Tuesday, 23 June 2009

white night

Day 8 : 12 Mei 09




Hari yg kami paling tak gemar. Bukannya sbb hari terakhir kami berada di Rouffiac, tapi hari yg menyeksakan jiwa, mental dan raga.

Kepenatan semalam membuat aku bangun agak lewat hari ni. Biasanya lepas aku mandi, masih belom ada sesiapa di dapur, tapi kali ini, aku dah mandi jer, terus ada 3 org duk berselera bersarapan.

Maka tiada lagi, kami bergelumang dgn lumpur, kotoran dan segala macam petit bĂȘte (binatang keecik) yg ada kat rouffiac nih. Inilah yg menyedihkan aku, tiada lagi benda² yg mencabar fizikal. (the truth is, aku mmg allergic nk buat kerja2 bertulis nih)

Maka apa kerja yg perlu aku buat hari ini?

  • Siapkan Coupe Geologic (keratan rentas kawasan).... ada 2
  • Siapkan Log Stratographie... ada 3
  • Siapkan 4 skecth panorama.
  • Dan mewarna map yg serba besar itu.
  • Buat synthese (kesimpulan/penerangan pendek) mengenai geological history kat Rouffiac

Oleh sebab jumlah promo kami terlalu ramai (40 org), so ada group perlu bekerja kat dalam rumah tumpangan. Kami yg duk di Trillol nk tak nk, kene bekerja kt work place. Erm... hehe, kitrg dengan bijaknya mengubah suai balai raya menjadi medan utk membuat kerja kami. Hehe.. tak cukup meja, kitrg bukak meja ping pong. Ngheheheh...

Prof kitrg? diorg gi makan angin. Malam tadi diorg kata kat kitrg, itu la time utk kiter nk tanya apa?. lepas tuh , u r on ur own.

Yg paling best, lepas kitrg bergambar ramai? prof cakap kat kitrg, bonne courage (good luck) sambil sengih². hampeh tol.


Berdasarkan apa yg aku tulis kat atas, cam tak byk jer kan? Actually, byk giler despite aku dah start setiap jenis kerja sket² pada malam² sebelumnya.

Mungkin sbb aku kene buat balik aku nyer log yg pertama tuh kot. N to be frank, walaupun aku start buayt kerja pada pukul 9 pagi, 3 hours later, aku tak siap² apa² lagi.

Aku dah set mind yg tak perlu makan tghri tapi aku tak dapat siap apa² gak. Ntah la.. tapi tensi gak rr aku time tuh

Oh ye, masa arinih, aku face the greatest challenge.

Nk solat kat mana adam ooiii??


dalam pada aku duk, colour² lukis². aku terpikir² mana aku nk solat zohor nih. Alhamdulillah.. dapat gak aku solat kat Trillol. Masa tuh dah dekat pukul 5 ptg, aku dah risau giler mana nk solat. dah terpikir nk solat bawah jambatan dah. But then, jeremy torche tny aku, aku nk balik umh kejap? Nk mandi?ke? Aku apa lagi.. trus kata 'oui!!?^^

kenapa semalam aku boleh brani solat depan roomate aku? sbb dier sendiri y tny mengenai solat. tapi skrg, aku sedang mengadap dgn satu promo. nk tak nk, aku perlu cari gak tempat tersembunyi demi keselamatan.. huhu..


dalam pukul 7 lebih baru aku kembali ke work place, itu pun dalam pukul 8 kitrg perlu makan. gedebak gedebuk, pkul 10 baru sambung balik.

walaupun byk, aku tak boleh complain rapport nih susah. bukan apa, prof kata minimum sentence dan bykkan gmbar rajah. aku suka gak la memandangkan bab² buat ayat nih mmg aku disadvantage.

dalam pukul 11 gituh, aku gather semua vital information dari kengkawan aku, then aku amik satu pot baik tuk siapkan kerja aku. yg mengambil masa bukannya kerja² tuh sgt, tapi nk memikirkan hipotesis terbaik pergerakan faille utk map dan coupe geologic. aku tak tau brapa lama aku duk termangu depan map..


end of day 8 (tak abis lagi sebenarnya, sbb aku masih tertonggoh kat kerusi kerja meneruskan kerja menyiapkan report)


dalam aku buat kerja nih, aku ada set alarm watch aku utk berbunyi setiap 2 jam bermula pukul 11. saja nk motivate diri dgn memberi lebih byk pressure.. hehe..

pukul 3 pagi, ada sorg kawan aku dah siap. ada jugak la drama air mata kejap seorg student nih sbb cam tak yakin dier leh siapkan malam tuh gak.

ketikani aku masih lom lagi solat isyak yg dijamak bersama maghrib.. aku sentiasa menuggu peluang utk solat, tanpa diketahui org lain. terfikir gak nk solat kat belakang pentas..tapi cam terbuka sgt la plak..


last² dalam pukul 4, aku keluar dan solat di balik sebuah air pancut kat depan balai raya.. lepas solat aku agak segar utk meneruskan kerja yg tinggal 30% utk siap. alhamdilillah dalam pukul 6 pagi aku siap. aku adalah antara org terakhir yg siap dan kluar dari work place. voila kerja² aku..



2 coupe geologique


3 log strattigraphie


4 sketches of panorama ( satu menyorok)

synthese de sedimentologie


Synthese de tectononique


a coloured map with tectonique movements


all dat in dis paper file (aku tau tulisan aku buruk)


sememangnya kalau aku kata, aku boleh skip solat sbb perlu siapkan kerja, ternyata aku mengambil langkah yg salah. solat penyegar badan dan merehatkan.

ItalicDi dalam sebuah riwayat, Rasulullah telah bersabda kepada Bilal, “Wahai Bilal ! bangunlah (untuk azan) rehatkan kami dengan solat.”[7]
riwayat abu daud

walaupun aku dah siapkan rapport aku, kerisauan aku masih lom reda. mana aku nk subuh nih???

akhirnya aku solat kat tepi sebuah kolam kecik ala² kolah org ambil wuduk. nk solat kat balik fontaine, ada pula org yg bangun awal pagi..

dalam pukul 630, baru kami pulang ke Trillol.. naseb baik aku tergerak utk packing ari sebelumnya..

oh ye, kenapa tajuknya 'White Night'? dalam french 'nuit blanche' yg maksudnya lebih kurang 'burn the midnight oil'

to be continue...

Italic


2 comments:

fanramli said...

salam adam

ko jgn bosan baca komen aku.

aku da siap rapport ni. so agak free.

tinggal cari rumah baru
dan merancang seminggu aku yg tinggal nak uruskan hal² pindah.

so, aku suke merayau di komputer.

voila komen utk ari ni :

wahhhh. ko buat keje sampai pagi² bute ke? dah la buat kt tempat lain. i mean bukan kt rumah. ushh.

pastu

wahhhh lagi. cantiknyeee ko lukis! patutla senang je ko sketch idea video ko ari tu.

dan aku rasa sbb tu la ko berani letak berkeping² gambar hasil yg ko buat.

sbb cantik betul lah yg ko lukis tu. seriez woo. cantikk. siap kaler² lagi.

tp tak boley thn tgk page de garde. siap boleh tulis nama dlm tulisan blok.

(aku tak bole benti gelak kala ini)

haha.

bape episod lagi ni.

aku nak tau ape ko buat kat malaysia.

Simon Malik said...

wasalam

haha, ko je la yg setia mengomen. mana leh rasa buhsan^^

alhamdulillah.. hny tuk alam jer aku leh lukis, lukis org tak reti. (bab kaler² tuh, mmg kene, sbb nk membezakan umur strate.)

aku letak berkeping tuh saje nk tunjuk ape bende yg kitrg perlu buat. tiada niat lain.. huhu..

gmbr synthese tuh aku tiru prof.. ngehehehe..

ni sedang berusaha tulis la nih ^^