Friday, 24 December 2010

Puisi : 'Tanpa Tajuk I'

Dengan Nama Allah yg Maha Pemurah lagi Maha Penyayang



Assalamualaikum wbt



--------------------


Tanpa tajuk 1



Hey kamu!
Ya, kamu, siapa lagi kalau bukan kamu!
Dengarkan suara benakku berkata
Sebab kau sengaja tuli butakan mata

Sehingga saat ini kau buatku begini
Bagai sampah kau campakkan ketepi
Mereka juga manusia
Tapi mengapa aku kau tidak bertentang mata?

Tutup hati,
Benar kata sahabatmu mengapi
Hanya aku kau kunci mati
Tapi mereka kau angkat meninggi

Aku bosan dengan perasaan
sedikit harapan senantiasa mencucuk
Sanubari rasa kasihkan cinta
Ya, cinta palsu, singkat hasil cemburu

Hey Hati!
Dengarkan logik akal berkata
Dia sudah menutup ruang bicara
Berundurlah, kerna gantinya di depan mata


Hospital Serdang, 2132 pm

Sunday, 19 December 2010

Tembakan Digital Pertama



This picture I took during the Family Reunion on Dec 2010.
That was the first time that i could get my hands on to a DSLR camera.
Belongs to my father of course. ^^

During this time, i still had the tendency capturing macro-shot of foods. 
It was a habit during my 'digital camera' times.

Location : Suria Station Cafe, Selayang

Sunday, 12 December 2010

Any Given Time

Assalamualaikum wbt

Pepagi nih terasa nak menyanyi plak.  Jom hayati lagu nih dan liriknya yang penuh makna! enjoy~ ^^





Lyrics :

Mmm any given time He'll be there
I don't really have to say no more
Mmm any given time He's right here
Embedded in my living soul - oh for sure
Oh any given time I see
The beauty that has always been
In any given time

I swear by The Lord of the moon split in 2
5 o'clock in the morning, I be calling You

I'm totally lost with out Your light
I'm finding my self on the strive all the time
Not a single day goes by

I'm out to fight the devil but never fought myself
Read a thousand books but never read myself
My souls starving it needs to be fed lord I need your help
Hell with the devil my biggest enemy's myself
It makes me wonder am I doing this for the right reasons
I mean the money the fame and game all sounds appealing
Instead of entertaining I prefer to enlighten
But then again who am I to be in a position
To represent a whole generation of kids and to make them believe
When till this day I still struggle to uphold my deen
I read a 100 God is great in less then a minute
And though my tongue is fast like twista
My hearts not in it

Mmm any given time He'll be there
I don't really have to say no more
Mmm any given time He's right here
Embedded in my living soul - oh for sure
Oh any given time I see
The beauty that has always been
In any given time

By the one in whose hands my soul is there is no match
To think a spider couldn't? weave a curtain just like that (break)

I wouldn't be here without Your light
I'm finding my self on the strive all the time
Not a single day goes by

Sí que tengo fervor, devoción para dar mi granito de arena
Y mi aspiración mantenerla serena
Yo Tengo buen criterio aunque a veces esta difuso
Yo Tengo mi firmeza de la cual a veces abuso
Yo trato de ser justo, me sobra lealtad
Coraje valentía, me falta sobriedad
Diferentes situaciónes,diferentes actitudes
Afectan mi progreso y todas mis virtudes

[Translation]
Sure I have fervour to give my grain of sand
And my aspirations keep them serene
My perception is sound even though it sometimes gets fuzzy
I have my resolution even though I sometimes abuse it
I try to be righteous, I abound in devotion
Courageous irascibility, I lack moderation
Different situations, different attitudes
Hamper my development and all of my virtues

Mmm any given time He'll be there
I don't really have to say no more
Mmm any given time He's right here
Embedded in my living soul - oh for sure
Oh any given time I see
The beauty that has always been
In any given time

Mercy with out boasting
Gifts with out terms
Goodness with out anger
Forgive with out reason
Any given time
I do my best to strive
In Your name I rise
The apple of my eye

Even when I'm not alone
You are closer than the veins in my neck
Even when I'm all alone

Even when I'm in sleep
You are closer than the veins in my neck
Even when I'm in it so deep

Even when I'm all gone
You are closer than the veins in my neck
Even as I'm singin' this song

Even when I'm on a high
You are closer than the veins in my neck
Even when I try to touch the sky

Mmm any given time He'll be there
I don't really have to say no more
Mmm any given time He's right here
Embedded in my living soul - oh for sure
Oh any given time I see
The beauty that has always been
In any given time


Lyrics and song are copyrighted to Outlandish (album Closer than Vein)


wallahualam

Tuesday, 7 December 2010

Pindah-pindah

Assalamualaikum wbt

December datang lagi! Alhamdulillah.. Yup! Favourite season of the year sudah tiba! Seeing the news, european sure is turning the heater to the maximum. Toughest winter. To be frank, aku nak balik Besançon and nak guling² atas snow kat padang Planoise. Tahun lepas dah buat. Tapi diri ini terasa nak buat lagi. Tapi nak buat macam mana, diri ini berada di negara beriklim khaltulistiwa di mana terma 'Hot and rainy throughout the year' adalah sinonim pada rakyatnyer juga.




Kenapa saya suka salji? Penerangan mengenai itu panjang dan boleh jadi personal, so tak perlu panjang² aku cerita ek? hehehe


Mungkin ramai yang tertanya-tanya what did i do for the past 1 month. As you all knew, around september i worked full time at the Big Apple Bukit Tinggi Klang.

Namun pada akhir bulan oktober, aku menyatakan hasrat aku untuk bertukar dari full timer ke part timer on weekends. Kenapa? sebab saya sudah bersedia untuk pindah² ^^

First Job offer was at Solaris kat Dutamas KL. Patut masuk awal. But there was unforeseen challenges and oppurtunities came by passing.  So enters the 'unpredictable and untracable month'
  • 1st nov, attended aa 1 day course n training untuk jadi unit trust consultant. (dah dapat pun lesen dalam seminggu 2 lepas
  • Attended Shell interview for 2 days. this is where 've lost around rm50 just for parking in two days. (unsuccessful, they gave the answer 2 days later)
  • Given a task to handle an event at Sunway. But it was a call-back, so handle calls je itu hari
  • jadi macai merangkap pak pacak at Malaysia Innvotif 2010 for 3 days. (but learned bout sound engineering and mc'ing and dj'ing)
  • constant floating between Klang and Serdang. kekadang terlajak sampai Bangi sebab nk mohon jadi Godfather. (ahahaha!!)
  • weekend or two kerja kat Big App cari makan. ^^

and recently (rezeki dari allah), doing some training for unemployed degree holder. MOHE bayo. hehe.. it's a 5-6 weeks course, monday to friday at PJ. So good bye kerja kat Dutamas as u need a full commitment worker. ^^

Aku dapat jugak job offer as a billing officer kat satu delivering company nih. Bukan nak memilih, tapi cam boleh tergugat bab solat je.. 

Company yang done the training nih kata 96% chance dapat kerja. From my observation cam akan diserap dalam sector service. Adalah sebab-sebab dia. Diorang ada citer dalam kelas itu hari cuma lom ada mood nk tulis pasal benda tuh.





Pindah peribadi?




Sebelum aku bebel secara panjang lebar, ingin aku kongsikan ayat quran yang menarik buat kita renung² dikala masa lapang.

Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani
Demi matahari dan cahayanya yang terang-benderang; (1) Dan bulan apabila ia mengiringinya; (2) Dan siang apabila ia memperlihatkannya dengan jelas nyata; (3) Dan malam apabila ia menyelubunginya (dengan gelap- gelita), (4) Demi langit dan Yang membinanya (dalam bentuk yang kuat kukuh yang melambangkan kekuasaanNya); (5) Serta bumi dan Yang menghamparkannya (untuk kemudahan makhluk-makhlukNya); (6) Demi diri manusia dan Yang menyempurnakan kejadiannya (dengan kelengkapan yang sesuai dengan keadaannya); (7) Serta mengilhamkannya (untuk mengenal) jalan yang membawanya kepada kejahatan, dan yang membawanya kepada bertakwa; (8) Sesungguhnya berjayalah orang yang menjadikan dirinya yang sedia bersih bertambah-tambah bersih (dengan iman dan amal kebajikan), (9) Dan sesungguhnya hampalah orang yang menjadikan dirinya yang sedia bersih itu susut dan terbenam kebersihannya (dengan sebab kekotoran maksiat). (QS 91 : 1 -10 )



Sempena Maal Hijrah, izinkan aku membebel mengenainya serba sedikit.

Sapa pernah dengar hadis mengenai niat? Hadis ini cukup popular untuk diletakkan sebagai hadis pertama dalam mana² buku himpunan dan syarah mengenai hadis-hadis sahih.




Daripada Amirul Mukminin Abu Hafsin 'Umar ibn al-Katthab r.a. beliau berkata: Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda:
Bahawa sesungguhnya setiap amalan itu bergantung kepada niat, dan bahawa sesungguhnya bagi setiap orang apa yang dia niatkan. Barangsiapa yang hijrahnya menuju kepada Allah dan RasulNya, maka hijrahnya kepada Allah dan RasulNya. Barangsiapa yang hijrahnya kerana dunia yang dia mahu mencari habuannya, atau kerana seorang perempuan yang dia mahu kahwininya, maka hijrahnya ke arah perkara yang ditujuinya itu.



hadis ini cukup popular sekali dan sangat bertepatan dalam mengeset mind set kita. Kalau korg selalu attend kursus motivasi ke, training ke, awal² dia akan tanya 'Why are u here?'
Walau apa jua yangg anda jawab / tulis, percaya atau tidak itu yang anda akan dapat.

Hadis ini juga sebenarnya ada hidden message baggi mereka yang nak memperbetul diri atau meningkatkan diri. Hadis ini diriwayat oleh Saidina Ummar. Belum islam atau sesudah islam, kita akur dengan ke'otai'an sifat dan sikap dia.

Dan beliau merupakan contoh terbaik untuk melakukan perubahan 180° dalam sekelip mata. Percaya atau tidak dia memeluk islam pada hari dia berniat untuk membunuh Rasullullah?. Jadi dia merupakan contoh terbaik bagi kita yang hendak melakukan perubahan dalam hidup.  Nak tau full story boleh tanya Pak Aji Google. Tok sah tunggu², redah aje ^^

Jadi perubahan diri kepada yang lebih baik juga merupakan salah satu jenis hijrah. Hijrah dalam konteks bahasa yang mudah difahami adalah 'Pindah'. --Dia berpindah sekolah kerana dia tidak selesa belajar di situ---Burung-burung migrasi terbang berhijrah ke tempat panas pada musim sejuk---





Cerita sikit mengenai hijrah rasullullah swt ke Madinah. (err.. boleh jadi panjang nih.. korg cari la memana web or buku ye? aku cadangkan Raheeq Makhtum versi BM betul, sebab ada jenis bm tak betol. kalau english tajuknyer 'Sealed Nectar'. aku pernah jumpa kat Kinokuniya)

Tak kisah mana versi yang korg baca, yang penting diorg hijrah tak bawak beg tarik, periuk belanga dan rempah-rempah. sehelai sepinggang je. Dari kaca mata barat, diorg kata itu adalah perbuatan melarikan diri dan meminta pelindungan. Tapi jangan lupa yang Rasullullah swt telah diangkat sebagai pemimpin Madinah dan menggubal perlembagaagn Madinah. Orang pelarian mana jadi pemimpin beso beb. ^^

Namun perpindahan ini yang diilhamkan oleh Allah swt telah menjadi satu titik tolak umat islam dalam pembinaan sebuah negara. (jenis ayat yg turun dah lain tema dia kalau korg perasan). Titik tolak ini telah mengangkat islam sebagai satu negara baru sehingga menarik perhatian Kerajaan Rom Bizantin dan Parsi. (Diorg dulu tak ambil kisah pun pasal semenanjung arab) dan terjadilah rentetan peristiwa² bersejarah islam seperti The Great Battle of Badr, Uhud, Khandak, dan sehinggalah pembukaan Constantinople (kini adalah istanbul).




So boleh bayangkan tak betapa mantop nyer diorg, sanggup menghadapi risiko yang tinggi. yela kan, cuba bayangkan yang kita pindah ke negara lain bawak kain baju je dan tak nampak masa depan. (eh dah macam pendatang mai datang malaysia lak bunyi nyer). nak sebut kat sini yang diorg punya bergantung kat Allah mengenai nasib mereka dan betapa percayanya diorg akan Rasullullah.

Nak sebut yang dalam apa jua pekerjaan ata perkara yang kita buat (including makan, masak, tidur dan lain²) biar lah kita pasang niat kita. the best niat is for Allah dan RasulNya. sebab kalau kita niat hanya sekadar picisan² sahaja, yang picisan² lah yang kita bakal dapat berdasarkan hadis yang aku boh kat atas tadi. dari bebelan panjang lebar aku pasal perubahan, maka sangat valid la jika kita hendak mengubah sesuatu yang berskala besar seperti masyarakat, maka ubah lah sikap dan sifat kita kepada yang lebih positif.

So disaat kita meninggalkan 1431 tahun semenjak Rasullullah berhujrah dan masuk tahun 1432, apakah niat dan azam kita dalam menempuhi hidup yang penuh mainan dan angan-angan? Menjadi orang yang lebih baik dari segi iman, fizikal dan mental? Atau sekurang-kurangya menjadi beras kerana sudah lama menjadi melukut? Apa juga niat dan azam kita, tak kisah la dari segi pembelajaran, prestasi kerja mahupun akademik jika end mind kita adalah redha Allah, syurga Allah dan demi kemaslahatan Islam, insyaAllah kita akan dibantu Allah dari segenap aspek kehidupan.

Wahai orang-orang yang beriman, kalau kamu membela (agama) Allah nescaya Allah membela kamu (untuk mencapai kemenangan) dan meneguhkan tapak pendirian kamu. (QS 47 : 7)


Jadi apakah titik tolak kamu?

JOM HIJRAH




wallahualam

Tuesday, 16 November 2010

Puisi : Rain

Dengan Nama Allah yg Maha Pemurah lagi Maha Penyayang



Assalamualaikum wbt



--------------------

Rain

I want to stand in the rain
Really
Not them, tears of pain
were only haunting memory

Sometime we forget
How rain made us wonder
Why fell from sky and why we get wet?
Or on the windscreen they ran, we ponder

Rainy times are not gloomy day
Just a day to wonder away
Hang tight to His promise
With difficult is surely ease

Rain understands us, surely
whispering hope that's not vain
Really
I want to stand in the rain

Andalas, 429 pm

Friday, 12 November 2010

Job : Penoreh Getah

Assalamualaikum wbt





tidak ramai yang mahu menjadi penoreh getah.

alasan 1 : Tak popular sebab tak keluar tv dan org tak sms nama kita
alasan 2 : gaji tak tinggi dan tak leh hidup glamer sebab muka tak kluar tv / paper
alasan 3 : rujuk alasan 1 dan alasan 2


ye benar, gaji sebagai penoreh getah mmg sgt sedikit. pernah suatu ketika, getah hanya dijual dengan harga 15sen sekilo.

namun kini...?

ia pernah mencapai dekat RM20 sekilo!!!!

melihat sejarah pokok getah di malaysia, ia bukan lah jenis spesis tempatan di mana ia bukan berasal dari malaysia. kalau wujud pun, takleh guna utk commercial. pokok getah yg kita jumpa kat malaysia nih adalah jenis Hevea Brasiliensis yang dibawa masuk pada tahun 1877.kemasukan nih merupakan salah satu strategy penjajah utk mendominasi ekonomi. mungkin diorg telah nampak industri getah ni mempunyai potensi ekonomi yg besar di peringkat global, sebab itu diorg import hampir 70000 biji getah liar dari brazil pada tahun 1876 dan di tanam di Kew Gardens, London for further studies n improvement.

 so 9 lucky seeds di tanam di halaman rumah Residen Perak ketika itu (Hugh Low) oleh penguasaha botanical garden Singapore, H.J Murton. mungkin masa tuh diorg nk tengok sesuai tak tanah malaysia untuk tanam getah. seingat aku around that time, getah tak popular kat malaysia sebab, keta pun tak byk. namun bila harga kopi jatuh dan permintaan getah meningkat mendadak (akibat letusan industri kereta oleh henry ford), so ramai² tanam getah kat tanah diorg.

harga getah naik turun. of course, negara² yg tak leh tanam getah mempromosi getah tiruan dari petroleum yg lebih murah as economic strategy utk melawan getah asli. ketika nih harga getah asli jatuh. so pernah la satu tahap yang penoreh² getah kita, kais pagi makan pagi, kais petang makan petang.




Pokok getah biasanya mengambil masa 6 tahun utk matang (kire baru boleh toreh). 1 hektar boleh tanam dalam 100 batang. aku tny pakcik aku, dia kata dalam 1 ekar, boleh dapat 5kg getah buku sehari. so obviously, the larger the ladang getah, the larger the pay. so bila harga getah naik, kes orang curi getah pun naik la.. aiseyh.. kalau masyarakat benar² faham dan ambil kisah bab halal haram, for sure takde kes curi-curi nih. kenapa aku cakap camni? sebab org india yg british bawak masuk utk toreh getah dulu dah kerja kat ladang sawit. so obviously, majoriti penoreh getah kat malaysia nih, orang melayu islam.

 nak toreh getah nih kene kluar pepagi. so mmg kena la kan? lepas solat subuh terus toreh getah. habis toreh, break solat dhuha kat ladang getah jap, makan² sket, gi lak kutip getah yg toreh semalam. then bila tghri, siap jual getah kat pekan, singgah solah zuhur jemaah. petang sampai malam byk aktiviti boleh buat. tanam sayur ke.. bela kambing ke.. bela ikan ke..

so actually, jadi penoreh getah nih boleh gi jauh dalam menjana duit poket. namun, kenapa kerja sebagai penoreh getah ini boleh jadi tak popular dn dikategorikan sebagai kerja tak pulang modal? (walaupun getah mahal sekarang)


  • kene kerja extra keras which orang melayu sgt² malas nak buat.(padahal islam suruh kita bekerja with 100% performannce QS 67 : 2)
  • kalau kaya pun, tak kaya sampai tahap boleh beli rumah besau, kereta besau dan tak glamorous.

ok ok. ini yg sebenarnya dilema yg dihadapi. menurut penulis buku Malay dilemma, org melayu sangat² mudah rasa selesa dengan keadaan dirinya. maksudnya, tak nak keluar dari comfort zone. sebagai contoh, kalau menoreh dan boleh makan lauk ikan pari, dah boleh 3G ngan anak dari kebun, kire ok la tuh. tak yah usaha lebih lagi. ada lagi faktor lain, seperti bab monopoli bidang perniagaan oleh bangsa dagang. namun aku rasa itu bukan satu alasan.

actually, islam sudah mem'produce' tokoh² eknomi yang power². mungkin korg dah kenal Uthman bin affan betapa kayanya dia. namun ada sorg lagi tokoh bernama Abdulrahman bin Auf. dia merupakan org muhajirin yg berhijrah ke madinah. as we all know, muhajirin mekah berhijrah dengan sehelai sepinggang (imaginasi bawak peti, beg tarik besar² is out of question). Beliau actually, memecah monopoli perniagaan org yahudi di pasar madinah! dan dia melakukannya from scratch! (more info kat link nih)
 
Sapa kata islam larang kita jadi kaya? apa yg islam larang adalah bila dah kaya, sayang harta dan lupa allah.


biji getah. sila jgn confuse dengan buah getah

orang kata, harga getah yang mahal hanya sekarang, kalau baru sekarang nk start tanam getah, masih tinggi lagikah harga getah 6 tahun kemudian?

Pandangan aku, selagi kereta tak terbang, teknologi vertical take off belum dikomersial kat airlines, selagi itu getah asli diperlukan? mengapa? kereta perlukan tayar utk bergerak. tengok aje, berapa kali pemandu F1 tukar tayar setiap kali racing. sekali tukar bukan sebiji. kapal terbang plak, sekali dia landing, sekali itu dia tukar tayar. hah, A380 pakai brapa biji tayar? so pandangan aku, getah masih ada demand dalam industri for at least 20 years. plus, getah tiruan pun tak leh produce bebyk dah sebab minyak dunia pun nak habis.

Ye, pernah satu tahap di mana, byk penoreh getah bertukar kepada penanaman kelapa sawit yg lebih cepat matang dan pulangan yg lebih mahal. yes, ini satu lagi potential industri. jika masyarakat malaysia dapat mem 'pioneer' green energy dari kelapa sawit, its gonna boom!! sebab sekarang nih, energy company sedang meneroka green energy.

well, cara bagaimana kita nk berbudi pada tanah adalah terpulang pada pemiliknya. so bagi student² yang kaya-kaya atau sedang mengumpul harta via elaun bulanan, bare in mind yang anda perlu beli at least 2 keping tanah. sekeping utk rumah dan sekeping lagi utk perniagaan.



aku bukan nk encourage ramai² jadi penoreh getah walaupun dah ada masters. (still, jadi penoreh better then merompak, menagih dan merempit) just n bagi sedikit eye opener, di mana kerja yg tak seberapa ini juga mendatangkan hasil yg agak lumayan setiap bulanan. kire nak cakap, rezeki itu allah yg beri. tinggal kita je nak usaha camne nak dapat.

so orang muda, mari save duit utk masa depan! hentikan penggunaan duit yg sia² cam beli rokok, rempit sana sini, sms vote² kat tv dan spend berlebihan on hiburan!

wallahualam

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2010&dt=0328&pub=Kosmo&sec=Rencana_Utama&pg=ru_01.htm
http://fifapg9.blogspot.com/2009/06/sejarah-getah-di-malaysia.html
http://ms.wikipedia.org/wiki/Getah
http://www2.arkib.gov.my/hids/print.php?type=A&item_id=3716

Thursday, 4 November 2010

Petanda??

Assalamualaikum wbt

Mungkin tak ramai yang mengambil berat mengenai hal ini. sama ada ia buta, rabun mahupun buat-buat tak nampak, petanda biasa allah berikan untuk beri 'warning sign' apa yang akan berlaku seterusnya.

tidak perlu aku cerita mengenai wujudnya Tuhan sekalian alam ini kerana aku yakin ramai dah tentu bosan untuk dengar. Baik dengar lagu Maher Zain 'open your eyes' ye tak? lagi sedap telinga mendengar suara dia

Bagaimana pula dengan petanda² berskala besar seperti hari kiamat? hah, aku pula dah bosan nak cerita sebab dalam al quran dan hadis dah cerita secara sempurna. tinggal kita nih ready tak ready nak hadapinya ke tak sebab bila masuk alam akhirat selepas tu ada 'forever'.. so terpulang kat kita either nk disibukkan dengan nimat selama-lamanya di syurga atau dibakar dalam neraka selama-lamanya.

kalau disebut pasal bencana alam dan hukuman dari tuhan ke atas sesuatu kaum yang ingkar.. kita dah cukup aware dengan merapi, tsunami, banjir.. tinggal nak ranap kesemuanya sekali gus aje. mungkin kita lupa suatu ketika dahulu allah memberi amaran melalui bencana taufan di sabah.. tanah runtuh di bukit antarabangsa.. banjir² besar di pantai² timur.. mungkin masyarakat malaysia begitu angkuh sekali sebab sampai la nih tak pernah kena nature disaster yg besar terutama di kawasan yg mengadap selat melaka ni.. (Q 67:16-17)

Punya panjang intro aku, Apa yang aku nk cerita adalah petanda² skala kecil yakni skala personal.

kita solat 5 kali sehari. dan sebanyak (minimum) 17 kali kita membaca surah al fatihah. hah, kalau buat solat sunat rawatib sekali, kira lah berapa kali kita membaca ayat yg memohon 'Tunjukkan kami jalan yang lurus'.
Mungkin kerana ketidak fahaman kita terhadap bahasa arab  dan budaya 'burung tiung atau burung kakaktua' di kalangan orang melayu menyebabkan solat tinggal seperti budaya. dan reality di malaysia, ia telah dipandang sebagai budaya orang melayu, bukan ibadat orang islam.

Disebabkan kemandulan fikiran orang melayu yang tidak kritis, mereka menerima bulat-bulat pembelajaran agama. persoalan mengapa tidak ditanya kerana agama lebih mudah jika tidak dipersoalkan.

akibatnya, boleh kita menjawab persoalan dari sahabat kita yg bukan islam 'mengapa kamu jadi orang islam?' apakah kita akan menjawab 'dah mak bapak aku islam'?
ataupun boleh kita menepis bila kenalan kita yang bukan islam memprovoke 'lu orang semayang manyak kuat 5 kali satu ari, wa semayang kadang², apa pasal wa hidup lagi senang dari lu?'

ye, ramai yang anggap, sebut dua kalimah syahadah je dah jadi islam. yang lain semua boleh amik enteng..

jadi berapa ramaikan di antara kita yg merasakan yang allah sentiasa bersama mereka, memberikan mereka rezeki yang terbaik untuk mereka dan segala-galanya akan kembali pada allah juga akhirnya?

setelah sekian lama kita hidup, pernah tak kita mendoakan sesuatu dan allah terus bagi?
pernah tak kita terfikir, pengalaman-pengalaman hidup dahulu, turning² point yang kita lalui dahulu, keputusan yang kita buat diumur yg lepas, telah membawa kepada diri anda sekarang?

jadi sudah tentunya apa yg berlaku sekarang, segala cabaran dan halangan yang anda hadapi, adalah satu petanda apa yang akan berlaku apa diri anda akan datang.

sungguh indah bagaimana allah menyusun kita, dan mendidik kita selama kita hidup. itu belum dikira dengan bakat yang diwarisi oleh ibu bapa mahupun kebolehan yg unik yang anda ada.
Hidup bukan sekadar mencari keuntungan dari bisnez yang anda buat. ia juga bukan bermatlamat kebanggaan dan kenamaan. akhirnya, semuanya akan hanya tercatit nama, tempoh hidup di atas batu nesan.
jadi apakah dunia ini pada anda? apakah matlamat ulung hidup anda? untuk persoalan ini islam sudah memberikan solusi.

sila jangan sia-siakan bakat, kebolehan dan ilmu yang allah berikan pada kita. kerana aku yakin setiap antara kita ada tugasnya tersendiri... dalam menegakkan kebenaran di muka bumi.

wallahualam

p/s : 

Monday, 25 October 2010

Medical : a revisit

Assalamualaikum wbt

hari ini, aku gi hospital. sakit apa? jeng jeng jeng. well, berdasarkan rekod kad aku kat hospital, ternyata aku akan 'melawat' hospital setahun sekali ( sejak fly)

paling last aku visit hospital (or to be precise klinik kerajaan) adalah 2 tahun lepas. tahun lepas tak gi sebab masa tuh dah demam teruk on may and masa bulan ogos ada demam gak. tapi masa tuh sekadar panadol je dan sebagainya.

maka kali ni, aku pergi hospital setelah 2 minggu batuk. itu pun setelah berkeras kepala berkali-kali. huh!

basically aku tak demam just batuk. the thing is, asal masuk waktu malam, aku nyer batuk kronik giler sampai ganggu tidur. abang aku cakap (zaman² dulu) apa² siptom yang sampai mengganggu rehat perlu dapat rawatan.

satu lagi, simptom di mana waktu sinag boleh lincah, malam batuk giler adalah simptom aku zaman² aku di masukkan ke wad sebab radang peparu. heh. aku tak demam. buat apa nk gi amik ubat kalau tak demam kan?

tapi yang bestnyer kali ini, aku diarahkan masuk gas. masuk gas tuh amende?

bagi mereka yg berkawan baik dengan inhaler sejak dari kecil, gerenti kenal term 'masuk gas'. masuk gas ini adalah alat bantuan pernafasan utk mereka yang kene athmatic attack sehingga inhaler diorg takde effect bila amik.

so camne athmatic strike yg dahsyat ini?

  • anda pendek nafas / susah nk bernafas. then batuk tak henti²
  • then anda mula pucat dan start lemah. kalau kuat semangat tak lemah la, tapi pucat
  • tahap critikal, anda mula pening² nk pitam, tak leh diri dah dan bibir mula biru. (tahap ini, anda perlu dikejarkan ke hospital dah)
  • anda mati

aku takde la kene sampai camni sekali. aku dah berjeman tak kene athmatic attack sejak sekolah menengah. athma sket² ada. tapi yg paling syok, tak france, sejuk camne pun tak kene²... hehe.. oh i miss clean green air of besac..

after masuk gas, doc check lagi n bagi ubat cam biasa. pelik gak dier tak bagi ubat batuk. sekadar ubat pil athma dan ubat kahak (first time dapat).

oh ye, bagi mereka yang gi jumpa doc, jangan lupa utk bagitau sehabis²nya setiap simptom yang ada. masa seblom sakit dan semasa. bagitau jugak anda historic kronik illness. kalau ada ubat yg anda allergic, bagitau jugak.

well, ni kalau anda tak pakai personal doktor la. tapi kn even nk pakai personal doc pun, anda kene bagitau semua masa first visit. then after that, its all under record insyaAllah.

klinik kerajaan nih, sesuai utk warga² tidak mampu macam saya. bayar singgit. ubat pun free. what else?

ye betul, ramai orang dan kekadang kene tunggu lama. ke anda tidak sanggup duduk bersama² orang kelas bawahan? astaga.. manusia takde beza di mata Allah, yg beza hny lah takwa.. kalau tunggu lama, bawak je la buku untuk baca, apa payah sangat.

tapi personally, aku tak pernah gi klinik personal (except sekali kat france). mmg aku gi klinik kerajaan punya. sejak azali lagi. kirenyer sampai la nih aku dapat tengok perubahan klinik anika tuh.

aperpun,ubat sekadar alat untuk mengubati. yang betul² kasi sembuh adalah allah. jangan luper baca bismillah and berdoa bila nk makan ubat ^^

wallahualam

Thursday, 30 September 2010

Job : Frontline

Assalamualaikum wbt

memang kena berhati cekal org yg duduk barisan depan ini. tak kisah la dalam apa jua kategori pekerjaan sekali pun. anda jenis lemah semangat? tak dengar cakap? buat pe'el sendiri?

sila jangan duduk barisan depan.

esok, insyaAllah genap dua minggu aku bekerja di sebuah kedai donut popular di malaysia yang khabarnya ketika pembukaannya dahulu, orang ramai beratur panjang.

kerja aku adalah frontline : serve, cashier, clean, stock-counting, buat air.. kalau ada masa lebih buat topping.




memang ironic, seorang pelajar degree luar negara sekarang ini sedang bekerja di kedai ini yang rata² pekerja utamanya adalah Pendatang Asing Dengan Izin (padi). ye, ini adalah pengalaman kerja aku yang pertama. pada mulanya aku nak bekerja kat kedai buku, dan aku apply kat kedai ini sekadar secondary. allah sebaik² perancang, Dia bagi aku kerja kat sini. dan aku yakin mesti ada sebab.

Peluang bekerja di sektor penyokong ( kedai makan, kedai barangan, kilang etc ), memberi satu pengalaman yang menarik dan berharga bagi sesiapa yang ingin mengalami sendiri 'frontline' berhadapan dengan masyarakat sebenar. kadang-kala kita pelajar luar negara mahupun pelajar yg pandai ini hidupnya sudah (berani saya katakan) exclusif. mereka tidak merasai pahit jerih dan berhadapan dengan pemikiran mereka.

sektor penyokong biasanya diisi oleh lulusan pmr, spm dan kadang kala diploma dan suasana bekerja dengan mereka memang sangat² berlainan terutamanya dari segi pemikiran dan kemahuan. Pengalaman bekerja kat kedai ini merupakan satu contoh yang tedekat yang boleh aku bagi. mungkin orang lain ada pendapat yang tersendiri.



mereka seperti bersifat, cukuplah dengan gaji yang ada. dapat topup handphone, wayang, minyak motor etc etc.. bukan semua yang saya katakan bersifat sebegitu. malang majoriti yang bersifat sepert ini adalah orang melayu. genarasi kini sudah terkena penyakit malas bekerja keras, lebihkan hiburan dan tiada wawasan yang sememangnya melarat. ini hasil dari perang pemikiran dan penjajahan minda musuh² islam

baru² ini, kecoh dengan kes buang bayi. macam² la perbincangan yang membazir air liur dibuat dan juga cadangan² yang datang dari meeting² yang membazir kertas, masa serta tenaga mak cik yg buat air. padahal kes ini, seingat aku; sudah muncul sejak tahun 90an lagi! aku dah tua ganyut pun, benda ini dibuat² cam kes baru.

aku tak tau nak bagi peribahasa apa; kalau jumpa sila kongsi; situasi di mana kita ada masalah dan sedang cuba nk selesaikan masalah tuh, but in the mean time punca masalah tuh sentiasa kita buat dan biarkan.

now itu situasi masyarakat kini yang sentiasa anda baca di akhbar mahupun di internet. (belum lagi kes laki jadi perempuan dan perempuan jadi laki).

ye, kerja frontline membolehkan anda berhadapan dengan masyarakat sebegini yang anda mual pabila melihat dan pening bila befikir mengenainya. ye, siapa nk pening kan kepala kat benda yang tak bawa apa² benefit kan? asal AKU, tak jadi cam diorang sudah la kan? ---- welcome to the century of self.

ini belum masuk kesan kedatangan padi yang juga memenuhi sektor² ini yang secara tidak langsung memberi kesan kepada generasi² yg aku katakan tadi. ini adalah satu benda yang baru yang masih belum ada kajian. bagi generasi baru pula, bukan senang nak dapat teman 'oversea' kan? maka dengan hasil kecetekan ilmu agama dan penyampaian secara kering di sekolah²; berlaku juga masalah sosial.


satu benda yang generasi tersebut dan jua padi ini berkongsi sifat; kesanggupan bekerja 9 jam sehari walaupun bayarannya tidaklah seberapa. sememangnya luar biasa. Gaya hidup yang trendy perlu diikuti, kalau tak orang akan kata ketinggalan. cara hidup sebegini menyebabkan mereka menerima sahaja. ini adalah hasil dari seorang tokoh dalam bidang PR dalam memanipulasi propaganda sewaktu keamanan. ( Boleh cari documentary kat youtube - The Century of  Self.

yup, mamat tuh berjaya menyampaikan ilmu bagaimana meyakinkan orang utk beli barangan bukan keperluan. tgk je sekarang, handphones (iphone la.. ipad la..).. cameras.. etc etc.. yup! kuasa trendy sungguh menguntungkan market kan?

ada banyak lagi aku nk kongsi pasal aku berhadapan dengan masyarakat. tapi biarlah aku tulis sekadar ini sahaja. tak boleh biasakan diri sebegini. boleh menjadi tidak proaktif jika berterusan.

p/s : dah 3 minggu aku tak jalankan project story telling aku. harap sabar ye? kire penulis sedang hiatus =p

wallahualam

Friday, 24 September 2010

intermisson

Assalamualaikum wbt


minggu lepas genap sebulan aku meenganggur, tapi menganggur dari mata pencari duit la.

tapi tangan, punggung mata kaki masih lagi tiada masa nk duduk² depan lappy, tekan² keyboard menulis blog nih

dan masuk hari ini sudah seminggu aku bekerja. kerja odd job aje, tapi alhamdulillah aku anggap sebagai satu peluang untuk mendekati masyarakat yg bekerja di sektor penyokong, mahupun pekerja² bukan warganegara. maka semakin sibuk aku nk duduk depan lappy.


dan ya, kini aku bisa berbahasa nusantara kerana ratio nya adalah 1 : 6 ( pekerja local : pekerja bukan local )


sekadar membuatkan blog ini aktif dengan kadar sederhana


wallahualam

Wednesday, 8 September 2010

The Baju Melayu Story

Assalamualaikum wbt

Sapa tau asal usul / sejarah baju melayu, angkat tangan?!!!

ok kalau tahu, boleh skip post nih. hehehe..

Baju melayu memang sangat sinonim dengan masyarakat melayu di nusantara. kalau tak kene gaya, dari umur 1 tahun dah berbaju melayu ketika hari raya.

seperti aku yang sudah dekat 22 tahun menyarung baju melayu, baru sekarang nih tahu serba sedikit sejarah baju melayu. so utk post kali ini, aku nk kongsi sikit pendapat la pasal baju melayu ni hasil daripada sedikit sebanyak pembacaan.

sebagaimana yang kita tahu, zaman sekarang nih kita hanya menyarung baju melayu time hari raya, raya korban, akad nikah, solat jumaat/solat kat masjid, n pakaian rasmi kat sekolah utk hari jumaat utk kes-kes terpencil.

Ye, baju melayu tidak lagi digunakan utk seharian sebagaimana orang zaman dulu. kalau nk diikutkan, org² kebiasaan zaman dulu bajunya lebih singkat dan sendat. ala² pakaian silat gituh. namun, fesyen yang kita dapat sekarang adalah hasil idea seorang bangsawan ketika abad ke 15.

Melaka, sebagaimana mana yg kita tahu adalah pelabuhan entrepot utama asia tenggara suatu ketika dulu. so banyak lah kapal² mari singgah kat melaka utk trading business. tapi apa yang kita terlepas pandang adalah, Melaka sebenarnya  termasuk sebagai wilayah islam turki uthmaniyah di mana wilayah islam di bawah khalifah adalah borderless terhadap bangsa dan warna kulit; kerana org² mukmin itu adalah bersaudara.

Sebagai islamic centre di asia tenggara, banyak la kapal² yang datang dari eropah, tanah arab mari singgah utk sebar/belajar islam serta berniaga. keluar masuk mereka ke/dari melaka dengan memakai pakaian tradisi diorang mengilhamkan bangasawan tersebut utk memperbaiki baju rakyat ketika itu, dan wujudlah baju melayu yang macam sekarang nih
  • pemakaian yang labuh di ambil dari org² arab yang memakai jubah (jubah kan labuh?)
  • seluar ditiru gaya dari orang mongol dan turki
ada bagusnyer perubahan yang dilakukan oleh beliau terhadap baju melayu sebelum ini. bab bab labuh memudahkan kita time solat yg byk melakukan pergerakan cam rukuk dan sujud. aku bukan kata wajib pakai baju melayu time solat, tak, tapi kalau pakai tshirt ka jean ka, harap tak ternaik la baju kita time rukuk/sujud dan mendedahkan aurat belakang. so pick our clothes wisely aite?

naseb baik la baju melayu nih tak dihapuskan oleh penjajah cam dia hapuskan istana, buku², pasentren dan sebagainya. aku caya diorg datang jajah bukan nk pecah monopoli rempah. diorg datang nk pecah penguasaan islam kat asia tenggara; kenapa aku pikir camtuh?

  • kalau tak kenapa mesti ada 'Gospel'' pada awal moto 3G diorg? 
  • awat pakai bendera salib? pakai la bendara gambar rempah kalau datang nk meniaga pecah monopoli
  • awat singgah Goa dulu bunuh jemaah haji?
sekarang nih diorg duk mai diam² dalam tv and media guna psyko war plak... haish.. awat la melayu nih cepat sangat tidur mati dibuai mimpi?

ada dua jenis baju melayu yg aku tahu, Cekak Musang ( yg pakai butang sampai 5 ), dan Teluk Belanga ( Kancing sebutir ). namun fesyen kini cam dah meng'hybrid'kan kemeja dan baju melayu. for some reason nama smart dan takde la nampak cam melaram kalau jalan kat bandar. but still, kalau pakai baju melayu gi shopping kat tesco ka, jalan KL ka, mmg gua respek.

Aku pun tak paham kenapa, kita cam malu nk pakai baju melayu sesaja. padahal, org eropah dan barat sure bersinar² mata diorg tgk baju melayu. perasan tak baju melayu nih smart yet sooo simple? kalau ada kain songket lagi melompat² diorg tengok kesenian dan ketelitian budaya kita.

actually ada falsafah disebalik baju melayu yang kita pakai itu. dari pembacaan aku, ada yang berpendapat yang 5 butang melambangkan Rukun Islam. wallahualam. mungkin benar mungkin tidak. tapi apa yang aku pasti, falsafah melayu bukan bertulis, tapi dari seni. org yg detail matanya insyaAllah nampak.

sebelum aku akhir bahagian serius aku pasal baju melayu nih, nak aku cakapkan adalah actually melayu nih takde apa² sebelum kedatangan islam. dari cara pakaian, pemikiran, bahasa, populariti, etc etc kalau bab baju dulu, lelaki hny pkai sarung, dan pompuan hanya berkemban!

haih.. melayu memang mudah lupa siapa yang patut dier berterima kasih.


RAYA TEASER


aku nk cerita sikit pasal baju melayu yg aku ada.


  • yg kanan sekali (hijau) tuh aku beli rasanya tahun 2002/2003. setia sehingga sekarang dipakai time solat jumaat.
  • Yg tgh, warna kelabu air tuh dari abang aku. seingat aku dia pakai time dia graduate form 5 kat mrsm. beza umur aku ngan dia adalah 8 tahun. dan diberikan pada aku masa aku form 5 gak. di pakai sehingga sekarang dan pernah berada di france selama 3 tahun sebagai baju raya di perantauan. kire umur baju tuh at least 13 tahun
  • ada warna hitam, tgh basuh. pemberian ayah. dia pernah pakai masa aku dejah satu. so at least umur baju tuh 15 tahun. jarang di pakai sebab gelap.
  • kiri sekali, yang paling baru, baru beli tahun ini. insyaAllah akan di pakai for another 10 years. hehehe..


SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR DAN BATIN~~!!!


wallahualam


link yg dibaca :

Tuesday, 7 September 2010

Malaysia : 2 weeks part 3 (end)

Assalamualaikum wbt 

sambung sikit bab kemas bilik.
Curtain ditukar, carpet ditambah. oohh, bilik ku menjadi lebih condusive untuk bekerja di hadapan komputer. hehehe..

but still needs a router.. tak cukup sekadar satu laptop. hehehe..


Friends
selepas seminggu pulang, baru aku ada peluang untuk berjumpa dengan kengkawan sekolah dulu. well, buat masa ini belum ada yang kawen la itu yang pasti.

Ada yang dah grad cam aku, ada yang tukar course, ada yang masih belajar, ada yang dah dapat 20k sebukan dan ada juga yang biodatanya berada di tangan orang² besar ketenteraan.

Aku bersyukur aku dibesarkan dikeliling kawan² yang begitu tabah sekali mengharungi hidup dan cabaran. jahat² juga. tapi bak kata cikgu suhaimi, kami lebih matang berbanding generasi Z kini. hehehe..

Bila aku jumpa diorg, aku yang belajar tinggi² nih agak malu dan segan dengan diorg. Sebab diorg dah bergelumang dengan reality kehidupan dan still fighting berbanding aku yang hidup di dalam keadaan serba ideal selama 4 tahun. ada pros dan cons belajar luar negara ni, but still kalau kita jenis yang takut menghadapi reality, kita boleh katakan seperti burung unta yang menanam kepala dalam tanah; berpendapat diri mereka akan selamat dengan sekadar menghilangkan ketakutan dari pandangan yakni tanah kepala je..

Media and Telecommunication.

oleh sebab aku di sana, sms free unlimited pada semua operator, call sejam free sebulan, 3G unlimited maka kebiasaan itu terbawa² hingga ke Malaysia. Padahnya, rm38 jadi 2inggit tak sampai 3 minggu. so aku nak cakap adalah.... MAHAL GILER benda² tepon kat sini!

kalau bab tv, well aku mula rindukan iklan france yang begitu.. pendek dan spontaneuos. oh oh, but still aku still suka iklan Nippon Paint yang begitu chumel itu!!
Siaran rancangan, bagi pendapat aku ada improvement dari segi penyampaian ilmu. tapi dari segi drama ke cerekarama ke, boleh buat orang konfius tak tentu hala. but still nmpk gak la story line berbanding cerita french yang takde hujung pangkal (except for Bienvenue au ch'tis dan Indigenes )

Penyampaian maklumat? lagi confusing. dan nampak sangat berat sebelah. entah macam mana aku dapat rasakan yang masyarakat diperkotak-katikkan oleh mainstream. cakap pasal isu perkauman, tapi penulisan dan penyampaian sudah nampak perkauman. reti kutuk tapi tiada solution.

Some how, mainstream malaysia involve dalam satu pencaturan yang sangat besar oleh pihak² tertentu. benda nih sejak aku kat france dah sedar. buta-buta je masyarakat diperkudakan. and kalau ikut rentetan beberapa isu besar negara, kebanyakan pieces on the board is heading towards their final manouvre before the killing strike. well ini assumption dari seorang penganggur yang baru balik malaysia 2 minggu. a lot to learn.. a lot to prepare.

Masjid

dalam 3 kali jumaat, yang kali ketiga baru aku solat kat jumaat kat sini. minggu pertama kat KLCC dan minggu dua kat melaka.

yang aku respect, masjid nowadays dah modern. dah ada projector dan flat screen tv. bagus la tuh. kalau kedai mamak boleh provide these accomodation utk orang datang makan kedai diorg, awat kita tak buat gituh kat masjid mari tarik orang datang terutama orang muda²? bab nih aku memang respect. bringing in the technologies for a good cause. something that i'm really proud of. tunggu time je bila imam pkai wireless head piece. hehehe..

tapi satu je yang kurang gemar. bab saff susah sangat nak jaga. payah betol nak bahu-membahu. kalau di france, jari kelingking kaki mesti bertemu dengan jari kelingking makmum kat sebelah. iman plak akan ronda saff tengok rapat ke tak, dan makmum pantang nampak ada ruang pasti diorg menyelit. (nih utk saff lelaki.. utk pompuan aku tak pasti guane)

orang melayu islam malaysia nk jaga sangat personal space kot, takleh ada strangers dekat².. takpon malas nak bersempit² time tahiyat akhir, takut terduduk kaki kawan sebelah (agaknya)

bukan apa, terputus saff, tak dapat pahala berjemaah. saff tak berjaga menandakan, displin takde dan ukhwah antara jemaah pun takde. camne nak bersatu teguh kalau bab nih pun kita payah nak jaga. orang bukan islam yang duk 'awed' ngan displin umat islam time solat; di mana seorang imam boleh memimpin beratus² bahkan beribu orang time solat; yang sudah pastinya ketika itu tiada seorang makmum pun yang akan melebihi perbuatan imam tersebut; menjadi tawar dan tak berminat dengan islam tengok saff tonggang langgang.. 

opp, luper plak. orang bukan islam tak leh masuk masjid ek? so no worries la about saff tak berjaga tuh kan? bab orang islam tak masuk masjid nk solat pun bukan jadi satu isu besar kan?
japp, bab mentol, speaker, cat, tile, carpet tuh camne ek diorang pasang dulu dalam masjid? mantap giler boleh cari semua pembekal tuh melayu islam!


Food for thought : camne orang zaman dulu nk belajar mengenai islam? kalau diorg singgah madinah for sure diorg jumpa rasullullah nk tau pasal islam and  after that masuk islam. diorang selalu jumpa rasullullah kat mana ek? for sure bukan di tengah jalan.. hurm...?


sekian sahaja bebelan aku pasal malaysia. mohon salah silap kalu terkasar bahasa. ^^

wallahualam

Sunday, 5 September 2010

Malaysia : 2 weeks part 2

Assalamualaikum wbt

Kampung

Part nih tak berapa best sebab, kebanyak tanah² kat kampung ni dah diteroka buat perumahan. So ada panas sikit kampung aku jadinya.  Tapi still, nostalgia kat kampung ni mmg aku tak leh lupa. Dari tercebor dalam parit sampai la main pasir kat bawah rumah.

Oh ye, masa aku balik dari solat jumaat minggu kedua, aku lalu la jalan yg sunyi sket n mengendap ikan² kat parit. Alhamdulillah air jernih lagi tapi cetek sket. Ikan betok (puyu kalau bahasa biasa) byk dan besau-besau. Then ada lak haruan besar lengan. Geram aku. Mana tak nya, tahun² aku balik biasanya air keruh sikit n sikit tercemar. Ikan banyak lari. But this year, the temptation is there. Sabar je aku


Oh oh, kampong gak menjadi pusat pengumpulan bahan² bacaan lelama. So aku terserempak la ngan bahan bacaan utk kitrg adik beradik dulu. Dah kuning² seh kertas dier.. aku tak ingat yang aku baca semua nih, tapi aku tau it was there in my disposition. Cerita² kesultanan melayu Melaka la... sejarah Nabi Muhammad saw.. apa lagi..?


Sekolah!!!

Hahaha!! For sure korg kata aku nih jenis taksub dengan sekolah sendiri. Hehe.. bukan apa, aku masih lagi terhutang budi dengan cikgu² yg mengajar aku kat la salle. Tanpa diorang siapa la aku...

So bila aku sampai sekolah tuh, mmg pot pet pot pet la aku ngan cikgu² yg biasa aku pot pet tetiap tahun aku balik; cikgu suhaimi (addmath) cikgu norapiza (sejarah) cikgu aatrah (fizik), pn nizam (seni), cikgu thilaga (kelas teacher). Dekat tiga jam aku duk dalam bilik guru tuh mengupdatekan diri aku kat diorg. Jumpa gak cikgu² yg lain, tapi biasanya takde la borak panjang. Cikgu² sekolah sebelah ada gak mengajar aku sket(geo/math). Tapi tak sempat jumpa diorg. Nk kene datang umah diorg bila nk updatean diri. ^^

Oh oh, oleh sebab aku duk situ sampai sesi petang dapat juga aku borak ngan cikgu zamrus, yg mengajar aku sejak dejah 3.(fuwaahhh!!) time dejah 6, sambung belajar, n kembali ke la salle tahun 2003. hehe..  ngan uztazah suhibah aku tak sempat borak sebab dier kelas. Ngan cikgu fizma (KH/akaun) pun sama, tapi terjumpa kat bazaar. Beborak aku ngan dier selama beberapa minit kat situ then dier blanja aku air asam boi. Aku terima je sebab kan kakitangan gomen dapat duit rraya 500inggit. Hehehe...

Sekolah aku tuh tak banyak berubah, dari kenakalan bebudak² nyer sampai la suasana ’boy skool’ tuh. Oh ye, sekolah aku tuh baru dapat pengetua baru. Baru beberapa minggu. Aku doakan yg beliau dapat membawa la salle to greater heights, insyaAllah despite the skoll memang teruk sejak zaman super senior aku lagi. Kalau nk diikutkan hati, nk je aku ngajar kat la salle tuh, jadi tutor for any subjects..



Shopping

31 ogos aku ke tesco mencari bekas² dan plastik drawer bertingkat untuk menampung barang² aku from france. Yup, aku hantar end of jun dan alhamdulillah, sampai tak lama lepas aku sampai msia.

Seperti aku tulis utk post merdeka itu hari, di malaysia, shopping places tak cuti. So places like tesco ini peeennnuuuhhhhh dengan manusia!! Trolley pun habis. The thing is, i felt tempat nih cam... chaotic... ramai sangat orang kot. Or it just me yang setelah sekian lama tidak berada di suatu tempat yg begitu concentrated dengan orang malaysia.
Then for certain cases, tagging prize salah la.. haih.. ni la susah bila dah duduk kat negara orang yg begitu ideal dan condusive sekali suasananya.
N aku baru tahu yang malaysia begitu berminat sekali dengan jualan lambak. Ada satu part kat bahagian fresh, daging ka, udang ka, ayam ka.. di lambak gituh juga utk dipilih cam pilih kain baju..

Malaysian also suka pakai trolley, walaupun barang yg dibeli takde la banyak sangat. Aku rasa tempat² camni perlu ada at least bakul yg boleh tarik tuh. Takde la pengguna menhadapi masalah lalu lintas dalam bangunan!!


Kemas bilik

Di kala ini aku sedang mengubah 80% bilik aku yang aku tinggalkan 4 tahun dahulu. Barang yang aku buang adalah sebanyak 2 kereta bersaiz sedan. Entah apa benda yang aku simpan dulu². Last² ke tong sampah gak.

Aku rasa penting gak dalam pada sedang mengadaptasi keadaan, kita bawa sekali perangai dan pemikiran yg baik yg kita dapat di perantauan. Benda lama dan keruh perlu dibuang. Benda baru dan jernih perlu dibawa masuk so that takde la kita nih tetiba kembali menjadi seseorang yg kita tak mahu jadi dulu.

Hampir kesemua kedudukan perabot di ubah sejak 2005 punya kedudukan. Hurm.. baru rasa luas sikit. Hehehe..

bilikku yg diubah..

Taken dari arah katil

masih mengekalkan kehidupan 'tanpa katil'. actually sejak pindah sini. terbawak² sampai france hingga la nih


Oh oh.. be warn utk anda yg juga mengemas bilik anda. Anda mungkin terjumpa benda² memori lama yg menyebabkan anda tenggelam dalam memori; gelak besar atau termenung jauh (depends pada jenis memori la).

Aku terbuka satu treasure box aku nih.. termenung aku.. huhu.. memori oh memori...


bersambung

wallahualam

Friday, 3 September 2010

Malaysia : 2 weeks part 1

Assalamualaikum wbt
 

Sedar tak sedar aku dah 2 minggu pulang ke Malaysia. Jika tahun tahun sebelum nih balik time summer utk bercuti tapi tahun nih adalah BFG (Balik for Good).

Pengalaman seminggu kat Tanah tumpah kuah.. eh darah terchenta ini lain dari yang lain. So bagi mengelakkan aku tulis berjela-jela, kali ini aku categorizekan ke beberapa topik la. Bebrapa pengalaman tuh cam setiap tahun berulang. Tapi setelah aku duk malaysia dalam sebulan gituh. Namun kali ini, seminggu je aku dah merasa. Hehehe...

Penting dapat membiasakan diri dengna cepat, sebab aku telah menjadi org yg bermastautin di sini. Bukan lagi malaysia.


Drive like a malaysian

Benda nih yang terpacul dari mulut aku ketika aku mengomel pasal malaysia. Ahahaha!! Tahun ini rezeki aku mendapat kereta pinjam dari hari pertama aku sampai lagi. Kalau tahun dulu, public transpot je memanjang. Nk pkai keta terpaksa ikut turn dan sebagainya.
So the first jumaat tuh aku dah start driving ( sebab hari kamis aku tidur tak menyedorkan diri sampai pkul 4 ptg dari pagi kat umah kak long aku)

So dari jumaat itu aku dah merasakan ’betapa tak bestnyer’ drive kat msia. Tak kira warna kulit. Semua buat benda yang sama. I think Malaysian could unite by food n driving style. Yeah!! One Malaysia!!

People cut queue’s, langgar lampu merah, suddenly change lane, take the exit from the farthest lane, no signal dan jammed giler time peak hour. Kalau stuck tuh dalam jammed, aku mmg melalak-lalak nyanyi lagu maher zain sorg² dalam keta. Come to think of it, I’m adapting. And fast. In just 3 days. (hehe.. part langgar merah tuh coz aku tak perasan ada traffic light.. but still aku kasi signal n tak cut queues..; hehe)

The thing is; masa ari jumaat tuh jugak aku top up touch n go ( for convienient kat tol ) dalam 100. 2 minggu kemudian di sebuah tol, baru aku perasan, tinggal 30 jerr???



kalau sebuat pasal minyak, aku main isi je.. ada gak la aku agak² dah brapa aku habis. cam mak aku cakap, kat malaysia nih asal bergerak je nk kemana mana perlu pakai duit. cant stay jobless for too long..

Public transport

Ada satu minggu tu nih , aku merasa sekali je naik setelah aku tak tahan nak membayar tol dan minyak.

I give Malaysia a hand of applause la sebab dah centralize kat pembayaran tiket rapid KL, n pengguna touch n go mmg akan sentiasa tersenyum la sebab tak yah beratur nk beli tiket.
Plus-plus, ada koc wanita sahaja for komuter. Still mmg akan sardine jugak time peak hour. But hey, memana city yg busy pun cam tuh. So redha je la biler naik tuh.


Food

Honestly tahun nih tak rasa cam‘food hunting’ (I’ll-track-till-I’ve-eaten-you). Btull…. Kali nih balik cam rasa, kalau tak dapat makan sekarang tak per, lain kali ada lagi.  Percaya atau tidak yang aku belum pergi lagi kedai mamak utk cari roti canai dan the tarik? But yang pelik, aku tetiba nk makan pengat pisang. Itu sekali je aku ngidam.

Tapi sekali tuh masa buka ngan family kat satu buffet nih, aku tak full gear menedas dan menebas food supply buffet. Hehe. Aku makan aper je arituh.. kuey teow grg ngan apa tah. Tapi aku tau tak  byk la. Tapi aku terkejut juga how Malaysian eat nowadays... menakutkan

Aku ada pergi Uptown shah alam cari kasut setelah aku shoeless selama seminggu lebih akibat kasut dicuri. Uptown nih bukak malam je. masa aku nk balik ada la dalam pkul 1 pagi. tapi orang still ramai cam semut, makan² borak²... oh di mana kah life yg pkul 10 mlm dah boleh baring atas jalan raya?


Kire malaysian's akan makan tak kire waktu. anda boleh cari nasi lemak ketika tengah malam. haih...

Bazaar ramadhan

Ada satu benda yang aku respek masa time aku gi bazaar ramadhan. Setelah sekian lama kat malaysian. I feel their hardwork and jerih semata-mata utk survive dunia yg sementara ini. Abg aku pernah cakap, kalau nk bukak biznes, buat benda yg org selalu nak yakni benda makan, kedai tayar/repair keta, dan kedai handphone.

So ada sekali tuh dikala aku blank² tak tau nk beli apa utk buka, aku tgk la satu-satu muka peniaga. Muda-muda.. gua tabik sama lu orang coz korg lebih gigih dan berusaha dari gua yg blaja jejauh yg balik nih lom tentu dapat keje.

Mungkin kita pembeli nih tak kisah sgt kot pasal benda nih, sbb perut sudah lapar mahukan makanan. Asal berduit, jadi lah kan? Benda lain belakang kire, asal perut kenyang sudah... haish... naseb baik bazaar tak besar, kalau tak for sure aku pulang ngan tak beli apa-apa..


Services

Kalau benda-benda rasmi, jenis yg tak borak lama, aku rasa cepat. masa aku repot in kat klcc ari jumaat sehari lepas aku balik, punya la lama aku just nk drop borang repot tuh je. Dekat sejam aku nk jumpa pegawai tuh.

Then masa aku bukak bank hari lamis mingggu lepas, laju gak la service dier berbanding ngan kat europe. Tapi yg aku pelik tuh, aku balik sekadar bawak kad atm aku, ngan sehelai kertas bersign je. Kalau kat france, satu fail kontrak dier bagi. Mudah nyer bukak akaun bank kat msia nih..

Actually aku tak paham sangat benda² yg bank tuh offer (setelah aku korek² from the net la). Masa aku bukak tuh, aku cam tak dapat tny byk soalan pun. Kesian mamat kaunter tuh, terpaksa handle byk client, semata-mata dier adalah ‘kaunter pelbagai’

Oh ye, aku tabik sama itu abang yang jaga kaunter tuh. Muka cam melayu, cakap melayu pun tak pelat. Tapi boleh berbahasa cina dengan baik. (atau dier cam kes kawan aku yg cindian.. wallahualam) Hmm.. kebanyakan kengkawan aku yg amik degree berkaitan dengan duit/bisnez/ akaun mmg ada amik bahasa cina kat uni. Berguna pakai bahasa yang diorg amik

Sekali lagi, wa tabik sama lu orang!!!

Bersambung..

wallahualam

Wednesday, 1 September 2010

Happy Merdeka!!

Assalamualaikum wbt

aku harap aku masih lom terlambat untuk mengucapkan Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan ke 53 pada semua yang setia membaca blog yg terseberapa atau tetiba tersesat kat page nih! ^^

Seperti biasa hari kemerdekaan kat msia, rakyat diberi cuti. namun masyarakat kita terutamanya peniaga sgt² lah rajin, diorg bukak kedai.

aku yg telah didoktorin oleh perangai org perancis selama 4 tahun nih, ingatlah hari kemerdekaan adalah hari cuti utk SEMUA ORG maka kedai pun tak bukak ; sebagaimana hari ahad. maka aku pun melahu sekejap pagi tuh sehingga tengahri, baru lah sedar, 'ooo tesco bukak rupanya...'

haha.. aku yg dikala tempoh peralihan antara france-msia nih sedang pening-pening lalat terutamanya dari segi driving, kuasa pejalan kaki, cara membeli barang dan waktu bekerja. dah dua kali mimpi aku kembali ke france. dan malam tadi, aku bermimpi aku dijemput amin utk di colmar. kat colmar aku jumpa housemate aku dan juga amirruddin yg patutnya ada kat msia utk kawen. ahahaha..

Gituh la pemikiran manusia jika telah disumbatkan atau dibrainwash, biasanya akan sampai termimpi². biasanya org akan bermimpi benda yg selalu bermain di hatinya; bukan di fikiran. aku tak ingat ayat yg mana satu tapi allah ada sebut yg biasanya kita hny ingat sedikit ajer benda yg kita mimpi atas reason² tertentu. maaf sekali lagi aku tak ingat ayat yg mana satu.

Food for thought : Kita dah 53 tahun merdeka. Namun, dengan pencapaian 'pertama serta di dunia' kita, disebaliknya kita juga mencatatkan permasalahan² sosial dan politik yang agak critikal. So apakah kita benar² merdeka dari segi jasmani dan pemikiran? Adakah kita 53 tahun dibuai mimpi yang kita merdeka dari penjajahan padahal realitinya kita masih lagi terkongkong dengan penjajahan pemikiran² palsu yang kemerdekaannya

Walaupun aku dah dekat 2 minggu balik msia, tapi aku jarang dapat duduk di depan laptop. balik for good bukan la satu tempoh yg boleh bergoyang kaki. jika tidak anda mungkin menjadi diri anda kembali sebelum fly ^^

wallahualam


P:S aku tak siap lagi bebelan aku mengenai pengalaman tempoh transisi kat msia nih. dua part insyaAllah...

Thursday, 26 August 2010

Puisi : Cermin

Dengan Nama Allah yg Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

Assalamualaikum wbt

--------------------

CERMIN

Siapakah wajah yang dilihat?
Dibalik cermin itu

Adakah wajahmu yang runsing
Kerna lapar perutmu?
Kerna beban di bahumu?
Kerna wang dunia?

Atau warna-warna wajah
Yang tidak dikenali
menghulur tangan dipimpin
oleh guru kasih

Apalah cermin tanpa kaca
Apalah kaca tanpa pasir
Apalah diri tanpa insan
asal dari air terusir

Bayang-bayang sudah pasti menipu
Tampak ego menyombong diri
Walhal nurani setia menanti

Wajah berkepntingan hanya mengkaburkan
Warna-warna wajah realiti
dibalik cermin itu

KTM Serdang-Klang 558pm

Wednesday, 18 August 2010

Puisi : Relatif

Dengan Nama Allah yg Maha Pemurah lagi Maha Penyayang


Assalamualaikum wbt


--------------------

RELATIF



Cepat
Pantas
Tiada kata dapat mengekspresi

Semalam bibirku melafaz
Bermulalah episode baruku
tiba hari ini
Kusudah melambai selamat tinggal

Pendek
Tidak puas
Tiada rasa yang mengerti

Dahulu ku meronta inginkan penjelasan
Kini ku terima jalan yang diberi
Dahulu ku bergelumang dengan kebodohan
Kini ku diberi penawar hati

Kembali
Pergi
Dua kata berlainan makna

Relatif 4 tahun adalah realiti
Yang hujung pangkalnya salam kuberi


flight MH021 18 ogos 2010

Friday, 13 August 2010

Ramadhan 2010

Assalamualaikum wbt


Terlebih dahulu, aku rasa masih belum terlewat utk aku mengucapkan selamat berpuasa untuk semua umat islam.

Pantas masa berlalu sudah kita bertemu dengan Ramadhan buat sekelian kalinya, bulan yang penuh dengan keberkatan , bulan yang penuh dengan pengampunan. Ramadhan tahun ini juga menanda sudah hampir tamat masaku di France. genap seminggu berpuasa, insyaAllah aku akan pulang.

secara jujurnya, aku benar-benar bersyukur dapat bertemu sekali lagi dengan bulan Ramadhan. Aku cam rindu je nak tempuh ramadhan. ye la kan, bende yang setahun sekali. ye aku tahu yang raya juga setahun sekali, tapi aku sure ramai yang bersetuju dengan aku jika aku katakan yang Ramadhan ada this undescrible special feeling.

oh ye, sebagaimana yang korg tahu, bulan ramadhan juga ada Lailatulqadr, malam yang yang diberikan ganjaran bersamaan seribu bulan. (nak tau pasal benda nih google sendiri la ek? hehe..)

by the way, actually kita puasa nih sebab ustaz/ustazah suruh kita puasa sebab termaktub dalam rukun islam yg 5? atau actually ada arahan direct dari alquran? korang rasa..?

ok, ok, cuba selak surah albaqarah dari ayat 180-190, baca satu-satu bersama dengan translationnyer sekali.

insyaAllah korang jumpa kan? so sememangnya ayat yang suruh kita puasa itu adalah arahan dari Allah dan wajib kita tunaikan. kalau korang perasaan ayat yang terkandung arahan puasa, allah guna 'ku-ti-ba' kan, dimana ditafsirkan as 'diwajibkan' kan?

ok, cuba tgk balik ayat² lain dalam range yang aku bagi tadi, ada tak arahan lain? insyaAllah korang akan jumpa yang lain cam hormati ibu bapa etc..


Food for thought : Puasa termaktub dalam rukun islam yang lima, yang juga arahannya datang dari quran dan insyaAllah tertegaklah 5-5 tiang tuh akan kita sempurnakan semua. Namun ada juga arahan² lain throughout alquran cam korg jumpa tadi. tapi kita sungguh² tak laksanakan?


puasa insyaAllah menjadikan kita orang yang bertakwa. but then aku tgk time puasa, masayarakat makan sebnyk mungkin cam ala-ala 'balas dendam' tak makan sehari. bukan salah kita test makanan best, tapi jangan la sampai membazir. kalau korg perasan segelas air suam ngan 3 biji kurma korg dah (insyaAllah) dah rasa kenyang jap. so boleh la gi solat maghrib dulu. then baru sambung makan yang heavy.

Manisan warga turki. manisnya sehingga menarik perhatian lebah. (bukan expression tapi fakta)


Semalam demam n sakit belakang, buka ns goreng je. arini ada tenaga sikit alhamdulillah
gi beli ayam bayar. makan ngan ns panas n salad segar. (2 person)



bila dah tak habis, kan dah membazir. membazir itu perbuatan setan. plus bila dah kenyang sangat, dah susah nak gerak. camne nak beribadat sepower-powernyer? setahun sekali je ramadhan nih


jap, bukan setan kene ikat ke time bulan puasa?


food for thought : cuba check translation surah annas. kat hujung tuh kat sebut 'dari kalangan jin dan manusia.' sooo... mahukah anda menjadi setan? (gulp) :: more info kat link nih


insyaAllah kita profit ramadhan tahun nih habis-habisan. taddarus al quran, solat sunat, sedekah, tolong org, bagi makan kat orang, etc jadi ramadhan tahun nih lebih best dari tahun lepas. belum tentu kita ketemuinya lagi tahun depan.

nak kongsi sebuah hadis :

Rasulullah telah berucap di hari-hari terakhir bulan Syaaban kepada sahabat-sahabat baginda:

Maksudnya: “ Wahai manusia ! Kamu akan dinaungi satu bulan yang agung, yang penuh keberkatan. Bulan yang terdapat di dalamnya satu hari yang lebih baik daripada seribu bulan. Bulan yang Allah telah jadikan berpuasa di dalamnya satu fardhu dan menghidupkan malamnya sebagai amalan sunnah.

Sesiapa yang menghampirkan dirinya kepada Allah menerusi amalan sunnah, dia seperti melaksanakan satu amalan fardhu selain amalan sunnah tersebut, dan sesiapa yang menunaikan satu amalan fardhu di dalamnya (bulan Ramadhan), dia seperti menunaikan 70 amalan fardhu selain amalan fardhu tersebut. Ia adalah bulan kesabaran dan kesabaran itu ganjarannya ialah syurga. Ia juga adalah bulan memberi pertolongan dan bantuan.

Ia bulan di mana rezeki orang-orang yang beriman bertambah. Sesiapa yang menyediakan makanan kepada seseorang yang berbuka puasa , tindakan itu akan mengampuni dosa-dosanya dan membebaskan dirinya daripada api neraka, bagi dirinya ganjaran seumpama pahala orang yang berpuasa tersebut tanpa sebarang pengurangan”

Sahabat-sahabat baginda langsung berkata: “Bukan semua kami memiliki sesuatu untuk dijadikan bahan berbuka seorang yang berpuasa”. Lalu Rasulullah s.a.w menjawab: “Allah akan mengurniakan ganjaran pahala saperti itu kepada seseorang yang menghidangkan untuk seseorang yang berpuasa berbuka walaupun sekadar seulas buah tamar, seteguk air atau seteguk air susu ….

Bulan Ramadhan adalah satu bulan yang awalnya adalah rahmah, pertengahannya adalah pengampunan dan hujungnya adalah pembebasan daripada api neraka. Sesiapa yang meringankan bebanan daripada hambanya, Allah lagi akan mengampuni dirinya serta membebaskannya daripada api neraka.

Perbanyakkanlah sepanjang (bulan Ramhadan) 4 kegiatan: 2 kegiatan yang akan menjadikan kamu diredai Allah s.w.t, 2 kegiatan lain pula kamu sendiri amat perlu kepadanya: Adapun 2 kegiatan yang akan menjadikan kamu diredai Allah, maka ia adalah ucapan syahadah: “ bahawa tiada tuhan melainkan Allah” dan kamu memohon keampunan daripadanya.

Adapun 2 kegiatan yang kamu sendiri amat perlu kepadanya, maka ia adalah: “ kamu memohon ( balasan ) syurga serta kamu meminta perlindungannya daripada api neraka. Sesiapa yang memberi minuman kepada seseorang yang berpuasa maka Allah akan memberinya minuman daripada kolah airku yang menjadikannya sama sekali tidak akan kehausan sehinggalah dia memasukki syurga” (Riwayat ibnu khuzaimah dalam kitab sahihnya)



wallahualam

Monday, 2 August 2010

The Trip


Assalamualaikum wbt


post kali ini aku tak nak bawak mood serius. asyik serius je, buhsan orang baca. hehe..

so everybody, last weekend aku ada la jadi tourist guide utk lebih kurang 26 people. siapakah mereka yang sebanyak 26 orang ini? adik-adik baru yang baru je sampai kat france dalam 2 bulan lepas.




it started on saturday and ended sunday afternoon. but for some reason, aku keje overtime sampai petang. ahaha~

antara tentatif adalah gi ambassy. n masa kat ambassy adalah org tourism malaysia bagi talk sket. adalah dier suro datang keje jadi tourist guide

the thing is, masa petang tadi aku tersebut ' penat gak jadik tourist guide'. patut end tghri event. but then after that aku ke masjid besar paris nak solat. semua ikut. aku nak gi makan. semua ikut. patut aku makan sikit, last² kene cari tempat makan utk diorg. kehkeh. dah jadi ibuitik memimpin anak²nyer yang setia berjalan terkedek² di belakang.

tapi serius menarik jadi tourist guide. but then biasa la perasaan teruja nk cuba somthing new. darah muda. penatnyer menyebabkan aku flat-out 3 jam tanpa sedar kat bilik hotel lepas lunch.

ada yang gi jalan sendiri. ada yang tak larat follow balik hotel. pun sama gak flat out. hehehe..

dan malam nih aku extend hotel ngan diorang memandang esok bebudak nih cuti. tapi sorry lah, maleh nk jalan lagi.

tapi.. macam nak masuk musé du lourve.. tak masuk lagi sejak dulu.. dah la ada islamic exhibition..

adik-adik nih kalau dioriented dengan betul dari awal, insyaAllah boleh membezakan benda yang baik dan buruk dengan betul. melentur buluh biarlah dari rebungnya. sorg senior perlulah mempengaruhi dan memimpin junior dengan memberikan info-info dan pengisian jiwa dan perut yang cukup. hehehe..

nak tau pasal plan keje saya?

nnti la ek? dalam train esok yang lima jam travel (saje amik train lama) nnti saya tulis. hehe..

tengah syok melayan karenah adik-adik. ahahaha~~!!!!



p/s : the tourism guy said, u got the looks. naper tak jadi artis je? adeeyyhh... ~_~"


wallahualam

Wednesday, 28 July 2010

The Email

Assalamualaikum wbt

after i received the call. i sent an email to my brother seeking advices, wisdom n of course help.

well, i received this :

-i took out certain unnecessary phrase. other than that, its original-

----------------------

Keje gomen (government) nih basic gaji tak seberapa....orait la gak sebenarnya, tapi tak der la mewah, melainkan kau jadik doktor/cikgu kat pendalaman atau pun pegawai hutan.... sbb semua ditanggung beres....

Bila yg tak ditanggung beres tuh yg jadik hampes tuh.....
Kereje gomen best sbb ada pencen, nak buat loan senang, dan beli rumah gov servant nih interest 4% jer....
Kalau terror sikit boleh sit exam, naik pangkat cepat....

Semua undergraduate yg nak keje gomen akan start di 41 ....DG41 utk cikgu, Q41 utk pegawai sains dan segalanya 41.
Then baru la dia jadik 44 ke 45 ke 48 ke.... sehingga pangkat besar sket macam JUSA C, JUSA B (daddy gaji pencen jusa B rasanya) dan JUSA A.....

Bila dah berJUSA-JUSA macam2 elaun dapat, elaun org gaji la, elaun kereta la, elaun cuti la....
Tapi tuh la, nak masuk gomen ...kalau org2 kat dlm gomen tak der yg nak reti tarik2 kita masuk, kirim salam nak rasa duit pencen.

Again, the ugly truth prevales....kita la start cucuk2 org2 mintak tarik masuk gomen....tak caya?Takat panggil exam, semua org boleh pergi exam...nak dpt offer masuk gomen tuh yg payah sikit tuh....

Look at this as positive as you can be...... ***** lepaskan kau dgn percuma, tiada caj disconnection fee mahupun pampasan sbb kita beli kompter guna duit dia....****** just tak nak bagi kau keje ajer....lain semua dia lepaskan ..... orait tuh.....daripada kena kejar mintak bayar, nama masuk paper dan sehingga blacklist kalau masuk mesia tak boleh pergi overseas balik!

Oh yer....this sounds a bit 'keduniaan'...tapi mmg keje nih utk cari duit. Berniaga ke, makan gaji ke, ...semua nak duit.
Nak duit pulak, tak nak keje susah2, tak nak keje ada on-call, pergi site tengah2 mlm, jadik kuli batak ikut telunjuk boss.
Tak ada keje yg senang....melainkan kalau ada duit yg terlampau banyak sampai kesat bontot pun pakai duit RM100.

Ini baru celita kelija Bro...
Nanti masuk cerita nak beli kereta, ....buat loan kereta
Masuk cerita nak beli rumah .... buat loan rumah
Teringin la pulak nak beli perabot....buat loan credit card IKEA alliance bank...
Bini pulak beranak nak kat non-gov spital.....kerat perut pulak tuh....ada la kena buat loan kat adik beradik
...eh ...mana pulak cerita la kawin nih.....ha...loan lagi tu......

Belum masuk cerita bayar post-paid phone, astro, api , air, sewa rumah, nursery, minyak keta, pampers, susu budak....
Ops... broadband, tol, parking and bagi duit kat bini tak masuk lagi...:P
Tuh belum study loan PTPTN ke, MARA ke, potongan gaji sbb ada ASB loan ker........

Aahahahhahahhahhahahah!!!!!

I say take your own sweet time after your studies.
You deserve a long, well-deserve break.
Your time for the above will come.....
Dalam time break tuh, percayalah, ...kalau ada plans for A B C, mesti Allah bukak jalan punyer.


Here's a few things that may be useful before kau balik mesia....

1) Have a substantial amount of money (RM 300) to open Maybank account/CIMB or any bank of choice.
Penting beb....dua dua account lagi bagus, sbb kalau keje, bank2 nih popular.

2) Register yourself dgn Jobstreet ke, JobsMalaysia ker....apa jugak benda yg pasal cari2 keje nih, kau register ajer. Ada jugak Tenaga Buruh Negara nih ada program2 'enrichment'...they even pay for you to attend..RM 500 per month, belajar new stuff macam Windows Server...check it out mate.

3) Have a look at banks websites, bhg career.... diorang lazimnya bukak position 'management trainee' ...agak popular jugak utk semua org yg ada generic degree....apply as you please

5) If teaching is your passion, might as well pay a visit to La Salle....mana tahu kut ada kekosongan cikgu sandaran. But mind you that to apply, ada certain proceadures tak silap...kena pergi pejabat pendidikan daerah la....itu kena sendiri tanya kat La Salle....jgn harapkan Mak sangat sbb dia pun tak amik tahu sangat. Start here, then you can perhaps go futher...

6) If doing Masters/PhD/Post Grad studies is the way to go, start scouting around Malaysia or even other places. Get to know about their next intake. UiTM/UTM ada intake November/December.....


Any better things to do ?

Ok, take care Bro..

-----------------------------------

really, when i read this. i just realise somthing. starting ogos, tiada sapa yg kasi ko duit utk makan. its true, rezeki itu datang dari allah; tapi takkan nak tadah tangan tunggu duit jatuh dari langit. itu pemikiran tidak realistik.


mmg betul, it may sound duniawi. but my brother do have a point.

i need to secure a job to live on my own



well u see, its already good enough that i didnt pay for the rent and belanja rumah coz it was supported from mom. takkan nk minta dier tolong isikan minyak keta, bayar topup, toll, parking dan komuter?? dah lebih kuah dari sudu dah tuh. alang sbelum nih pun maintance keta kancil yg aku bwk gi memana tuh mak gak yg bayo... adeyyyhhh...


see, the challenge is, my dad once said that dia takkan tanggung anak² dia la bila dier dah berumur 18. or to be precise, after spm. masa sebelum fly, i drained savings to actually live through januari-may 06. yup, tenet, tepon, topup, toll, komuter, minyak keta, are on me. yeah people, its easy to assume, bapak yg kaya akan menanggung anaknyer sampai mati which not in my case. My parents kinda gave us a lesson 'the hard way to live'; they didnt wan us to be spoiled brats; 'minta je dapat'

which; sadly enough; dissapeared (somehow) inside me a couple of years ago thx to the steady income along the years.. not dat i'm kufur nikmat or anything. it's just, the feeling of, 'bila aku nk, aku dapat, sebab aku mampu beli/bayar'...


guess i have to do a lot of 'diciplinary catch-up' to do before heading back. n of course to face the fact that, i'm no longer a student (yg sblom nih makan tanggung berak cangkung tidur berdengung) but now i'm an unemployeed who need to survive with whats left of me till i get a steady job.


wallahualam

p/s : guess i'm a little bit emo on this post...