.. hurm...?


sekian sahaja bebelan aku pasal malaysia. mohon salah silap kalu terkasar bahasa. ^^

wallahualam

Sunday, 5 September 2010

Malaysia : 2 weeks part 2

Assalamualaikum wbt

Kampung

Part nih tak berapa best sebab, kebanyak tanah² kat kampung ni dah diteroka buat perumahan. So ada panas sikit kampung aku jadinya.  Tapi still, nostalgia kat kampung ni mmg aku tak leh lupa. Dari tercebor dalam parit sampai la main pasir kat bawah rumah.

Oh ye, masa aku balik dari solat jumaat minggu kedua, aku lalu la jalan yg sunyi sket n mengendap ikan² kat parit. Alhamdulillah air jernih lagi tapi cetek sket. Ikan betok (puyu kalau bahasa biasa) byk dan besau-besau. Then ada lak haruan besar lengan. Geram aku. Mana tak nya, tahun² aku balik biasanya air keruh sikit n sikit tercemar. Ikan banyak lari. But this year, the temptation is there. Sabar je aku


Oh oh, kampong gak menjadi pusat pengumpulan bahan² bacaan lelama. So aku terserempak la ngan bahan bacaan utk kitrg adik beradik dulu. Dah kuning² seh kertas dier.. aku tak ingat yang aku baca semua nih, tapi aku tau it was there in my disposition. Cerita² kesultanan melayu Melaka la... sejarah Nabi Muhammad saw.. apa lagi..?


Sekolah!!!

Hahaha!! For sure korg kata aku nih jenis taksub dengan sekolah sendiri. Hehe.. bukan apa, aku masih lagi terhutang budi dengan cikgu² yg mengajar aku kat la salle. Tanpa diorang siapa la aku...

So bila aku sampai sekolah tuh, mmg pot pet pot pet la aku ngan cikgu² yg biasa aku pot pet tetiap tahun aku balik; cikgu suhaimi (addmath) cikgu norapiza (sejarah) cikgu aatrah (fizik), pn nizam (seni), cikgu thilaga (kelas teacher). Dekat tiga jam aku duk dalam bilik guru tuh mengupdatekan diri aku kat diorg. Jumpa gak cikgu² yg lain, tapi biasanya takde la borak panjang. Cikgu² sekolah sebelah ada gak mengajar aku sket(geo/math). Tapi tak sempat jumpa diorg. Nk kene datang umah diorg bila nk updatean diri. ^^

Oh oh, oleh sebab aku duk situ sampai sesi petang dapat juga aku borak ngan cikgu zamrus, yg mengajar aku sejak dejah 3.(fuwaahhh!!) time dejah 6, sambung belajar, n kembali ke la salle tahun 2003. hehe..  ngan uztazah suhibah aku tak sempat borak sebab dier kelas. Ngan cikgu fizma (KH/akaun) pun sama, tapi terjumpa kat bazaar. Beborak aku ngan dier selama beberapa minit kat situ then dier blanja aku air asam boi. Aku terima je sebab kan kakitangan gomen dapat duit rraya 500inggit. Hehehe...

Sekolah aku tuh tak banyak berubah, dari kenakalan bebudak² nyer sampai la suasana ’boy skool’ tuh. Oh ye, sekolah aku tuh baru dapat pengetua baru. Baru beberapa minggu. Aku doakan yg beliau dapat membawa la salle to greater heights, insyaAllah despite the skoll memang teruk sejak zaman super senior aku lagi. Kalau nk diikutkan hati, nk je aku ngajar kat la salle tuh, jadi tutor for any subjects..



Shopping

31 ogos aku ke tesco mencari bekas² dan plastik drawer bertingkat untuk menampung barang² aku from france. Yup, aku hantar end of jun dan alhamdulillah, sampai tak lama lepas aku sampai msia.

Seperti aku tulis utk post merdeka itu hari, di malaysia, shopping places tak cuti. So places like tesco ini peeennnuuuhhhhh dengan manusia!! Trolley pun habis. The thing is, i felt tempat nih cam... chaotic... ramai sangat orang kot. Or it just me yang setelah sekian lama tidak berada di suatu tempat yg begitu concentrated dengan orang malaysia.
Then for certain cases, tagging prize salah la.. haih.. ni la susah bila dah duduk kat negara orang yg begitu ideal dan condusive sekali suasananya.
N aku baru tahu yang malaysia begitu berminat sekali dengan jualan lambak. Ada satu part kat bahagian fresh, daging ka, udang ka, ayam ka.. di lambak gituh juga utk dipilih cam pilih kain baju..

Malaysian also suka pakai trolley, walaupun barang yg dibeli takde la banyak sangat. Aku rasa tempat² camni perlu ada at least bakul yg boleh tarik tuh. Takde la pengguna menhadapi masalah lalu lintas dalam bangunan!!


Kemas bilik

Di kala ini aku sedang mengubah 80% bilik aku yang aku tinggalkan 4 tahun dahulu. Barang yang aku buang adalah sebanyak 2 kereta bersaiz sedan. Entah apa benda yang aku simpan dulu². Last² ke tong sampah gak.

Aku rasa penting gak dalam pada sedang mengadaptasi keadaan, kita bawa sekali perangai dan pemikiran yg baik yg kita dapat di perantauan. Benda lama dan keruh perlu dibuang. Benda baru dan jernih perlu dibawa masuk so that takde la kita nih tetiba kembali menjadi seseorang yg kita tak mahu jadi dulu.

Hampir kesemua kedudukan perabot di ubah sejak 2005 punya kedudukan. Hurm.. baru rasa luas sikit. Hehehe..

bilikku yg diubah..

Taken dari arah katil

masih mengekalkan kehidupan 'tanpa katil'. actually sejak pindah sini. terbawak² sampai france hingga la nih


Oh oh.. be warn utk anda yg juga mengemas bilik anda. Anda mungkin terjumpa benda² memori lama yg menyebabkan anda tenggelam dalam memori; gelak besar atau termenung jauh (depends pada jenis memori la).

Aku terbuka satu treasure box aku nih.. termenung aku.. huhu.. memori oh memori...


bersambung

wallahualam

Friday, 3 September 2010

Malaysia : 2 weeks part 1

Assalamualaikum wbt
 

Sedar tak sedar aku dah 2 minggu pulang ke Malaysia. Jika tahun tahun sebelum nih balik time summer utk bercuti tapi tahun nih adalah BFG (Balik for Good).

Pengalaman seminggu kat Tanah tumpah kuah.. eh darah terchenta ini lain dari yang lain. So bagi mengelakkan aku tulis berjela-jela, kali ini aku categorizekan ke beberapa topik la. Bebrapa pengalaman tuh cam setiap tahun berulang. Tapi setelah aku duk malaysia dalam sebulan gituh. Namun kali ini, seminggu je aku dah merasa. Hehehe...

Penting dapat membiasakan diri dengna cepat, sebab aku telah menjadi org yg bermastautin di sini. Bukan lagi malaysia.


Drive like a malaysian

Benda nih yang terpacul dari mulut aku ketika aku mengomel pasal malaysia. Ahahaha!! Tahun ini rezeki aku mendapat kereta pinjam dari hari pertama aku sampai lagi. Kalau tahun dulu, public transpot je memanjang. Nk pkai keta terpaksa ikut turn dan sebagainya.
So the first jumaat tuh aku dah start driving ( sebab hari kamis aku tidur tak menyedorkan diri sampai pkul 4 ptg dari pagi kat umah kak long aku)

So dari jumaat itu aku dah merasakan ’betapa tak bestnyer’ drive kat msia. Tak kira warna kulit. Semua buat benda yang sama. I think Malaysian could unite by food n driving style. Yeah!! One Malaysia!!

People cut queue’s, langgar lampu merah, suddenly change lane, take the exit from the farthest lane, no signal dan jammed giler time peak hour. Kalau stuck tuh dalam jammed, aku mmg melalak-lalak nyanyi lagu maher zain sorg² dalam keta. Come to think of it, I’m adapting. And fast. In just 3 days. (hehe.. part langgar merah tuh coz aku tak perasan ada traffic light.. but still aku kasi signal n tak cut queues..; hehe)

The thing is; masa ari jumaat tuh jugak aku top up touch n go ( for convienient kat tol ) dalam 100. 2 minggu kemudian di sebuah tol, baru aku perasan, tinggal 30 jerr???



kalau sebuat pasal minyak, aku main isi je.. ada gak la aku agak² dah brapa aku habis. cam mak aku cakap, kat malaysia nih asal bergerak je nk kemana mana perlu pakai duit. cant stay jobless for too long..

Public transport

Ada satu minggu tu nih , aku merasa sekali je naik setelah aku tak tahan nak membayar tol dan minyak.

I give Malaysia a hand of applause la sebab dah centralize kat pembayaran tiket rapid KL, n pengguna touch n go mmg akan sentiasa tersenyum la sebab tak yah beratur nk beli tiket.
Plus-plus, ada koc wanita sahaja for komuter. Still mmg akan sardine jugak time peak hour. But hey, memana city yg busy pun cam tuh. So redha je la biler naik tuh.


Food

Honestly tahun nih tak rasa cam‘food hunting’ (I’ll-track-till-I’ve-eaten-you). Btull…. Kali nih balik cam rasa, kalau tak dapat makan sekarang tak per, lain kali ada lagi.  Percaya atau tidak yang aku belum pergi lagi kedai mamak utk cari roti canai dan the tarik? But yang pelik, aku tetiba nk makan pengat pisang. Itu sekali je aku ngidam.

Tapi sekali tuh masa buka ngan family kat satu buffet nih, aku tak full gear menedas dan menebas food supply buffet. Hehe. Aku makan aper je arituh.. kuey teow grg ngan apa tah. Tapi aku tau tak  byk la. Tapi aku terkejut juga how Malaysian eat nowadays... menakutkan

Aku ada pergi Uptown shah alam cari kasut setelah aku shoeless selama seminggu lebih akibat kasut dicuri. Uptown nih bukak malam je. masa aku nk balik ada la dalam pkul 1 pagi. tapi orang still ramai cam semut, makan² borak²... oh di mana kah life yg pkul 10 mlm dah boleh baring atas jalan raya?


Kire malaysian's akan makan tak kire waktu. anda boleh cari nasi lemak ketika tengah malam. haih...

Bazaar ramadhan

Ada satu benda yang aku respek masa time aku gi bazaar ramadhan. Setelah sekian lama kat malaysian. I feel their hardwork and jerih semata-mata utk survive dunia yg sementara ini. Abg aku pernah cakap, kalau nk bukak biznes, buat benda yg org selalu nak yakni benda makan, kedai tayar/repair keta, dan kedai handphone.

So ada sekali tuh dikala aku blank² tak tau nk beli apa utk buka, aku tgk la satu-satu muka peniaga. Muda-muda.. gua tabik sama lu orang coz korg lebih gigih dan berusaha dari gua yg blaja jejauh yg balik nih lom tentu dapat keje.

Mungkin kita pembeli nih tak kisah sgt kot pasal benda nih, sbb perut sudah lapar mahukan makanan. Asal berduit, jadi lah kan? Benda lain belakang kire, asal perut kenyang sudah... haish... naseb baik bazaar tak besar, kalau tak for sure aku pulang ngan tak beli apa-apa..


Services

Kalau benda-benda rasmi, jenis yg tak borak lama, aku rasa cepat. masa aku repot in kat klcc ari jumaat sehari lepas aku balik, punya la lama aku just nk drop borang repot tuh je. Dekat sejam aku nk jumpa pegawai tuh.

Then masa aku bukak bank hari lamis mingggu lepas, laju gak la service dier berbanding ngan kat europe. Tapi yg aku pelik tuh, aku balik sekadar bawak kad atm aku, ngan sehelai kertas bersign je. Kalau kat france, satu fail kontrak dier bagi. Mudah nyer bukak akaun bank kat msia nih..

Actually aku tak paham sangat benda² yg bank tuh offer (setelah aku korek² from the net la). Masa aku bukak tuh, aku cam tak dapat tny byk soalan pun. Kesian mamat kaunter tuh, terpaksa handle byk client, semata-mata dier adalah ‘kaunter pelbagai’

Oh ye, aku tabik sama itu abang yang jaga kaunter tuh. Muka cam melayu, cakap melayu pun tak pelat. Tapi boleh berbahasa cina dengan baik. (atau dier cam kes kawan aku yg cindian.. wallahualam) Hmm.. kebanyakan kengkawan aku yg amik degree berkaitan dengan duit/bisnez/ akaun mmg ada amik bahasa cina kat uni. Berguna pakai bahasa yang diorg amik

Sekali lagi, wa tabik sama lu orang!!!

Bersambung..

wallahualam

Wednesday, 1 September 2010

Happy Merdeka!!

Assalamualaikum wbt

aku harap aku masih lom terlambat untuk mengucapkan Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan ke 53 pada semua yang setia membaca blog yg terseberapa atau tetiba tersesat kat page nih! ^^

Seperti biasa hari kemerdekaan kat msia, rakyat diberi cuti. namun masyarakat kita terutamanya peniaga sgt² lah rajin, diorg bukak kedai.

aku yg telah didoktorin oleh perangai org perancis selama 4 tahun nih, ingatlah hari kemerdekaan adalah hari cuti utk SEMUA ORG maka kedai pun tak bukak ; sebagaimana hari ahad. maka aku pun melahu sekejap pagi tuh sehingga tengahri, baru lah sedar, 'ooo tesco bukak rupanya...'

haha.. aku yg dikala tempoh peralihan antara france-msia nih sedang pening-pening lalat terutamanya dari segi driving, kuasa pejalan kaki, cara membeli barang dan waktu bekerja. dah dua kali mimpi aku kembali ke france. dan malam tadi, aku bermimpi aku dijemput amin utk di colmar. kat colmar aku jumpa housemate aku dan juga amirruddin yg patutnya ada kat msia utk kawen. ahahaha..

Gituh la pemikiran manusia jika telah disumbatkan atau dibrainwash, biasanya akan sampai termimpi². biasanya org akan bermimpi benda yg selalu bermain di hatinya; bukan di fikiran. aku tak ingat ayat yg mana satu tapi allah ada sebut yg biasanya kita hny ingat sedikit ajer benda yg kita mimpi atas reason² tertentu. maaf sekali lagi aku tak ingat ayat yg mana satu.

Food for thought : Kita dah 53 tahun merdeka. Namun, dengan pencapaian 'pertama serta di dunia' kita, disebaliknya kita juga mencatatkan permasalahan² sosial dan politik yang agak critikal. So apakah kita benar² merdeka dari segi jasmani dan pemikiran? Adakah kita 53 tahun dibuai mimpi yang kita merdeka dari penjajahan padahal realitinya kita masih lagi terkongkong dengan penjajahan pemikiran² palsu yang kemerdekaannya

Walaupun aku dah dekat 2 minggu balik msia, tapi aku jarang dapat duduk di depan laptop. balik for good bukan la satu tempoh yg boleh bergoyang kaki. jika tidak anda mungkin menjadi diri anda kembali sebelum fly ^^

wallahualam


P:S aku tak siap lagi bebelan aku mengenai pengalaman tempoh transisi kat msia nih. dua part insyaAllah...