Wednesday, 10 June 2009

Nature's Tale

assalamualaikum wbt


Day 4 : 8 Mei 2009

hari ini aku aku bgn dgn penuh rasa syukur walaupun agak keletihan. semasa aku nk gi subuh kat rumah kecik, perut aku boleh pula berkeroncong seiring dgn bunyi cengkerik di waktu pagi.

malam semalam, ketika dinner perut aku hny diisi dgn 3 jenis keju, salad dan roti. walaupun, ada diantara kengkawan aku yg kata auberge tuh tak patut kasi dinner sesimple itu, but i cant complain much. bagi aku jika itu rezeki aku pada mlm itu, aku perlu rasa bersyukur. at least i had something wasnit it? it was better than nothing.



Hari ini merupakan hari kedua explorasi bersama dgn prof. kali ini, kami bersama dgn prof kuliah 'Roches Sedimentairekami yg bernama Marc Steinmann. muka ala² cina gituh, nama ala² german. hehe.. sekali pandang cam Mr Hahn versi tua plaks. ahaha!!
cuaca pula berkabus dan hujan renyai² gituh. syukur.. takde la kene grill cam arituh..


actually aku teringin nak naik van volkswagen tuh, sbb nampak cam best jer. transit harap je besar tapi takde tingkap. panas dan berkuap jer. huhu.. namun bukan rezeki aku utk merasa naik volkswagen tuh. sektor yg kam iakan pergi hari ini merupakan terrain lasak, dan volkswaggen telah menerima corak² yg biasanya berlaku bersama bunyi 'screech-screech'.. corak ini biasanya tidak dapat ditanggal melainkan cat semula.

gambar hiasan, nih bukan Mr Steinmaan



maka kami pun dapat pula satu lagi van yg diberi nama boxer. van ini lagi otai. 2 seat belt takleh pakai, kerusi cukup bergoyang utk membuat anda mabuk, dan pickup nya membuatkan pemandu rasa cam nk buat drift setiap kali sampai 'hair pin'. tapi impossible la nk buat, dgn point graviti van yg agak tinggi, mahu patah tengkuk kami kalau van nih terbalik.

amaran: drifting memendekkan hayat tayar anda



pada awal explorasi, merasa juga aku travel dgn menggunakan jalan 4wd. walaupun van ini bukan 4wd, tak kami lanyak juga. hehe..
maka selama 20 min perjalanan, dgn tak de seat belt, aku ditemani dgn 'goyang-goyang', hentak-hentak dan gegar-gegar.
aku simpulkan dalam minda aku tika ini, kalau org yg senang mabuk travel dalam keta, juga tak sesuai utk kerja² out station nih. hehe..


objektif hari ini adalah utk mendapatkan log stratigraphie di kawasan ini.


apakah ini?


log stratigraphie ini adalah sebuah interpertasi ringkas mengenai susunan tanah, ketebalan dan informasi general yg dia ada. hurm hurm.. ok aku kasi satu analogi.


kita ada 3 jenis kuih seri muka, kek lapis, dan kuih lapis. secara general kita tahu yg kek lapis adalah yg paling tua,diikuti dgn kuih seri muka dan akhirnya kuih lapis.


tapi kita tidak tahu ketebalan, dan informasi local setiap kueh itu. yg kita tahu hanya susunan. maka kami perlu tahu semua ini dgn melakukan beberapa pemerhatian mudah.

aku takleh byg betapa peningnya kami kalau jumpa strate cam kek lapis nih



seperti biasa, kerja kami dimulakan dgn 'aktiviti stop-n-colour'. bunyi jer mudah kan? tapi actually ia agak memakan masa. nk tau camne? haha aku dah citer dulu, =p


tapi hari ini punya kerja² colouring, di'up'kan sikit dgn 'jalan yg kita lalu tadi tidak ditunjuk dalam map'. aahh.. sudah.. aku plak takde bousole(kompas) yg proper, maka aku agak terkapai la dalam mencari kedudukan. last², aku tiru org jer. hehehe... nih yg pentingnya kerja dalam group kan?


tapi kekadang aku guna instinct dan agakkan kasar. kekadang tepat, kekadang tak. hehe.. apa bak kata omputih? animal instinct? wild instinct? hehe.. ntah ^^ tapi kalau dalam hutan msia, ya ampun la, aku pun tak tau camne nk posistion kan diri. hehe..
kat kawasan trajet kami, kami perkenalan dgn calcarie a rudiste. rudiste ini adalah spesis moluska yg hidup di pinggiran pantai. kiranya, rudiste ni, keluarga jauh dgn kepah dan kerang yg kita tau. cuma bentuk je yg lain.
so kiranya dedulu, asal bukit ini adalah laut. betul tak?

i do believe, if we stop and silence enough our mind, we could hear them 'talking'. believe me?






try one day while u airing ur clothes, walking towards ur library, or even waiting for the bus, try to relax and watch ur surroundings for a while.


feel the wind breezing,
watch the green swaying,
and when u look down at ur feet,

u just realise an ant is caryying a bit of food towards its nest.
..


for an exmple..

it is wonderful to hear their story. just take a moment, u'll hear them telling u their stories, passionately..

so, balik nih, bila anda tengah sedap² bersandar bawah pokok rambutan sambil memakan buahnya. try buat apa yg aku katakan tadi..^^






seperti pada awal explorasi. aku terpandang pokok buah tin. dan dikatakan setiap dahan yg tumbuh dari batang utama, mereka tumbuh mengikut umurnya. jika pokok itu mempunyai 46 dahan. maka umurnya adalah 46 tahun. (ni Boris cerita, tak tau btol tak)
dan buah tin ini menandakan bahawa, tmpt ini merupakan iklim mediteranean. yakni, sejuk² panas dan agak dekat dgn laut. (dekat ini subjektif la; still in hundrdes km punya scale). kalau dier tubuh kat msia, for sure tak sesuai utk dier membesar. ketika aku melihat pokok nih, dier sedang berbuah, juga menandakan umurnya sudah matang.


Tidakkah engkau melihat (wahai Muhammad) bagaimana Allah mengemukakan satu perbandingan, iaitu: Kalimah yang baik adalah sebagai sebatang pohon yang baik, yang pangkalnya (akar tunjangnya) tetap teguh dan cabang pucuknya menjulang ke langit. (24) Ia mengeluarkan buahnya pada tiap-tiap masa dengan izin Tuhannya dan Allah mengemukakan perbandingan-perbandingan itu untuk manusia, supaya mereka beringat (mendapat pelajaran). (25)
ibrahim 24 dan 25


di kawasan yg penuh dgn rudiste itu, kami berhenti utk makan tghri sambil menikmati satu lagi pemandangan yg penuh tanda tny.



hah, guna analogi kuih seri muka. lapisan hijau paling atas. tapi sebelah kiri tidak selari dgn tgh dan sebelah kanan? jeng jeng jeng.. inilah dinamakan gelinciran atau 'faille'. dalam gambar kita nmpk ada 2 faille


pengambilan data² diteruskan selepas kami mengisi perut sehinggalah sampai satu ketika, prof kata berhenti dan tiba masa utk turun dan kumpul data utk log pula. seperti semalam, kami agak tergesa² dalam pengumpulan data hari ini, sbb cuaca yg agak tidak menentu.



kerja² mengambil data utk log agak menyusahkan. tak suka! tak suka!. tak suka sbb tak reti menganggak ketinggian. kalau takat 5 m tuh ok lagi, tapi kalau bukit??? huhu..


kenapa tak tgk dari jauh jer cam tgk faille tadi? ada bende perlu dilihat dari jarak jauh, seperti kes faille tadi dan ada yg tak. ada strate yg tersembunyi dan kita sendiri kene pergi mencarinya. plus, dgn tumbuhan² yg tumbuh, menyukarkan lagi utk mmbuat anggaran jarak jauh.



kita ambil balik analogy 3 jenis kuih tadi.



paling bawah kek lapis, tgk, kueh seri muka, dan paling atas kek lapis. tiga² nih memenuhi separuh talam. andai kita ini seekor semut yg berada dalam kawasan kosong talam itu. sekonyong²nya, kita tahu la kan susunannya dan dapat menganggar ketinggian lapisan kueh itu. tapi kalau yg 3² jenis kueh ini, disaluti dgn kelapa parut. satu bahagian kueh pun tak nampak. kelapa parut jer yg memutih.

kena la semut itu menghampiri kueh² itu utk mengukur lapisan setiap kuih² itu, btul tak. ini lah petanda bahawa kita manusia ini kecil jika dibandingkan dgn kuasa Maha Pencipta Langit dan Bumi ini.





sesedar jam dan pukul 430 ptg. tak sangka aku dikala itu tetiba terlintas..



huaaaa!!! nk balik!!!!



mmg aku dah letih dah. bukan aku sorg jer rasanya, aku rasa org lain gak skali kot. huhu.. aku sampai tertidur dalam perjalanan pulang ke Trillol despite terhentak² dan goyang²...

petang hari ke 4 ini aku isi dgn keadaan berbaring.. tapi kan Matt nih leh plak nk beramah mesra ngan aku. pagi tadi actually dia nk borak² ngan aku time sortie, aku aku berjaya menjauhkan diri. bukan apa, aku nk stay fokus n nk dgr sikit² penerangan prof. plus borak² time kerja, it just not my type. hehe.. ^^

so ptg, aku tak leh lari dari kene borak ngan dier. hehehe..layan jer la; at least aku boleh polish up sikit aku nyer french yg sedia tak bagus nih.



oh ye, aku lupa nk cerita, kat Trillol nih aku mmg terputus habis dgn dunia luar. Handset yg takde reseau (line). internet? lagi la wei...
kelakar bila aku tgk housemate aku mencari reseau dalam kawasan umh. (familiar kan gaya cari line?? hehe...)

aku pulak, mmg tak aspect a call or sms dari anyone. semua dah prevue yg aku akan masuk hutan dan takde line. ala seminggu jer tak leh guna sgt handphone. tahun pertama uni dulu, handphone aku sekadar jadi alarm clock dan selalu tinggalkan kat umh. dah la tinggalkan kat umh bawah bantal, silent pulak tuh! dah silent, vibrate pun tidak. hehe.. kengkawan aku fed-up dah nk contact aku suatu ketika dulu.sbb gerenti tak jawab atau reply lmbt. ngehehe... maka seminggu dalam hutan tak line, no hal insyaAllah bagi aku ^^



dinner malam nih best! pate ngan ikan! hoho.. maka aku pun menyentap dgn penuh bergaya sekali. il faut profiter hein?

dan kerja malam nih pun best gak, group aku menggunakan satu alat ala² teropong mini, utk tgk photo aerienne dalam 3D. hohoho ^^



kitrg guna nih utk cari faille dan juga meng'intrepetasi' sektor dgn lebih baik. seronok pula main² ngan bende nih sampai tak sedar sudah tibanya utk balik umh dan tido.



Semalam, kitrg tak jumpa kunci rumah nk masuk. Rupa²nya, Boris terlupa nk nyorok kunci kat luar. aku yg tak biasa sgt ngan kegelapan total nih, rasa risau kejap, bila kengkawan aku yg lain leh lak melalak². mmg berani btol diorg nih. gelap² dan dalam hutan nih, tak takut beruang ambush ke? tak cukup dgn itu, leh pula kami plan nk sergah Boris dan Mat yg balik kemudian. haish.. kegilaan mereka mengingat aku dgn kengkawan aku di la salle dulu.



ntah cam mana, malam ini, perangai kami di la salle lebih kurang sama jer. nakal, cakap pun tak sah kalau takde carut, kutuk cikgu dgn tiru gaya cakap la, jerit² tak tentu hala, kekadang buat bunyi haiwan, dan juga penggunaan expressi yg sungguh.. exagère... yg paling aku terkejut, jenis lawak dan gaya penyampaian lebih kurang jer. aku rasa.. sbb kitrg semua laki kot. cam kat la salle dulu².. hehe..



yup, hari ini tamat tempoh aku sebagai musafir. pada hari² sebelum nih, time isyak nk solat atas atap. memandang baru aku tau tadi, gelap rupanya hidup dalam hutan nih, cancel terus aku nk solat kat luar. oh ye, lepas aku solat aku, diajak utk tonggang bersama. er.. er.. aku tak turun toute suite tapi dalam hati 'ko tak sedor ke aku tak minum?'



actually kalau aku takde bende nk tanya mikael nih, dah lama aku merengkot dalam sleeping beg. so masa aku turun tuh, diorg sedang bergumbira main 'caps', sejenis permainan ketika aktiviti menonggang arak. kelakar gak aku tgk gelagat diorg. nasib baik aku dah biasa ngan suasana org bercakap kasar.. kalau tak sure aku tensi. lepas mikael menjawab persoalan aku dgn bau arak yg semerbak, aku terus nak utk tidur manakala kawan² lain meneruskan pesta arak.



aku perlu tidur.. badan aku dah pnt..



maka aku pun berlayar tanpa memikirkan hari mengundi Masaf sudah bermula..

end of day 4

4 comments:

fanramli said...

salam

sebenarnya aku tak de niat nak bace blog ko mlm ni. tapi memandangkan aku baru je chat ngan ko kt ym dan ko letak link blog ko, lalu aku pon bace jugak.

terkejut aku baca reply pada komen aku dlm entri lepas. 5 episode lagii?? hulamakk. by the time tu, pertandingan sang pelangi da tamat tempoh pun. hehe.

anyway, wau, gempak alatan² org geologist ni ye. nasib baik aku blaja geologi awal² first semester je.

aku cukup suka bila kena terangkan proses mana jadi dulu (berdasarkan gambar): pembentukan gama la, pembentukan faille la, basculement la, plissement la.

haha. tu je kot yg aku boleh buat.

haishhh.

budak la salle bukan terkenal sbb budak² nye teruk ke. (haha. sukati aku je)

nasib baik skola aku jauh dari skola ko. sori, ktrg geng ngan ACS je.

Simon Malik said...

wasalam

aku suka gak geo-structural nih awal². tapi bila dah detail, aku rasa cam nk nanges

actually, aku sendiri terkejut. awat byk lagi nih? hehe.. insyaAllah, akan diberi semangat utk terus menulis

haha, bukan ke kami mengekalkan reputasi dikalangan polis sehingga badge 88 habis spm?

ala biasa la tuh, kalau dah semua laki, mmg nakal+jahat la. acs mmg ngan korg. kitrg ngan convent kot.
(waduh, rindu skola semakin menjadi²!)

Fatehah said...

menarik2..

bpk org x selalu bercerita..
mungkin jrg tnye kot..
hehehe...

tpkan walopon bpk selalu msuk utan muda2 dulu still bdn sehat gak la..
xde le slim ke ape wei..

weh ko msuk utan je ke?
nnt ade g laut x?
bpk org tu cm ade gak dulu rsenyer..

ko blik arini kn..

Simon Malik said...

yup yup, aku balik 11 jun. hehe..

tak gi laut kot, study kat darat ini dah cukup byk rasanya. kut ye pun, setakat pantai (agaknya)

slim sgt, tak larat nk pikul batu =p