Monday, 19 July 2010

The Dream

Assalamualaikum wbt


kadang-kala aku terfikir, apakah aku nih mmg nak jadi sorg geologist. seingat aku, sepanjang aku hingusan berlari-lari keliling mak aku, tak pernah pun terfikir akan mengetuk batu, camping berminggu-minggu serta study hingga otak lesu.

kadang-kala aku terfikir juga, aku belajar utk satu hari nnti insyaAllah bekerja (yakni dapat gaji dan dapat makan). tapi bila dah keje, aku juga akan bayar hutang perbelanjaan aku ketika belajar.
hurm, pernah tak korg terfikir? 'kita nih cam belajar teruk² utk dapat wang utk kesenangan. bila dah senang , akan continue kerja utk cari lagi kesenangan. dah jadi cam pusing-pusing benda sama.. haih..




So what was ur dream of doing?

hurm.. aku tak pasti..

tapi seingat aku, masa tadika (umur 5 tahun) aku ada buat something yg aku sendiri terkejut sampai sekarang. kan biasa kan, masa time kindergarden, ada period bermain-main di dalam bilik darjah kan? biasanya cikgu akan kasi cam lego blocks kan? well, ntah camne, dalam 2 kali percubaan, i made a model of this..








aku tak tau camne boleh buat benda tuh in the first place, dan camne aku kenal benda nih, aku rasa sebab persekitaran aku.

aku kecik-kecik lagi aku cam dah didedahkan benda-benda military. via tv, game and media of course.

then seingat aku pada tahun seterusnya, semasa cikgu berrtanya di dalam kelas, apakah cita-cita aku, aku menjawab aku ingin menjadi 'fighter pilot'


Mengapa fighter pilot bukan commercial pilot?

sebab aku rasa masa tuh, jet fighter cam power, terbang laju sorang² then bom orang. hehehe.. tak heran la semasa aku kecik, aku punya 2 favourite toy aku adalah :



of course la aku tak bermain with the real thing. mainan tuh made up on plastic n berwarna kuning




dan yg kedua adalah menatang nih



actually kecik-kecik aku mempunyai satu obsesi dengan benda-benda yang boleh terbang. aku ingat lagi, setiap kali kapal terbang komercial lalu atas umah, aku akan berlari-lari keluar rumah dan akan mendongak ke langit melihat kapal terbang yang lalu. dan dalam hati aku mmpunyai keazaman '1 day i will fly'

kalau jet fighter lalu lagi teruja. kecik-kecik lagi aku nak sangat pergi tgk LIMA airshow api sampai sekarang tak kesampaian. (anyone nak belanja tiket? hehehe)


aku tau gak yang nak bawak jet fighter nih kene masuk military. kecik-kecik kan otak masih lagi dengkel. bila aku cakap aku nak masuk tentera ngan mak aku (yakni masa kecik²), bonda aku cam tak setuju. tapi abg aku sokong, siap kata 'kalau mati masuk syurga'. aku kecik² mana tau syurga tuh apa, tapi i've got the feeling yg tempat tuh best. so ada la jugak pasang niat nak jadi military fighter pilot.


why military?

mungkin sebab persekitaran aku. believe it or not yg aku dari umur tadika itu sudah amat menyukai cerita rambo III, yakni filem yg suatu ketika dulu yg memegang record 'body count' yg paling banyak.oh, ia actually sebuah filem propaganda US pada tahun 1988 mengenai askar rusia yg semasa itu menyerang afghan. walaupun aku masa kecik² tak paham skript cerita, hny sekadar paham, bullet-kne-badan-mati-cedera dan hero-takkan-mati. hehehe... dan dalam citer nih aku rasa yg paling power adalah tentera mujahiddin. sbb aku tgk dalam citer tuh, anak² muda yg jadi tentera, pakai jubah, sandang senapang, cakap ' iwant to fight' adalah macho. teruja kot tgk umur muda² dah camtu!

aku ingat lagi, aku akan meremang keterujaan bila tgk citer/kartun yg tunjuk ketua tentera/group/troop/squad/ yg intelligence/ adalah orang muda/remaja

dan yg paling power aku meremang (sebab bebda reality, bukan fantasy) bila aku dapat tahu yg Sultan Muhammad al-fateh yg buka Constantinopel(istanbul) yg beratus² tahun susah nk tembus, dia lead angkatan tenteranya dan menang dan dia ketika itu berumur 24 tahun. aku dah 22 dah wei!!!

tak cukup dgn itu, abg aku ada buat scrap book mengenai perang teluk. abis semua military things dia tampal dalam buku, dan aku lah favourite readernyer. hehe.. maka nak senang cerita hidup aku masa awal² sebelum masuk alam sekolah rendah, military punya knowledge ada uiet detail la, padahal kenal gambar je tak tau nama, termasuk lah propaganda² dunia dan sebagainya. (tapi masa tuh info sekadar dapat dari mainstream la. bila dah oversea nih, melimpah ruah)


Apakah ini bermaksud anda menukar cita² di alam sekolah rendah

ye. nak buat camne. bila dah sekolah rendah baru je tau ada kerja-kerja yang lain. tapi yang popularnyer adalah doctor. to be honest, tak per terlintas nak jadi doctor. masa nih nak jadi apa ek? erm.. masa nih apa² pun jadi la, asal berkaitan dengan benda yang terbang.

sebagaimana yg diceritakan tadi, saya begitu obsess utk terbang dan benda yang terbang. masa tau ada spesis ikan yang boleh terbang, rasa teruja giler. oh ye, masa kecik² dlu, aku panggil ikan bawal kecik tu, yg sedap kalau goreng tuh; ikan terbang. sebab sirip atas ngan bawah cam kepak burung. hehehe...

kat bawah ni antara benda yg aku teruja bila aku tau wujud.




Maka apakah yang anda impikan?

banyak. berubah sepanjang waktu. tapi yang aku ingat adalah semasa aku tingkatan 3, aku pernah terfikirkan untuk menjadi seorang pencari minyak. tapi ketika itu masih lagi conflict dengan banyak perkara. terutama masalah masa depan dan DUIT.

dan turning point aku adalah ketika selepas spm, di mana ketika itu, sebagaimana kebanyakan student dan para remaja lepasan spm terpaksa memilih cita-cita dan kerjaya yang mereka inginkan berkadaran dengan result yg mereka dapat.

to be honest aku ada terminat bio. sebab suka belajar pasal benda hidup terutama haiwan. by experience pun, antara buku binatang dan buku pasal earth science, buku binatang akan paling kotor dan usang sebab aku sentiasa akan bukak dan baca time makan. paling tak pun tgk gambar.

but then bio aku dapat A2, maka lupakan..

3 bende yg aku fikirkan pada masa itu

  • i'll go for geology bcos under certain scholarship ( hah! terkejut tak?) sbb i think my life would be ok sebab well sponsored time belajar and its finance kukuh utk bekerja ngan diorg nnti. kirenyer aku amik cita² yg terlintas pada form 3 into account, since i kinda like also benda² geo (aiming oversea for this). but the big picture its DUIT
  • kalau tak dapat oversea, i'll go for aeronautik/aerospace. persuing my childhood dream. boleh main² bina kapal terbang cam kecik² guna lego dan sebagainya. actually i'm visioning of making this thing below come true, sebab i kinda very very very fond of it. seronok apa to fly n also to be able to walk ^^


  • if i flopped, mana la tau tetiba keputusan teruk giler, i'll go for culinary. yes. a chef! haha!! kelakar. but i choose this since ada juga minat masak n trying new things at dapur. so why not? but bila duk oversea nih, memang macam² skill kluar di dapur. ehhehe...

Now u ended your 3 years courses, how do you feel?


weird to be honest. masa dapat result tuh tak rasa apa-apa. but i had enjoyed learning rocks and nature. making me feel a lot more 'kenal' and 'rapat' to the Creator. ye la kan, Allah buat macam² kot utk manusia. kita reti pakai je. lepas tuh bukan nak reti bersyukur.

but then ada gak time yang i rasa nak quit n nak try something else yang lebih... erm... sains sosial. pernah terasa nak amik Mass Com. kalau keadaan tak mengizinkan dan terpaksa belajarbalik, i'll go for this agak nyer.

but now, things already written by God, dan aku sekarang kena redho dgn ketentuanNya.ada hikmah utk semua perkara yang berlaku. dengan option yang aku ada sekarang , aku mungkin amik lecturership. doakan aku ek?


So what's your advice ?


aku nak bring up point dimana DUIT telah meletakkan childhood dream aku ke tangga no dua. padahal boleh je aku tolak tawaran dan masuk je matriks then go for my dream.

baru aku sedar hanya kerana duit kita sanggup buat pelbagai perkara even againts our own desire n will.ish ish. bukan kata aku menyesal amik course aku, tak. tapi lihatlah bagaimana masyarakat telah di brainwash mengenai kepentingan duit. walhal rezeki itu datang dari Allah swt.

lihat la juga bagaimana, seorang pelajar yg mendapat result yg baik, dimomokkan oleh masyarakat utk belajar pepandai jadi medic, jurutera sana sini, akauntacy dan sebagainya. mengapa bagaikan tiada sponorship utk benda² yg kurang popular ek seperti belajar syariah, jadi ustaz ke, mekanik keta ke? takde la org yg pandai² nih terpaksa amik benda yg diorg tak minat.

kesian gak aku tgk kengkawan aku yg tak mempunyai peluang merasa sponsorship (yg sudah semestinya hny utk job like aku sebut td). diorg bagaikan terpaksa mengisi ruang kosong pekerjaan-pekerjaan yg tidak popular tadi!

cam ada conspiracy je dalam pembentukan masyarakat...

satu lagi point, lihat la bagaimana minda kita dibrain wash semasa meletakkan matlamat hidup. aku telah meletakkan DUIT dan pangkat suatu ketika dahulu.utk hidup senang la katakan.. alhamdulillah aku sedar tujuan hidup aku.

wahai encik/puan/cik yg bertanya, anda tahu tujuan hidup anda?


'....'


wallahualam

No comments: