Thursday, 25 June 2009

Ipoh Mali..

salam wbt


this entry will be written in english. be warned, there'll be alot of grammer mistakes. do read with caution.



well, it was exactly a week ago, that i went for a trip to ipoh. why ipoh in the first place? let just say that a son, who only return home once a year and all his weekends in his holidays were taken, wanted to spent some quality time with his dad. ^^



its true, if some say, i'd travelled a lot to ipoh for the past 7 years ( since 2001 to be exact). it was because my father got promoted but he had to fill up the position at the Ipoh General Hospital. heh, i dont care much as long as he drive all the way back to klang each weekend.
And for some reasons, i went there if i had a chance.


And now, just after a few days after my arrival at Malaysia, i packed-up my travelling gear and went to ipoh again. well.. i gotta 'booked' him a couple of days before so that i didnt waste away my days in ipoh, 'prisoned' inside a room with no place to go at day.


Last week's tripped was incroyable (awesome in french). it was the first time i took the shuttle train from KL to ipoh, which it started it services on april, i think. to be honest, with a RM10 single tiket n quite a cosy economic class seat, it was way better than riding the bus (only to ipoh case, to melaka or JB, its ok ok )


me and Kak num took the 1pm train at KL central. we got our Klang-KL tiket for half-price cause that we had the antarabandar tiket with us (the KL-Ipoh ticket). and yeah, we had carefully plan our journey to KL since, it was nearly one hour ride to KL from Klang. (plus, 20 mins walk to the bus stand, and 30 mins bus ride to klang).

there's one thing i wanted to share about. when we were walking, a humble apek with his old toyota stops by n give us a ride. one dialog that i remembered till now,


'i already lived here for 10 years, how come i never seen u before?'


actually his house n my house aint so far away. but, could u see how, so called 'modern-life' took away something? heh... to those who apparently came back from overseas after couple of years 'malas nk balik' , start knowing your neighbourhood.. ^^


Thx to the uncle, we saved quite some time. so we were a little bit advanced. Taking the public transport may not be thee main option for malaysian once. suprisingly, it was full-seated when the train started to move! man it was exciting! (the fun fade away if u try to compare with france or any oversea's train services; so dont be a fun-spoiler, be original ^^)



a 3 hour ride seem short if u r a person who easily dooze off. and yeah, it air conditioned. still cant sleep and thinking of killing the time? get a book! ^^


my adventure didnt stop when i arrived at ipoh. i kick-off again, the following morning towards the Tempurung Cave, 40 mins to 1 hour ride from Ipoh. (dont blame me for obsessing nature especially stones and rock formations, its my way to fall in love with allah)



here, u'll be given 4 packages. 2 'dry' packages and 2 'wet' packages. for those who wanted adventure and strenous activity, take the 4th package (not for sissy's) for just RM22 par person with the minimum 8 person.


i couldny say it was unlucky for us that day, only the 3rd package was available because there was alot of rombongan that day. but then, we need another 6 person because the 3rd package also needs a minimum of 8 person per trip. so we tagged along with the Sekolah Menengah Sungai Kok. hehe..






















oh, make sure u come here well equiped and well prepared. spare clothes and spare shoes, torch light, a well protected bag (for keys, kameras, water, etc) and of course, GUTS!


its pretty alluminated in the begining, but a cave with lights all the way? get real! (so a nice small torchlight would come in handy in the middle of the cave)















so what sort of adventure did i manage to get? erm.. we did climbed over 1000 stairs.. slide 9m down.. slipping through a 3 meter crack ( really a prob for a big-sized person), jalan itik inside water.. etc. Nothing life-risking cause is not rainy season. the ranger asked us to come back again dis dec.. well i'm thinking of bringing a long anyone who wants a real deal of adventure. again, dont blame me for being a risk-taker. hehehe... (i'm aiming for the fourth package.. life isnt fun if u dont face challenges or put ur life on the line, dont u agree?)






















after, half-soaking ourselves with high calcitique water, we rush towards a hot spring near Sungai Kelah to ease-off the muscle (its another 40 mins drive from gua tempurung, mind u)



while we relaxing our muscle inside the hot spring, a group from Persatuan Kanak² Istimewa Kajang joined us. maybe for some people it was a spoil-sport, but for me it was something else.

let me put u in a different perspectif.


just before we came here, i was the most beautiful, most wildest of god's creation inside the cave. dolphin shape.. sheep shape.. u name it... n most importantly it was made by god. it just too 'care-free' if it was coincidence.

Who hath appointed the earth a resting-place for you, and the sky a canopy; and causeth water to pour down from the sky, thereby producing fruits as food for you. And do not set up rivals to Allah when ye know (better). (22)
(albaqarah)


n now, fate had made me meet kanak² istimewa.. it gave me the feeling of bersyukur, that we, who borned normally, could properly take care ourselves properly, read, communicate with other people, learned french, going to stage and so on.. dont u think there is a purpose why god made us normal in the first place? (given akal). thats show us that we are a makhluk yg dimuliakan.


Verily we have honoured the children of Adam. We carry them on the land and the sea, and have made provision of good things for them, and have preferred them above many of those whom We created with a marked preferment. (70)
(Al-Isra')



it was unfair to treat them as alien or something. to be honest, yeah, its a bit uncomfortable earlier. but after sometime, its funny pulak tgk gelagat diorg ( mak, tabik spring adam mak mengajar budak² istimewa kat sekolah, dah bertahun² plak tuh!)


oh yeah, dont stay too long in the water, u'll get a headache. it is adviced to drink a lot water after berendam, and rest for an hour before driving. or u could have a kelapa pandan not far from the main gate. while cooling off, i talked wit my dad bout my updates and my future plans (huh....?). ey, bukan senang tau nk borak² face to face ngan apak aku tau! ^^


Dad is a mouth specialist at ipoh general hospital. Got off his degree in dentistry at New Zealand with the help of Commenwealth Scholarship. dad's way of educating us is kinda.. urm.. like a lion teaches his cub. kan dier akan tolak anaknyer dekat tebing n tunggu anaknya naik sendiri tebing tuh? sounds cruel but thats a fact.


well.. i'm not complaining but his method enable all 4 of us, to manage ourselves at a young age and made us who we are now. He made us strong willed, n he kinda forged this ' Bring it on!' spirit inside of us. alhamdulillah, i'm sooo berterima kasih with his method.
No, really. Eventhough he jarang² ada rumah, but his teachings always left-the-mark. throw at him anything, he'll give his opinion or idea, and it goes boom!


i learned a lot from him, eventhough there are things that i didnt agree at all that i rather follow my own way, but still, his teachings really help me face the cruelty and the harshness of lives

to be true, without his 'Budget' system since i learned how to read, there's no way i could eat, travel, and save with my 700€ allowance. yup, he built-up our financing and management capability. not to mention timing and efficiency too.


sounds too military? yes and no. ^^



its true that i always played chess with him since i was a kid. other than learning how to kill his queen swiftly, he also pass down some knowledge that never written on a book.. such as.. recognising the durian. till now, i only the D24 other than to pulun sebaik mungkin. actually there's a lot of D's.. Durian Hutan la.. durian kampung la.. D2 la.. D88 la (i doubted it's ever existed). Hail Durian the King!


And in the Earth are neighbouring tracts, vineyards and ploughed lands, and date-palms, like and unlike, which are watered with one water. And we have made some of them to excel others in fruit. Lo! herein verily are portents for people who have sense. (4)
(Ar-Rad)


Dad also has a superb driving skills, espeacially his parking skills, wtih sebesar² kereta and sekecik² ruang parking, he still can managed it. urm.. i still didnt mastered it very well though. but i still glad he became my personal tutor before i started my L. thx dad ^^


not only that, he once taught me 'makan-beradab'. er... fine-dining? senang citer, dining with knife and fork in a very ackward environment of silence. yup.. things to be learn once in a while..

but dad not the high-class and a no-no to stalls, mind you! he somehow knew the best place to eat, eventhough we arrived to a place for the first time. ( it happened at Bidor)

ipoh? he knew this town since his STAR ages! so basically, when i spend time with him, it is a 'makan²' period. and i like! we do indulge in eating especailly seafoods.




well that night, we do our usual 'thing' (bowling or Snooker). yeah, i know. its hard to believe that a father and son could hang out at places like these ^^

another quality time spent. do it frequently terutama our parents, cause we dont know if we can get another chance.

actually, this entry is dedicated to my father.



HAPPY FATHERS DAY



other entry bout ipoh : (2008) link

Tuesday, 23 June 2009

seminggu kat msia (cam sebulan aku rasa)

salam wbt


ya..!! aku kembali menulis entry 'real-time' setelah membuhsankan para pembaca dgn cerita panjang.

A tale from Rouffiac menutup tirainya dgn entry The Farewell. jika ada yg degouté, terasa, kecik hati mahupun tak paham apa aku tulis sbb byk sgt typo, mohon ampun dan maaf bebyk..

ketika entry ini ditulis, aku dah semggu+3 hari kat msia. dalam jangka waktu tuh, aku jarang berada di rumah. hehe.. tenaga pemuda perlu digunakan sebaik mungkin ye tak?

sebelum aku masuk cerita aku di malaysia, biar aku kasi sedikit facts and info sebelum aku balik msia.

  • lps stage, kami ada exam dan kelas yg agak pack. actually tahun dua kami patut tamat pada hari terakhir stage, oleh sbb kes mogok itu hari, tarikh akhir tahun dua dianjak sehingga 5 jun
  • kebanyakan student tiada mood nk study atau nk score exam. tidak seperti tahun² sebelumnya.
  • utk exam Paleotonlogie, ada 30 lebih nama spesis yg perlu dihafal, bersama dgn age dan strate mana yg selalu dijumpai. berpeluh² aku menghafal diorg
bygkan ada fosil yg agak² sama, beza sikit, menyebabkan namanya berbeza, totally.
  • aku balik ke msia dgn tangan kosong. hny brg makanan tempatan jer aku bawak balik. (bertuah pny adam)
  • aku patut balik pada 12 jun. tapi atas masalah teknikal, agent de voyages tuh kata aku perlu tukar tarikh, so aku pilih utk balik msia pada 11 jun. (gimme the idea to suprise mak, ngehehe)


masa aku balik itu hari, kat airport takde la sgt org pakai mask. pelik gak la walaupun virus H1N1 sedang giat merebak ke seluruh dunia skrg nih.

dalam flight aku tak dpt merehatkan diri sgt. susah mau tidur. nih dah kali kedua dalam flight aku tak dapat tidur. flight MH 20 punya entertainment plak takde yg best utk ditonton. dalam pada aku tgh memilih² movie buhsan utk memberi aku rasa ngantuk, mata aku tertarik ngan satu tajuk movie cina.

'wah, layan nih best kot. mcm tgk citer cina kat tv3 zaman dulu kala, ngehehehe...'


movie red cliff II ini bukanlah citer tangkap leleh cam 'green green grass by the river', citer kelakar cam 'Mischiveous Princess' tak pun citer kungfu yg ada pencak silat beraura cam 'Legend of condor heroes'. citer ini dibikin oleh John Woo berdasarkan sejarah sebenar peperangan Red Cliff. citer epic battle nih ,bagi aku yg suka sejarah n suka tgk citer perang², tersgt lah best. movie nih sgt berlainan berbanding dgn mana citer epic battle yg lain seperti LoTR. Red Cliff II ini adalah sambungan movie Red Cliff.

yg buat aku hilang plak ngantuk bukan lah adegan peperangan, tapi adegan penyusunan strategy peperangan dan tipu helah kedua² belah pihak. yg paling aku suka part tipu helah watak zhuge liang (hensem siot mamat nih) camne dier dapat 100 000 anak panah dalam masa 3 hari.

movie yg bertotal 3 jam nih, terlampau byk sgt adegan perang, tapi dalam flight dier pendekkan dgn memotong sedikit adegan perang. yg menariknya, filem ini menunjukkan kualiti² yg baik dan ditunjukkan dari kedua² belah pihak seperti leadership, pentingnya memahami alam, persaudaraan, pengorbanan dan sebagainya.

overall citer ini byk pengajaran jika dilihat dari perspektif yg lain, bukan sekadar taktik perang jer. nk tau lebih citer nih, try tny encik wiki. ( citer ini menyebabkan aku berminat nk mencari 'arts of war' karya Sun Tze yg dibaca oleh CEO² kompeni besar sebagai tips management)


ok enough with the film


aku sampai di msia subuh ari jumaat. di KLIA ada juga mesures utk mengwaal H1N1, tapi masa aku sampai takde la plak lalu heat camera.

dgn bantuan ERL dan teksi putrajaya, aku jadikan umh kakak aku di hospital serdang sbg transit sblm ke klang. oleh sbb jet lagg yg menjadi², aku boleh tertidor sampai 4 ptg. hehe..

malam tuh aku berjaya main 'cak-cak' ngan bonda. hehehe... terkejut gak rr mak aku sbb dier expect aku sampai ari sabtu. ^^

soknya, aku keluar ngan family gi JJ bukit tinggi mencari baju ngandung kak long aku (hoh, anak sedara kedua on the way!)

ari ahd nyer, aku gi lawat umh abg aku n secara tak langsung jumpa ngan anak sedara aku yg pertama!! ni first time yg aku jumpa dier. baru 8 bulan kot umur nyer. namanya adreana nur sarah ^^


hehe chumel tak?


then pada hari yg sama ditemani abg aku, aku gi restoran Pak Mat (pak cik aku) di bandar baru selayang yg bernama 'Suria Station cafe'. pak cik aku takde, adik tiri aku ada tgh kerja kat situ as runner pak mat aje yg ada. puas hati gak la aku makan kat situ (aku tak makan free k? beli ngan harga standard, itu baru menolong sedara, hehehe..)

then seblom aku ke KLIA utk mengantar batch petronas ke-6 to france, aku singgah di low yat mencari brg. seperti biasa, low yat mmg pack ngan manusia mencari the best electronics on market. tahun lepas aku balik, mmg rasa agak heaven la bila ke sini, sbb kat france mmg tak tempat² camni.



oh ye, bagi senior² yg agak rajin dan care dgn batch² yg akan fly ke france, pegi la jumpa diorg jika ada peluang. bukan mencapub (cari publitisi) ye? tapi pegi la dgn niat utk membantu mereka utk survive di france yg sebagaimana kita tau, byk dugaan dan cabaran tersendiri.

aku bermalam di rumah kak long aku sekali lagi, ari senin baru balik dan aku merehatkan diri yg agak kepenatan.. hehe

hari selasa aku menghabiskan sehari suntuk membaca novel terbaru bertajuk Mikhail karya Ramlee Awang Murshid. dier adalah satu²nya penulis novel melayu yg aku baca hasil karyanya. (tidak termasuk novel time sekolah dulu ye? itu terpaksa)

penyampaian karya beliau adalah dalam bentuk thriller. ( tapi biasa la ada gak element cinta tapi sikit). biasanya anda akan tertny² apa yg akan berlaku seterusnya. dier juga byk menggunakan kaedah flashback dan paling best, ia berinformasi, bukan novel 'kosong'. novel terbaru ini, mempunyai 'hidden-message' mengenai tipu helah new-world-order. apa dia? baca la sendiri. ^^









semenjak aku beli novel beliau bertajuk A.D.A.M ( yg skrg ini telah ditranslate to english bertajuk Personal Justice), sampai skrg aku masih membeli karya² beliau yg seterusnya (actually, bonda pun dah suka baca, tu yg bila aku balik ada jer novel beliau yg baru, ngehehehe)

dalam byk² karya beliau, aku suka Laksamana Sunan Trilogy. kenapa? sbb ada byk element islam terutama individu muslim dan element tarbiyyah ditampilkan menerusi watak Laksamana Sunan atau nama sebenar Saifuddin. dari ketiga² trilogy tuh, aku suka no 2 yg bertajuk, Cinta Sang Ratu. (sbb ada element bercinta kerana allah kot, ngan element keluarga islam, ngehehehhe). voila puisi pendek dari novel tuh

Tatkala cinta berbisik
suaranya memuji Tuhan
Pabila rindu terusik
rasulnya jadi pilihan



yg ada kat pasaran sekarang, hny Hijab Sang Pencinta, trilogy terakhir laksamana Sunan. nk cari yg lelama kene order rasanya.

huh? adam layan novel cintan? tak rrr, novel thriller jer ^^
hny karya terpilih jer aku layan. hehe.. dari novel ini aku kenal dgn 'mati itu pasti hidup itu insyaAllah' ^^


u should stop bout the novel now...


ok ok, hehe.. mlm itu, aku gi makan² kat Andalas Corner ngan kawan² aku sejak sekolah rendah lagi. ada yg dah jd pilot, ada yg jadi org, ada yg tak.. kesian pun ada, traser nk pukul pun ada. sikit je la aku nk komen.

terima kasih kerana menghancurkan mereka... nuff said


hari rabu? gi melawat sekolah dan cikgu² tersayang. hehe.. pasal sekolah nih aku akan criter dalam entry lain insyaAllah, sbb byk betul kenangan dan cerita² menarik pasal sekolah lama aku nih. hehe..

dipendekkan cerita, sehari suntuk aku berada kat sekolah, sbb nk jumpa cikgu sesi petang sekali. ada sorg cikgu tuh sejak aku dejah 5 lagi dier ngajar aku, then dier masuk menengah pun ajar aku lagi, hehehe...

naper aku begitu obses dgn sekolah aku? hurm.. kalau dicampur dgn tempoh sekolah rendah, 11 tahun aku berada dalam la salle. umh yg aku duk skrg baru 6 tahun aku duduk. bebaru fly, asyik mimpi sekolah, bukan mimpi rumah. ^^

bangunan buruk kanan tuh skolah menengah, yg kuning kiri skolah rendah



hari kamis hingga sabtu, aku mengembara ke perak. ipoh la lebih tepat. aku ke sana utk melawat apak aku yg sememangnya bekerja di ipoh, dan hny hari minggu jer dier balik ke klang. ye la kan, balik summer, time weekend la aku takde kat umh. so better aku spend quality time ngan dier seawal mungkin kan? kalau tak, kecik ati apak aku..

entry mengenai pengembaraan aku disana juga akan ditulis berasingan, tapi aku kasi sedikit sneak peek. ehehe..











hah.. amacam? ada menarik tak? tunggu..... ^^

hari ahadnyer, aku gi open house umh kawan, tapi tak sempat makan kuih lopes mahupun bubur hitam yg semestinya tiada di france... arghhh!!!

malam itu, selepas makan² di andalas corner (lagi) dgn kawan² yg berlainan pula, aku ditemani muhammad hanis (bagi mngelak salah faham aku bubuh nama penuh) ke Uptown Shah Alam.


jika anda ke sini tanpa ada brg utk dibeli, baik jgn datang. nnti anda akan rambang mata n nk beli kesemuanya! sbb brg kat sini, nk kata ciplak, mcm ori sperti cam bebetul ori. harganya.. aku rasa even student msia pun boleh beli, apatah lagi student oversea yg elaunnya melimpah ruah tu kan?

aku kesini utk membeli sepasang kasut utk dilanyak² di malaysia. kasut yg aku bawa dari france.. terlalu... erm... berharga. (hehe) ^^

dan semalam aku hny duduk di rumah, menghabiskan cerita panjang wotpog.

actually, aku 'kurang sehat' smalam. tuh yg duduk rumah. kalau tak aku dah merayap keluar gi sana sini.

haish.. adam nih mmg tak reti nk duk rumah.. naseb baik bondanya faham..



sekian...

The Farewell

ehsan kawan

Final day : 13 Mei 09


setelah kami bersengkang mata menyiapkan report malam tadi, tugasan kami seterusnya adalah utk membersih dan mengemas rumah.

penat tak penat, kalau dah nama tanggungjawab, ia perlu dilaksanakan 100 peratus berkualiti

utk last entry cerita panjang nih, aku rasa tak perlu berjela² aku perlu membebel. biar la 'teasers and facts' menghiasi entry terakhir cerita panjang: A tale from Rouffiac.


kami bertolak pulang pada pukul 8 pagi dan prof sengaja lalu di laluan Gorge de Bugamus. sengaja nk preview stage akan datang kepada kami.

aku tergamam masa melalui kawasan ini. dah macam satu lagi dunia yg berlainan..

yg macam mana tuh? tunggu next year punya cerita panjang.. ngehehehe..
Teasers and Facts

  • sepanjang stage nih, aku jumpa sekali jer nasi. selebihnya adalah regim français. alhamdulillah perut tak meragam
  • promo kami mahupun prof akan membanjiri 'hot spot' di Rouffiac utk calling² org, biasanya time² nk makan. sbb kat satu tuh jer, ada line tepon
  • lunch aku sepanjang stage adalah sandwich semata.
  • Anthgony Gille kehilangan hammer pada awal stage dan menjumpainya pada hari terakhir. hammer dier nk ikut gi stage tapi tak mau ketuk batu.
  • warga Trillol hebat dalam Ricochet (baling batu skip atas air)
  • Mikael adalah seorg ahli Speology (sains of exploring caves). so dier yg bnyk tunjuk ajar kitrg masa rock climbing tanpa tali itu hari
  • Matthieu sama umur ngan aku, aku ingtkan lagi tua!
  • Jeremy Torche budak lompat rupanya (muda dua tahun).. tapi skill memandunya mengalahkan aku
  • Maxime byk tolong aku masa aku tgh buat rapprort, kalau tak agak terkapai² gak la aku
  • aku pernah niat nk solat atas bumbung Trillol memandangkan boleh dipanjat, utk fadhu isyak dan maghrib. tapi cancel sbb mlm kat Trillol mmg pitch black kat luar.
  • Purata kereta yg lalu depan Trillol sepanjang kami stage adalah 3 buah semggu.
  • dalam entry 'Way up High', gambar kedua terakhir (tgh turun tngga), diambil sebaik sahaja sebelum aku jatuh. naseb baik ada tali utk berpaut. kalau tak dah berguling² sampai bawah.

nk tau brapa jauh Trillol ngan Rouffiac? pekan kecik kat bawah tuh Rouffiac, n kalau perasan belah kanan atas, ada ladang bentuk cam roket, itu Trillol. hehe


nmpk ada banjaran kecik memanjang kat tetgh, yg mengapit hutan pin bersama tebing curam?? we were somewhere one of the peaks masa memanjat peyreperteuse.. (ehsan kawan)



kat blakang fountain inilah aku solat pada mlm 'White night' (ehsan kawan)




ALHAMDULILLAH... TAMAT JUGA AKHIRNYA....





selesai...

white night

Day 8 : 12 Mei 09




Hari yg kami paling tak gemar. Bukannya sbb hari terakhir kami berada di Rouffiac, tapi hari yg menyeksakan jiwa, mental dan raga.

Kepenatan semalam membuat aku bangun agak lewat hari ni. Biasanya lepas aku mandi, masih belom ada sesiapa di dapur, tapi kali ini, aku dah mandi jer, terus ada 3 org duk berselera bersarapan.

Maka tiada lagi, kami bergelumang dgn lumpur, kotoran dan segala macam petit bête (binatang keecik) yg ada kat rouffiac nih. Inilah yg menyedihkan aku, tiada lagi benda² yg mencabar fizikal. (the truth is, aku mmg allergic nk buat kerja2 bertulis nih)

Maka apa kerja yg perlu aku buat hari ini?

  • Siapkan Coupe Geologic (keratan rentas kawasan).... ada 2
  • Siapkan Log Stratographie... ada 3
  • Siapkan 4 skecth panorama.
  • Dan mewarna map yg serba besar itu.
  • Buat synthese (kesimpulan/penerangan pendek) mengenai geological history kat Rouffiac

Oleh sebab jumlah promo kami terlalu ramai (40 org), so ada group perlu bekerja kat dalam rumah tumpangan. Kami yg duk di Trillol nk tak nk, kene bekerja kt work place. Erm... hehe, kitrg dengan bijaknya mengubah suai balai raya menjadi medan utk membuat kerja kami. Hehe.. tak cukup meja, kitrg bukak meja ping pong. Ngheheheh...

Prof kitrg? diorg gi makan angin. Malam tadi diorg kata kat kitrg, itu la time utk kiter nk tanya apa?. lepas tuh , u r on ur own.

Yg paling best, lepas kitrg bergambar ramai? prof cakap kat kitrg, bonne courage (good luck) sambil sengih². hampeh tol.


Berdasarkan apa yg aku tulis kat atas, cam tak byk jer kan? Actually, byk giler despite aku dah start setiap jenis kerja sket² pada malam² sebelumnya.

Mungkin sbb aku kene buat balik aku nyer log yg pertama tuh kot. N to be frank, walaupun aku start buayt kerja pada pukul 9 pagi, 3 hours later, aku tak siap² apa² lagi.

Aku dah set mind yg tak perlu makan tghri tapi aku tak dapat siap apa² gak. Ntah la.. tapi tensi gak rr aku time tuh

Oh ye, masa arinih, aku face the greatest challenge.

Nk solat kat mana adam ooiii??


dalam pada aku duk, colour² lukis². aku terpikir² mana aku nk solat zohor nih. Alhamdulillah.. dapat gak aku solat kat Trillol. Masa tuh dah dekat pukul 5 ptg, aku dah risau giler mana nk solat. dah terpikir nk solat bawah jambatan dah. But then, jeremy torche tny aku, aku nk balik umh kejap? Nk mandi?ke? Aku apa lagi.. trus kata 'oui!!?^^

kenapa semalam aku boleh brani solat depan roomate aku? sbb dier sendiri y tny mengenai solat. tapi skrg, aku sedang mengadap dgn satu promo. nk tak nk, aku perlu cari gak tempat tersembunyi demi keselamatan.. huhu..


dalam pukul 7 lebih baru aku kembali ke work place, itu pun dalam pukul 8 kitrg perlu makan. gedebak gedebuk, pkul 10 baru sambung balik.

walaupun byk, aku tak boleh complain rapport nih susah. bukan apa, prof kata minimum sentence dan bykkan gmbar rajah. aku suka gak la memandangkan bab² buat ayat nih mmg aku disadvantage.

dalam pukul 11 gituh, aku gather semua vital information dari kengkawan aku, then aku amik satu pot baik tuk siapkan kerja aku. yg mengambil masa bukannya kerja² tuh sgt, tapi nk memikirkan hipotesis terbaik pergerakan faille utk map dan coupe geologic. aku tak tau brapa lama aku duk termangu depan map..


end of day 8 (tak abis lagi sebenarnya, sbb aku masih tertonggoh kat kerusi kerja meneruskan kerja menyiapkan report)


dalam aku buat kerja nih, aku ada set alarm watch aku utk berbunyi setiap 2 jam bermula pukul 11. saja nk motivate diri dgn memberi lebih byk pressure.. hehe..

pukul 3 pagi, ada sorg kawan aku dah siap. ada jugak la drama air mata kejap seorg student nih sbb cam tak yakin dier leh siapkan malam tuh gak.

ketikani aku masih lom lagi solat isyak yg dijamak bersama maghrib.. aku sentiasa menuggu peluang utk solat, tanpa diketahui org lain. terfikir gak nk solat kat belakang pentas..tapi cam terbuka sgt la plak..


last² dalam pukul 4, aku keluar dan solat di balik sebuah air pancut kat depan balai raya.. lepas solat aku agak segar utk meneruskan kerja yg tinggal 30% utk siap. alhamdilillah dalam pukul 6 pagi aku siap. aku adalah antara org terakhir yg siap dan kluar dari work place. voila kerja² aku..



2 coupe geologique


3 log strattigraphie


4 sketches of panorama ( satu menyorok)

synthese de sedimentologie


Synthese de tectononique


a coloured map with tectonique movements


all dat in dis paper file (aku tau tulisan aku buruk)


sememangnya kalau aku kata, aku boleh skip solat sbb perlu siapkan kerja, ternyata aku mengambil langkah yg salah. solat penyegar badan dan merehatkan.

ItalicDi dalam sebuah riwayat, Rasulullah telah bersabda kepada Bilal, “Wahai Bilal ! bangunlah (untuk azan) rehatkan kami dengan solat.”[7]
riwayat abu daud

walaupun aku dah siapkan rapport aku, kerisauan aku masih lom reda. mana aku nk subuh nih???

akhirnya aku solat kat tepi sebuah kolam kecik ala² kolah org ambil wuduk. nk solat kat balik fontaine, ada pula org yg bangun awal pagi..

dalam pukul 630, baru kami pulang ke Trillol.. naseb baik aku tergerak utk packing ari sebelumnya..

oh ye, kenapa tajuknya 'White Night'? dalam french 'nuit blanche' yg maksudnya lebih kurang 'burn the midnight oil'

to be continue...

Italic


Monday, 22 June 2009

Into the Mist

Day 7 : 11 mei 09

Hari terakhir utk explore kawasan yg masih diragui kesahihhan faktanya sebelum terpaksa berkurung diri menyiapkan rapport de terrain (terrain report).

Bagi group kami, tiada kawasan yg particulier (particuler) yg ingin kami explore. Cuma kami ingin explore sekali lagi kawasan Tabourc dan petangnya group aku bebas. Kemudian selepas itu tiada lagi ketukan batu, melainkan kerja² bertulis yg aku rasa... merimaskan.



Aku cam 'lain' sikit hari ini. Actually sepanjang pengembaraan aku di Rouffiac, aku akan pastikan sebelum aku kluar rumah, aku mempunyai wuduk. Then dalam perjalanan gi Rouffiac, aku akan membuka hari aku dgn surah alfatihah. tapi hari ini aku baca slow sket, sebutir² aku baca.. cam lain jer.. macam.. aku akan menghadapi sesuatu.

awal pagi, pendakian semula Tabourc dari arah depan. selama nih kitrg daki dari tepi. Pengembaraan kami bermula dgn pencerobohan beramai² ladang anggur milik petani tempatan. hehe.. lupa plak. yg lead group di kawasan ini adalah Fabbri-sensei. Sememangnya, dia berpegang pada no bounderies when it comes to knowledge. en totale ada 5-6 group. kira hampir 25 org follow fabbri-sensei hari ini!

Kitrg actually mencari ada satu lapisan batu kat bukit nih, yg dari jauh bentuknya cam huruf 'C'. kitrg nk pastikan itu lapisan Cenomanian. Fabbri-sensei tak mudah percaya cakap org. Dia nk gak pastikan itu bebetul Cenomanien, tak main la agak2 dari jauh.

Namun pendakian dan pencarian kitrg gagal. Sbb pendakian secara menonong² dan hanya pakai instinct. Last² bila kitrg dah sampai tgh bukit.. 'rasanya bende tuh kat bawah nun tuh kot' - ayat pendek dan ringkas yg bermaksud, give up cari. then Fabbri-sensei kata
'kat atas sekali tuh batu apa?

vraconian jawab kami

betul??

dah gi tgk?


.....


jom!



so, kitrg nih follow jer la fabbri-sensei membuta-tuli. hehe.. seperti biasa aku org kelima paling depan. tapi ini bukan perlumbaan siapa sampai dulu. tapi aku mmg last² aku end up kat bahagian² depan. sbb byk yg berhenti berehat dan sebagai.. Iz depan aku dah 'meluahkan perasaan secara aggressif' sepanjang pendakian. aku duk senyum jer.. nih belum lagi hutan msia!





meredah segala macam pokok, onak dan duri. heh, nih bukan jalan utk org yg manja. (familiar tak ayat nih?) Dan aku merasa gak la, ulat beluncas masuk baju kat bahagian tengkuk.. hehe.. alhamdulillah tak melatah. if not aku dah jatuh golek² n tak balik msia. Bukan nk kata macho tak melatah, tapi mungkin sbb kat sekolah dulu, kitrg dah biasa dgn ulat bulu bungee jumping kat kitrg, or beluncas berani-mati masuk dalam seluar kitrg dari bawah. Seteruk² displin sekolah kami, sekolah kami masih mmpunyai ekosistem yg terpelihara. ular ada, ikan longkang ada, belut ada, burung hantu ada, 'monyet-beruniform sekolah' ada, harimau jer takde.. hehehe..


Semasa pendakian tabourc nih ada sesuatu yg berjaya menangkp perhatian aku.. kitrg sebenarnya sedang mendaki bukit yg curam. Tapi dengan adanya pokok² renek, alhamdulillah kami dapt mendaki dgn baik. pangkal pokok aku jadikan tmpt utk dipijak, dahan utama pokok lain aku gunakan sebagai tempat berpaut utk panjat. Bukankah allah memang dah ciptakan semua benda atas bumi ini utk kita? Elok² jer ada pokok² nih, kalau tak gerenti satu problem utk panjat tabourc nih


dah la kabus tebal. kitrg tak nmpk sgt pemandangan. Bila kitrg sampai ke kawasan 'near puncak', Kabus dah tebal giler. jarak vision... erm... korg leh tgk jer la gambar kat bawah ek? hehe.. masa ini ada satu kes yg malang berlaku. tgn salah sorg dari rakan kami dihempap batu besar. nasib baik tak lenyek or patah, cuma fractured.. but the real prob was, dier kene tahan sakit sampai kitrg turun la, sbb kita kat near puncak!




selepas kitrg rehat dalam suku jam camtuh, kitrg teruskan perjalanan despite ada yg cedera. then baru kami sampai ke destinasi kami. puncak yg diselubungi kabus semata².

dalam kabus² tuh, kami memulakan kerja² memburu fosil. alhamdulillah, jumpa gak fosil yg dicari, takde la pendakian kami nih in vaine gituh jer..




encik siput nih berada di puncak Tabourc! siput yg lmbt pun tak berhenti berusaha memanjat tau!

(dis pic is nominated for the pic of the year)

nk turun pun mencabar. byk sgt thornbush dan bermacam tumbuhan berduri. Luka² jugak la peha n kaki aku, naseb baik la ada laluan kecik yg lembu2 ternak buat. tapi kene perhatikan bebetul baru nmpk jalan tuh. ye la, dah la tnggi pinggang pokok, kabus dgn jarak penglihatan kurang 10 meter. kalau nk jalan solo, tak nk teamwork, mmg boleh sesat gituh² jer.



ehsan kamera kawan aku

namun alhamdulillah semuanya selamat sampai kat kereta (ada yg volunteer gi amik tadi). time nih kitrg makan tghri dgn lunch kami yg sentiasa tak seberapa itu, hehe..



then after that,group lain hendak ke sektor lain. group aku takde plan apa petang tuh, nk follow fabri-sensei, into the the mist...

prof nk pastikn batu di berhampiran chateau peyrepertuse adalah batu calcaire peyrepertuse.
maka bermulalah pengalaman aku, rock climbimg... tanpa tali



so apa equipement yg aku pakai?

  • 2 hands
  • 2 legs
  • one guts


aku bersyukur ada kabus, so aku tak nmpk bawah, kalau tak, sure dah gayat dgn ketinggian beratus2 meter above sea. masa aku baling batu ke bawah... lama gak la baru aku dgr batu tuh jatuh.. hish.. allah telah permudahkan satu cabaran.

masa aku duk memanjat tebing2 curam nih, ada satu part aku rasa cam izrael dah tunggu aku nk cabut nyawa. bergegar jiwa tika ini, muka aku sure gerenti tgh pucat. n setiap kali aku teringat bende nih, mesti tapak tangan aku sejuk² kebas

aku sedang berhadapan dgn permukaan licin yg tiada tempat utk pijak dan hanya boleh berpaut dgn jari jemari. aku kat belakang sekali. aku tgk kengkawanan aku rilek jer naik, tapi aku bloquée. buntu apa nk buat. masa nih aku dah fikir yg bukan2. nih kalau jatuh n mati nih, lama gak diorg nk cari mayat aku sbb kabus. lom masuk part yg diorg tak sedar aku dah jatuh!

masa tuh rasa cam keadaan sgt slow. dimensi masa cam bergerak perlahan (panic actually) aku tak dgr apa2, aku cuma dgr suara2 dalam kepala otak aku.


tapi suara yg paling jelas adalah, 'no matter what, u must get to the top'. tanpa menghiraukan risiko tergelincir lalu jatuh, aku redah jer obstacle tuh. alhamdulillah aku selamat gak naik.

tapi semasa minda aku dalam dunia kecelaruan minda, aku teringat
satu mimpi suatu ketika dahulu, dimana aku telah ditny mengenai kematian. as clean as glass aku ingat mimpi tuh, sampai skrg.. tiada watak, tiada back drop alam fantasy, hanya kegelapan.. cuma ada 2 suara, yg bertanya dan yg menjawab. aku yakin sekali yg menjawab itu... ruh aku..



mungkin aku tringat mimpi nih, aku terus panic stricken. dalam minda aku 'must get to the top, must get to the top'.. dats wat made my body to keep on climbing, walaupun aku dapat rasakan kepucatan muka aku, dan tapak tangan berpeluh dingin.



di puncak patut aku rasa aku capai kegemilangan, tapi tak, jiwa sedang melayan rasa gementar.. fabbri-sensei sibuk tanya² 'ca va? ca va?'.. aku hny mengangguk jer, dan tersenyum.. aku tau, muka aku tgh ikut program 'fear'..

aku tak brani berdiri kat atas tuh, geletar lutut.. perasaan bercampur baur, gembira sampai puncak ada, takut terjatuh pun ada.. ye la.. 1.5m depan aku ada tebing curam, 2m blakang aku, tebing yg aku baru panjat.. dgn angin lagi..

jgn pandang bawah!


kami lagi tinggi dari pokok tertinggi di sektor ini


antara tebing dan tebing, kami diantaranya



turun pun satu hal gak, syukur ada kabus, kalau tak, aku lagi tak nk trun.. dgn risiko binatang yg tetiba muncul celah batu, batuan tetiba runtuh, dah tergelincir. geo mmg liferisking! (naseb baik mak tak reti sgt pkai internet n baca blog aku. kalau dier tau nih, gerenti dier suro aku tuka kos. ^^)

aku tau, mungkin aku melakukan kerja gila yg melibatkan nyawa. tapi ini adalah passion aku.. aku kenal dan mencintai allah menerusi ciptaan²Nya yg sungguh mengagumkan. demi allah, aku sanggup mati ingin mengenaliMu lebih dalam lagi..

Tidakkah Allah yang menciptakan sekalian makhluk itu mengetahui (segala-galanya)? Sedang Dia Maha Halus urusan PentadbiranNya, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya! (14)
(Al-Mulk)


'peringatan' yg aku terima ketika aku mendaki tadi, mengingatkan kembali dan mendesak aku supaya jgn lupa tggjwb sebagai seorg islam di muka bumi.


nah... petang itu aku terus tanpa segan silu bertanyakan mengenai budaya meminum arak di france. dan tanpa segan silu aku declare yg sebagai seorg islam kami dilarang meminum arak. 'proud to be a muslim' itu yg aku luper sepanjang aku ber'stage di sini. dan secara tidak langsung aku tidak menunaikan hak aku terhadap mereka sepanjang aku lupa tggjwb aku itu.

pertanyaan dan declare itu menyebabkan aku ditanya mengenai 5 tiang islam. dan menerusi pertanyaan ini membolehkan aku berani solat walaupun roomate aku di dalam bilik. malang seribu kali malang, hampir hari terakhir baru aku nk tunjukkan..

actually aku tak patut aku gentar akan diorg; mungkin sbb aku rasa bahasa french aku terlalu lemah dan takut mereka akan stereotype. actually bende tuh bukan lah satu penghalang yg besar.. hny kita jer yg besar²kannya..

Islam ini sempurna, jika dibandingkan tempoh kita solat wajib aje, tidak sampai 30 minit out of 24 jam dimana 24 jam it,30 minit ada 48 tempoh. nk di'bahasa-math'kan, 5/240 atau 1/48 je sehari. tak kacau pun kerja² seharian kita yg lain.



perasan tak, yg wahyu memerintahkan utk kita solat, adalah satu²nya wahyu yg diambil sendri Rasullullah dari langit? ini menunjukkan yg solat itu penting dalam seharian kita. sehinggakan kita diberi pelbagai rukhsah (kemudahan) solat tak kira di mana kita atau keadaan kita.

ye la kan dah solat itu sebenarnya cara kita contact dgn allah.. kalau kita boleh tepati waktu jumpa seseorg, pakai baju cecantik, spend time lelama bila kluar dgn seseorg even sanggup cancel appointment lain semata² nk jumpa sseseorg, inikan pula allah swt yg maha kuasa yg sepatutnya kita cintai kerana dia adalah tuhan yg satu yg menciptakan kita dgn sebaiknya. hang pikiaq sendri la ya?


end of day 7