Sunday, 6 December 2009

A thought for you..

Assalamualaikum wbt


Kepala pening sebab terlalu byk benda tidak dikeluarkan menjadi soft copy or hard copy. Boleh jer kalau tak pening. Dapat inspirasi, dapat idea kemudian lupakannya. Ia merupakan cara paling mudah dan paling tidak produktif seorang pemikir, seorang generasi muda.. seorang manusia.

maka izinkan aku untuk menulis satu post pendek (harapnya lah). Biarkan minda anda berfikir, lepas sifat ingin tahu anda. Jangan hesitate berbuat bila anda selesai baca post ini.




Berikut merupakan graf sebuah latihan TD dalam minggu lepas. Latihan ini bertajuk 'Plumbum di dalam sediment dasar tasik di Sweden'

Latihan ini meminta kami membuat graf dari data nisbah isotopic (plumbum206/plumbum207) dan juga kandungan plumbum (µg/g) di dalam lapisan tersebut.

line merah : nisbah isotopic
line hitam : kandungan plumbum.

jangka masa data yg diterima adalah dari 550 sebelum kelahiran Nabi Isa sehingga tahun 1990.


so basically dari graf tuh, garis hitam yg tetiba naik gila² tuh menandakan pencemaran yang menggila la kan? setuju tak?



ok.. here comes the best part


prof bertanya pada kami, peak² ini disebabkan apa? atau lebih mudah, kenapa time nih plumbum boleh banyak sangat dalam tasik ni?


diam kejap...


prof kami gelak² kejap melihat kitrg berkerut² memikirkan jawapan. then dia kata " Ia berkaitan dengan sejarah peradaban manusia"


masa nih, jantung aku terasa macam nak terkeluar. adrenalin aku naik giler².


Nak tahu kenapa? aku serahkan pada korg untuk fikir dan cari. tapi of course aku akan kasi clue dan guideline. sila right click gambar dan open di new tab utk besarkan image bagi memudahkan rujukan


  • Kemuncak pertama ketika Holy Roman Empire sedang giat mempertahankan kawasan takluknya kerana diambang kejatuhan. Dalam 100-200 years after birth of christ
  • Kemuncak Kerajaan Islam (Golden Era of Islamic Empire) lebih kurang tahun 1000. masa nih pusatnya di Baghdad. time nih, tersangat² la best knowledge yg islam ada. (futher reading ada di link nih)
  • 1100, kejatuhan palestine ke tangan Crusaders semasa Perang Salib pertama.
  • Renaissance bermula pada kurun ke-12. (Kebangkitan Eropah)
  • Baghdad jatuh pada tahun 1258 di tangan pasukan 'Horde of Death from East' yg diketuai Hulagu Khan (cucu Genghis Khan)
  • bermula dari 1500 sehingga sekarang, kebanyak kemuncak line hitam disebabkan Industrial Revolution, Penggunaan arang utk pemanasan rumah di Europah, pembukaan lombong logam secara besar²an ketika perang dunia.
  • Kemuncak yang paling tinggi disebabkan penggunaan petrol mula diperkenalkan.

perasan tak dalam graf tuh ada period di mana tiada pun peak hitam? ( takde pencemaran plumbum dalam tasik). around 300-1000 kan?


korang rasa kenapa ye?

nak tau?

jawapannya ada dalam buku teks sejarah form 5, bermula dari part kelahiran Rasullullah saw sehingga Kemuncak Empayar Islam.



so actually salah siapa ye kehancuran dan kerosakan bumi (serta moral dan setiap benda kehidupan kita) ??



cara hidup siapa yang anda rasa elok?



tak caya?



Coincidence?




data tak pernah tipu.. ini bukti dari sebuah tasik di Sweden...





wallahualam

4 comments:

min said...

salam,

SubhanAllah. cool2, sgt menarik. macam2 dalam geol ni yang kite boleh amek ikhtibar. tapi aku still nk tau mcm mana pollution boleh smpai ke sweden. en plus, rasanye sweden tak kuat sgt catholic (cf 100 AD). hm, jom cari lagi.!

aida said...

salam.. mohon izin untuk sy amik untuk repost semula..

Saif Shah =) said...

salam'alayk...
pekaba akhi?
alhamdulillah, dapat jua berkenalan dgn org2 hebat di france... gembira bertemu antum semua...
smg khwah kita berkekalan...

salam ziarah dr bumi poland...
doa spy terus tsabat di awal permulaan ini hingga ke akhirnya..
-saifullah-

Anonymous said...

wah,wahwah,wahwahwah...
subahanallah...
sesungguhnya kebesaran tuhan itu tampak jelas biar di ceruk mana sekalipun...
T_T