Monday, 18 May 2009

Breeze to the south

Assalamualaikum wbt

Bulan april lepas, ada cuti sem break selama 2 mggu. Apa lagi, aku pun menghayunkan langkahku utk kuar dari kepompong biliku ini. Al maklumlah, asyik takde kelas jer, karat n lembab otak aku buat nya.

Ke mana destiansi aku kali ini? ke selatan... nk lebih tepat:


AIX-EN-PROVENCE


Voyages d'y aller aku pada waktu pagi around 0005 pagi. kirenya pada hari ahad 20/4.
Perjalanan dari besançon mengambil masa dalam 5-6 jam train dan aku perlu tukar train di Marseille. Train yg aku naik ala² senandung malam, tapi takde bunyi 'kcoh-kcoh' la..
Actually ada je bahagian utk tdo katil, tapi mahal sikit berbandiung kerusi tapi selesa utk tidur. Aku ambil je kerusi. Alhamdulillah nyenyak gak aku tidur.. hehe..

Aku sampai kat Gare Marseille around 6 pagi. Oh ye aku datang ke sud nih ngan setiausaha sulit aku yg bernama Airis. ngehehe.. Siapakah gerangannya itu? dia kecik, putih² dan chomey² gituh.. hehe.. pendek cerita, dia teman baik ku sekarang =p



dalam 640 pagi baru aku gerak ke Aix atau dalam roman yg bermaksud '6'

Kenapa 6? masa zaman roman empire dulu, kat sini ada 6 fontaine (tmpt air pancut). Sebab tuh di panggil 6. en-provence tuh maksudnyer (aku rasa) bahagian selatan² kot.. tidak pasti disini

Bandarnyer sederhana jer, tapi jelas nampak cam ada 2 bahagian. Ada baru ada lama. yg bahagian baru tuh aku dapat impression cam putrajaya pun ada! Sbb colour n design kot yg diorg pakai..








oh ye, kat selatan 'il y a le soleil!!' (ada matahari!!). Aku yg datang dari region yg mataharinya tidak cukup terik, dah start rasa bahang dah. Nih bukan bahang cam kat msia, ni bahang rasa cam nk pecah kulit. (sbb kurang kelembapan dalam udara)

Nk ke Aix nih mengambil masa 40 train dari Marseile. Dan train ke sini agak frekuen skali. Mungkin sbb pekan nih pekan pelancongan kot. Oh ye, takleh gak nk kata Aix nih tempat jin bertendang, ada flunch yg siap ada wifi gituh! hehe.. kalah besac tau ^^








Yg aku teruja kat Aix nih adalah, banyak betul tempat nk makan. Kebab² tuh lain cerita tapi ngan kedai india yg boleh makan bernama Maharaja. Student kat sini kata kalau nk mentekedarah, boleh lah gi sana kot. Aku tak sempat nk gi sana memandang trip aku ke selatan nih kejap jer. Sekadar utk makan angin sebentar sambil berkenalan ngan warga² france yg baru dari malaysia^^


Kiranya skrg, ada around 30 org student msia kat Aix. Ada kenalan aku yg sekrg nih nk balik msia buat prepa kat Aix dulu. Kirenye, Aix nih mmg bandar utk student msia buat preparation language agaknya.. tapi kenap mesti di tempat² yg menarik seperti ini? begitu juga colmar.. mungkin sbb nk biasakan mereka ngan suasana yg tenang kot.


Tapi perlu diingat, walau di mana jua kita dicampak, biarlah kita mewarna org disitu dgn warna yg betul, bukannya membiarkan mereka mewarnai kita dgn warna mereka yg serba tidak betul itu.

Malam tuh, aku menumpang di sebuah bilik sorg sahabat di cité. Saiznya yg kecil mengingat aku akan kekecikan Kaestler suatu ketika dahulu.. huhuhu.. tapi apa pun, member aku yg sorg nih pandai masak n alter lauk dari luar. aku senyum sokmo jer.. hehe ^^


MARSEILLE




keesokan paginya, aku pergi ke Marseille pula. Kata informant aku, Marseille merupakan pintu masuk ke france dari laut mediteranean terutama utk Roman Empire. Maka di Marseille ada sebuah gerbang ala² cam kat paris tuh. Gerbang zaman dulu ini diberi nama Porte de Aix.
Kalau dari segi umur Marseille nih, dah dekat 2000 tahun rasanya.

Masa aku kluar jejalan kat marseille nih, aku rasa aku bukan di France sbb byk warga bukan perancis. Nk cari boulanger yg tukang jualnya bertudung? Mai datang marseille. hehe..










Kat sini ada juga shopping centre tapi takde la bersaiz gergasi cam di tanah air kita. Bak kata informant aku, dari luar tgk ala² kinta city ipoh jer. hehehe.. kat dalam dier design ala² the gardens tuh! (tapi takde touch scrin la). kira ok wat? ada juga tempat diorg nk bershopping. Kedai² plak tak mau sebuah² dalam satu bandar, bersepah. ^^

oh ye sebut pasal kedai, kat sini byk kedai makan halal. Dari kebab biasa sampai la cam ala² resto rapid. ok la tu kan? fyi, kat Marseille taburan penduduk islam adalah paling ramai. Tapi kan..ada certain² tempat yg islam hny sekadar nama bukan kata kerja..







di Marseille juga ada jeti mendarat ikan. Teringat aku kat Pasir Penambang near Kuala Selangor tuh. dulu weekend mesti singgah sana beli ikan fresh otw balik dari Sabak Bernam. kenapa gi Sabak Bernam? hurm.. kene follow apak gi clinic kalau tak terkapai² keseorangan kat umah. =p

Bukan takat ikan aje, tempat pasar tani pun ada! harga pun murah²! hish, tetiba rindu plak ngan pasar tani kat msia.. takper².. sket je lagi.

ada bas ke Marseille dari Aix. 5 min sekali. harga dalam 3.50€ avec reduction carte. so kalau trasa selalu datang Aix, buat la carte nih, leh naik ngan murahnyer ke Marseille dan membedal kuskus yg serba mantap. ^^



Train aku balik ke besac dalam pkol 1 tghri. Aku akan singgah di Lyon utk tukar train. Yg paling best, aku naik train tgv Duplex (2 tingkat). rezeki aku dapat tiket murah first class. alhamdulillah.. dapat la aku tgk pemandangan kat luar dgn lebih jauh lagi. hehe.. ^^

next stop: the west!

sekian..







p/s: siapa sebenarnya Airis? nama dah omputih dah, jeng jeng jeng












jgn marreee....

2 comments:

ex-Aix said...

huhu, rindu nye dgn aix.. subhanallah, Aix tetap di hati..

Simon Malik said...

hati ini terpanggil² ke selatan..^^