Thursday, 8 April 2010

TER - Travaux d'etude et Recherche

Assalamualaikum wbt


aku telah pun masuk fasa berpractikal dgn University. subjek yg aku amik adalah mengenai perubahan petrophysique sesebuah jenis batu ( sandstone dalam kes aku ) apabila dier mengalami rupture the fault. ( sure korg tak paham)

basically, adakah kewujudan fault akan mempengaruhi ciri-ciri petrofizik ( porosity dan permeability ) sesejenis batu itu.

aku malas nk tulis panjang-panjang. Biar gambar yg berkata-kata.

Pra-Stage ( minggu sebelum start, aku terlebih rajin)

'Things that we overlooked happened to be the answer that we search'
Lokasi : tepi highway kat Luxeuil



'Laws that made by man are nothing for truth seekers'
Lokasi : Lombong kat Cuve, mencari jalan masuk..


CnC : Climb and Conquer
Berjaya masuk.. alhamdulillah



Gambar lombong atas actually adalah lombong yg ditinggalkan 3 tahun dulu. Actually nih kuari utk bekalan batu batu utk pembinaan. mungkin kualitinya kureng, sbb tuh dah dieksploit habis².

Tajuk praktikal aku nih adalah suite kepada satu kajian ygg dilakukan 6 taahun lepas. kajian 6 tahun lepas, dilakukan disini.. kitrg niat nk amik batu² ygg fresh, tapi memandangkan batu ygg kami cari itu dah tertimbus, kene la kitrg berpandukan batu batu yg prof amik 6 tahun lepas.

erm.. bukaan batu besar penumbuk ye? at least besar laptop 17inch anda atau sebesar mikrowave kat dapur anda..


So aku dapatlah privilege access ke 'Cave' , bukan tempat simpan arak, tapi tempat penyimpanan batu² y ddikutip utk dikaji, dan juga fosil².

Warganegara Malaysia paling tua menghuni University Besançon



So prof aku pun mengeluarkan semua batu yg berkaitan yg disimpan khas utk sesapa yg ada rezeki utk sambung kajian nih.

Aku berkenalan la dgn Carotte F1 potongan perpendiculaire ngan faille.



oh ye, aku berkenalan gak ngan Encik Siller, tukang potong batu.


lepas belah 2 carrote tuh, aku kene gi scan plak. untk memudahkan aku kaji kat umah guna adobe ilustrator..

pendedahan demi pendedahan aku terima mengenai 'Research Utilities and Tools'. antaranya..


baru aku tau yg bilik informatiqque geol ada scanner mantop ngan printer poster yg high quality!(lom campur ngan flat scrin monitor 20inch)

mana lah fac aku korek duit...




wallahualam

No comments: