Tuesday, 8 June 2010

Hidangan makan² utk korg

Assalamualaikum wbt





just nk tny korg

apa isu yg sedang hot yg sedang berlaku?

world cup?

ada actually yg lebih terbaru..

aku tak citer nih dah lapuk dari skala kesensasian berita. plus kisah nih, di mata penonton / pembaca berita antarabangsa, ia sudah jadi satu kisah yg biasa dan diorg dah lali tgk.

isunya adalah isu palestin ( kalau nk stop baca kat sini pun boleh kalau dah rasa buhsan)


first of all, kenapa Peduli Palestin?






ok, sedikit sebanyak dah tau?

then kalau rajin, boleh juga baca mengenai isu berkaitan nih yg aku tulis dlu : Ia tidak berhenti disini


now, not long ago, ada sekumpulan activist keamanan yg berani, cekal, dan paling penting, YG BERTINDAK, hendak ke Gaza utk menghantar bantuan kemanusian.. namun..

sebagaimana yg korg semua tahu, this convoy was intercepted by IDF at interneational waters. korg tau camne the story went kan? (kalau korg even amik tau la)













well, mereka di antara yg allah beri peluang utk berada di 'Front line' menolong saudara mara kita di palestin dan mengejar syahid.

namun apa yg aku nak katakan di sini adalah usaha kita. jap nk besar kan sikit word, USAHA KITA


kita actaully boleh menyumbang tenaga walaupun kita nih hanya pelajar yg hidup makannya masih ditanggung. so bagaimana?

  • kita sedarkan org² di sekeliling kita yg isu palestin bukan isu arab tapi ISU KITA SEMUA
  • tidak jemu utk AMBIL TAHU apa yg berlaku di palestin
  • gunakan segala kemudahan dan cara utk menekan zionis ( video, blog, flyer, youtube, etc)
  • belajar bersungguh-sungguh dan tidak leka dgn perangkap zionis yg menggunakan hiburan dan media massa
  • BOIKOT barangan syarikat yg memberi sponsor pada zionis cam McD, Coca cola, maggi, nestle.. etc



oh ye, nk remind korg. kadang-kadang syarikat besar nih ada anak syarikat. dan utk memastikan headquaters dapat untung, pelbagai jenama di keluarkan tapi masih lagi di bawah syarikat yg sama.

ex : anda lihat 2 jenama air; coke, dan fanta oren. tapi kalau anda check setiap inci produk itu, anda akan jumpa somthing in commun yakni, coca-cola co.


so nk beli barang tuh check² lah ye? jgn sampai kita memberi peluru dan bom pada zionis utk bunuh abg kakak adik ayah mak dan seluruh keluarga kita.

apa yg penting?


TINDAKAN!




wallahualam

No comments: