Wednesday, 28 July 2010

The Email

Assalamualaikum wbt

after i received the call. i sent an email to my brother seeking advices, wisdom n of course help.

well, i received this :

-i took out certain unnecessary phrase. other than that, its original-

----------------------

Keje gomen (government) nih basic gaji tak seberapa....orait la gak sebenarnya, tapi tak der la mewah, melainkan kau jadik doktor/cikgu kat pendalaman atau pun pegawai hutan.... sbb semua ditanggung beres....

Bila yg tak ditanggung beres tuh yg jadik hampes tuh.....
Kereje gomen best sbb ada pencen, nak buat loan senang, dan beli rumah gov servant nih interest 4% jer....
Kalau terror sikit boleh sit exam, naik pangkat cepat....

Semua undergraduate yg nak keje gomen akan start di 41 ....DG41 utk cikgu, Q41 utk pegawai sains dan segalanya 41.
Then baru la dia jadik 44 ke 45 ke 48 ke.... sehingga pangkat besar sket macam JUSA C, JUSA B (daddy gaji pencen jusa B rasanya) dan JUSA A.....

Bila dah berJUSA-JUSA macam2 elaun dapat, elaun org gaji la, elaun kereta la, elaun cuti la....
Tapi tuh la, nak masuk gomen ...kalau org2 kat dlm gomen tak der yg nak reti tarik2 kita masuk, kirim salam nak rasa duit pencen.

Again, the ugly truth prevales....kita la start cucuk2 org2 mintak tarik masuk gomen....tak caya?Takat panggil exam, semua org boleh pergi exam...nak dpt offer masuk gomen tuh yg payah sikit tuh....

Look at this as positive as you can be...... ***** lepaskan kau dgn percuma, tiada caj disconnection fee mahupun pampasan sbb kita beli kompter guna duit dia....****** just tak nak bagi kau keje ajer....lain semua dia lepaskan ..... orait tuh.....daripada kena kejar mintak bayar, nama masuk paper dan sehingga blacklist kalau masuk mesia tak boleh pergi overseas balik!

Oh yer....this sounds a bit 'keduniaan'...tapi mmg keje nih utk cari duit. Berniaga ke, makan gaji ke, ...semua nak duit.
Nak duit pulak, tak nak keje susah2, tak nak keje ada on-call, pergi site tengah2 mlm, jadik kuli batak ikut telunjuk boss.
Tak ada keje yg senang....melainkan kalau ada duit yg terlampau banyak sampai kesat bontot pun pakai duit RM100.

Ini baru celita kelija Bro...
Nanti masuk cerita nak beli kereta, ....buat loan kereta
Masuk cerita nak beli rumah .... buat loan rumah
Teringin la pulak nak beli perabot....buat loan credit card IKEA alliance bank...
Bini pulak beranak nak kat non-gov spital.....kerat perut pulak tuh....ada la kena buat loan kat adik beradik
...eh ...mana pulak cerita la kawin nih.....ha...loan lagi tu......

Belum masuk cerita bayar post-paid phone, astro, api , air, sewa rumah, nursery, minyak keta, pampers, susu budak....
Ops... broadband, tol, parking and bagi duit kat bini tak masuk lagi...:P
Tuh belum study loan PTPTN ke, MARA ke, potongan gaji sbb ada ASB loan ker........

Aahahahhahahhahhahahah!!!!!

I say take your own sweet time after your studies.
You deserve a long, well-deserve break.
Your time for the above will come.....
Dalam time break tuh, percayalah, ...kalau ada plans for A B C, mesti Allah bukak jalan punyer.


Here's a few things that may be useful before kau balik mesia....

1) Have a substantial amount of money (RM 300) to open Maybank account/CIMB or any bank of choice.
Penting beb....dua dua account lagi bagus, sbb kalau keje, bank2 nih popular.

2) Register yourself dgn Jobstreet ke, JobsMalaysia ker....apa jugak benda yg pasal cari2 keje nih, kau register ajer. Ada jugak Tenaga Buruh Negara nih ada program2 'enrichment'...they even pay for you to attend..RM 500 per month, belajar new stuff macam Windows Server...check it out mate.

3) Have a look at banks websites, bhg career.... diorang lazimnya bukak position 'management trainee' ...agak popular jugak utk semua org yg ada generic degree....apply as you please

5) If teaching is your passion, might as well pay a visit to La Salle....mana tahu kut ada kekosongan cikgu sandaran. But mind you that to apply, ada certain proceadures tak silap...kena pergi pejabat pendidikan daerah la....itu kena sendiri tanya kat La Salle....jgn harapkan Mak sangat sbb dia pun tak amik tahu sangat. Start here, then you can perhaps go futher...

6) If doing Masters/PhD/Post Grad studies is the way to go, start scouting around Malaysia or even other places. Get to know about their next intake. UiTM/UTM ada intake November/December.....


Any better things to do ?

Ok, take care Bro..

-----------------------------------

really, when i read this. i just realise somthing. starting ogos, tiada sapa yg kasi ko duit utk makan. its true, rezeki itu datang dari allah; tapi takkan nak tadah tangan tunggu duit jatuh dari langit. itu pemikiran tidak realistik.


mmg betul, it may sound duniawi. but my brother do have a point.

i need to secure a job to live on my own



well u see, its already good enough that i didnt pay for the rent and belanja rumah coz it was supported from mom. takkan nk minta dier tolong isikan minyak keta, bayar topup, toll, parking dan komuter?? dah lebih kuah dari sudu dah tuh. alang sbelum nih pun maintance keta kancil yg aku bwk gi memana tuh mak gak yg bayo... adeyyyhhh...


see, the challenge is, my dad once said that dia takkan tanggung anak² dia la bila dier dah berumur 18. or to be precise, after spm. masa sebelum fly, i drained savings to actually live through januari-may 06. yup, tenet, tepon, topup, toll, komuter, minyak keta, are on me. yeah people, its easy to assume, bapak yg kaya akan menanggung anaknyer sampai mati which not in my case. My parents kinda gave us a lesson 'the hard way to live'; they didnt wan us to be spoiled brats; 'minta je dapat'

which; sadly enough; dissapeared (somehow) inside me a couple of years ago thx to the steady income along the years.. not dat i'm kufur nikmat or anything. it's just, the feeling of, 'bila aku nk, aku dapat, sebab aku mampu beli/bayar'...


guess i have to do a lot of 'diciplinary catch-up' to do before heading back. n of course to face the fact that, i'm no longer a student (yg sblom nih makan tanggung berak cangkung tidur berdengung) but now i'm an unemployeed who need to survive with whats left of me till i get a steady job.


wallahualam

p/s : guess i'm a little bit emo on this post...

No comments: