Sunday, 21 February 2010

Overlapse Time

Assalamualaikum wbt

Aku biarkan dulu persoalan pada entry sebelum ini. Biar korang fikir habis-habis dulu. ngehehe..
so biar aku sambung dan mengakhiri cerita pengembaraan aku yg aku mulakan tak lama dulu.


Pengembaraan aku di Lyon tidak la se'extravaganza' mana namun ia sudah cukup mengukuhkan persahabatan. Yup, aku pernah melawat Lyon hampir 4 tahun dulu. Masa tuh aku masih hijau di france nih. Jambang belum ada, misai pun belum lebat. Then kali ini aku mengembara sekali lagi tempat ini. Kali ini pada tahun terakhir pengajian. Jambang belum ada, misai dan janggut nipis ( baru cukur mmg la )








Tiada apa-apa perubahan yg berlaku pada bandar ini. Sama sahaja 4 tahun lalu. Basilic masih berada di tempatnya. Theatre Romain masih lagi di tempatnya. Sungai Saone dan Rhone masih lagi mengalir dgn setianya. Sama seperti 4 tahun lalu


Tidak cukup dengan itu setelah aku pulang ke besançon, aku sekali lagi melihat kekuasaan tuhan. Sedikit sebanyak menyedarkan hati yg sentiasa leka dgn Tuhan Maha Pencipta.

Pada hari aku memulakan pengembaraan, aku terpaksa mengharungi salji yg tebal utk ke Gare. Bila aku pulang, jalan yg sama aku lalui tiada pula salji tebal.



Benda normal apa, apa nk heran?



No, put yourself where u didnt know, what day it is, date or time on that moment. Free your mind from the bond of time. For sure, both events passing by in front of your eyes. Like a time lapse.

Kirenya aku membayangkan yg aku seolah-olah tidak langsung mempunyai pengembaraan selama seminggu dan berdiri disitu. Both situation dimana ada salji dan tak bersalji itu akan interconnected. Ia seolah-olah, 'kejap ada kejap takde - di depan mata anda!


Sungguh, allah maha kuasa utk mewujudkan apa yg tiada, dan menghilangkan apa yg wujud.

subhanallah.. subhanallah.. subhanallah..



Benda-benda nih mmg kita tahu normal. Berlaku depan mata kita. Namun pernah tak kita berfikir walaupun sebentar. Kalau terfikir pun sekejap je. Lepas itu lupa. Terlampau sibuk dengan assignment2 dan tugasan2 rasmi.

Cuba kita hitung waktu yg kita spend setiap hari. Then cuba tolak ngan tempoh agak-agak yg anda akan mati.

Jika ada nilai di akhir equation itu, anda mmg jenis yg tak takut akan kehidupan akhirat.

Allah sendiri sendiri bersumpah dengan masa yg manusia sentiasa kerugian. Bukan rugi duit. Bukan rugi saham. Tapi rugi akan tempoh masa kehidupan di dunia. Byk sahaja pengajaran utk diri kita dalam al quran, yg manusia akan merayu utk di kembalikan ke dunia utk menebus kerugian yg mereka hadapi di akhirat.

Harapan itu tidak diendah allah. Kerana setiap dari kita diberi tempoh yg cukup utk hidup di dunia.

Maka apakah kita boleh melepakkan diri atau merilekkan diri dari beramal?

Bagaimana pula dgn mereka yg sedia sibuk? Aku tny kembalikan soalan. anda sibuk dgn apa? Bekerja utk makan? Bergumbira utk menghilang stress kerja? Atau anda sedang berpacaran di alam maya membazir sel-sel otak?

Iblis berjanji depan allah swt, yg dia pasti akan menyesatkan anak cucu adam (al-a'raaf : 17 ) tak kira apa jua cara. Mereka gerenti akan datang kat kita dan membisikkan kejahatan dan mengajak perbuatan yg sia-sia yg pastinya membawa kepada kegelapan hati dan kebutaan jiwa.

Juga diceritakan dalam al-quran yg manusia yg dicampakkan ke neraka akan menuding jari pada syaitan kerana membisikan kejahatan dalam hati kita.

Anda silap besar, yg melakukan kejahatan itu adalah kamu. Ya kamu. Bukan syaitan. Syaitan hanya memberikan extra suggestion.

Jadi jika anda kata anda sibuk melakukan pelbagai kerja2 berfaedah sekalipun, Jika niat itu salah, jika perbuatan baik itu diselangi dgn perbuatan sia-sia. In the end sia-sia juga.


Sesungguhnya manusia itu kerugian..



Ketika aku pulang dari solat isyak, aku perasan akan kewujudan buruj orion berada di kedudukan yg familiar. Sekali gus aku teringatkan akan entry dahulu aku menceritakan mengenainya. Pembaca setia blog ini pasti sedar, itu entry setahun lalu..


Sekejap sahaja bukan?


sesungguhnya manusia itu kerugian


Setiap hari merupakan satu ulang tahun bagi diri kita
Satu ulang tahun utk kita fikirkan, apa yg kita lakukan setahun lepas ketika ini.
Satu ulang tahun utk kita fikirkan, apa yg kita lakukan sebulan lalu ketika ini.
Satu ulang tahun utk kita fikirkan, apa yg kita lakukan seminggu lepas ketika ini.
Satu ulang tahun utk kita fikirkan, apa yg kita lakukan semalam dikala ini.


sesungguhnya manusia itu kerugian

kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar



wallahualam

Tuesday, 16 February 2010

Love vs Desire to Possess

Assalamualaikum wbt

sebagaimana tajuk kat atas, aku serahkan balik persoalan pada pembaca (kalau ada pembaca la kat blog aku nih, hehehe)


"WHAT IS THE DEFINITION OF LOVE AND WHAT IS DESIRE TO POSSESS?"


so time² korg fikir, layan video bawah dulu ek?




aku sedang dalam mood nk menulis tapi tak kesampaian kerana kekangan waktu, ntah bila masa aku leh post pandangan aku terhadap persoalan tersebut.



wallahualam

Thursday, 11 February 2010

Malunyerr!!!





Assalamualaikum wbt

Semalam merupakan hari bersejarah buat diri ni. namun ada dua perkara yg berlaku semalam yg menyebabkan aku rasa malu sebagai seorg islam.

Kes 1

aku baru tamat kuliah geologie de la france. ketika pulang aku sempat mengambil diaporama (slide) dari prof utk rujukn dirumah. baru nk bekejaran balik ke rumah utk aktiviti ptg, aku diminta oleh seorg kawan utk tunggu sebentar dan memberikannya cours yg aku ambil itu

ketika di lab komp; dier sempat bertanya qu'est que t'as dans ton clé (apa yg kamu ada dalam pendrive kamu? )

tak sampai 5 saat dier tgk,

t'as pas trié ton clé? (kamu tak susun pendrive kamu? atau dalam kata lain, giler sepah dalam pendrive koo!!)

mmg betul, clé dier lenih tersusun ari aku. stiap file disusun di dalam folder tersendiri.. adeyh, malu gua sebentar sebagai seorg islam..



Kes 2





ptg itu aku melakukan satu aktiviti yg aku tak pernah buat sebelum nih. yakni, panjat bukit time snow masih lagi tebal.

alhamdulillah, bila lagi nk merasa? nnti dah balik msia kempunan nk panjat bukit bersnow plak..

masa nk naik tuh, ada la terserempak ngan sorg pakcik berpakaian sukan mendaki bersama. of course la dier melangkah lebih laju sbb dier joging dgn mendaki.

tak lama dalam 30 min camtuh, kami terserempak sekali lagi. kali ini dia sedang menuruni bukit.

vous passez à gauche? (kamu belok kiri tadi?)

oui..

( mmg aku ambil jalan yg mudah sikit mendaki. yg belah kanan tuh mendaki je all the way sampai atas.. tak sanggup den)

habituellement, je cour le soir avec mes amis. mais aujourd'hui j'ai mal au jambe. donc je cour l'aprés midi tout seul

(biasanya, saya lari waktu petang dgn kawan². hari ni saya sakit kaki. jadi saya lari tghri sensorg)

aku terpinga jap ngan alasan pak cik tuh.

biasanya kalau org hadapi masalah nk lakukan sesuatu, dier cancel jer. tapi pakcik ni, walaupun dia sakit kaki, tapi dier tetap ISTIQAMAH berjoging kat bukit nih.
tak dapat buat full course cam kengkawan dier petang nnti, dapat buat sikit pun jadilah..

malu buat kali kedua utk sekian kalinya.



itu perkara-perkara yg kita sentiasa lalui seharian, namun kalau kita fikir jauh sikit ada pengajarannya. kita tau agama yg kita pegang ini adalah yg terbaik, tapi kenapa ada org lain yg tak faham islam tapi ciri-ciri mereka berbanding kita bagai langit dan bumi?





alhamdulillah.. selain dapat menikmati ciptaan tuhan pada petang semalam, aku ditunjukkan akan perkara tersbut.

bila berada di puncak bukit planoise, aku rasa bagai ingin terbang. paling kurang nk crop permandangan yg aku nmpk dan nk letak dalam bilik. rezeki aku, yg aku sampai dipuncak on that particulier time. alhamdulillah.. lensa kamera tidak dapat menandingi mata ciptaan ilahi.





wallahualam

Tuesday, 9 February 2010

not yet!!!

Assalamualaikum wbt




actually aku patut menulis mengenai pengembaraan aku.. tak mula lagi. idea dah ada. tapi lom sempat menulis panjang. tapi takper, entry pendek nih buat pelepas rindu aku ngan laman wotpog nih.


dua minggu lepas, hati aku tetiba menerima climatique change yg mendadak. boleh katakan aku masa tuh kategori org yg.. erm.. complicated

tapi benar org kata, tatkala hati berkecamuk, emosi kurang stabil, kerja-kerja dan kerja membuat anda terlupa jap. tapi itu hanya sekadar 'pain killer' terhadap prob anda. apa yg diperlukan adalah ubat yg mengubati punca yg rosak.

alhamdulillah.. tidak sangka pada satu tghri, walaupun kami tidak sempat habis berbincang, namun apa yg terbuku dihati diluahkan.. direct.. takde sorok².. walaupun ikhwah (sahabat) itu tak sampai 24 jam aku kenal.

kelakar pun ada. tapi benar aku rasakan dada yg sebelum nih sempit, tetiba dgn izin allah dilapangkan. alhamdulillah.. sesungguhnya Allah masih sayangkan hambanya.. dia tidak pernah zalim terhadap kita, tapi kita yg menzalimi diri sendiri.

dan 2 minggu akan datang, iA aku diberi tanggungjwab menjadi saudagar runcit dan juga along terulung.. hehe.. utk apa? cukup la hnay sekadar tahu. hidup ini bukan sekadar perlu menelaah bidang yg anda amik, namun human skills juga diperlukan. bukankah seorg muslim actually seorg yg all-rounded?

yup yyup, dis is my final round, final sprint. dah aku bersyukur, aku bagai dirasuk semangat masa aku spm. kalau tak aku, mesti aku lembik jer bila sebut pasal study. alhamdulillah AIRIS,ROUGE, FIST dan ADVISOR byk gak bantu dalam menyusun hidup, dan menolong aku dalam byk hal. (siapakah figure² ini???, ngehehehe.. kita tunggu dan lihat)


(entry ini diakhiri secara tak sengaja keitka, ADVISOR melantunkan lagu 'from the heart')


wallahualam